medicine.lv skaitļos

Lietotāji online188
Aktīvie uzņēmumi12814
Nozares raksti1619
Ekspertu atbildes21477
Cilvēki, kas nepārtraukti aug – akromegālijas pacienti (VIDEO) : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Cilvēki, kas nepārtraukti aug – akromegālijas pacienti (VIDEO)

Palielināts žoklis, deguns, lūpas, palielinās pirkstu, plaukstu un pēdu izmērs. Šie ārējie simptomi raksturo akromegāliju – retu, lēni progresējošu un grūti diagnosticējamu slimību, kuru izraisa pastiprināta augšanas hormona veidošanās. Šī slimība ietekmē ne tikai cilvēka ārējo izskatu, bet arī iekšējo orgānu sistēmas, kas var būt ārkārtīgi bīstami cilvēku veselībai un pat dzīvībai. Laicīgi slimību diagnosticējot un uzsākot ārstēšanu, ir iespējams manāmi uzlabot cilvēku dzīves kvalitāti. Taču akromegāliju atklāt nav vienkārši – simptomi īsā laika posmā nav viegli pamanāmi, un ārsti ne vienmēr ir spējīgi to laicīgi identificēt un ārstēt.

Statistikas dati liecina, ka ar akromegāliju ik gadu no jauna saslimst aptuveni 4,7 cilvēki no miljona. [1] Akromegālijas biežākais cēlonis ir labdabīgs audzējs galvas smadzenēs – hipofīzē, kas atbildīga arī par augšanas hormona veidošanu. Līdz pubertātes posmam, kad skeleta kauli aug un augšanas hormona līmenis ir pārāk liels, cilvēks proporcionāli izaug garāks. Savukārt pieaugušajiem šī hormona pārbagātība ietekmē tikai mīkstos audus, vairāk mainot ārējo izskatu.

Saslimstību ar akromegāliju var konstatēt pēc vairākām pazīmēm. Pamanāmākās ir ārējās izmaiņas. Pacientam ilgākā laika posmā palielinās deguns, lūpas un mēle; kļūst rupjāki sejas vaibsti un tādējādi cilvēks var izskatīties vecāks kā viņš ir; āda ir izteikti biezāka; ir izvirzīts un palielināts apakšžoklis, par ko liecina nepareizs zobu sakodiens; palielinās pirkstu, plaukstu un pēdu izmērs un tās, neatkarīgi no uztraukuma vai laikapstākļiem, pastāvīgi svīst. Plaukstu un pēdu izmēru palielinājumu īpaši var novērot, ja regulāri jāpalielina gredzeni, vai cimdi un apavi jāmaina uz lielāku izmēru. Pacientu balss tembrs paliek izteikti rupjāks un vīrišķīgāks, ir novērojama skaļa un intensīva krākšana, kuras laikā ir pauzes elpošanā un parādās smakšanas sajūta. Paralēli šīm pazīmēm, slimības progresēšanas gadījumā, iespējams, ir novērojamas arī galvassāpes, menstruālā cikla traucējumi un sāpes locītavās. Diemžēl ārsti nereti akromegālijai raksturīgās iezīmes saista ar citām kaitēm, vidēji paejot 5 gadiem, līdz cilvēks saņem pareizo diagnozi. [2]

Banner 280x280

Visbiežāk pašiem un līdzcilvēkiem, izmaiņas kolēģa, drauga vai ģimenes locekļa izskatā ir grūtāk pamanīt, jo tās notiek vairāku gadu gaitā, tāpēc apkārtējie pie tām pierod un neuzskata par kaut ko neparastu. Cilvēkiem, kuri pacientu sen nav redzējuši, akromegālijai raksturīgās izmaiņas ārējā izskatā var būt uzkrītošākas. Tās var ievērot apskatot cilvēka bildes, kas uzņemtas pirms vairākiem gadiem. Pastāv uzskats, ka akromegālijas pacienti ar laiku vairs nav līdzīgi sev vai saviem tuviniekiem, bet kļūst līdzīgi cits citam. Ja pēdējā laikā ir novērotas kādas no šīm pazīmēm, tad nekavējoties ir jāvēršas pie ģimenes ārsta, kas nepieciešamības gadījumā pacientu nosūtīs pie endokrinologa slimības izmeklēšanai.

Endokrinoloģe, Latvijas Endokrinologu asociācijas priekšsēdētāja Dr. Una Gailiša norāda, ka laicīgi saņemot palīdzību, akromegālijas pacientu dzīves kvalitāti iespējams vērā ņemami uzlabot: "Akromegālija ir ārstējama slimība. Pieejamas dažādas metodes – injekcijas, tablešu terapija, staru terapija un neiroķirurģija. Speciālists piemeklē katra pacienta veselības stāvoklim piemērotāko ārstēšanas metodi. Ārstēšanas mērķis ir augšanas hormona normalizēšana asinīs, lai novērstu slimības izraisītās komplikācijas. Veicot regulāru izmeklēšanu un akromegāliju ārstējot, pacientu dzīves kvalitāte uzlabojas – samazinās plaukstu svīšana, galvas un locītavu sāpes, kā arī uzlabojas ādas stāvoklis. Turklāt laicīga diagnoze un ārstēšanas uzsākšana aizkavē pacienta sirds un asinsvadu sistēmas bojājumus, mazina sirds nepietiekamības risku un kambaru palielināšanos, kā arī samazina asinsspiedienu. Dzīves ilgums pacientiem, kas ārstējas, ir tāds pats, kā tiem, kurus šī slimība nekad nav skārusi."

Akromegālijas galvenās pazīmes:

• Pieres, deguna un zoda palielināšanās ar izteiktām sakodiena izmaiņām, parādās spraugas starp zobiem un palielinās mēle,
• Plaukstu, pēdu un galvas izmēra palielināšanās,
• Galvassāpes,
• Redzes lauka defekti,
• Pārmērīga svīšana,
• Sirds un aknu palielināšanās,
• Resnās zarnas polipi jeb izaugumi zarnu gļotādā.

[1]  https://acromegaly.org/en/23-what-is-acromegaly

[2]  Lavrentaki A, et al. Pituitary 2017;20:4–9;

ALL-LV-000084 sagatavots: 2020/11 sadarbībā ar IPSEN pharma

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...