medicine.lv skaitļos

Lietotāji online347
Aktīvie uzņēmumi12681
Nozares raksti1664
Ekspertu atbildes21477
Deputātiem jāpārbauda veselība saistībā ar Saeimā konstatētu tuberkulozes gadījumu : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Deputātiem jāpārbauda veselība saistībā ar Saeimā konstatētu tuberkulozes gadījumu

Foto: Edijs Pālens / LETA

Saeimas Kanceleja organizē parlamenta deputātu un darbinieku nogādāšanu uz veselības pārbaudēm saistībā ar Saeimā konstatētu tuberkulozes gadījumu, informē Saeimas Preses dienestā.

Saistībā ar Saeimā apstiprinātu plaušu tuberkulozes saslimšanas gadījumu SIA "Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas" Tuberkulozes un plaušu slimību centra (TPSC) vēstulē Saeimai lūgts visiem Kancelejas darbiniekiem veikt plaušu rentgena pārbaudi.

Saeima ir norīkojusi transportlīdzekli, lai darbiniekus un deputātus aizvestu uz plaušu pārbaudi, informēja Preses dienestā.

Plaušu pārbaudi bez maksas iespējams veikt Tuberkulozes un plaušu slimību centrā, vēstulē Saeimai norādījuši TPSC pārstāvji.

Banner 280x280
Banner 280x280

Savukārt deputāti un darbinieki, kuri šādas pārbaudes veikuši, sākot no iepriekšējā gada beigām, atkārtoti tās var neveikt.

Tuberkuloze ir infekcijas slimība, tuberkulozes nūjiņa apkārtējā vidē izplatās pa gaisu - infekciozam, neārstētam plaušu tuberkulozes slimniekam klepojot, šķaudot un pat runājot vai elpojot. Raksturīgākās tuberkulozes saslimšanas pazīmes ir klepus ar vai bez krēpām, kas ilgst vairākas nedēļas, paaugstināta ķermeņa temperatūra, novērojams svara zudums, kā arī pastiprināta svīšana naktīs.

Tuberkulozi tālāk izplata tikai tie slimnieki, kuri slimo ar plaušu tuberkulozi. Tikai 10% no cilvēkiem, kuri ir inficējušies, reāli arī saslimst un ir spējīgi inficēt citus.

Ja tuberkuloze netiek ārstēta, tā var būt nāvējoša slimība, tomēr, regulāri lietojot medikamentus, no tuberkulozes ir iespējams izārstēties.

Parasti tuberkulozes ārstēšana ilgst vidēji sešus mēnešus - sākotnēji pacients ārstējas slimnīcā, bet pēc tam ambulatori. Lai pēc iespējas veiksmīgāk izārstētos un neriskētu iegūt rezistentu tuberkulozi, ārstēšanās laikā medikamenti jālieto regulāri un precīzi jāievēro ārsta norādījumi.

Rezistentu tuberkulozi izārstēt ir sarežģītāk, tās ārstēšana notiek ievērojami ilgāk - 18 līdz 24 mēnešus. Pēc ārstēšanas kursa beigšanas un izveseļošanās vēl aptuveni divus gadus ir nepieciešamas veselības pārbaudes, lai izvairītos no atkārtotas saslimšanas.

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati, pērn Latvijā reģistrēti 637 visu formu tuberkulozes gadījumi, bet 2013.gadā - 776 gadījumi. Šogad janvārī reģistrēti 53 tuberkulozes gadījumi, savukārt vidējais tuberkulozes gadījumu skaits mēnesī pēdējos piecos gados bija 52,6.

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Kompresijas zeķes: kā atvieglot nogurušas kājas darba dienas laikā?

Kompresijas zeķes: kā atvieglot nogurušas kājas darba dienas laikā?

Mūsdienu darba vide bieži prasa ilgu laiku pavadīt, sēžot pie datora, kas dažkārt ietekmē arī kāju veselību. Biroja darbinieki bieži saskaras ar nogurumu, tūsku un pat sāpēm pēc garām darba stundām. Kā kompresijas zeķes var palīdzēt uzlabot asinsriti un novērst sēdoša darba negatīvās sekas, un kāpēc Tonus Elast ir vislabākā izvēle tieši jums?

Aktuālie piedāvājumi

Rīgas veselības centrs: mēs esam jums tuvāk!

Rīgas veselības centrs: mēs esam jums tuvāk!

Atzīmējot 10 gadu jubileju, Rīgas veselības centra valdes priekšsēdētāja Skaidrīte Vasaraudze lepojas, ka 10 gadu laikā centrs izaudzis un kļuvis par atpazīstamu ārstniecības iestādi. Arī turpmāk centrs plāno attīstīties tā, lai ikvienam rīdziniekam būtu iespēja saņemt nepieciešamo ambulatoro veselības aprūpi tuvāk dzīvesvietai.

Sedācija ar jautrības gāzi (N2O) jau ir pieejama labākajās zobārstniecības klīnikās visā Latvijā

Sedācija ar jautrības gāzi (N2O) jau ir pieejama labākajās zobārstniecības klīnikās visā Latvijā

Sedācija dod iespēju veikt zobārstnieciskās manipulācijas ar lielāku komforta līmeni no pacienta viedokļa, kā arī sarežģītāku operāciju gadījumos ir papildu atsāpināšanas paņēmiens, taču viens no būtiskākajiem aspektiem ir uztraukuma mazināšana. Uzzināsim par to vairāk! 

6 ieteikumi, kā paaugstināt darbaspējas un dzīves tonusu aukstuma periodā

6 ieteikumi, kā paaugstināt darbaspējas un dzīves tonusu aukstuma periodā

Jebkurā gadalaikā, jo īpaši iestājoties aukstumam, organismam nepieciešams kvalitatīvs atbalsts. Apkopoti 6 pamatnoteikumi dzīvības tonusa uzturēšanai – ar to palīdzību ir iespējams stabilizēt pašsajūtu un veidot režīmu, lai jums vienmēr būtu spēks un vēlme uz aktīvu darbību, nekaitējot veselībai. 

Video

Produktu testi

MARUSHA Attīrošs sejas toniks ar zaļo tēju

MARUSHA Attīrošs sejas toniks ar zaļo tēju

Septembrī un oktobrī Medicine.lv sadarbībā ar "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvā testēt sejas toniks un micelāro ūdeni ar alveju un zaļo tēju sejas ādas attīrīšanai, tonizēšanai un mitrināšanai. 

Farmaceitiskais nātrija bikarbonāts jeb soda kapsulās

Farmaceitiskais nātrija bikarbonāts jeb soda kapsulās

Septembrī un oktobrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Veselības veikals" piedāvā testēt farmaceitisko nātrija bikarbonātu jeb sodu kapsulās, kas palīdz uzturēt pareizu pH līmeni un izvadīt no organisma liekās skābes un toksīnus.

Testa rezultāti: INFINITE MOTION Hydra Light losjons ar saules aizsargfaktoru SPF 50

Testa rezultāti: INFINITE MOTION Hydra Light losjons ar saules aizsargfaktoru SPF 50

Augustā Medicine.lv sadarbībā ar "Minus 417 Latvia" piedāvāja testēt INFINITE MOTION Hydra Light losjonu ar saules aizsargfaktoru SPF 50 sejas un kakla ādai.

HealthAid Zincovit-C® normālai imūnsistēmas darbībai

HealthAid Zincovit-C® normālai imūnsistēmas darbībai

Septembrī un oktobrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "HealthAid Baltics" piedāvā testēt HealthAid Zincovit-C® normālai imūnsistēmas darbībai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Marta Spodareva-Burjaka: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Marta Spodareva-Burjaka: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnikas Dr. Marta Spodareva Burjaka ir no jaunās paaudzes ginekologiem un izceļas ar labām komunikācijas prasmēm un zināšanām sieviešu ginekoloģiskajā aprūpē. Klīniski iegūtā pieredze un jaunu zināšanu apguve ir vērtības, kuras dakteri padara par izcilu savas jomas speciālisti.

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.