5 veselīgi našķi uzkodām starp ēdienreizēm
Ikviens no mums zina, ko nozīmē našķoties, bet vai visi zina, kā našķoties veselīgi? Veselīgas un pareizi izvēlētas uzkodas starp ēdienreizēm ir lielisks enerģijas avots, lai pietiktu spēka visiem dienas darbiem. Tās var papildināt vitamīnu rezerves, sniegt papildus enerģiju un uzlabot mūsu garastāvokli.
Kā neapjukt plašajā našķu klāstā un izvēlēties sev piemērotāko, saglabājot slaidu līniju un veselību? Uztura speciāliste Līga Balode iesaka TOP 5 labākos našķus, ko izvēlēties enerģijas krājumu atjaunošanai.
Rieksti
Riekstiem ir jākļūst par ikviena cilvēka ikdienas uztura sastāvdaļu, ir pārliecināta uztura speciāliste: "Dienā katram būtu jāapēd vismaz sauja šī lieliskā produkta. Tie nodrošina enerģiju, uzlabo smadzeņu darbību un dot dzīvesprieku. Rieksti ir bagātīgs olbaltumvielu un vērtīgo taukskābju avots, kā arī satur plašu spektru mikroelementu un vitamīnu. Turklāt to dažādība ir ļoti plaša! Katru dienu var ēst kādu citu riekstu šķirni, tāpēc iespējamība, ka tie varētu apnikt, ir ļoti maza."
Augļi
Augļi ir visveselīgākais našķis, jo tie ir bagātīgs vitamīnu un minerālvielu avots, un tieši svaigā veidā uzņemti tie sniedz vislielāko labumu. Dienas laikā katram ir ieteicams apēst 2-4 porcijas augļu, viena porcija ir viens vidējs ābols vai banāns, sauja ogu u.c. Tomēr jāņem vērā, ka pārāk liels daudzums dienas laikā apēstu augļu nevar būt veselīgs, jo tajos ir daudz augļu cukura, jeb fruktozes. Mūsdienās svaigi un mazgāti augļi ir nopērkami teju visos veikalos, tāpēc tos kļūst arvien vieglāk iekļaut savā ēdienkartē, arī neskatoties uz steidzīgo dzīvesveidu.
Tumšā šokolāde
Kakao ir viens no bagātākajiem antioksidantu avotiem uz pasaules. Tas satur vairāk antioksidantu nekā sarkanvīns, mellenes, granātāboli un šobrīd populārās godži ogas kopā. Tumšā šokolāde būs vispiemērotākais našķis pirms eksāmena vai darba pārrunām, kas palīdzēs tikt galā ar stresu. "Atceries - jo šokolādē ir augstāks kakao sastāvs, jo tā ir vērtīgāka," atgādina uztura speciāliste.
Sukādes
Sukādes ir lielisks našķis, kas apgādās ar tik nepieciešamo enerģiju gan steidzīgā ikdienā, gan svētkos. Sukādes ir bagātas ar bioloģiski aktīvām vielām, un to vērtīgums atšķirsies no ogas vai augļa veida, ko izvēlēsies, piemēram, cidonijās C vitamīna būs četras reizes vairāk nekā ābolos. "Daudzi domā, ka sukādes ir mazāk veselīgas, nekā svaigie vai žāvētie augļi, jo tiek papildus saldinātas ar cukuru. Tomēr tā nav. Enerģētiskās vērtības ziņā tās ir tikai nedaudz bagātākas nekā žāvētie augļi, taču atšķirība nav būtiska. Ar sukādēm ir iespējams uzņemt visu to labo, kas ir tādās ogās un augļos, kurus vienkārši žāvētā veidā apēst būtu grūti un svaigā veidā pat neiespējami. Piemēram, cidonija, kas ir pazīstama kā ziemeļu citrons, satur ļoti daudz vērtīgā C vitamīna, tomēr svaigā veidā to nevar daudz apēst, savukārt sukādes būs zelta vidusceļš, lai baudītu šo augli un uzņemtu visas tā vērtīgās uzturvielas," pārliecināta "Narvesen" mārketinga daļas vadītāja Linda Sietiņa.
Pilngraudu cepumi
Pilngraudu produkti ir svarīga uztura sastāvdaļa, jo tie ir ne tikai šķiedrvielu, bet arī olbaltumvielu, vitamīnu, minerālvielu, antioksidantu un citu augu izcelsmes uzturvielu avots. Tā ir lieliska uzkoda, kas nodrošinās ar enerģiju visai dienai! Ieteicamas ar pārtiku uzņemt vismaz trīs porcijas pilngraudu dienā.