medicine.lv skaitļos

Lietotāji online364
Aktīvie uzņēmumi12815
Nozares raksti1619
Ekspertu atbildes21477
Aptauja: cilvēki iedegumu maldīgi uzskata par veselības pazīmi : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Aptauja: cilvēki iedegumu maldīgi uzskata par veselības pazīmi

Apkopojot sabiedrības viedokli par sauļošanos, tās ietekmi un aizsarglīdzekļu lietošanas paradumiem, "Photoderm" un "Ģimenes aptieku" veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka 35% respondentu iedegumu maldīgi uzskata par veselības pazīmi. Tāpat rezultāti rāda, ka cilvēkus rūpēties par savas ādas veselību motivē nevēlēšanas gūt saules apdegumus un iespēja pasargāt ādu no ultravioletā (UV) starojuma.

Jautāti, vai vasarā ādas aizsardzībai izmanto saules aizsarglīdzekļus, lielākā daļa - 59% aptaujas respondentu atzīst, ka tos lieto tikai sauļojoties. Savukārt 12% aptaujāto atzīst, ka lieto saules aizsarglīdzekļus tikai tad, ja tie ir pa rokai vai ir iespēja tos aizņemties no citiem. Taču pozitīvi ir vērtējams rādītājs, ka tikai četri procenti uzskata – saules aizsarglīdzekļus lietot nav nepieciešams. Kā visbiežāko atbildi, kādēļ tiek lietoti saules aizsarglīdzekļi, 39% gadījumu respondenti min vēlmi izsargāties no saules apdegumiem, un tikpat bieži kā iemesls atzīmēta nepieciešamība pasargāt ādu no kaitīgā UV starojuma.

Lai gan dermatologi sauļojoties iesaka lietot aizsarglīdzekļus ar maksimālo aizsardzību jeb SPF faktoru, aptauja rāda, ka visbiežāk tiek lietoti zemas aizsardzības līdzekļi ar SPF faktoru 15 – 20 vai pat SPF faktoru tikai līdz 10. Savukārt Latvijas iedzīvotāju bieži izplatītajam I un II ādas fototipam vairāk atbilstošie līdzekļi ar SPF faktoru 50+ tiek lietoti pavisam reti – to lietošanu atzīst tikai septiņi procenti respondentu.

Banner 280x280

52% respondentu atzīst – lai gan saules aizsarglīdzeklis iegādāts jau pērnajā sauļošanas sezonā, tas tiek izmantos noteiktajā derīguma termiņā. Tajā pašā laikā vairāk nekā piektā daļa respondentu termiņam uzmanību nepievērš un to izmanto jebkurā gadījumā, kamēr iepakojums ir izlietots. Tāpat aptauja rāda, ka piektā daļa aptaujāto nemaz nezina, cik ilgi saglabājas saules aizsarglīdzekļa efektivitāte pēc tā atvēršanas.

"Lai arī aptaujā lielākā daļa respondentu norāda, ka izmanto saules aizsarglīdzekļus, lai pasargātu ādu no apdeguma, kā arī UVB UVA starojuma, diemžēl aptaujas dati liecina, ka vairumā gadījumu respondenti savu ādu aizsargā nepilnīgi. Būtībā visi sauļošanās līdzekļi sniedz efektīvu ķermeņa aizsardzību tikai vienu sezonu pēc iepakojuma atvēršanas. Tātad iepriekšējā gadā lietots līdzeklis jau nākamajā vasarā būs zaudējis savas aizsargājošās īpašības pat tad, ja uz iepakojuma norādītais derīguma termiņš vēl būs spēkā," norāda "Ģimenes aptieku" pārdošanas attīstības vadītājs Egils Tēbelis. Viņš piebilst, ka šis fakts nav zināms ļoti daudziem cilvēkiem, kam mājās vēl glabājas pagājušajā vasarā lietoti aizsarglīdzekļi, tieši tādēļ informatīvos nolūkos maijā "Ģimenes aptiekās" tiek īstenota akcija: "Atnes savu veco saules aizsargkrēmu un saņem 2 Ls atlaidi jauna "Bioderma" saules aizsarglīdzekļa pirkumam!"

Aptaujātie tika lūgti arī norādīt, vai pievērš uzmanību tam, ka saules aizsarglīdzeklis pasargā ne tikai no UVB, bet arī pret UVA starojumu. Kā zināms, Eiropas Kopienu komisijas vadlīnijas nosaka, ka līdzekļiem ir jāpasargā ne tikai no UVB stariem, bet arī UVA stariem. To savstarpējai aizsardzības faktoru attiecībai jābūt ne lielākai par trīs, cenšoties panākt homogēni vienādu aizsardzības stiprumu gan pret B, gan pret A stariem. Savukārt aptaujā 39% respondentu ir atzinuši, ka neseko līdzi šai informācijai, toties 49% cenšas tai pievērst uzmanību.

Visbiežāk saules aizsarglīdzekļi tiek iegādāti plaša patēriņa preču veikalos – to dara teju 50% respondentu. Otrajā vietā ierindojas aptiekas, bet trešajā – specializētie veikali. Savukārt iegādes brīdī visbūtiskākais arguments ir cena - 31% aptaujāto norādīja, ka būtiska ir cena vai tas, kuram produktam konkrētajā brīdī ir atlaide. 18% svarīga ir līdzekļa tekstūra un tas, vai aizsarglīdzeklis viegli klājas. Dermatologa vai ārsta ieteikumi ir būtiski 14% aptaujāto.

Aptauja rāda, ka puse aptaujāto saulesbrilles lieto dažreiz, tikmēr 34% aptaujāto tās izmanto vienmēr, kas kopā ir 85% no visiem respondentiem. Savukārt cepure kā aizsargs no saules tiek izmantota retāk - dažreiz to lieto 54% aptaujāto, bet nekad to nedara 35% respondentu.

"Photoderm" un "Ģimenes aptieku" interneta aptauja tika veikta šī gada aprīlī un maijā. Tajā piedalījās 200 respondentu.

Papildu informācija: Inga Bite, "P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības"
Foto: Pilseta24.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...