medicine.lv skaitļos

Lietotāji online61
Aktīvie uzņēmumi12798
Nozares raksti1633
Ekspertu atbildes21477
7 idejas olu krāsošanai ar dabiskām krāsām : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

7 idejas olu krāsošanai ar dabiskām krāsām

Freepik.com/ frimufilms
Foto: Freepik.com/ frimufilms

Tradicionālā Lieldienu rota ir košas, krāsainas un raibas olas. Taču vai zinām, kā Lieldienu olas pareizi uzglabāt un kā iegūt visdažādākos krāsu toņus ar dabiskām krāsvielām? Par šiem un citiem veselīgu Lieldienu svinēšanas jautājumiem stāsta "BENU Aptiekas" piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Lieldienās kā daudzos citos svētkos mēdzam sarūpēt svētku mielastu. Protams, īpašā goda vietā ir greznās Lieldienu olas. Taču svarīgi arī atcerēties par sarūpēto gardumu un Lieldienu olu pareizu uzglabāšanu, uzsver uztura speciāliste L. Sondore. Vārītās olas ieteicams uzglabāt ar visu čaumalu ledusskapī, pieļaujamais uzglabāšanas ilgums ir aptuveni viena nedēļa. Ja olas čaumalas ir cietušas olu kaujās, taču ola uzreiz nav apēsta, tā ir jānoloba, jāieliek slēgtā traukā un jāuzglabā ledusskapī. Arī skaistās, krāsotās olas uz nakti liek ledusskapī un neatstāj uz galda kā svētku dekoru.

Lieldienās parasti apēdam pa kādai olai vairāk, nekā ierasts ikdienā. Jāņem vērā, ka dienā ieteicamais daudzums ir viena ola vai arī septiņas olas nedēļā. Ola ir labs olbaltumvielu avots, sniedz sāta sajūtu, un mūsu organisms jau pats pateiks priekšā, cik tad olas varam un gribam apēst. Taču, ja svētkiem ir sanācis sarūpēt tik daudz Lieldienu olu, ka tās nevar vai nekārojas apēst, neapēstās olas var izmantot kā piedevu salātiem, piemēram, zaļo lapu salātiem ar ripiņās sagrieztām olām, rasolam, vai pagatavot plaši iecienītās pildītās olas: vārītu olu pārgriež uz pusēm, olu dzeltenumus samaisa ar sinepēm, nedaudz majonēzi un dekoratīvi pilda atpakaļ olu pusītēs. Tāpat vārītas olas tradicionāli pasniedz ar ķilavām un izmanto kā piedevu skābeņu un spinātu zupām.

Vienlaikus uztura speciāliste aicina pārdomāti plānot svētku galdu un Lieldienās krāsojamo olu skaitu, nepārspīlējot ar apjomiem, lai neveidotu pārtikas atkritumus un neradītu pārtikas bojāšanas risku.

Ieteikumi olu krāsošanai ar dabiskām krāsām

Banner 280x280

Farmaceite uzsver – veselīgiem svētkiem noderēs dažādas dabas veltes, kas ļaus iegūt visdažādākos Lieldienu olu toņus.

Tradicionāli brūni sārtās. Tradicionāli Lieldienu olu krāsošanai izmanto sīpolu mizas. Krāsojot olas sīpolu mizu novārījumā, iegūtā krāsu gamma variē no zeltaini brūnas līdz sarkanbrūnai krāsai. Novārījumu labāk sagatavot jau iepriekšējā vakarā: sīpolu mizas pievieno ūdenim un vāra aptuveni 20-30 minūtes, tad atstāj ievilkties. Šo novārījumu nākamajā dienā izmanto olu vārīšanai. Protams, krāsošana labāk izdosies ar baltām olām.

Raibi rakstainās. Rakstu veidošanai izmanto lapiņas, ziediņus, sūnas, skujas, smilgas, dzijas gabaliņus, sausos ziedus, zaļumus, rīsus, putraimus un citus materiālus. Nostiprināšanai izmanto marli vai auduma gabaliņus un diegu.

Pavasarīgi rozīgās. Rozā toni iegūst, vārot olas ūdenī, kam pievienota biešu sula vai sagrieztas, sarīvētas bietes. Sarkanos un rozā toņus piešķirs arī asinszāle, avenes, ķirši, dzērvenes un aronijas.

Saulaini dzeltenās. Dzeltenu krāsu iegūst ar kurkumu, novārījuma sagatavošanai ūdenim pievienojot 3-5  ēdamkarotes kurkumas. Dzeltenu krāsu dos arī stiprs kumelīšu, ķimeņu vai safrāna novārījums.

Foto: Freepik.com/ azerbaijan_stockers

Neparastās zilganvioletās. Violetu un tumši zilu toni var iegūt ar upeņu ogām – var izmantot saldētas ogas vai pašu vārīto ievārījumu, ko pievieno, vārot olas, un patur tās novārījumā vēl pēc vārīšanas, lai krāsa sanāk tumšāka. Arī mellenes dos tādu pašu krāsu efektu.

Koši zilās. Sarkanais kāposts Lieldienu olām piešķir zilu toni. Novārījumu labāk gatavot iepriekšējā dienā: kāpostu sagriež un vāra, tad atstāj ievilkties un nākamajā dienā izmanto olu vārīšanai.

Brūnie un zaļganie dabas toņi. Brūnu toni iegūst, vārot olas kafijas novārījumā, bet zaļa toņa iegūšanai izmanto spinātus un bērzu lapas.

Lai krāsa izteiksmīgāka un košāka, kā arī lai neplīst olai čaumala, vārot olas, ūdenim pievieno sāli. Lai olas būtu skaisti spīdīgas, iesmērē ar sviestu.

Lai veselīgi svētki un košas Lieldienu olas!

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Šislera sāļi – tavai veselībai

Šislera sāļi – tavai veselībai

Grāmatas “Šislera sāļi” autori ir austrieši Tomass Feihtingers un Zuzana Nīdane-Feihtingere, mūsdienās ievērojamākie Šislera bioķīmijas eksperti, kas turpina V. Šislera darbu. Ar autoriem sarunājās grāmatas tulkotāja Laura Tidriķe.

Aktuālie piedāvājumi

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Glabājot pārtikas produktus vakuumā, produkti ilgāk ir svaigi, saglabājot savu smaržu un uzturvērtību. Iespēja ilgāk saglabāt svaigus pārtikas produktus ļaus jums retāk apmeklēt veikalu un iegādāties lielāku daudzumu produktu, ieekonomējot gan jūsu laiku, gan finanses. Kas ir VacSy®, un kādas ir VacSy® vakuuma pārtikas uzglabāšanas sistēmas priekšrocības?

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Ādas izskatu ietekmē mūsu dzīvesveids, ēšanas paradumi, veselības stāvoklis, kaitīgie ieradumi, ģenētika un daudzi citi faktori. Labā ziņa – ikviena no mums var parūpēties par savu sejas ādu un aizkavēt ādas novecošanos – uzziniet vairāk par gaismas terapiju ar Bioptron!

Kinezioloģiskais teips – atbalsts sportā un ikdienā

Kinezioloģiskais teips – atbalsts sportā un ikdienā

Kinezioloģiskais teips ir kļuvis īpaši iecienīts gan profesionālu sportistu, gan arī amatieru vidū. Tas ir praktiski nemanāms, tajā pašā laikā sniedz neatsveramu atbalstu, piedāvājot plašas iespējas gan traumu profilaksē, gan arī ārstēšanā. Uzlabo kustību brīvību kopā ar TONUS ELAST kinezioloģisko teipu! Konsultējies ar speciālistu, lai noskaidrotu, kā kinezioloģiskais teips var palīdzēt tavā ikdienā!

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: Aknu sargs

Testa rezultāti: Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvāja izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Maijā Medicine.lv sadarbībā ar zīmolu everlab® piedāvāja testēt ho-fi® original Na+ hlorofilīnu organisma restartam.

"Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvā testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un "Keralast 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Pēdu krēms “Urea 20” sausu pēdu ādas kopšanai

Pēdu krēms “Urea 20” sausu pēdu ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Gusto” piedāvā testēt pēdu krēmu “Urea 20” sausai pēdu ādai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā