8 veidi, kādos kurkumas tēja var uzlabot tavu veselību
Kurkuma – oranžā eksotiskā garšviela – tiek uzskatīta par visu garšvielu karalieni. Tā ne tikai piešķir ēdienam lielisku garšu un krāsu – tai ir arī daudzas īpašības, kas labvēlīgi ietekmē veselību.
Kurkumas dzimtene ir Indija. Par tās veselīgajām īpašībām ir zināms jau sen – kā dabīgu ārstniecības līdzekli ķīniešu medicīnā un Ajūrvēdā to izmantoja jau pirms tūkstošiem gadu.
Visefektīvākais veids, kā uzņemt šo garšvielu, ir uzvārot no tās tēju. Tikai atceries, ka ar to nedrīkst pārspīlēt – dienā nav ieteicams uzņemt vairāk par trīs gramiem kurkumas.
Izskatīsim astoņus veidus, kādos kurkumas tēja spēj pozitīvi ietekmēt veselību.
1. Samazina artrīta simptomus
Kā pretiekaisuma līdzeklis, kurkuma var palīdzēt samazināt artrīta simptomus.
Zinātniskajā žurnālā FASEB publicētajā pētījumā tika atklāts, ka 63% no reimatoīdā artrīta pacientiem veiksmīgi mazina tā simptomus ar dabīgiem līdzekļiem, no kuriem visbiežāk izmanto tieši kurkumu.
2. Stiprina imunitāti
Kurkumai ir antioksidanta, pretiekaisuma, pretvīrusu un antibakteriālas īpašības, kas tādā veidā uzlabo imunitāti.
3. Palīdz samazināt kardiovaskulāras komplikācijas
Vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka kurkuma spēj labvēlīgi ietekmēt sirds veselību, ko veicina tās pretiekaisuma un antioksidanta īpašības.
Amerikas Kardioloģijas žurnālā tika publicēts pētījums, kura rezultāti liecina, ka, lietojot četrus gramus kurkumas dienā trīs dienas pirms un piecas dienas pēc koronāro artēriju šuntēšanas operācijas, par 17% samazinājās akūta miokarda infarkta vai sirdslēkmes risks.
4. Samazina vēža risku
Viena no visvairāk izpētītājām kurkumas terapeitiskajām īpašībām ir tās pretvēža iedarbība.
Kurkuma kā antioksidants un pretiekaisumu līdzeklis samazina šūnu bojājuma risku, tā mazinot šūnu mutāciju un vēža risku.
5. Novērš un ārstē Alcheimera slimību
Pētījumi pierāda, ka kurkuma var palīdzēt samazināt vairāku neirodeģeneratīvo saslimšanu risku. Tiek uzskatīts, ka tās antioksidatīvā un pretiekaisuma iedarbība samazina šūnu bojājumus, iekaisumu un amiloīda nogulsnes, kas rodas šo saslimšanu rezultātā.
Kurkuma var arī palēnināt vai novērst dažas ar vecumu saistītas proteīnu izmaiņas, kuras izraisa neirodeģenerācija.
6. Aizsargā no aknu bojājumiem, žultsakmeņiem un uzlabo aknu stāvokli
Vairāki pētījumi liecina, ka kurkuma var pasargāt no aknu bojājumiem. Kurkuma palielina gremošanas šķidruma veidošanos, vienlaikus aizsargājot aknu šūnas no bojājumiem.
7. Palīdz novērst diabētu
Kurkuma kā līdzeklis pret diabētu tiek izmantots tradicionālajā medicīnā jau tūkstošiem gadu. Daudzi pētījumi ir pierādījuši tās pozitīvo ietekmi uz saslimšanas riska mazināšanu.
8. Palīdz ārstēt plaušu slimības
Pētnieki norāda, ka kurkumas pretiekaisuma un antioksidatīvās īpašības var samazināt hronisku vai ilgstošu plaušu slimību simptomus.
Kurkuma var palīdzēt ārstēt astmu, cistisko fibrozi, plaušu vēzi, kā arī hronisku obstruktīvu plaušu slimību.
Kā pagatavot kurkumas tēju?
Kurkumas tēju parasti gatavo no kurkumas pulvera. Iespējams izmantot arī sarīvētu, maltu vai izžāvētu kurkumas sakni. Tējas pagatavošanas process ir ļoti vienkāršs.
1. Uzvāra 4 glāzes ūdens
2. Pievieno 1 – 2 tējkarotes kurkumas
3. Ļauj maisījumam vārīties aptuveni 10 minūtes
4. Lej tēju traukā un ļauj atdzist 5 minūtes
Bieži vien tējai pievieno piedevas garšas uzlabošanai un uzsūkšanās veicināšanai. Visbiežāk tiek pievienotas šādas piedevas:
• Medus. Dabīgs saldinātājs, kas sniedz tējai vairāk antibakteriālu īpašību.
• Piens vai kokosriekstu eļļa. Lai kurkuma varētu pilnībā izšķīst, nepieciešams pievienot taukvielas.
• Melnie pipari. Tie veicina kurkumas uzsūkšanos un piedod tējai nelielu asumu.
• Citrons, laims vai ingvers. Uzlabo tējas antibakteriālās īpašības un garšu.