Alkohols uzlabo zemeņu antioksidantu efektu
Zemenes ir veselīgas, taču alkoholu saturošā kokteilī tās kļūst vēl veselīgākas. Alkohols pastiprina zemeņu antioksidantu efektu, secinājuši Taizemes un ASV zinātnieki laboratorijas testos ar zemenēm un avenēm.
Spirtotās ogas tik ātri nezaudē savas veselībai noderīgās īpašības un ilgāk saglabājas, ziņo ASV Lauksaimniecības ministrijas eksperti specializētajā izdevumā "Journal of the Science of Food and Agriculture".
Zemenes satur veselību veicinošas vielas, kas mazina iekaisumus un novērš vēža veidošanos. Šie tā dēvētie antioksidanti palēnina augļu bojāšanās procesu, aizkavējot jutīgo molekulu reakcijas ar gaisa skābekli un citām agresīvām substancēm. Turklāt tie neitralizē brīvos radikāļus, kuri rodas ķermeņa vielmaiņas procesā.
Taizemiešu un amerikāņu pētnieki ievietoja zemenes un avenes alkoholā, glabāja tās telpā ar temperatūru 10 Celsija grādi un novēroja ogu pūšanas pakāpi. Iznākumā viņi konstatēja, ka spirtā glabātās zemenes pēc 14 dienām vēl ir ievērojami svaigākas par tām, kas netika pakļautas šādai apstrādei.