Aptauja: Pirmsskolas vecuma bērni katru dienu ēd gaļu un saldumus
Vairāk nekā pusei pirmsskolas vecuma bērnu trūkst pilnvērtīga un sabalansēta uztura, liecina Mazo ekspertu skolas un Danonki realizētā Latvijas vecāku aptauja.
Lielākā daļa vecāku atzīst, ka viņu bērni ikdienā nepieciešamos dārzeņus, svaigus augļus un piena produktus lieto pārāk reti. Tajā pašā laikā trešdaļa no bērniem katru dienu ēd saldumus.
Tikai aptuveni trešā daļa Latvijas vecāku apgalvo, ka viņu 2-6 gadus vecais bērns ik dienas uzņem nepieciešamo piena produktu, dārzeņu un augļu daudzumu. Vairumam bērnu uzturs nav sabalansēts, tomēr vecāki paši to nesaskata kā problēmu. 44% vecāku apgalvo, ka viņu bērnam nav ar uzturu saistītu problēmu, 33% - sūdzas, ka bērns ēd pārāk maz, savukārt viena piektdaļa respondentu atzīst, ka bērna uzturs ir pārāk vienveidīgs vai bērns pārāk maz lieto šķidrumu.
"Bērniem veselīgs un sabalansēts uzturs nepieciešams katru dienu. Pētījuma rezultāti rāda, ka liela daļa bērnu saņem piena produktus, augļus un dārzeņus tikai dažas reizes nedēļā, lai gan tiem vajadzētu būt ikdienas uztura sastāvdaļai. Attiecīgi ir gana liels risks, ka bērns uzņem pārāk maz kalcija, vitamīna D un citu grupu vitamīnus, kā arī šķiedrvielas," uzsver uztura speciāliste un Mazo ekspertu skolas eksperte Ksenija Andrijanova.
Ikdienas ēdiens — gaļa
Interesanti, ka visbiežāk ikdienā patērētais produkts ir gaļa – gandrīz puse respondentu min, ka viņu bērni to ēd katru dienu. Pozitīvi, ka aptuveni puse bērnu pāris reizes nedēļā ēd zivis. Ja neņem vērā salīdzinoši biežo saldumu lietošanu, neveselīgu produktu patēriņš ir diezgan mazs — puse bērnu gāzētos saldinātos dzērienus patērē visai reti, vien dažas reizes mēnesī, savukārt trešdaļa tos nelieto vispār. Tāpat jāatzīmē, ka Latvijas ģimenes reti izvēlas ātrās ēdināšanas restorānu ēdienu — ceturtā daļa to neēd vispār, bet divas trešdaļas respondentu lieto aptuveni reizi mēnesī.
"Ja raugāmies uz bērnu iemīļoto ēdienu topu, tas izskatās šķietami pozitīvs – tajā augšgalā pārsvarā ir labi, veselīgi un uzturā nepieciešami produkti. Pirmajā vietā ar izrāvienu ierindojas makaroni ar piedevām, tālāk seko dažādas zupas, putras un gaļas ēdieni. Tomēr tikai pēc tam – jau gana retāk – tiek minēti piena produkti, augļi un dārzeņi, kas ir ārkārtīgi nozīmīgi uztura piramīdā," saka Gunta Jurča, Mazo ekspertu skolas idejas autore un Danone Baltijas valstu mārketinga vadītāja.
Plānojot ikdienas ēdienkarti, Latvijas ģimenēm būtiskākais faktors ir ēdiena garša, tā veselīgums un uzturvērtība tiek atstāti otrajā plānā. Respondenti dalās divās līdzīgās daļās, no kurām puse (54%) apgalvo, ka pārsvarā ģimenē lieto veselīgu un sabalansētu uzturu, savukārt otra puse (46%), ka tam reti pievērš uzmanību. Pozitīvi, ka pārsvarā Latvijas ģimenes (90%) ēd mājās gatavotu ēdienu, un apgalvo, ka pusfabrikātus uzturā izmanto reti.
Pētījumu veikusi Mazo ekspertu skola sadarbībā ar Mindshare 2015. gada aprīli, aptaujājot 300 vecākus, kam ir bērni vecumā no 2 līdz 6 gadiem.