medicine.lv skaitļos

Lietotāji online199
Aktīvie uzņēmumi12818
Nozares raksti1621
Ekspertu atbildes21477
5 iemesli, kāpēc ēst konservētus dārzeņus: Stāsta uztura speciāliste : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

5 iemesli, kāpēc ēst konservētus dārzeņus: Stāsta uztura speciāliste

Freepik.com/ freepik
Foto: Freepik.com/ freepik

Dažādas aptaujas, pētījumi un statistika gadu no gada apliecina – Latvijas iedzīvotājiem ir jāēd vairāk dārzeņu, jo tikai retais šos produktus katru dienu apēd tādā daudzumā, kāds būtu nepieciešams veselīgam uzturam. “Klupšanas akmens” šīs normas izpildīšanai ir gan dzīvesveida paradumi, gan dažādi mīti un stereotipi par dārzeņiem. Diemžēl bieži aizspriedumaini izturamies tieši pret konservētajiem dārzeņiem, lai gan uztura speciālisti atgādina – tie ir veselīgi un mūsu diētai absolūti lietderīgi produkti. Tieši tāpēc veikalu tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni konservēšanas sezonas pilnbriedā atgādina piecus iemeslus, kāpēc ēst konservētus dārzeņus.

1. Konservētie dārzeņi ir veselīgi un pilnvērtīgi

Konservēšanas procesā dārzeņi tiek termiski apstrādāti, un tāpēc vēl arvien daudziem ir uzskats, ka šādi dārzeņi ir nepilnvērtīgi vai pat kaitīgi veselībai. Protams, konservēšanas process ietekmē dārzeņu uzturvērtību, un ir vielas, kas tiešām daļēji noārdās, taču pat pēc šādas apstrādes dārzeņi joprojām satur ļoti daudz vērtīgu un organismam nepieciešamu vielu. Mūsdienīgas ātrās sakarsēšanas un atdzesēšanas tehnoloģijas ļauj dārzeņu apstrādi veikt tā, ka konservācijas procesā uzturvielu zudumi ir nelieli, bet paši dārzeņi – kraukšķīgi un aromātiski. Konservēti dārzeņi ir pilnvērtīga dārzeņu porcija! Ņemot vērā to, ka katru dienu mums ir jāapēd vismaz 500 grami dārzeņu un augļu, turklāt tieši dārzeņu jāapēd vismaz 300 grami, konservējumi var lieliski dažādot uzturu. Daži kraukšķīgi marinēti gurķīši noteikti uzlabos ne vien maltītes garšu, bet arī garastāvokli. Ir vērts atcerēties, ka marinēti vai skābēti dārzeņi uzlabo gremošanu. Lieliskākais piemērs ir skābēti kāposti - tie satur lielu C vitamīnu daudzumu, B grupas vitamīnus un vērtīgās minerālvielas, daudz šķiedrvielu un probiotiķu. Taču kāposti nav vienīgie – fermentētu dārzeņu ēšana pēdējā laikā pamatoti kļuvusi par populāru uztura tendenci, un šī nu reiz ir tā modes lieta, kam ir vērts sekot!

Gadās, ka konservētu dārzeņu veselīgumu bieži apšauba dēļ pievienotajām konservējošajām vielām, īpaši uztraucoties par sāls daudzumu tajos. Protams, pirms produkta iegādes ir vērts izlasīt tā sastāvu, taču konservējumi bieži satur daudz mazāk sāls nekā gaļas izstrādājumi, čipsi, cepumi un pat maize. Ir vērts atcerēties, ka lielai daļai konservu sāls tiek pievienots marinādei un pats dārzenis nav uzņēmis visu pievienoto sāli. Konservēšanas procesam vēl bieži izmanto cukuru, eļļu un etiķi, taču tās arī ir galvenās vielas, ko parasti lieto konservu gatavošanai – bažām par to, ka rūpnieciski ražotie konservējumi satur visu “Mendeļejeva tabulu” īsti nav iemesla. Produktu sastāvs ir uzrakstīts uz iepakojuma, un atliek vien to izlasīt.

2. Ja produktiem nav ražas sezona, konservētie dārzeņi ir lētāki par svaigiem

Konservētus dārzeņus arī rūpnīcās gatavo līdzīg, kā mājās – tos ražo brīdī, kad konkrētajiem dārzeņiem ir ražas sezona un attiecīgi tie ir vislētākie. Marinētus gurķīšus visam gadam mājās ražojam tad, kad gurķi ir izauguši dārzā un ir viegli pieejami. Arī pārstrādes uzņēmumi ražas laikā iepērk un pārstrādā visai sezonai nepieciešamo dārzeņu daudzumu, jo konservētā veidā tie bez problēmām var tikt uzglabāti līdz nākamajam ražas laikam vai ilgāk. Šāda rīcība ļauj konservētajiem dārzeņiem garantēt samērā konstantu cenu, un bieži vien brīdī, kad nav svaigo dārzeņu ražas sezona, konservēti dārzeņi ir pat lētāki par svaigiem. Turklāt uzreiz pēc novākšanas dārzeņi satur visvairāk vērtīgo uzturvielu, kas saglabājas arī pēc konservēšanas, tāpēc dažu uzturvielu konservētos dārzeņos var būt pat vairāk, nekā ilgu laiku noliktavās stāvošajos svaigajos “brāļos”.

3. Konservēti dārzeņi gluži vienkārši ir garšīgi

Šķiet, ka mums katram kādreiz ir gadījies nopirkt svaigu gurķi ar savdabīgu garšu, kartupeli ar saldu piegaršu vai mazliet rūgtenas salātlapas. Svaigiem dārzeņiem ik pa laikam veidojas neredzamie brāķi, kas var ietekmēt to garšas kvalitāti pat ja vizuāli produkts izskatās gana pievilcīgs. Un šī nu reiz ir lieta, kur konservēti dārzeņi vienmēr uzvar – to garša ir nemainīga un mēs varam būt droši, ka iecienītie konservi būs gardi vienmēr! Garšas izjūta mums katram ir individuāla, taču konservēto produktu klāsts ir tik plašs, ka mēs katrs varam tajā atrast savu iecienītāko produktu – atliek tikai paeksperimentēt. 

4. Daļa produktu bez konservēšanas ir neēdami

Banner 280x280

Konservēšana ir lielisks veids, kā iekļaut uzturā produktus, kas bez konservēšanas ir samērā nebaudāmi, piemēram olīvas! Ja ir nācies kādā svešzemju ceļojumā pagaršot svaigas olīvas, tad noteikti zināsiet, ka tās ir rūgtas un galīgi nebaudāmas. Rūgto garšu rada glikozīda oleuropeīns, bet konservēšanas procesā olīvas zaudē savu rūgto garšu un mēs iegūstam ar vērtīgām taukskābēm bagātas delikateses. Ja kādreiz esat mēģinājuši marinēt gurķus, tad noteikti zināsiet, ka arī tik nepatīkamais gurķu rūgtums, kas reizēm veidojas svaigos produktos, konservējot pazūd. Konservēšana ir lielisks veids, kā mainīt produktu garšas īpašības pat tik radikāli, ka garšas specifikas dēļ neēdamas lietas kļūst baudāmas.

5. Konservēti dārzeņi ir ērti izmantojami un viegli glabājami

Konservēti dārzeņi vairumā gadījumu ir viegli uzglabājami un tiem ir ilgs derīguma termiņš, tāpēc tie ir īstā izvēle aizņemtā ikdienā. Katrā virtuvē noteikti ir vērts ieviest plauktiņu, kur glabājas dažas konservētu dārzeņu burciņas brīžiem, kad vajag ātru un veselīgu maltīti. Konservētas pupiņas, tomāti savā sulā vai marinēti gurķīši vai izrādīties paši labākie palīgi ātras un veselīgas maltītes pagatavošanā. Piemēram, gatavojot makaronus, tos var viegli papildināt ar konservētiem tomātiem, un tas pats ēdiens kļūs ne vien garšīgāks, bet arī veselīgāks.

Dārzeņiem ir jābūt veselīga ikdienas uztura pamatā un, protams, iespēju robežās ir jāizvēlas svaigi dārzeņi, taču ir vērts atcerēties arī par konserviem. Arī konservēti dārzeņi ir pilnvērtīgi, veselīgi, garšīgi un tie ir lielisks palīgs maltītes dažādošanai veselīgā veidā!  

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā