5 idejas veselīgām brokastīm
Brokastis nodrošina mūsu organismu ar enerģiju un barības vielām aktīvai un darbīgai dienai. Dažkārt mēdz teikt, ka brokastis ir galvenā dienas ēdienreize, lai gan, domājot par sabalansētu uzturu, pilnvērtīgās brokastīs ieteicams uzņemt tikai vienu trešo daļu no visa dienas kaloriju daudzuma. Īpaša uzmanība ir jāvelta olbaltumvielām jeb proteīniem, kas ir vitāli nepieciešami visiem mūsu dzīvības procesiem. Saņemot brokastīs rīta proteīnu uzmundrinājumu, sajūtam spēka pieplūdumu un enerģiju visai dienai. To vislabāk nodrošina sabalansēts uzturs ar pietiekamu olbaltumvielu daudzumu.
Biezpiens, vistas krūtiņa un olas, iespējams, ir vispopulārākie olbaltumvielu avoti. Minēsim vēl citus produktus, kurus iekļaut šādu veselīgu brokastu sastāvā.
Pilngraudu produkti
Pilngraudu produkti ir gatavoti no graudiem, kas satur visas tā daļas – dīgli, endospermu un apvalku. To sastāvā ir daudz šķiedrvielu, kas organismam ir ļoti nepieciešamas. Šie produkti ir arī bagāti ar vitamīniem un minerālvielām. Putra brokastīs sniegs ilgstošu sāta sajūtu. Zināmākā rīta putra ir pilngraudu auzu pārslu putra, kurai, pievienojot žāvētos augļus, nebūs vajadzīgs cukurs. Žāvēto augļu dabiskais saldums patīkami izcels pilngraudu garšu.
Olas
Olas ir viens no zināmākajiem olbaltumvielu avotiem, kas satur 13 dažādus organismam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas, un ir atzītas par augstas kvalitātes proteīna avotu. Ne velti olas brokastu ēdienkartē tiek iekļautas tik dažādos veidos – vārītas, ceptas, omletē vai svaigas kā smūtija sastāvdaļa.
Olu smūtijs
- Sastāvdaļas: 1–2 vidēja izmēra veselas olas; ½ banāna; garšai šķipsniņa kanēļa un muskatrieksta.
- Pagatavošana: visas sastāvdaļas sablenderē un uzreiz pasniedz. Vistu olu vietā var lietot 2–3 paipalu olas.
Svarīgi atcerēties, ka olas dzeltenums ir viens no retajiem D vitamīnu avotiem, bet jāievēro piesardzība – olas lietošanai svaigā veidā jāiegādājas vienīgi no zināmiem un pārbaudītiem piegādātājiem.
Augļi un ogas
Augļi un ogas ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem. Tie ir dabiskie saldinātāji un piešķir brokastīm tekstūru un garšu daudzveidību. Populāri tos pievienot smūtijiem vai jogurtam. Virtuves kombaini (220.lv e-veikala sortiments) ar jaudīgu blenderi ir neaizstājami, ja plānojat smūtijam pievienot riekstus un sēklas. Smūtiju sastāvu mainiet atkarībā no sezonas un pieejamām sastāvdaļām! Par iespējām, kuras sniedz virtuves kombaini, lasiet šajā rakstā.
Mango smūtijs
- Sastāvdaļas: 1 viens gatavs mango, ½ glāze zema tauku satura jogurta; ½ glāze zema tauku satura piena; 1 ēd. karote medus.
- Pagatavošana: visu sablenderē līdz viendabīgai masai. Vienkārši un ļoti gardi!
Piena produkti
Arvien vairāk cilvēku atsakās no piena produktiem, aizmirstot, ka tajos ir daudz mūsu organismam vajadzīgu uzturvielu. Piens satur visas deviņas neaizvietojamās aminoskābes, kas ir nepieciešamas mūsu organisma funkcionēšanai. Piena produkti nodrošina kalciju un probiotiķus, kas ir labvēlīgi zarnu veselībai. Ja piena lietošana uzturā rada nepatīkamas parādības, izmēģiniet skābpiena produktus, kas ir visveselīgākie.
Pamēģiniet no rīta lietot kefīru ar labvēlīgām bifido baktērijām, garšai pievienojot nelobītas kaņepju sēklas. Kaņepju sēklas lielā koncentrācijā satur vitamīnus ar antioksidatīvām īpašībām – C, A un E vitamīnus –, kā arī fosforu, kalciju, kāliju un, protams, šķiedrvielas.
Rieksti un sēklas
Rieksti un sēklas ir bagāti ar veselīgiem taukiem, proteīniem un minerālvielām. To pievienošana brokastis padara barojošākas un piešķir tām tekstūru un garšu.
Dārzeņi
Izmantojiet dārzeņus kā papildinājumu savām brokastīm, gatavojot dažādas svaigēšanas masas un smēriņus. Viendabīgas konsistences nodrošināšanai lieti noderēs gaļas maļamās mašīnas uzgaļi (meklējiet šeit). Svaigus dārzeņus pievienojiet omletēm, smūtijiem vai kā garšvielu garnējumu uz brokastu sviestmaizēm.
Dzērieni
Brokastīs dodiet priekšroku ūdenim, nesaldinātai zāļu tējai vai dabīgām augļu sulām. Izvairieties no pārmērīgas saldinātāju lietošanas dzērienos. Cukura vietā labāk lietojiet medu.
Brokastīs svarīgi sabalansēt un iekļaut dažādu grupu produktus, lai uzturētu veselīgu vielmaiņu, enerģijas līmeni un labu garastāvokli visas dienas garumā.