Bezglutēna produkti: risinājums jutīgam gremošanas traktam un veselīgam dzīvesveidam
Pēdējos gados arvien biežāk dzirdam par glutēna nepanesību un tās ietekmi uz mūsu veselību. Bet kas īsti ir glutēns, un kāpēc tik daudzi cilvēki izvēlas vai ir spiesti iekļaut savā uzturā bezglutēna produktus? Kādi ir risinājumi, lai uzturs būtu pilnvērtīgs un garšīgs un vai ir pieejami Latvijā ražoti produkti?
Kas ir glutēns?
Glutēns ir olbaltumvielu komplekss, kas sastopams kviešos, miežos un rudzos. Tas piešķir mīklai elastību un palīdz produktiem saglabāt formu. Cilvēkiem ar celiakiju – autoimūnu slimību – glutēna lietošana izraisa tievo zarnu bojājumus, kas traucē barības vielu uzsūkšanos un var radīt nopietnas veselības problēmas. Arī cilvēkiem ar glutēna jutību, kas nav celiakija, glutēns var izraisīt nepatīkamus simptomus, piemēram, vēdera pūšanos, sāpes, caureju, nogurumu un galvassāpes. Arī daudzi cilvēki, kam nav medicīniski konstatēta glutēna nepanesība, izvēlas bezglutēna diētu, jo novēro labāku pašsajūtu, vieglāku gremošanu un enerģijas palielināšanos.

Autors: Publicitātes foto
Bezglutēna diēta: kas jāzina?
Pāreja uz bezglutēna diētu var šķist sarežģīta, jo glutēns ir sastopams daudzos ikdienas produktos – maizē, makaronos, konditorejas izstrādājumos, kā arī dažās pārstrādātās pārtikas precēs. Tomēr mūsdienās veikalu plaukti piedāvā arvien plašāku bezglutēna alternatīvu klāstu.
Svarīgi ir pievērst uzmanību produkta marķējumam. Produktiem, kas ir droši lietošanai bezglutēna diētā, ir jābūt apzīmētiem ar pārsvītrotas vārpas simbolu vai skaidru norādi "bez glutēna". Jāatceras, ka pat neliels glutēna daudzums var izraisīt simptomus jutīgiem cilvēkiem, tāpēc ir svarīgi izvairīties no "šķērspiesārņojuma" – piemēram, vienu un to pašu nažu vai dēļu izmantošanas glutēnu saturošiem un bezglutēna produktiem.

Autors: Publicitātes foto
Latvijā pieejamie bezglutēna produkti: SIA"Safīra L" piedāvājums
Arī Latvijā ir pieejami kvalitatīvi bezglutēna produkti, kas atvieglo ikdienas ēdienreižu plānošanu. Starp tiem ir arī Latvijas uzņēmuma SIA "Safīra L" ražotie bezglutēna vegāniskie produkti. Tāpat kopš 2024. gadā uzņēmums ir licencējis ražotos bezglutēna produktus un uz tiem izvieto AOECS (Eiropas Celiakijas biedrību asociācija) bezglutēna simboliku, kas ir vēl viens pierādījums, ka ražotā produkcija ir droša un tīra no glutēna.
SIA "Safīra L" plašajā sortimentā var atrast dažādus ogu, augļu un dārzeņu pulverus, kas ļauj ierastos ēdienu padarīt gardākus un šķiedrvielām bagātākus. Tāpat ir pieejama arī saldētā bezglutēna vegāniskā produkcija – pelmeņi cepšanai, saldētas bezglutēna vegāniskās rauga bulciņas ar kanēli, bezglutēna vegāniskās klimpas ar mellenēm. Uzņēmums ražo arī dažādus bezglutēna vegāniskos cepumus. Produkcija tiek rūpīgi pārbaudīta, lai garantētu tās drošību.
Izvēloties SIA "Safīra L" produkciju, jūs varat būt droši, ka iegūstat kvalitatīvus, garšīgus un drošus bezglutēna produktus.
Produktus var iegādāties: https://www.sainvie.com/veikals/
Atsauces
Celiac Disease Foundation. (n.d.). What is Celiac Disease? Pieejams: https://celiac.org/
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). (n.d.). Celiac Disease. Pieejams: https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/celiac-disease
SIA “Safīra L” mājaslapa: https://www.sainvie.com