medicine.lv skaitļos

Lietotāji online147
Aktīvie uzņēmumi12699
Nozares raksti12054
Ekspertu atbildes21477
Aptieka uz palodzes - pašu audzēti zaļumi ikdienas uzturam : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Aptieka uz palodzes - pašu audzēti zaļumi ikdienas uzturam

Foto: Shutterstock

Izveidot veselīgo augu minidārziņu savās mājās būs pa spēkam katram, tam nepieciešams audzēšanai piemērots trauks, mazliet substrāta vai mitrumu uzglabājoša materiāla, uz kā sēklas sadiedzēt. Pats galvenais - sākt, turklāt pašu audzētie zaļumi saturēs ļoti daudz dabīgu vitamīnu un mikroelementu, kas tik ļoti nepieciešami pēc garās ziemas!

Nacionālā pārtikas mazumtirdzniecības tīkla ELVI uzturzinātnes speciāliste un pārtikas eksperte Dzintra Kokta ir apkopojusi padomus pirmo zaļumu audzēšanai uz palodzes.

1. Izvēlies, ko audzēt!

Pirmos pavasara zaļumus pārtikas eksperti mēdz iedalīt četrās grupās – steidzinātās lapas, dīgsti, mikrozaļumi un garšaugi.

Banner 280x280
Banner 280x280

Steidzinātās lapas iegūst no dažādiem dārzeņiem, ko iestāda piemērotā substrātā un novieto gaišā, saulainā vietā, lai augs sāktu lapot. Uzdīgušās auga lapas tiek noplūktas, taču augs turpina augt, radot arvien jaunas un jaunas lapiņas. Populārākie dārzeņi, ko pieņemts diedzēt šādā veidā, ir sīpolloki, taču ir vērts pamēģināt steidzināt arī biešu un burkānu lapiņas, pētersīļus, selerijas un citus. Uz palodzes tīri sekmīgi var turpināt audzēt arī nopirktos salātus podiņos – no viena podiņa varbūt neizdosies izaudzēt pietiekami zaļumu lielai ģimenes salātu bļodai, taču veselīgas lapas, ar ko papildināt ikdienas sviestmaizi, izaugs pavisam noteikti.

Dīgsti ir uzdīgušas sēklas, kas tiek lietotas uzturā kopā ar visu asnu.Viegli diedzējami ir kviešu, rudzu graudi, mieži, auzas, saulespuķu sēkliņas, griķi, visas Latvijas pupiņas, turku zirņi, lēcas, Ķīnas pupiņas, lucernas sēklas, redīsu sēklas, kvinoja, sinepes, amarants u.c. Audzējot dīgstus, jāatceras, ka sēklas pirms diedzēšanas kārtīgi jāizmērcē – tas ļaus sēkliņām ne vien ātrāk saasnot, bet arī padarīs dīgstus cilvēka organismā vieglāk pārstrādājamus. Dīgsti saaug dažu dienu laikā, turklāt tiem nav nepieciešama ilgstoša dienas gaisma, tādēļ tos var audzēt arī tumšākā vietā. Audzējot dīgstus, gan jāņem vērā, ka tie ik pa laikam jāaprauga, lai nesasmok, nerodas pelējums vai nesāk vairoties patogēnie mikroorganismi, turklāt pirms ēšanas dīgstus obligāti jānoskalo un uzturā drīkst lietot tikai tādas asnotās sēklas, par kuru kvalitāti nav šaubu.

Mikrozaļumi ir dažādu zaļo augu dīgļlapas kopā ar pirmajām īstajām lapām, ko lieto uzturā, tās nogriežot. Pēc zaļuma nogriešanas tie vairs neataug, toties šie zaļumi satur 4-6 reizes vairāk vitamīnu un minerālvielu nekā lēni dobē izauguši augi. Mikrozaļumu formā var audzēt un ēst gandrīz visus ikdienas uzturā pierastos zaļos augus (kressalātus, zirņus, saulespuķes, redīsus, rukolu, sinepes u.c.) taču mikrozaļumu lietošanas laiks nav garš - tie jāapēd nedēļas laikā pēc uzdīgšanas.

Garšaugi ir uz palodzes audzētas piparmētras, rozmarīns, timiāns, baziliks un citi augi, ko uzturā lietojam pavisam nelielos daudzumus, lai piešķirtu ēdienam neaizmirstamas garšas nianses. Kvalitatīva garšaugu krūma izaudzēšana prasīs mazliet pacietības, toties augs par to bagātīgi atlīdzinās un visu sezonu priecēs ar aromātiskām lapām.

2. Izvēlies kvalitatīvas sēklas un stādus!

Audzējot zaļumus un dīgstus uz palodzes, svarīgi izvēlēties atbilstošas sēklas un stādus – tas ļaus būt pavisam pārliecinātiem, ka izaugušie zaļumi ir tiešām kvalitatīvi un veselīgi. Mikrozaļumu un dīgstu iegūšanai jāizvēlas tam paredzētas sēklas - daudzi ražotāji jau uz sēklu paciņām norāda, ka sēklas piemērotas diedzēšanai, taču jāatceras, ka, ēdot mikrozaļumus un dīgstus, apēdīsim visu, ko sēkla uzkrājusi savas augšanas laikā. Meklē tikai tās sēklas, kas piemērotas diedzēšanai!

Garšaugu audzēšanai var izvēlēties jebkuras veikalā nopērkamās sēklas, jo kvalitatīva garšaugu krūmiņa izaudzēšanai noteikti atļausim stādiņam mazliet paaugties, pirms sāksim tā daļas lietot uzturā. Protams, ja vien tas ir iespējams, arī garšaugus labāk audzēt no ekoloģiskām sēklām, bet sēklas materiālam ir mazāka nozīme - būtiskāk augu tā dzīves laikā lutināt ar organiskas izcelsmes mēslojumu. Starp citu - laba alternatīva nepacietīgajiem ir veikalā nopērkamie garšaugi podiņos - ja šos krūmiņus pārstādīs labvēlīgākos apstākļos, augs saimniekus priecēs vēl ilgi!

3. Ēd pakāpeniski, bet regulāri!

Pašu audzētu zaļumu pievienošana ikdienas uzturam jāsāk pakāpeniski, tādēļ nav pamata uztraukties, ka minidārziņā uz palodzes uzreiz neizdosies izaudzēt prāvu "žūksni" ar pavasara labumiem. Zaļie augi, sevišķi mikrozaļumi un dīgsti uzturam pievieno pamazām palielinot to daudzumu, taču vienlaikus rūpīgi vērojot ēdāju pašsajūtu. Sākumā viena cilvēka uzturam dienā ieteicam pievienot ne vairāk kā 2-3 ēdamkarotes zaļumu vai dīgstu, ko ēd kopā ar ierastajiem ēdieniem, salātiem vai veselības kokteiļiem. Dīgsti uzmanīgi jālieto grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā, jo tie var saturēt nevēlamus mikroorganismus, ja dīgsti audzējot sasmok vai rodas pelējums. Piesardzība jāievēro arī bērniem, cilvēkiem ar kuņģa, zarnu trakta un nieru slimībām - šiem ļaudīm labāk izvēlēties steidzinātos zaļumus vai pašu audzētus garšaugus, kas neradīs nevajadzīgus apdraudējumus veselībai, bet, tieši pretēji, sniegs vērtīgas uzturvielas un labas garšas baudījumu. Lai nodrošinātu, ka organisms labāk uzņem zaļumos un dīgstos esošās vērtīgās vielas, tie uzturam jāpievieno regulāri, turklāt gan dīgstus, gan zaļumus ēdienos vēlams kombinēt ar kvalitatīvu augu eļļu, lai nodrošinātu labāku taukos šķīstošo vitamīnu uzsūkšanos.

4. Audzē ar prieku!

Zaļumu audzēšana uz palodzes mudinās pievērsties veselīgākam dzīvesveidam, jo augi par to katru dienu atgādinās, bet pats audzēšanas process var kļūt par kopīgu ģimenes aizraušanos – bērniem tas palīdzēs izprast sēklas augšanas ciklu, asnu veidošanos, mācīs atpazīt sēkliņas un rūpēties par augiem, piemēram, zaļumus regulāri aplaistot. Diedzējumu audzēšana neprasa lielas izmaksas, toties tas ir garantēts ieguvums ikdienas maltītei - ar dažādu pašu audzētu zaļumu palīdzību varam ievērojami palielināt maltītes uzturvērtību, būt pārliecināti par to, ko lietojam uzturā, un dažādot savas ēdienreizes.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Anēmija: ko darīt, ja dzelzi saturošie medikamenti kairina kuņģi?

Anēmija: ko darīt, ja dzelzi saturošie medikamenti kairina kuņģi?

Anēmija ir viens no biežākajiem veselības traucējumiem, ko izraisa dzelzs deficīts organismā. Lai gan dzelzs piedevas ir efektīvs veids, kā atjaunot dzelzs līmeni asinīs, daudziem cilvēkiem tās izraisa nepatīkamas blakusparādības. Vai spirulīna var būt efektīvs atbalsts cīņā pret anēmiju?

Aktuālie piedāvājumi

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Mūsu organisms katru dienu saskaras ar slēptu, taču ievērojamu slodzi. Taukvielām bagāta un pārstrādāta pārtika, medikamenti, slikta ekoloģija, hronisks stress, mazkustīgs dzīvesveids – tas viss iziet cauri mūsu ķermeņa galvenajam filtram: aknām. Tās nepārtraukti neitralizē toksīnus, sašķeļ taukus un regulē vielmaiņu. 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

Gremošanas enzīmi un A un D vitamīni ir svarīgi palīgi cilvēka organismam. Tie ir iesaistīti pārtikas sadalīšanā, barības vielu asimilācijā un kuņģa-zarnu trakta veselības uzturēšanā. Ja pēc ēšanas bieži rodas smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās vai citas gremošanas problēmas, iespējams, ka organismā trūkst šo komponentu. 

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel ir ķermeņa neirokosmētiskā līnija, kas satur aktīvās sastāvdaļas un radīta, izmantojot progresīvas modernās biotehnoloģijas. Līnijas aktīvās sastāvdaļas veicina ādas tonizēšanu, piedalās šūnu antioksidantu mehānismā, palīdz atbrīvoties no celulīta un “pāraudzina” adipocītu vielmaiņu. 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

VIZEO – atbalsts nogurušām acīm 

VIZEO – atbalsts nogurušām acīm 

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA SAGITUS piedāvā testēt pavisam jaunu zīmolu un produktu – VIZEO, kas atbalsta acis mūsdienu digitālajā laikmetā. Medicine.lv lasītājiem ir unikāla iespēja būt vieniem no pirmajiem, kuri iepazīstas ar šo produktu.

Testa rezultāti: "Assimilator" gremošanas enzīmu komplekss ar A un D vitamīniem

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvāja izmēģināt "Assimilator" – enzīmu kompleksu ar A un D vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu, mazināt smaguma sajūtu pēc ēšanas un veicināt barības vielu uzsūkšanos. 

Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Maijā redakcija sadarbībā ar starptautisko zīmolu Coral Club piedāvā testēt Coral Artichoke – augu kompleksu maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam, kas izveidots, balstoties uz artišoka, mārdadža, cigoriņa un kukurūzas zīda ekstraktiem.

Testa rezultāti: "Gusto" putas sejas mazgāšanai

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar  SIA “Gusto" piedāvāja izmēģināt  “Gusto” putas sejas mazgāšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas Universitātes aģentūra Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža (LU RMK) ir valsts akreditēta profesionālās augstākās izglītības iestāde. Koledžā pēc vidējās izglītības iegūšanas iespējams iegūt īsā cikla profesionālo augstāko izglītību.

EPSORIN sejas krēms – atsauksme no aktrises Olgas Dreģes: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

EPSORIN sejas krēms – atsauksme no aktrises Olgas Dreģes: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Spānijas uzņēmums ir uzsācis EPSORIN sejas krēma ražošanu. Dabisks skaistums, zinātniski pierādīts aktīvo izejvielu efekts un patīkama sajūta – tas viss vienā produktā!