Bērna veselība ir atkarīga no tēva uzturā lietotajiem produktiem
Foto: Ivan McClellan/Flickr
Speciālisti atklāja, ka zīdaiņa veselība ir atkarīga arī no tiem produktiem, ko uzturā lieto tēvs. Nav noslēpums, ka ēdiens, ko grūtniecības laikā uzņem topošā māmiņa ietekmē augļa attīstību. Kā raksta The Calgary Herald, nesen pie līdzīgiem secinājumiem nonāca speciālisti no Makhilla Medicīnas Universitātes, veicot pētījumu par vīriešu uzturā lietotajiem produktiem laikā pirms bērna radīšanas brīža.
Ir nepieciešams, lai topošās mātes organismā pietiekamā daudzumā būtu B9 vitamīns. Tas ir atrodams tumšzaļo lapu dārzeņu, augļu, ogu, graudaugu, pilngraudu maizes un citu veselu graudu, īpaši kviešu, produktu sastāvā, kā arī aknās. Ēdieni, kuru sastāvā ir šie produkti, novērš iedzimtu defektu rašanos vai spontāno abortu. Nesen tika noskaidrots, ka arī vīriešiem ir nepieciešamas uzņemt noteiktu vitamīnu daudzumu, lai bērns būtu vesels. Tas tika pierādīts eksperimentos ar grauzējiem.
Ja topošā tēva uzturā ir vērojams vitamīnu trūkums, paaugstinās iedzimto defektu risks (piemēram, ar mugurkaulu saistītās anomālijas, vāji attīstīti pirksti, iedzimtas sejas, galvaskausa un žokļa deformācijas). Aptuveni 4% gadījumu viņu pēcnācējiem novēroja dažādus attīstības traucējumus. Pēc statistikas, aptuveni 3% gadījumu bērni dzimst ar defektu, 50% gadījumu iemeslu nav bijis iespējams noteikt. Tādējādi nav izslēgts, ka tas ir saistīts ar nepietiekamu vitamīnu lietošanu uzturā. Vīriešu, kas uzturā lieto neveselīgu pārtiku, organismā vitamīns B9 nevar funkcionēt efektīvi. Tas, savukārt, ietekmē spermas kvalitāti. Tāpēc eksperti pieņem, ka spermas kvalitāte ir atkarīga no uzturā lietojamajiem produktiem.
Spermatozoīdos saglabājas informācija par vides un uztura daudzveidības vēsturi. Eksperti runā par izmaiņām, kas novērojamas epiģenētiskā līmenī. Taču pastāv arī cita problēma: zinātniekiem nav skaidrs, kāda ir ideāla vitamīnu deva un kāda ir tā ietekme uz cilvēka gēniem.