6 ieteikumi, kā pareizi uzglabāt pārtikas produktus
Pārtikas produktiem ir noteikts derīguma termiņš, taču bieži vien tie sabojājās ātrāk, īpaši tad, ja tiek nepareizi uzglabāti. Pieļaujot kļūmes, rodas labvēlīga vide baktērijām, kas var izraisīt virkni veselības problēmu, piemēram, saindēšanos.
"Rimi" gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis sniedz padomus, kā pareizi uzglabāt dažādu pārtikas grupu produktus, lai tie ilgāk saglabātos svaigi un garšīgi.
Sadali pārtiku pa ledusskapja nodalījumiem
Ja pārtikas produkti netiek izvietoti pa ledusskapja nodaļām, bet salikti pēc nejaušības principa – augļi un dārzeņi blakus gaļai, tas veicinās baktēriju vairošanos un ātrāku pārtikas produktu bojāšanos. Piena produkti - jogurts, sviests un siers jānovieto atsevišķā plauktā. Svaigu gaļu ieteicams uzglabāt atsevišķā ledusskapja atvilktnē. Būtiski arī ledusskapī uzturēt pastāvīgu tīrību, lai tajā nesavairotos baktērijas, kas paātrinās pārtikas produktu bojāšanos. Šefpavārs iesaka augļus un dārzeņus neievietot ledusskapī vispār. Dārzeņi un augļi, kas aizņem salīdzinoši daudz vietas ledusskapī – kartupeļi, burkāni, kāposti - uzglabājami istabas temperatūrā, tumšā vietā.
Sausās pārtikas uzglabāšana - graudaugi un pākšaugi
Rīsus, griķus, grūbas, pupiņas un citus pārtikas produktus, kurus neievietojiet ledusskapī ieteicams uzglabāt slēgtos traukos, kuriem nepiekļūst gaiss un mitrums. Tas ne tikai paildzinās pārtikas produkta svaigumu, bet arī saglabās produkta garšu. Arī tiešai saules staru iedarbībai ir nozīme, tādēļ iepriekšminētos pārtikas produktus novietojiet tumšā vietā, piemēram, virtuves skapīšos.
Maizes uzglabāšana
Pastāv divi varianti kā uzglabāt maizi - ledusskapī vai istabas temperatūrā. Ja maizi turēsi ledusskapī, tad pārliecinies, lai iepakojums neradītu kondensātu, kas veicinās maizes ātrāku bojāšanos un baktēriju veidošanos. Lai paildzinātu tostermaizes svaigumu - ievieto to saldētavā. Tas pagarinās arī tostermaizes lietošanas derīguma termiņu. Pirms ievietošanas ledusskapī maizi ieteicams ievietot iepakojumā, kuram nepiekļūs gaiss. Ja maizi uzglabā ledusskapī, pirms lietošanas uzturā to vajag atdzīvināt - uzsildīt cepeškrāsnī vai tosterī.
Neievieto siltu ēdienu ledusskapī
Pēc vakariņām palikusi pāri zupa vai cepetis? Nogaidi līdz brīdim, kad ēdiens ir atdzisis un tikai tad to ievieto ledusskapī. Silts ēdiens, ievietots ledusskapī, veidos kondensātu un ēdiena atūdeņošanos, kas veicinās pārtikas bojāšanos. Kondensāts būs bīstams arī ledusskapja mehānismam.
Garšaugi
Gatavojot maltīti bieži izmantojam svaigus garšaugus un zaļumus - dilles, pētersīļus, baziliku. Lai ilgāk tos uzglabātu svaigus, ietin garšaugus mitrā dvielītī un ievieto ledusskapī - augļu un dārzeņu nodalījumā vai smalki sakapā un ievieto saldētavā.
Pievērs uzmanību pārtikas produktu uzglabāšana konteineru marķējumam
Ikdienā izmantojam dažādus plastmasas traukus, kuros uzglabājam pārtiku, lai tā ilgāk saglabātos svaiga. Pievērs īpašu uzmanību šo konteineru marķējumam, kas bieži vien norāda uz to, ka attiecīgo trauku pat nav ieticams turēt ledusskapī.