Arbūza vērtīgās īpašības
Vasaras sezonā mūsu ēdienkarti papildina vairāki veselīgi augļi un dārzeņi. Viens no tiem ir arbūzs. Šī sulīgā oga satur pat līdz 90% ūdens, nodrošina organismu ar vērtīgām uzturvielām un tai ir neticami zems tauku saturs. Turklāt arbūzs spēj būtiski stiprināt imūnsistēmu, uzlabot muskuļu un nervu darbību, kā arī sniegt citus veselībai svarīgus ieguvumus.
Stiprina sirds, asinsvadu un kaulu veselību
Arbūza sastāvā ir likopēns un citrulīns – antioksidanti, kas pasargā artērijas no sašaurināšanās un sacietēšanas, uzlabo asinsriti, cīnās pret brīvajiem radikāļiem un mazina sirds saslimšanu risku. Tāpat šīs vērtīgas vielas palīdz regulēt dažādus procesus, kas saistīti ar kaulu šūnu veselību, tādējādi stiprinot kaulus. Turklāt arbūzā bagātīgi atrodams arī kālijs, kas palīdz saglabāt kalcija līmeni, nodrošinot kaulu un locītavu veselību.
Palīdz atbrīvoties no taukiem
Citrulīns tāpat palīdz novērst tauku uzkrāšanos tauku šūnās, savukārt citas arbūza sastāvā esošās vielas piedalās virknē organisma procesu, kas kavē lipīdo tauku šūnu veidošanos.
Mazina iekaisuma procesus
Arbūzi satur vairākus fenola savienojumus – bioloģiski aktīvas vielas, kas aizkavē iekaisumu veidošanos, palīdz bloķēt vielas, kas iekaisumu veicina, un cīnās pret brīvajiem radikāļiem. Jo gatavāks ir arbūzs, jo vairāk vērtīgo savienojumu tas satur.
Veicina nieru darbību
Arbūzs ir dabisks diurētiķis – urīndzenošs līdzeklis, kas paātrina urīna plūsmu, nekaitējot nierēm. Tādējādi tas palīdz izvadīt no organisma kaitīgās vielas un lieko šķidrumu, kā arī attīrīt urīna kanālus.
Uzlabo muskuļu un nervu darbību
Ievērojamais daudzums kālija, ko tu uzņem, ēdot arbūzu, labvēlīgi iedarbojas uz muskuļu un nervu funkcijām, regulējot nervu impulsus un muskuļu saraušanās frekvenci.
Uzlabo acu veselību
Arbūzs ir lielisks beta-karotīna avots, kas organismā tiek konvertēts A vitamīnā. Tas palīdz ražot pigmentus acs tīklenē, aizkavējot vecuma radītu redzes pasliktināšanos. Tāpat šī viela palīdz uzturēt veselīgu ādu, zobus, audus un gļotādas membrānu.
Stiprina imunitāti, paātrina brūču dzīšanu un novērš šūnu bojājumus
Arbūzā atrodamais C vitamīns uzlabo imunitātes darbību, piedalās saistaudu veidošanas procesā, tādējādi veicinot sadzīšanas procesus, kā arī aizsargā šūnas no kaitīgajām vielām.