7 produkti, no kuriem izvairīties, ja sapņo par baltu smaidu
Žilbinoši balti zobi ir gandrīz ikviena cilvēka sapnis. Tādēļ aizvien biežāk tiek piedāvātas pēc iespējas efektīvākas zobu baltināšanas metodes, kas zobus padara gaišākus īsā laika posmā, taču ilgtermiņā šīs metodes izraisa zobu veselības problēmas.
Pirms ķerties pie nopietnām zobu balināšanas metodēm, zobu pastas "Signal" zīmola vadītāja Marita Soha, sadarbībā ar Latvijas Zobu Higiēnistu asociācijudalās profesionālā pieredzē un piedāvā septiņus produktus, kuriem piemīt zobus krāsojošas īpašības un, no kuriem būtu vēlams izvairīties, ja vēlaties uzlabot zobu baltumu.
"Pamatā, cilvēka zobi ir balti, taču laika gaitā zobu virskārta gan dabīgi, gan dažādu produktu lietošanas un procesu dēļ noārdās, un atklāj dzeltenākas nokrāsas slāni – dentīnu. Jo vairāk slāņu tiek noārdīts, jo dzeltenāki kļūst zobi." stāsta Marita.
Ikdienā biežāk lietotie produkti, kuri iekrāso zobus, ir:
1. Melna kafija un melna tēja – jo tumšāks ir produkts vai dzēriens, ko lietojam, jo lielākas pēdas tas atstāj uz mūsu zobiem. Lai mazinātu kafijas un melnās tējas nokrāsu uz zobiem, ieteicams pievienot dzērieniem nedaudz piena, kas atšķaidīs tumšo krāsu un tādējādi padarīs to maigāku arī zobiem.
2. Vīns – lai arī var šķist, ka sarkanvīns ir tas dzēriens, kas krāso zobus, arī baltvīns atstāj savu iespaidu. Sarkanvīns savas tumšās krāsas dēļ krāso zobus gluži kā nokļūstot uz balta krekla, bet baltvīna sastāvā ir skābes, kas zobu emaljā izraisa mikroplaisas, kas atstāj nopietnāku iespaidu uz zobu veselību ilgtermiņā.
3. Gāzētie, saldinātie dzērieni – pateicoties to sastāvā esošajam lielajam cukura un skābju daudzumam, saldinātie, gāzētie dzērieni, īpaši enerģijas dzērieni ir vieni no zobu lielākajiem nelabvēļiem. Rūpējoties par saviem zobiem, slāpju remdēšanai ieteicams izvēlēties ūdeni.
4. Mellenes, avenes, dzērvenes, ķirši un citas tumšās ogas – lai arī ļoti veselīgas un uzturā ieteicamas, tomēr arī ogas spēj iekrāsot zobus. Lai mazinātu to atstātās pēdas, pēc ogu ēšanas ieteicams izskalot muti ar ūdeni.
5. Karijs, sojas un tomātu mērce – ir pierādīts, ka arī mērces, kurām piemīt izteikta krāsa, spēj iekrāsot zobu virsmu. Lai no tā izvairītos, ieteicams uzturā iekļaut tvaicētus brokoļus vai ziedkāpostus. Ir pierādīts, ka tie izveido zobiem aizsargkārtu un mazina krāsojošo produktu ietekmi.
6. Vīnogu, dzērveņu, granātābolu un citu tumšu ogu vai augļu sulas – kā jau iepriekš minētās tumšās ogas, arī to sulas un augļu sulas atstāj iespaidu uz zobiem. Lai izvairītos no krāsojuma, ieteicams dzert sulas, izmantojot plastmasas salmiņu un pēc tam izskalot muti ar ūdeni.
7. Konfektes, ledenes un citi krāsaini saldumi – tie krāso zobus, pateicoties to sastāvā esošajām krāsvielām. Tāpat kā krāsaina mēle pēc sūkājamās konfektes nobaudīšanas vai želejokonfekšu notiesāšanas, arī zobi izjūt krāsu efektu. Būtisku ietekmi uz zobiem atstāj arī saldumu sastāvā esošais lielais daudzums cukura, kas, kā visiem zināms, spēlē savu lomu zobu veselībā.
Ceļā uz žilbinošu smaidu, ir vērts atcerēties produktus un to krāsas ietekmi uz zobiem. Protams, dramatiski sevi ierobežot nav ieteicams, bet reizi pa reizei piedomāt, ko un kā ēdam gan būtu veselīgi. Tāpat būtu jāizvērtē kādu zobu pastu ikdienā izvēlamies, vai tā atbilst zobu stāvoklim un tās sastāvā ir fluorīds.Jāatcerās, ka zobus nepieciešams tīrīt vismaz divas reizes dienā un regulāri, reizi pusgadā jādodas vizītēs pie zobārsta un zobu higiēnista.