medicine.lv skaitļos

Lietotāji online173
Aktīvie uzņēmumi12678
Nozares raksti1657
Ekspertu atbildes21477
Aptuveni 1100 sievietēm katru gadu konstatē krūts vēzi, bet 400 no viņām iet bojā : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Aptuveni 1100 sievietēm katru gadu konstatē krūts vēzi, bet 400 no viņām iet bojā

Foto: Ieva Čīka / LETA

Aptuveni 1100 Latvijas sievietēm gada laikā tiek diagnosticēts krūts vēzis, savukārt aptuveni 400 sieviešu no šīs slimības mirst ik gadu, aģentūrai LETA pēc informatīvās kampaņas "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" atklāšanas teica onkologs Jānis Eglītis.

Viņš norādīja, ka aptuveni trešdaļa no atklātajiem krūts vēža gadījumiem tiek diagnosticēta 3. un 4.stadijā. Pozitīva tendence gan vērojama 1.stadijā atklāta krūts vēža skaita pieaugumā. Eglītis to skaidroja ar skrīninga programmu aktīvāku izmantošanu, kā arī sieviešu pašu apziņu, ka pārbaudīt savu krūšu veselību ir nepieciešams.

Kā kampaņas atklāšanā norādīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), katram cilvēkam pašam jādzīvo atbildīgi, šādi mazinot iespēju saslimt ar vēzi, jo tomēr arī šī slimība var skart jebkuru. Ministrs vēlreiz uzsvēra, ka svarīgi ir lietot veselīgu uzturu, nelietot alkoholu un tabaku, kā arī nodarboties ar fiziskām aktivitātēm. Tāpat svarīgi ir regulāri apmeklēt ārstu, ne tikai tad, ka slimība jau cilvēku ir skārusi, bet lai pārbaudītu savu veselības stāvokli.

Belēvičs vēlreiz norādīja uz saviem plāniem panākt, ka pacientiem nav tikai tiesības, bet ir arī pienākumi, kā arī stāstīja klātesošajiem, ka tuvākajā laikā varētu tapt likuma grozījumi, lai trīskāršotu ģimenes ārstu prēmijas par agrīni atklātu vēža gadījumu.

Banner 280x280
Banner 280x280

Kā klātesošajiem norādīja Nacionālā veselības dienesta vadītāja Daina Mūrmane-Umbraško, krūts vēža pārbaudi 50-69 gadus vecām sievietēm valsts apmaksā reizi divos gados. Pērnajā gadā no visām sievietēm, kurām tika izsūtīts uzaicinājums veikt valsts apmaksātu pārbaudi, aicinājumam atsaucās tikai 36% sieviešu. Vidzemē gan šī atsaucība bijusi 50% gadījumu, bet Rīgā - 31%. Viņa to skaidroja ar iespēju Rīgā pakalpojumu saņemt arī par maksu, kas tad attiecīgi šajā statistikā neparādās.

Tāpat Mūrmane-Umbraško uzskata, ka ģimenes ārstiem vairāk ir jāseko līdzi, vai viņu pacientes dodas veikt krūšu pārbaudi, kā arī sabiedrība vairāk ir jāizglīto par "zaļā koridora" iespējām saņemt tūlītējas pārbaudes un ārstēšanu, ja skrīninga programmā cilvēkam konstatēts vēzis.

Krūts vēža pacienšu atbalsta biedrības "Vita" dibinātāja un ķirurģe Sarmīte Baltkāja gan norādīja, ka skrīniga programmas būtu nepieciešams apmaksāt arī vecākām sievietēm, ne tikai līdz 69 gadu vecumam. Viņa stāstīja, ka nereti vēzi diagnosticē arī vecākām sievietēm, tāpēc šāds ierobežojums ir "murgs".

Savukārt Latvijas Psihoterapeitu biedrības vadītāja Baiba Purvlīce stāstīja, ka sievietes bieži vien baidās no diagnozes un baidās zaudēt krūti, seksualitāti vai partneri, tāpēc nevēršas pēc palīdzības. Viņa aicināja sievietes rūpēties par sevi un saprast, ka rūpes par sevi ir arī rūpes par ģimeni.

Kampaņa noslēgsies 23.maijā.

Jau ziņots, ka, lai veicinātu sieviešu informētību par savlaicīgu krūts veselības pārbaužu nepieciešamību, jau piekto gadu tiek organizēta krūts veselības informatīvā kampaņa "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!", aģentūru LETA informēja organizatoru pārstāve Tanita Tamme.

Kampaņu rīko Latvijas Basketbola savienība un krūts vēža pacienšu atbalsta biedrība "Vita".

Kampaņa tiek rīkota ar mērķi atgādināt sievietēm par regulārām ikmēneša krūts pašpārbaudēm un aicināt sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem, kas ir riska grupa ar paaugstinātu krūts vēža risku, izmantot valsts sniegto iespēju bez maksas reizi divos gados veikt krūts izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi.

Lai informētu un iedrošinātu Latvijas sievietes rūpēties par savu krūšu veselību regulāri, pērn kampaņā "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" tika aizsākta brīvprātīga reģionālo vēstnešu kustība. Šogad vairāk nekā 40 sievietes no dažādiem Latvijas novadiem iesaistījušās krūts veselības informatīvajā kampaņā, lai kopīgiem spēkiem uzrunātu Latvijas sievietes.

Viens no iemesliem, kāpēc sievietēm vēlīni tiek atklāts krūts vēzis un viņas regulāri neveic krūts izmeklējumus, ir bailes - no ārsta apmeklējuma, pārbaudes vai sliktas diagnozes. Reģionālās vēstneses savos novados mudinās sievietes nebaidīties no krūšu veselības pārbaudēm, savlaicīgi veicot nepieciešamos izmeklējumus, norādīja Tamme.

Jau pērn, pateicoties vēstnešu iesaistei un aktivitātēm, sievietes tika iedrošinātas rast atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem, rosinātas veikt pašpārbaudi krūšu veselības profilaksei, kā arī iedrošinātas veikt mamogrāfiju.

Ik gadu vairāk nekā 100 000 sieviešu vecumā no 50 līdz 69 gadiem saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi bez maksas. Tomēr ne vairāk kā 40% sieviešu veic šo pārbaudi.

Vairāk informācijas par kampaņu var atrast "www.parbaudikrutis.lv".

LETA

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Onkoloģija / ļaundabīgas saslimšanas":

Uzņēmumi nozarē "Onkoloģija / ļaundabīgas saslimšanas"

Siguldas slimnīcas Radioķirurģijas centrs

Siguldas slimnīcas Radioķirurģijas centrs

Moderna diagnostika. Inovatīvas tehnoloģijas. Profesionāla komanda. Mājīga atmosfēra. Radioķirurģijas centrs Sigulda piedāvā labdabīgu un ļaundabīgu audzēju ārstēšanu ar Austrumeiropā modernāko robotu – CyberKnife® M6. Ar šo metodi var ārstēt primārus audzējus un metastāzes cilvēka ķermenī – galvā, mugurkaulā, prostatā, aknās, nierēs, plaušās un citur. CyberKnife robotizēto radioķirurģiju iespējams kombinēt ar citām audzēju ārstēšanas metodēm - ķirurģiju, staru terapiju un ķīmijterapiju. Mūsu speciālisti ir gatavi jums palīdzēt!

Nedēļas tēma

HY+ līnija – biorevitalizācija, bet bez injekcijām

HY+ līnija – biorevitalizācija, bet bez injekcijām

Hialuronskābe ir dabiska viela mūsu organismā, kas spēj absorbēt ūdeni no mūsu ādas dziļajiem slāņiem. Tā ir atbildīga par kolagēna un elastīna ražošanu un pozitīvi ietekmē ādas reģeneratīvo funkciju. FREIHAUT HY+ sērija satur biotehnoloģisko hialuronskābi ar dažādu molekulmasu. Uzzināsim vairāk par HY+ līniju! 

Aktuālie piedāvājumi

Kā atbalstīt imunitāti rudenī un izvairīties no sezonālām slimībām?

Kā atbalstīt imunitāti rudenī un izvairīties no sezonālām slimībām?

Katrs no mums rudens periodā tā vai citādi saskaras ar nepatīkamiem sezonas saaukstēšanās gadījumiem. Imunitātes samazināšanās ir galvenais rudens saaukstēšanās iemesls. Pastāstīsim par vienkāršiem nosacījumiem, kas var palīdzēt uzturēt imunitāti!

Hammamas rituāls: sena tradīcija Rīgas centrā

Hammamas rituāls: sena tradīcija Rīgas centrā

Rīgas centrā Inlux Spa Hammam rituāls piedāvā mierīgu atpūtu no ikdienas steigas un burzmas. Hammam, kas sakņojas senos turku rituālos, ir gan attīroša, gan atjaunojoša procedūra. Uzzināsim vairāk par Inlux Spa sejas kopšanas un SPA procedūrām!

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Mūsdienu pasaulē rūpes par izskatu un veselību iegūst aizvien lielāku nozīmi, un katra sieviete cenšas pēc iespējas ilgāk saglabāt jaunību un skaistumu. Uzziniet, kā atgūt jaunību un pašpārliecību ar progresīvu pārveidošanās tehnoloģiju palīdzību estētiskās medicīnas un skaistumkopšanas klīnikā GESR!

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

"Acorus Balance" produkti imunitātei

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Dabas Tēja" piedāvā testēt "Acorus Balance" produktus imunitātei

OstroVit magnija bisglicināts normālai nervu sistēmas un muskuļu darbībai

OstroVit magnija bisglicināts normālai nervu sistēmas un muskuļu darbībai

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Fit & Healthy" piedāvā izmēģināt zīmola "OstroVit" uztura bagātinātāju - magnija bisglicinātu.

RUUTe® Sejas krēms Roze

RUUTe®  Sejas krēms Roze

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar dabiskās kosmētikas zīmolu RUUTe® piedāvā testēt sejas krēmu Roze, kas domāts jebkuram sejas ādas tipam, arī sausai un iekaisušai ādai.

Pau D'Arco skudru koka mizas pulveris ar selēnu imūnsistēmas atbalstam

Pau D'Arco skudru koka mizas pulveris ar selēnu imūnsistēmas atbalstam

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvā testēt unikālu imūnsistēmas atbalsta produktu - Pau D'Arco skudru koka mizas pulveri ar selēnu. 

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 20270077
  2. info@cyberknife-sigulda.com
  3. request@cyberknife-sigulda.com
  4. https://cyberknife-sigulda.com/

Darba laiks

  • P.900-1800
  • O.900-1800
  • T.900-1800
  • C.900-1800
  • P.900-1800
  • S.-
  • Sv.-

Juridiskie dati

  1. 40103771667
  2. LV40103771667
  3. 21.03.2014
  4. 21.03.2014
  5. Lakstīgalas iela 13, Sigulda, Siguldas nov., LV-2150
  6. 2022

Apraksts

Moderna diagnostika. Inovatīvas tehnoloģijas. Profesionāla komanda. Mājīga atmosfēra. Radioķirurģijas centrs Sigulda piedāvā labdabīgu un ļaundabīgu audzēju ārstēšanu ar Austrumeiropā modernāko robotu – CyberKnife® M6. Ar šo metodi var ārstēt primārus audzējus un metastāzes cilvēka ķermenī – galvā, mugurkaulā, prostatā, aknās, nierēs, plaušās un citur. CyberKnife robotizēto radioķirurģiju iespējams kombinēt ar citām audzēju ārstēšanas metodēm - ķirurģiju, staru terapiju un ķīmijterapiju. Mūsu speciālisti ir gatavi jums palīdzēt!

 
Vairāk

Atslēgvārdi

Cyberknife, Cyberknife priekšrocības, kibernazis, robotizētā radioķirurģija, stereotaktiskā radioķirurģija, vēža ārstēšana, meningioma, neirinoma, Švanoma, auss nerva meningioma, acs melanoma, uveālā melanoma, trigeminālā neiralģija, vēža metastāzes galvā, prostatas vēzis, oligometastātisks prostatas vēzis, prostatas audzējs, prostatas vēža metastāzes, prostatas vēža recidīvs, vēža ārstēšana Siguldā, Radioķirurģijas centrs Sigulda, vēža ārstēšana ar Cyberknife, AVM, Arterio-venozā malformācija, galvas audzēju ārstešana, audzēju ārstēšana, SRC Sigulda, Siguldas slimnīcas radioķirurģijas centrs, metastāzes aknās, metastāzes plaušās, metastāzes galvas smadzenēs, metastāzes mugurkaulā, metastāzes limfmezglos, ķīmijterapeita konsultācijas, audzējs, audzēji, ļaundabīgs audzējs, vēzis, ķirurgs, radioķirurģija, staru terapija, ķīmijterapija.


Vairāk

Foto 5

Siguldas slimnīcas Radioķirurģijas centrs
Vēža ārstēšana
Audzēju ārstēšana
Ķīmijterapeita konsultācijas
Metastāžu ārstēšana

Mājas lapa internetā