medicine.lv skaitļos

Lietotāji online220
Aktīvie uzņēmumi12695
Nozares raksti12057
Ekspertu atbildes21477
5 garšaugi, kas stiprina imunitāti : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

5 garšaugi, kas stiprina imunitāti

Dažāda veida garšvielas un garšaugi maltīti padara ne vien baudāmāku, bet arī veselīgāku. Piemērotu un veselībai labvēlīgu garšvielu buķete ēdienam sniedz piesātinātāku garšu, kā arī uzlabo cilvēka veselību, tādēļ garšaugu dažādība maltītē ir ieteicama. Augusts ir pilnbriedā un vēl var pagūt nodrošināt sevi un tuviniekus ar garšaugu ziemas krājumiem. Kādas garšvielas vēlams pievienot ēdienam, lai pasargātu sevi no slimībām un uzturētu labu veselību, skaidro aptieku tīkla "Apotheka" sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

Cīnās ar iekaisumiem un samazina sirds un asinsvadu slimību risku

Garšvielu burvība slēpjas ne vien tajā, ka to piesātinātā garša nomāc vēlmi pēc tādiem kaitīgajiem garšas pastiprinātājiem kā sāls, cukurs, papildu taukvielas, bet arī to spēja uzlabot veselību. Garšaugi ražo bioloģiski aktīvas vielas, kas palīdz samazināt, piemēram, sirds un asinsvadu slimību risku. Vērtīgi garšaugi ir gan Latvijā pieejamie, gan arī ārzemēs augušie, kurus klimata dēļ Latvijā izaudzēt ir grūti vai pat neiespējami.

Top 5 vērtīgākie garšaugi tavai veselībai

Gadījumā, ja ar garšvielu pievienošanu ēdienam esi "uz jūs", to ieteicams sākt darīt pamazām, jo garšaugi arī mazās devās uzlabo veselību. Noteikti ir vērts ieguldīt laiku un piemeklēt garšaugus un to salikumus, kas visvairāk apmierina tavas garšas kārpiņas. Farmaceite dalās ieteikumos, kurus garšaugus noteikti būtu vērts iekļaut ēdienkartē:

Autors: garlic_618400_640
Autors: garlic_618400_640
Banner 280x280
Banner 280x280

1. Ķiploks veselīga dzīvesveida piekritējiem ir ieteicams kā ikdienā lietojams garšaugs. Ķiplokā esošie sēra savienojumi pasargā organismu no smago metālu kaitīgās iedarbības uz veselību. Tāpat arī ķiploks mazina dažādu toksisko saslimšanu sekas, piemēram, galvassāpes un paaugstinātu asinsspiedienu. Dienā būtu ieteicams apēst vienu līdz divas ķiploka daiviņas.

Autors: red_3486044_640
Autors: red_3486044_640

2. Čili pipari gan svaigā un sausā, gan arī pulverveidā jebkuram ēdienam sniedz izteiktāku garšu. Ja esi pikanta un pat asa ēdiena cienītājs, nedaudz mazāk nekā pusi tējkarotes (aptuveni vienu līdz 1,5 gramus) čili piparu ir vērts pievienot ēdienam ikdienā, jo tajā ir vitamīns B6, kas palīdz uzlabot vielmaiņu, savukārt vitamīns K1 rūpējas par veseliem kauliem un veiksmīgu nieru darbību.

Autors: branch_1525050_640
Autors: branch_1525050_640

3. Rozmarīns ir izteikti aromātisks garšaugs, kas ir bagātināts ar antioksidantiem un tas palīdz novērst organisma šūnu bojāšanos. Rozmarīna eļļa veicina matu augšanu, kā arī palēnina matu sirmošanas procesu. Savukārt rozmarīnā esošā karnozīnskābe palīdz mazināt stresu un aizsargā nervu sistēmu kopumā. Ikdienā ieteicams uzņemt četrus līdz sešus gramus (nedaudz vairāk kā vienu tējkaroti) rozmarīna.

Autors: cardamom_166833_640
Autors: cardamom_166833_640

4. Kardamons ir saldeni ass garšaugs, kas bieži vien sastopams ķirbju garšvielu mikslī. Lai gan tā nav vietējā garšviela, tas ir ļoti vērtīgs. Kardamons lieti noder vēdersāpju remdēšanai, kā arī tas spēj mazināt iekaisuma radītās sekas. Šis garšaugs jo īpaši ieteicams cilvēkiem, kuri cieš no paaugstināta asinsspiediena, jo kardamonam piemīt īpašības, kas spēj to pazemināt. Kardamons ir bagātināts ar vērtīgiem minerāliem – magniju un cinku. Šie minerāli nepieciešami tiem cilvēkiem, kuri ikdienā nodarbojas ar sportiskām aktivitātēm. Magnijs un cinks palīdz arī novērst sirds saslimšanas riskus. Vislabāk šo garšaugu uzņemt dabīgā veidā, tomēr, ja tas nav iespējams, talkā nāks aptiekā pieejamie uztura bagātinātāji un citi produkti, kas to satur – piemēram, ēteriskās eļļas, šampūni, gēli, kapsulas.

Autors: spice_1027958_640
Autors: spice_1027958_640

5. Kanēlis ir bagātīgs antioksidantu avots, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem – aktīvām molekulām, kas ievērojami paātrina ādas novecošanos. Tas līdzīgi kā kardamons, nav vietējās izcelsmes, taču tam piemīt virkne veselību uzlabojošu īpašību. Viena no kanēļa labajām īpašībām ir tā saldā garša, zemais kaloriju daudzums, tāpēc ikdienā ēdiena garšu noteikti ir vērts papildināt ar vienu tējkaroti kanēļa. Kanēli ieteicams lietot diabēta slimniekiem, jo tas bloķē konkrētus enzīmus – alanīnus, kas ļauj glikozei (cukuram) nokļūt asinīs. Pēc maltītes ar augstu cukura līmeni, kanēlis cīnās, lai cukurs nenokļūtu asinsritē.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Anēmija: ko darīt, ja dzelzi saturošie medikamenti kairina kuņģi?

Anēmija: ko darīt, ja dzelzi saturošie medikamenti kairina kuņģi?

Anēmija ir viens no biežākajiem veselības traucējumiem, ko izraisa dzelzs deficīts organismā. Lai gan dzelzs piedevas ir efektīvs veids, kā atjaunot dzelzs līmeni asinīs, daudziem cilvēkiem tās izraisa nepatīkamas blakusparādības. Vai spirulīna var būt efektīvs atbalsts cīņā pret anēmiju?

Aktuālie piedāvājumi

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Mūsu organisms katru dienu saskaras ar slēptu, taču ievērojamu slodzi. Taukvielām bagāta un pārstrādāta pārtika, medikamenti, slikta ekoloģija, hronisks stress, mazkustīgs dzīvesveids – tas viss iziet cauri mūsu ķermeņa galvenajam filtram: aknām. Tās nepārtraukti neitralizē toksīnus, sašķeļ taukus un regulē vielmaiņu. 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

Gremošanas enzīmi un A un D vitamīni ir svarīgi palīgi cilvēka organismam. Tie ir iesaistīti pārtikas sadalīšanā, barības vielu asimilācijā un kuņģa-zarnu trakta veselības uzturēšanā. Ja pēc ēšanas bieži rodas smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās vai citas gremošanas problēmas, iespējams, ka organismā trūkst šo komponentu. 

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel ir ķermeņa neirokosmētiskā līnija, kas satur aktīvās sastāvdaļas un radīta, izmantojot progresīvas modernās biotehnoloģijas. Līnijas aktīvās sastāvdaļas veicina ādas tonizēšanu, piedalās šūnu antioksidantu mehānismā, palīdz atbrīvoties no celulīta un “pāraudzina” adipocītu vielmaiņu. 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

VIZEO – atbalsts nogurušām acīm 

VIZEO – atbalsts nogurušām acīm 

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA SAGITUS piedāvā testēt pavisam jaunu zīmolu un produktu – VIZEO, kas atbalsta acis mūsdienu digitālajā laikmetā. Medicine.lv lasītājiem ir unikāla iespēja būt vieniem no pirmajiem, kuri iepazīstas ar šo produktu.

Testa rezultāti: "Assimilator" gremošanas enzīmu komplekss ar A un D vitamīniem

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvāja izmēģināt "Assimilator" – enzīmu kompleksu ar A un D vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu, mazināt smaguma sajūtu pēc ēšanas un veicināt barības vielu uzsūkšanos. 

Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Maijā redakcija sadarbībā ar starptautisko zīmolu Coral Club piedāvā testēt Coral Artichoke – augu kompleksu maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam, kas izveidots, balstoties uz artišoka, mārdadža, cigoriņa un kukurūzas zīda ekstraktiem.

Testa rezultāti: "Gusto" putas sejas mazgāšanai

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar  SIA “Gusto" piedāvāja izmēģināt  “Gusto” putas sejas mazgāšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas Universitātes aģentūra Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža (LU RMK) ir valsts akreditēta profesionālās augstākās izglītības iestāde. Koledžā pēc vidējās izglītības iegūšanas iespējams iegūt īsā cikla profesionālo augstāko izglītību.

EPSORIN sejas krēms – atsauksme no aktrises Olgas Dreģes: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

EPSORIN sejas krēms – atsauksme no aktrises Olgas Dreģes: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Spānijas uzņēmums ir uzsācis EPSORIN sejas krēma ražošanu. Dabisks skaistums, zinātniski pierādīts aktīvo izejvielu efekts un patīkama sajūta – tas viss vienā produktā!