medicine.lv skaitļos

Lietotāji online259
Aktīvie uzņēmumi12797
Nozares raksti1633
Ekspertu atbildes21477
Botulīna injekcijas palīdz iegūt kustību brīvību bērniem ar cerebrālo trieku : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Botulīna injekcijas palīdz iegūt kustību brīvību bērniem ar cerebrālo trieku

Pasaulē un Latvijā bērni ar cerebrālo trieku veido lielāko bērnu invalīdu skaitu. Lai arī slimība nav pilnībā izārstējama, daudzos gadījumos ar mūsdienu ārstēšanas un rehabilitācijas palīdzību mazie pacienti var iemācīties staigāt, skriet un pilnvērtīgi piedalīties vecumam atbilstošās aktivitātēs.

Bērniem ar cerebrālo trieku muskuļu tonuss var būt gan pazemināts, gan paaugstināts. Lai uzlabotu kustību koordināciju un attīstītu muskuļus mazajiem pacientiem ar paaugstinātu muskuļu tonusu, medicīnas speciālisti visā pasaulē jau vairāk nekā divdesmit gadus izvēlās pārbaudītu un zinātniskos pētījumos pierādītu rehabilitācijas metodi - intensīvu fizioterapijas kursu papildinātu ar botulīna toksīna injekcijām. Mīts, ka botulīna toksīna injekcijas ir tikai skaistumkopšanas metode, ir maldinošs. Botulīna toksīns pasaules bērnu cerebrālās triekas ārstniecības vadlīnijās ir ierindots kā pirmās izvēles medikaments ar augstu drošību hipertonisku muskuļu ārstēšanā.

Kā palīdzēt bērnu cerebrālās triekas pacientiem? Kā uzlabot bērnu un līdz ar to arī viņu vecāku un ģimenes locekļu dzīves kvalitāti? Skaidro RSU asoc. prof. Anita Vētra, BKUS, un dr. Ārija Zvaigzne, Vidzemes rehabilitācijas centra vadītāja.

Galvenais bērnu cerebrālās triekas cēlonis ir galvas smadzeņu bojājums, kas radies pirms, īsi pēc vai dzemdību laikā. Bērniem ar cerebrālo trieku grūtības sagādā vienkāršu, savam vecumam atbilstošu uzdevumu veikšana - rāpošana, staigāšana, priekšmetu satveršana un apģērbšanās. Unikālais bērnu cerebrālās triekas pacientu skaits Latvijā vecumā līdz sešu gadu vecumam, kas saņēmuši valsts apmaksāto veselības aprūpi, 2012. gadā bija 466 bērni (saņēmuši palīdzību ambulatori) un 151 bērns – palīdzību stacionārā (pēc Nacionālā veselības dienesta datiem).

Asoc.prof. Anita Vētra: "Kaut slimība nav pilnībā izārstējama, pasaules un Latvijas praksē pārbaudītu metožu izmantošana var dot bērnam iespēju brīvāk kustēsies un attīstīties, sniedzot iespēju pavadīt pilnvērtīgu bērnību. Tomēr pašlaik daļai bērnu ir jāsadzīvo gan ar fiziskiem kustību ierobežojumiem, gan ar to radīto dzīves kvalitātes pasliktināšanos, tāpēc nepieciešams veidot sabiedrības izpratni, kāda ir bērnu ar īpašām vajadzībām ikdiena, un kā to iespējams uzlabot.".

Banner 280x280

Pareizi novērtējot un izvēloties atbilstošu zinātniskos pētījumos pierādītu ārstēšanas un rehabilitācijas programmu, iespējams panākt būtisku progresu. Tādēļ nepieciešams laicīgi vērsties pie speciālistiem un uzsākt piemērotu ārstēšanu.

Dr. Ārija Zvaigzne: "Pirmais solis bērnu cerebrālās triekas ārstēšanā ir vizīte pie ģimenes ārsta, kurš nosūtīs bērnu pie speciālista - neirologa un rehabilitologa. Speciālisti izvērtēs situāciju, veiks nepieciešamos izmeklējumus, nozīmēs ārstēšanu ar pasaulē un Latvijā pārbaudītām, uz pierādījumiem balstītām un efektīvām metodēm. Bērnu vecāki un aprūpētāji ir atzinuši, ka savlaicīga šīs slimības ārstēšana ļauj izvairīties no simptomiem, ko rada bērna nespēja kontrolēt kustības un ķermeņa pozas".

Spasticitāte - galvenais kustību traucējumu cēlonis
Spasticitāte ir viens no galvenajiem kustību traucējumu cēloņiem bērnu cerebrālās triekas pacientiem, to novēro ap 70% pacientu. Spasticitātes pamanāmākā pazīme ir paaugstināts muskuļu tonuss. Nervu impulsu pārvades traucējumu dēļ kāda no muskuļu grupām gūst pārsvaru – notiek pastiprināta locītavu saliekšana vai atliekšana. Kustību traucējumu izpausmes var būt no vieglākiem gadījumiem, kad kustības ir tikai nedaudz ierobežotas, līdz ļoti smagām - muskuļi ir tik stipri savilkti, ka locītavu nevar izkustināt pat ar lielu spēku.

"Spasticitāte nav slimība, bet viens no iespējamiem sindromiem bērnu cerebrālās triekas pacientiem. Tā ir apgrūtinoša, it sevišķi, smagākā formā, bet to var ārstēt vai vismaz atvieglot," skaidro asoc. prof. Anita Vētra, uzsverot, ka ārstēšanas un rehabilitācijas procesā iespējams panākt ievērojamu progresu šī un citu slimības simptomu atvieglošanai.

Botulīna toksīna injekcijas kustību atvieglošanai
Jau divdesmit gadus pasaulē un vairāk nekā desmit gadus arī Latvijā bērnu cerebrālās triekas ārstēšanā un rehabilitācijā pielieto botulīna toksīna injekciju metodi. Šī metode, kas ir pierādījusi savu efektivitāti lielā skaitā pētījumu visā pasaulē ir iekļauta visās galvenajās slimības ārstēšanas vadlīnijās, atsaucoties uz Amerikas Neiroloģijas akadēmijas (AAN), Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta (NHS) un citu vadošo pētniecības iestāžu atzinumiem.

"Prakse rāda, ka ļoti efektīva muskuļu spasticitātes ārstēšana ir ar botulīna toksīna injekcijām. Pateicoties šai metodei, daļa mazo pacientu spējuši iemācīties rāpot, staigāt un satvert priekšmetus, kā arī tiek dota iespēja atvieglot dzīves režīmu viņu aprūpētājiem," skaidro dr. Zvaigzne.

Botulīna toksīna injekcijas ir ārstēšanas paņēmiens, kas palīdz atslābināt triekas skarto muskuli, un kopā ar fizioterapiju sniedz iespēju vingrināt ķermeni un uzlabot kopējo muskuļu tonusu. Botulīna toksīna injekcijas ir mazinvazīva procedūra, kas tiek veikta ambulatori vai rehabilitācijas procesa ietvaros stacionāri. Ar injekciju palīdzību iespējams mazināt vai novērst slimības radīto muskuļu hipertonusu, tādejādi radot iespēju pilnvērtīgāk veikt rehabilitāciju. Bērnu cerebrālās triekas pacientam rehabilitācijas ietvaros nepieciešamais injekciju apjoms ir atšķirīgs – sākot no vienas injekcijas līdz vairākām. Vienas injekcijas darbības laiks vidēji ir 3-6 mēneši.

Botulīna toksīna izmantošanas priekšrocības bērnu cerebrālās triekas pacientu rehabilitācijas procesā:
* Palīdz atjaunot kustības;
* Samazina komplikāciju skaitu (kontraktūras, deformācijas u.c.);
* Atvieglo pacientu aprūpi.

Uzskatāmi tas redzams video materiālā, kurā dokumentēta Marka, bērnu cerebrālās triekas slimnieka, gaita pirms ārstēšanas un rehabilitācijas procesa, tā laikā un 15 mēnešus pēc pirmās botulīna toksīna injekcijas.

Šobrīd botulīna toksīna injekciju metodi bērnu cerebrālās triekas ārstēšanā Latvijā izmanto kvalificēti speciālisti Vidzemes slimnīcā, Nacionālajā Rehabilitācijas centrā "Vaivari", kā arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā. Pašlaik ārstēšana ar botulīna toksīnu injekcijām ir valsts apmaksāta spasticitātes reducēšanas programma un medikamenta izmaksas tiek kompensētas.

Neskatoties uz grūtībām, kas ir jāpārcieš bērnu cerebrālā triekas pacientiem, Latvijas medicīnas speciālistu ieteiktās ārstēšanās metodes un līdzekļi spēj atvieglot mazo pacientu ikdienu un uzlabot fizisko attīstību. Speciālisti uzsver, ka būtiska ir gan sadarbība starp ārstiem un bērnu vecākiem, gan sabiedrības izpratne un atbalsts cīņā ar slimību.

Informāciju sagatavoja Līva Dumpe
Foto: Stock.XCHNG

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Šislera sāļi – tavai veselībai

Šislera sāļi – tavai veselībai

Grāmatas “Šislera sāļi” autori ir austrieši Tomass Feihtingers un Zuzana Nīdane-Feihtingere, mūsdienās ievērojamākie Šislera bioķīmijas eksperti, kas turpina V. Šislera darbu. Ar autoriem sarunājās grāmatas tulkotāja Laura Tidriķe.

Aktuālie piedāvājumi

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Ādas izskatu ietekmē mūsu dzīvesveids, ēšanas paradumi, veselības stāvoklis, kaitīgie ieradumi, ģenētika un daudzi citi faktori. Labā ziņa – ikviena no mums var parūpēties par savu sejas ādu un aizkavēt ādas novecošanos – uzziniet vairāk par gaismas terapiju ar Bioptron!

Kinezioloģiskais teips – atbalsts sportā un ikdienā

Kinezioloģiskais teips – atbalsts sportā un ikdienā

Kinezioloģiskais teips ir kļuvis īpaši iecienīts gan profesionālu sportistu, gan arī amatieru vidū. Tas ir praktiski nemanāms, tajā pašā laikā sniedz neatsveramu atbalstu, piedāvājot plašas iespējas gan traumu profilaksē, gan arī ārstēšanā. Uzlabo kustību brīvību kopā ar TONUS ELAST kinezioloģisko teipu! Konsultējies ar speciālistu, lai noskaidrotu, kā kinezioloģiskais teips var palīdzēt tavā ikdienā!

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: Aknu sargs

Testa rezultāti: Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvāja izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Maijā Medicine.lv sadarbībā ar zīmolu everlab® piedāvāja testēt ho-fi® original Na+ hlorofilīnu organisma restartam.

"Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvā testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un "Keralast 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Pēdu krēms “Urea 20” sausu pēdu ādas kopšanai

Pēdu krēms “Urea 20” sausu pēdu ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Gusto” piedāvā testēt pēdu krēmu “Urea 20” sausai pēdu ādai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.