8 produkti, kas veicina izsalkumu
Jūtot izsalkumu, ir grūtāk atturēties no neveselīgas pārtikas, un tu neviļus vari apēst vairāk nekā tavam ķermenim nepieciešams. Uzmanies, izvēloties našķus – atsevišķi produkti ne tikai nespēs sniegt tev sāta sajūtu, bet arī liks sniegties pēc papildporcijas.
Čipsi
Sāļajās uzkodās atrodams ievērojams daudzums sāls – piemēram, 28 gramos kartupeļu čipsu ir aptuveni 170 miligrami sāls. Apēdot paciņu čipsu, tavā organismā notiks dehidrācija, un tu pastiprināti izjutīsi slāpes, kuras tavs ķermenis var maldīgi noturēt par izsalkumu.
Turklāt čipsos un citos sāļajos našķos visbiežāk ir niecīgs daudzums šķiedrvielu un olbaltumvielu, tādējādi tie nesniedz ķermenim vērtīgas uzturvielas, bet nodrošina to ar liekām kalorijām.
Ja nespēj atturēties no sāļām uzkodām, labāk atsakies no veikalā nopērkamajiem gatavajiem produktiem, bet pagatavo našķus pats. Sagriez plānās šķēlītes dārzeņus, piemēram, saldos kartupeļus, un apcep cepeškrāsnī. Tādā veidā tu pats kontrolēsi izmantoto sāls daudzumu un saņemsi papildu uzuturvielas.
Diētiskās limonādes
Mākslīgie saldinātāji, kas pievienoti diētiskajiem dzērieniem, aktivizē īpašus smadzeņu centrus – organisms noskaņojas saņemt noteiktu cukura devu. Nesaņemot gaidīto, alkas pēc tā tikai pastiprinās, radot izsalkuma sajūtu.
Centies ierobežot diētisko limonāžu lietošanu uzturā un noteikti nedzer tās dienas otrajā pusē, tuvojoties naktsmieram. Labāk remdē slāpes ar minerālūdeni vai ūdeni, kuram pievienots citrons.
Graudu batoniņi
Arī musli batoniņiem ir pievienoti mākslīgie cukura aizstājēji – tu ēd kaut ko saldu, taču tas nesniedz organismam gaidīto efektu, un izsalkums palielinās.
Ja tomēr nespēj atteikties no šiem našķiem, izvēlies batoniņus, kuri satur pilngraudus vai veselus riekstus un vismaz trīs gramus olbaltumvielu un šķiedrvielu.
Sulas
Veikalā nopērkamās sulas satur milzīgu daudzumu cukura, tāpēc, tās dzerot, strauji paaugstinās cukura līmenis asinīs un arī izsalkuma sajūta.
Sulas vietā labāk izvēlies veselu, svaigu augli. Tā tu uzņemsi ne tikai vērtīgas šķiedrvielas, bet arī šķidrumu, kas palīdzēs nodrošināt sāta sajūtu.
Makaroni
Gaišas krāsas makaroni, kas gatavoti no rafinētiem graudiem, nesatur teju nekādas vērtīgas uzturvielas. Izvēlies pilngraudu makaronus – tajos ir gana daudz ogļhidrātu un vērtīgu uzturvielu, tādējādi tie spēs sniegt tev sāta sajūtu.
Suši
Rafinētajos baltajos rīsos, no kuriem parasti gatavo suši, nav vērtīgu šķiedrvielu, savukārt sojas mērce veicina organisma atūdeņošanos, radot slāpes, ko viegli var sajaukt ar izsalkumu.
Turklāt neļauj nelielajām porcijām sevi maldināt – suši satur pārsteidzoši daudz kaloriju, kuru skaitu papildina dažādas suši sastāvdaļas, piemēram, trekna majonēze, pikantas mērces vai ceptas piedevas.
Kokteiļi
Lietojot alkoholu, organismā paaugstinās tauku šūnu hormona leptīna līmenis. Šis hormons sūta signālus smadzenēm, norādot uz izsalkumu vai sāta sajūtu un, alkohola ietekmē, tas liek tev just izsalkumu. Tāpat alkohols atūdeņo organismu un samazina cukura līmeni asinīs.
Centies izvēlēties kokteiļus, kas nav pārlieku saldināti un izdzer vienu glāzi ūdens ik pēc vienas kokteiļa glāzes. Ja zini, ka vakarā gaidāms pasākums, kurā lietosi alkoholiskos dzērienus, neaizmirsti ieturēt olbaltumvielām un uzturvielām bagātu maltīti, pirms izej no mājas.
Brokastu pārslas
Lielai daļai brokastu pārslu ir bagātīgi pievienots cukurs un tikai neliels daudzums vērtīgu uzturvielu. Šī iemesla dēļ tu vari just izsalkumu jau stundu pēc brokastīm. Izvēlies veselīgāku alternatīvu – piemēram, auzu pārslu biezputru, kam pievienoti augļi.
Foto: Shutterstock / pixabay