9 produkti, kas satur veselīgos taukus
Lai tavs ķermenis spētu pilnvērtīgi funkcionēt, tam nepieciešamas regulāras un sabalansētas maltītes. Ik dienu tev jāuzņem visas vajadzīgas uzturvielas, tai skaitā noteikts daudzums veselīgo tauku.
Virkne internetā atrodamu diētu un pašpasludinātu uztura speciālistu apgalvo, ka taukus no uztura nepieciešams izslēgt, taču tas nav tiesa. Nenoliedzami – transtaukskābes, kas atrodamas treknos un neveselīgos produktos, tavai veselībai nodara kaitējumu, taču veselīgie tauki veic vairākas nozīmīgas funkcijas, sniedzot tev enerģiju un pasargājot organismu no saslimšanām. Racionāli kombinējot dzīvnieku un augu valsts produktus, tu saņemsi nepieciešamo devu veselīgo tauku un daudzveidosi savu ēdienkarti.
Olīveļļa
Olīveļļa samazina sirds slimību, vēža un diabēta risku, turklāt tās sastāvā atrodamās vielas pasargā ķermeņa šūnas, tādējādi palēninot novecošanos. Neapstrādāta augstākā labuma olīveļļa būs lieliska piedeva dažādiem salātiem un citiem ēdieniem, tomēr ņem vērā, ka tā jālieto samērīgos daudzumos – viena ēdamkarote eļļas satur aptuveni 120 kalorijas.
Zivis
Zivis satur ievērojamu daudzumu neaizstājamo Omega 3 taukskābju – vielas, kas stiprina sirdi un asinsvadus, aizkavē iekaisumus un hroniskas saslimšanas, kā arī veicina smadzeņu darbību. Iekļauj uzturā lasi, anšovus, siļķes, sardīnes un foreles – nedēļā tev nepieciešams apēst vismaz 250 gramus zivs.
Avokado
2014.gadā Meksikas zinātnieki veica pētījumu, izmantojot žurkas. Grauzēji kādu laiku tika baroti ar produktiem, kas satur ievērojamu daudzumu cukura, kā rezultātā dzīvniekiem paaugstinājās holesterīna līmenis, cukura līmenis asinīs un attīstījās vielmaiņas traucējumi. Pēc tam žurkas tika barotas ar avokado eļļu, kas rādītājus normalizēja, ierobežojot kaitīgo holesterīnu, bet saglabājot neskartu vērtīgo ABL holesterīnu, kas vajadzīgs šūnu uzbūvē un vitamīnu sintēzē. Avokado atrodamie veselīgie tauki palīdz ne tikai absorbēt vitamīnus, bet arī mazina iekaisumus un sirds slimību risku. Atceries, ka viens avokado satur aptuveni 320 kalorijas, tāpēc izmanto šo augli kā veselīgu piedevu.
Rieksti
Rieksti satur ievērojamu daudzumu vērtīgu uzturvielu, tai skaitā aminoskābes, E vitamīnu un nepiesātinātās taukskābes. Izdevumā "British Journal of Nutrition" publicētā pētījumā secināts, ka, ik rītu apēdot 30 gramus riekstu, par 50% samazinās diabēta un insulta risks, bet par 30% - sirds saslimšanu risks. Pirms iegādājies riekstus, rūpīgi izpēti iepakojumu – izvēlies produktu, kam nav pievienots glazējums, cukurs, medus vai augu eļļas.
Tumšā šokolāde
ASV Luiziānas štata universitātes zinātnieki veikuši virkni pētījumu, secinot, ka daži gabaliņi tumšās šokolādes veicina labvēlīgo zarnu mikrobu veidošanos, kas, savukārt, ražo dažādus pretiekaisuma savienojumus, veicinot sirds un asinsvadu veselību.
Olīvas
Olīvās atrodamā oleīnskābe un mononepiesātinātās taukskābes aizsargā sirdi, bet antioksidanti aizsargā ķermeņa šūnas no bojājumiem. Tāpat olīvas satur vairākas citas vērtīgas uzturvielas, piemēram, dzelzi, šķiedrvielas un varu.
Sēklas
Sēklas ir lielisks mononepiesātināto taukskābju avots, turklāt tās sniedz organismam arī olbaltumvielas, šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas, piemēram, E vitamīnu, dzelzi un magniju. Pievieno maltītei ķirbju, kaņepju, čia, saulespuķu sēklas vai linsēklas.
Sojas pupiņas
Sojas pupiņas ir ne tikai vērtīgs olbaltumvielu avots, bet arī lielisks veids, kā uzņemt ķermenim vajadzīgās taukskābes. Pateicoties šķiedrvielām un citām uzturvielām bagātajām saturam, sojas pupiņas var kalpot kā pilnvērtīgs gaļas aizstājējprodukts veģetāriešiem
Siers
Izvairies no apstrādātiem siera izstrādājumiem, kam pievienots liels daudzums sāls, taču iekļauj ēdienkartē kvalitatīvus un augstvērtīgus sierus. Novecināti sieri, piemēram, parmezāns, sniedz tev probiotikas, kas veicina gremošanu un palīdz uzturēt veselīgu svaru. Siers nodrošina tevi ar virkni barības vielu, piemēram, fosforu, olbaltumvielām un kalciju, turklāt tā sastāvā ir arī gana daudz tauku, kas palīdz absorbēt uzturvielas, ko uzņem no citiem produktiem.