Asas garšvielas nāk par labu veselībai
Čili pipari un citas asas garšvielas piešķir ēdienam ugunīgu garšu, taču gremošanas orgāni ar šīm uzbudinošajām piedevām tiek galā pārsteidzoši labi. Dietologi norāda, ka asas garšvielas ir izteikti veselīgas.
Čili pipari, tāpat kā paprika un ingvers, satur kapsaicīnu. Šis alkaloīds tiek izmantots arī medicīnā kuņģa gļotādas un tievās zarnas iekaisumu profilaksē. Kapsaicīnam ir arī antibakteriāla iedarbība, bez tam ass ēdiens uzlabo garastāvokli: asā garša izraisa nervu sistēmas kairinājumu un liek smadzenēm pastiprināti izdalīt endorfīnus.
No otras puses, čili piparu mērce pārāk lielās devās var maltīti ātri sabojāt. Ja šķiet, ka mute un rīkle deg kā ugunīs, tad labāk ir meklēt palīdzību nevis ūdens glāzē, bet gabaliņā baltmaizes. Šķidrums vienmērīgi sadala aso vielu pa visu mutes telpu un tikai pasliktina situāciju, bet baltmaize kairinājumu neitralizē.