5 veselīgi produkti, kas var pasliktināt tavu pašsajūtu
Veselīga maltīte nodrošina tevi ar nepieciešamajām uzturvielām un sniedz enerģiju un sāta sajūtu. Tomēr arī veselīgi produkti var radīt nogurumu un gremošanas traucējumus, ja uzņemsi tos pārlieku lielā daudzumā vai neieklausīsies savā organisma reakcijā.
Pilngraudu produkti
Par veselīgu alternatīvu rafinētajiem baltajiem ogļhidrātiem tiek uzskatīti pilngraudu produkti. Tajos atrodamās šķiedrvielas ir vērtīgi ogļhidrāti, kas veicina gremošanas sistēmas darbību, palīdz izvadīt no organisma visu lieko, kā arī sniedz enerģiju un ļauj kontrolēt holesterīna līmeni asinīs. Taču, uzņemot tos pārāk lielā daudzumā, tevi var piemeklēt smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās un gāzes – atšķirībā no citām uzturvielām šķiedrvielas netiek sagremotas, un ķermenim var rasties grūtības tās laikus izvadīt no organisma. Ievēro mērenību un neaizmirsti uzņemt pietiekami daudz šķidruma, tā veicinot gremošanu.
Mandeļu piens
Mandeļu piens ir piemērota izvēle tiem, kas cieš no laktozes nepanesamības vai cenšas ierobežot piena produktu patēriņu uzturā. Tas satur niecīgu daudzumu kaloriju, turklāt tajā ir maz piesātināto tauku un holesterīna. Tomēr atsevišķu zīmolu ražojumu sastāvā atrodams karagināns – īpašs biezinātājs, kas iegūts no jūraszālēm. Šī viela var veicināt dažādus gremošanas traucējumus un pat kairinātu zarnu sindromu. Ja jūti diskomfortu pēc tam, kad esi lietojis mandeļu pienu, izpēti produkta sastāvu. Iespējams, tev jāizvēlas kāda cita zīmola ražojums.
Zaļā tēja
Zaļajai tējai piemīt virkne pozitīvu īpašību – zinātnieki apliecina, ka karstais dzēriens samazina dažādu saslimšanu un pat vēža risku, pazemina asinsspiedienu un palīdz regulēt vielmaiņu. Tomēr vairums zaļo tēju satur kofeīnu, kas, neskatoties uz nelielo daudzumu, var negatīvi ietekmēt cilvēkus ar jutīgāku organismu. Ja tevi piemeklē slikta dūša, vēdera izejas traucējumi vai bezmiegs, izmēģini dabiskās tējas, kas nesatur kofeīnu, piemēram, kumelītes vai piparmētras.
Svaigi krustziežu dzimtas dārzeņi
Brokoļi, dažāda veida kāposti un citi krustziežu dzimtas augi ir bagāti ar vitamīniem, šķiedrvielām un minerālvielām, turklāt satur savienojumus, kas palīdz atvairīt vēzi. Taču to sastāvā atrodams arī saharīns rafinoze, kas veicina pastiprinātu gāzu veidošanos un vēdera uzpūšanos. Viens no efektīvākajiem veidiem, kā mazināt dārzeņu nepatīkamo efektu, ir tvaicēšana – tā sašķeļ rafinozi un padara produktus vieglāk sagremojamus.
Žāvēti augļi
Žāvēšanas procesā augļos atrodamā fruktoze tiek koncentrēta, tādējādi pat neliels daudzums žāvētu augļu ir bagāti ar dabīgo cukuru. Kopā ar šķiedrvielām cukurs veicina rūgšanas procesus zarnās, tā sekmējot gāzu veidošanos un vēdergraizes. Vienas ēdienreizes laikā nav ieteicams uzņemt vairāk par vienu ceturto daļu tases žāvētu augļu.