5 produkti, kas bagāti ar D vitamīnu
Par spīti Latvijas iedzīvotāju cerībām, marts nav atnācis ar sauli un siltumu. Aukstais laiks ietekmē pircēju uzvedību un joprojām tiek veikti ziemai raksturīgie pirkumi. Taču, kamēr sapņojam par saulainām dienām, derētu atcerēties - ieilgusi ziema var veicināt D vitamīna trūkumu, kas Latvijas iedzīvotājiem ir īpaši izteikts. Tāpēc nacionālais mazumtirgotājs ELVI kopā ar uztura speciālisti un pavāri Jevgēniju Jansoni piedāvā nelielu špikeri katram pircējam: ko likt iepirkumu grozā, lai pasargātu sevi no D vitamīna deficīta.
1. Zivju eļļa
Autors: fish_oil_1915425_640
"Pirms uzsākt sarunu par D vitamīna avotiem, svarīgi uzsvērt, ka ieteicamā D vitamīna diennakts deva, kas jāuzņem pieaugušajam, ir 15–20 µg," stāsta uztura speciāliste. Pavāre norāda, ka zivju eļļa ir ar D vitamīnu bagātākais produkts - simts gramos zivju eļļas ir ap 225 µg D vitamīna. Tas nozīmē, ka 10 g zivju eļļas dienā būtu pietiekami, lai nodrošinātu organismu ar tam nepieciešamo D vitamīna devu.
2. Treknās zivis
Autors: sushi_1996068_640
"Treknās siļķes, skumbrijas, sardīnes, laši ir lieliski D vitamīna avoti! Simts gramos šādu zivju ir aptuveni 8 µg D vitamīna, tāpēc noteikti cel galdā gardus zivju ēdienus vismaz divas trīs reizes nedēļā," aicina uztura speciāliste. Pievērs uzmanību - lai gan veselīga uztura pamati māca, ka ir jāēd liesi produkti, šis likums neattiecas uz zivīm. Treknas zivis ir pamats veselīgajai Vidusjūras diētai, un arī Latvijas iedzīvotājiem būtu ieteicams pievērst vairāk uzmanības zivju "iepeldēšanai" ēdienkartē.
3. Olas dzeltenums
Autors: egg_390675_640
"Olas dzeltenumu arī varam saukt par saules vitamīna rekordistu. Simts gramos šī produkta ir 6 µg D vitamīna," informē speciāliste, taču atgādina, ka aizrauties ar olu dzeltenumiem tomēr nevajadzētu. Ja mūsu mērķis ir veselīgs un sabalansēts uzturs, der atcerēties, ka dzeltenumi ir piesātināto taukskābju avots, kas uzturā jālieto ar mēru. Taču dažas olas nedēļā ne tikai nekaitēs, bet pavisam noteikti nāks par labu!
4. Garneles
Autors: asian_1239311_640
Esam pieraduši, ka D vitamīns ir treknajās zivīs, tāpēc daudzus izbrīna fakts, ka lieso olbaltumvielu avots garneles arī tiek uzskatīts par vērtīgu mums tik ļoti nepieciešamā vitamīna avotu. "Simts gramos garneļu ir 4 µg D vitamīna," uzsver uztura speciāliste un aicina bagātināt ar šīm jūras veltēm ikdienas maltītes.
5. Sviests
Autors: food_3179853_640_1_
"Savā praksē novēroju, ka daudzi nevēlas vai aizmirst iekļaut uzturā zivis vai jūras veltes. Tad visas cerības liekam uz sviestu - simts gramos ir 1,25 µg D vitamīna. Tas gan ir visai maz, jo sviests jālieto ar mēru, taču kādam šī var būt laba iespēja kaut nedaudz nodrošināt sevi ar saules vitamīnu," stāsta pavāre un atgādina, ka pārsvarā šis vitamīns ir sastopams dzīvnieku izcelsmes produktos, tāpēc veģetāriešiem un vegāniem tumšajā laikā būtu papildus jādomā par uztura bagātinātāju lietošanu.