Ārsts: Pārēšanās lielākoties saistīta ar nestabilu psihisko stāvokli
Raksta autors: Alberto Sadu, Ārsts, Biznesa augstskolas "Turība" lektors
Tuvojas svētku laiks, garās brīvdienas un, protams, skaisti klātie galdi. Un, kā katru gadu, svētki nereti beidzas ar pārēšanos. Nav tik grēcīgi vienreiz gadā pārēsties, bet gada laikā svētku mums ir daudz un, ja pameklē iemeslu, svētki var būt arī katru dienu.
Lai izvairītos no "ikgadējās pārēšanās", Zemassvētkos vajadzētu mainīt ēdienu sarakstu. Ieteiktu izslēgt cūkgaļu, kūpinātas zivis, baltmaizi un saldumus. Jā, skan mazliet ironiski - vai tad tas ir svētku galds? Tomēr patiesībā to var aizpildīt ar veselīgākiem un ļoti gardiem ēdieniem, vajag tikai vairāk padomāt.
Ir jāpārstāj ēst brīdī, kad vairs nejūties izsalcis, nevis tad, kad jūties pārēdies. Ir "jāieslēdz" savas smadzenes un jāsaprot, ka viss, kas ir uz galda, nav jāapēd. Labāk vairākas, mazas ēdienreizes ik pa laikam, paturot prātā to, ka dzīve turpinās arī rīt un parīt un šī nav tava pēdējā ēdienreize.
Pārēšanas svētkos vēl nebūtu tas ļaunākais, bet pārēšanās ikdienā, ilgākā laika periodā ir bīstama.
Pārēšanās lielākoties saistīta ar nestabilu psihisko stāvokli. Liels stress un mazkustība ir sakne šai problēmai. Ēdot vairākas reizes dienā, 4- 5 reizes, lielas porcijas, cilvēks patērē enerģiju, kas ir paredzēta aktivitātēm un darbam. Ja pēc pusdienu maltītes ieturēšanas nāk miegs, ir skaidrs, ka porcija tavam vēderam ir bijusi par lielu un saturējusi neveselīgus komponentus.
Kas notiek situācijās, kad cilvēks regulāri pārēdās? Ēdiens sāk uzkrāties zarnās, kas vēlāk konvertējas kā taukaina masa, tālāk nonāk vēdera dobumā un sāk meklēt vietu, kur nosēsties. Regulāri pārēdoties, taukainā masa kļūst arvien lielāka, kas sāk traucēt zarnas normālai funkcijai, un liekā barīga arvien ātrāk nesagremota sāk pārvērtīsies taukos. Vēlāk šī taukainā masa sāk kustēties pa visu organismu un meklē vietu kur nosēsties - aknās, kunģī, dziedzeros, radot orgānu darbības traucējumus, kas savukārt rada bojājumus asinsvadiem.
Savukārt situācija, kad taukaini ir asinsvadi, nozīmē nopietnas veselības problēmas - tas jau ir dzīvības un nāves jautājums.
Pārēšanās ietekmē dzīves kvalitāti. Cilvēks paliek vājš, smags, nekustīgs, un domāšanas process paliek nevesels. Tam seko depresija, nervozitāte, neiecietība pret līdzcilvēkiem, sākas garīgas un fiziskas problēmas, kas noved pie nespējas normāli dzīvot.
Lai izvairītos no pārēšanās problēmas, kas šodien ir ļoti aktuāla, būtu jāsāk nopietni pievērsties savai ēdienkartei. Tiešām nopietni un ne uz vienu dienu vai nedēļu.
Mēs visi zinām kā pareizi ēst, tas ir lasāms, dzirdams visur, kur vien meklējam šo informāciju. Zaļumus, salātus var ēst, cik gribas, tos pārēsties nevar, jāiekļauj ēdienkartē pēc iespējas vairāk dārzeņu. Ir jābūt aktīvai ikdienai, aktīvam darbam un, ja darbs nav īpaši aktīvs, tad noteikti jābūt ārpusdarba aktivitātēm - skriešana, treniņi, garas pastaigas, vasarā peldēties, braukt ar riteni utt.
Nepērciet ēdienu, kas jums negaršo! Uzskats, ka ēst veselīgi nav garšīgi un sāta sajūtu dot tikai trekni ēdieni, ir informācijas trūkums par veselīga ēdiena kulināriju. Meklējot attaisnojumu neveselīgai maltītei, nereti nākas dzirdēt, ka ēst veselīgi ir dārgi. Tiešām? Parēķiniet vēlreiz. Paskaitiet ēdienreizes un pierēķiniet klāt medicīnas izdevumus. Simts reizes dzirdēts – tu esi tas, ko tu ēd, un, jā, tieši no ēšanas ir atkarīga tava veselība, labsajūta. Teikt, ka esmu pelnījusi un palutināšu sevi ar kūkas gabalu ir tas pats, kas teikt, ka palutināšu sevi ar cigareti. Protams, viena cigarete vai viens kūkas gabals retos gadījumos nenodara tavam organismam lielu ļaunumu, šeit es vairāk runāju par pašu ideju, par sapratni, kas ir sevis lutināšana.