Ārstu biedrības pagalmā notiks pasākums "Bitīt Dieva kalponīte jeb-gādājam ziemai medu!"
28. jūlijā no plkst. 15.00 līdz 19.00 Ārstu biedrības pagalmā Rīgā, Skolas ielā 3
Zeltains medus pāri plūstošās kārēs... Latvijai tik ļoti piestāv skaistas pļavas, medus, piens un kārtīga rupjmaize. Vai maz spējam iedomāties, cik daudz medus veidu spēj mums sanest mazie čaklie kukainīši, ko esam piejaucējuši savam labumam? Pieneņu, ābeļziedu, kļavu, aveņu, āboliņa, lucernas, liepziedu, akāciju, amoliņa, griķu, sinepju, facēliju, pīlādžu, saulgriežu, viršu, rapša, latvāņu, vītolu, kārklu un blīgznu medus, pļavas un meža ziedu, pat medus no liepu, kļavu, ievu, ķiršu un ozolu lapu izsvīduma! Un vēl citi. Tad vēl peru pieniņš, bišu maize, ziedputekšņi, propoliss, vasks... Vai protam šo dabas dāvanu pienācīgi izmantot un uzglabāt? Vai zinām, ka medus jāēd ne vairāk kā 1 grams uz katru sava svara kilogramu dienā, vēl sadalot to 3 reizēs? Un to, ka pareizi uzglabātam medum lietošanas termiņš nav ierobežots?
Aicinām visus uz medus dienu! Šo ceturtdien Ārstu biedrībā viesosies biškopības nozares pārstāvji un apiterapeiti, lai pastāstītu, kas ir medus, kā to un citus bišu produktus pareizi lietot ikdienā un veselības stiprināšanai, par medus veidiem, iespējamo piesārņojumu, viltojumu atpazīšanu un pareizu medus uzglabāšanu. Pagalmā būs iespēja medu gan degustēt, gan iegādāt ziemas krājumiem.
No plkst. 15 aicinām visus uz Zaļās ceturtdienas tirdziņu – labākie Latvijas bitenieki būs atveduši jaunās ražas medu un Latvijas zemnieku saimniecības piedāvās lauku labumus pilsētnieka ledusskapim: īstu lauku maizi, piena produktus, kazas sieru, gaļas izstrādājumus, kūpinātas zivis un vistiņas, svaigus dārzaugus un ogas, paipalu olas, cidoniju un smiltsērkšķu produktus, medu un tējas, veselīgus saldumus, dabīgu mājas saldējumu u.c.
Vasaras kafejnīcā jūs gaidīs zemnieku saimniecības Ēmužas gādātas gardas un veselīgas pusdienas – arī ar medus tematiku. Piedāvājumā:
– aukstā biezpiena zupa ar marinētām paipalu olām;
– laša soļanka;
– tītara rullis ar sieru un ceptiem pistāciju riekstiem medū;
– grilēti vistu spārniņi medus marinādē;
– kabaču laiviņa ar gailenēm un dārzeņiem;
– rauga ābola pankūkas ar medus ķirbja mērci;
– grilēta karbonāde ar ribiņu;
– vistas fileja kraukšķīgā mundierī;
– kāpostu šnicele siera kažokā;
– piedevās griķi, vārīti cepti jaunie kartupeļi ripiņās ar krējumu un sīpoliem un salāti;
– rupjmaizes kārtojums;
– medus rausis ar zemenēm un skābu krējumu;
– medus kvass, kā arī salāti, sulas, tēja un kafija.
Latvijas Ārstu biedrība