Dārzeņu un augļu labās īpašības
Veselīga uztura pamatā ir daudzveidība produktu izvēlē un mērenība to patēriņā, uzsver Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis.
Arī, skatoties uz uztura piramīdu, ir redzams, ka tajā ir daudz dažādu produktu. Pamatā ir graudaugi un to produkti, kam seko dārzeņi un augļi. Tikai vēlāk seko piens, tā produkti, gaļa, zivis un piramīdas spicē atrodas saldumi, alkhols, našķi.
Augļi un dārzeņi ir būtiska mūsus ēdienkartes sastāvdaļa. Tie ne tik daudz piedalās mūsu organisma apgādē ar enerģiju, tomēr ir svarīgs komponents, jo apgādā mūsu organismu ar daudzām citām organismam nepieciešamām vielām.
Tā augļu un dārzeņu sastāvā 80-95% ir ūdens, arī olbaltumvielu tajos ir līdz 3%, tauki veido tikai 0,1-0,3%, bet ogļhidrāti – līdz 20%. Līdz ar to augļu un dārzeņu kaloriskā vērtība ir neliela, bet tajos ir daudzi vitamīni, kas nav sastopami citos produktos, minerālvielas, piemēram, kālijs, balastvielas, kas palīdz labi strādāt mūsu zarnu traktam, antioksidanti, kas sargā mūsu šūnas no piesārņojuma, starojuma.
Runājot par sulām, Brēmanis uzsver, ka vislabāk lietot 100% sulas, jo tajās maksimāli saglabājas tas pats labo vielu sastāvs, kas ir veselā auglī. Latvijā bieži sulas netiek ražotas uz vietas, jo pie mums, piemēram, apelsīni neaug, bet no ārvalstīm ir vieglāk ievest sulas koncentrātu nevis apelsīnus un tad spiest sulu. Brēmanis stāsta, ka koncentrāts tiek veidots tā, ka tajā arī tomēr lielā mērā saglabājas augļa pozitīvās īpašības un pēc tam, kad koncentrātam tiek pievienots ūdens, lai to pildītu pakās un pārdotu, šī sula tomēr ir tuva dabīgajai svaigi spiestajai sulai.
Ilze Mežniece