Ar dzelzi bagātas pusdienu receptes mazulim: Iesaka uztura speciāliste
Maza bērna uztura prasības ir daudz augstākas nekā pieaugušajam – mazulim jāuzņem līdz pat septiņām reizēm vairāk uzturvielu. Viens no elementiem, kura deficīts bērnu organismā Latvijā un pasaulē vērojams visbiežāk, ir dzelzs. Lai mazulis izaugtu vesels un stiprs, ar dzelzi bagāti produkti ir neatņemama mazuļa ēdienkartes sastāvdaļa. Iedvesmojot vecākus gatavot veselīgas, uzturvielām bagātas un mazulim piemērotas maltītes, kampaņas "Mazais nav lielais" vēstnese Laura Grēviņa un uztura speciāliste Guna Rijkure piedāvā divas pusdienu receptes – vienkāršas, ātri pagatavojamas maltītes, kuras nodrošina arī mazulim nepieciešamo dienas dzelzs devu.
Viena līdz trīs gadus vecam bērnam uz kilogramu ķermeņa svara jāuzņem piecas ar pusi reizes vairāk dzelzs nekā pieaugušajam. Dzelzs rūpējas par mazuļa fizisko un garīgo attīstību – vairo mazuļa enerģiju, nodrošina muskuļu funkcijas, "atbild" par smadzeņu attīstību. Dzelzs dienas deva atkarīga no mazuļa vecuma un svara, taču vidēji viena līdz trīs gadus vecam bērnam jāuzņem aptuveni astoņi miligrami dzelzs dienā. Ja mazulim trūkst dzelzs, bērns ir saguris un biežāk slimo; mazulim var būt sausi mati un nagi, bāla āda. Ja bērns pēkšņi sāk ēst neēdamas lietas, piemēram, mālu, kaļķi vai zemi, tas var liecināt par dzelzs trūkumu.
Saldo kartupeļu biezenis ar gaļas un biešu bumbiņām visai ģimenei (4 personām)
Autors: Screen_Shot_2018_11_06_at_16.35.22
Sastāvdaļas:
Biezenim:
- viens kilograms saldo kartupeļu;
- 30 grami sviesta;
- šķipsniņa sāls;
- viena tējkarote kaltēta vai svaiga timiāna.
Gaļas biešu bumbiņām:
- 500 grami maltas liellopa gaļas;
- viena vārīta biete;
- šķipsniņa sāls;
- pustējkarote timiāna;
- viena ķiploka daiviņa;
- pustējkarote sarkanās paprikas pulvera.
Pagatavošana:
1. Saldos kartupeļus nomizo, sagriež kubiņos, uzvāra un pēc tam nokāš.
2. Kad kartupeļi atdzisuši līdz aptuveni 40°C, tiem pievieno sāli, sviestu, timiānu un visu sablendē, līdz izveidojas biezenis.
3. Bieti sarīvē un sajauc ar liellopa gaļu un sāli, sarkanās paprikas pulveri un sasmalcinātu ķiploka daiviņu. Veido bumbiņas.
4. Bumbiņas cep sakarsētā pannā vai krāsnī uz cepamā papīra (15 minūtes 190°C).
5. Saldo kartupeļu biezeni pasniedz ar biešu – gaļas bumbiņām.
Zaļās brokoļu un prosas pankūciņas (astoņas pankūkas)
Autors: Screen_Shot_2018_11_06_at_16.32.56
Sastāvdaļas:
- 50 grami brokoļa;
- 25 grami prosas;
- divas olas;
- 20 grami rīvēta cietā siera;
- 50 grami pilngraudu kviešu miltu;
- pustējkarote cepamā pulvera.
Pagatavošana:
1. Prosu noskalo. Uzvāra ūdeni, ieber tajā prosu un vāra aptuveni 15–20 minūtes.
2. Sarīvē brokoli. Olu sajauc ar brokoli, sieru un novārīto prosu.
3. Pievieno miltus, cepamo pulveri, sāli un samaisa.
4. Cep sakarsētā pannā no abām pusēm.
Labu apetīti!