5 fakti par C vitamīnu, kurus, iespējams, nezināt
Runājot par C vitamīnu, prātā uzreiz nāk citrons un askorbīnskābe. Vēl daudzi to pazīst kā imūnsistēmas galveno atbalstītāju jeb “būsteri” un profilaksei cenšas ēst vairāk citrusaugļu vīrusu un saaukstēšanās sezonā. Tomēr C vitamīna loma ir daudz plašāka nekā tikai imunitātes atbalsts: ja organismā tā trūkst, var saskarties ar paaugstinātu nogurumu, smaganu asiņošanu, lēnu brūču dzīšanu un ādas sausumu. Turklāt viss šī antioksidanta labums atklājas, tikai to pareizi lietojot.
Esam apkopojuši 5 oriģinālus faktus par C vitamīnu, kas palīdzēs jums labāk izprast tā funkcijas un maksimāli efektīvi izmantot veselībai.
1. C vitamīns – labam garastāvoklim un ādas mirdzumam
Kā spēcīgākais antioksidants C vitamīns cīnās ar brīvajiem radikāļiem, pasargājot organisma šūnas no oksidēšanās. Turklāt tas tieši ietekmē kortizola līmeni un palīdz virsnieru orgāniem tikt galā ar slodzēm, samazinot stresa negatīvo ietekmi uz organismu.
C vitamīns piedalās arī enerģijas izstrādē un uztur kopīgo organisma tonusu. Tāpēc to bieži iesaka iekļaut uzturā rudenī un ziemā, kad nogurums ātri uzkrājas un mums ir grūtāk saglabāt aktivitāti.
Ne mazāk svarīga vitamīna funkcija ir palīdzība kolagēna sintēzē. Tieši šī jaunības un skaistuma olbaltumviela ir atbildīga par ādas tvirtumu un elastību, kā arī tai ir noteicošā loma asinsvadu, zobu, smaganu un locītavu veselības uzturēšanā. C vitamīns palīdz pārvērst aminoskābes noturīgā kolagēna struktūrā, stiprinot saistaudus. Tāpēc, lai saglabātu ādas jaunību un skaistumu, ir svarīgi regulāri lietot C vitamīnu – īpaši pēc 25 gadu vecuma, kad kolagēna sintēze jūtami samazinās.
2. C vitamīns uzlabo dzelzs uzsūkšanos
Viena no C vitamīna īpašībām, kas nav acīmredzama, ir tā spēja uzlabot nehēma dzelzs uzsūkšanos no augu barības. Pateicoties C vitamīnam, dzelzs iegūst biopieejamāku formu – tas ir īpaši aktuāli veģetāriešiem un vegāniem, kuriem jānovērš minerāla deficīts un ar to saistītās problēmas, piemēram, anēmija.
C vitamīna avotu pievienošana ar dzelzi bagātai pārtikai palīdzēs nodrošināt organismu ar uzturvielām. Piemēram, zaļo lapu dārzeņu un brokoļu salātus var dažādot ar apelsīna daiviņām un meža ogām.
3. Citrons nav bagātākais C vitamīna avots
Skābā garša ne vienmēr liecina par augstu vitamīna koncentrāciju. 100 gramos citronu ir tikai aptuveni 53 mg C vitamīna, kamēr citi produkti satur ievērojami vairāk:
- mežrozītes, sausas ~ 426 mg,
- smiltsērkšķis ~ 200–250 mg,
- upenes ~ 200 mg,
- sarkanie saldie pipari ~ 120–140 mg,
- kivi ~ 90–100 mg,
- brokoļi ~ 90–100 mg,
- zemenes ~ 60–65 mg.
Jāņem vērā, ka C vitamīns ir nestabila viela, kas noārdās ilgstošas transportēšanas, uzglabāšanas, konservēšanas un termiskas apstrādādes procesos. Svaigi dārzeņi un augļi var zaudēt līdz ~ 70% veselīgo īpašību ceļā no izaugsmes vietas (zemnieku saimniecības, lauka, plantācijas) līdz mūsu galdam. Tāpēc, lai iegūtu nepieciešamo C vitamīna daudzumu, ir svarīgi lietot pēc iespējas svaigākus produktus vai papildināt uzturu ar C vitamīnu uztura bagātinātāju veidā.
4. Organisms neuzkrāj C vitamīnu
Atšķirībā no dažiem citiem nutrientiem, C vitamīns ir ūdenī šķīstošs, un tā pārpalikumi tiek izvadīti ar urīnu. Pat ja vienā reizē lietosiet daudz C vitamīna, tas neradīs ilgtermiņa rezervi – organisms izmantos tikai nepieciešamo daudzumu, bet pārējo izvadīs. Tāpēc ir vērtīgi regulāri lietot produktus, kas satur lielu C vitamīna koncentrāciju, kā arī atbalstīt organismu, izvēloties piemērotus uztura bagātinātājus, lai uzturētu harmonisku organisma darbību visa gada garumā.
5. C vitamīna labums atkarīgs no tā formas
Dažiem cilvēkiem C vitamīna papildu uzņemšana īpaši augstās devās var izraisīt diskomfortu kuņģa un zarnu traktā. Piemēram, parastā askorbīnskābe var būt agresīva kuņģim, kairinot tā gļotādu un arī zaudēt savu efektivitāti gremošanas procesā. Tāpēc modernās C vitamīna piedevu ražošanas tehnoloģijas ir vērstas uz biopieejamāku un drošāku produktu radīšanu.
Viena no šādām inovatīvām izstrādnēm ir PUREWAY-C ™ – patentēts biopieejamā C vitamīna avots, kurā askorbīnskābe papildināta ar citrusaugļu un augu taukskābju bioflavonoīdu kompleksu. Šāda komponentu sinerģija ļauj uzlabot stabilitāti un uzlabot C vitamīna uzsūkšanos bez gremošanas sistēmas kairinājuma.
Pētījumi liecina, ka C vitamīns PUREWAY-C ™ kompleksā uzsūcas šūnās par 233% labāk nekā parastā askorbīnskābe (atbilstoši “One Innovation Labs” iekšējiem pētījumiem).
Patentētā PUREWAY-C ™ sastāvdaļa:
- nodrošina visaugstāko C vitamīna koncentrāciju asinīs 1, 2, 4, 6 un 24 stundas pēc uzņemšanas (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18971870/),
- paātrina brūču dzīšanas procesu (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17325628/),
- palīdz tikt galā ar iekaisuma reakcijām (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19043362/),
- ir augsta biopieejamība un antioksidanta aktivitāte (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17901843/).
Pure-C jaunuma sastāvā no starptautiskā veselības (wellness) zīmola Coral Club tiek izmantota tieši šī C vitamīna forma – PUREWAY-C ™. Tāpēc ar Pure-C produktu jūs iegūstat visu labāko no C vitamīna imunitātei, nervu sistēmas veselībai, ādai un asinsvadiem ar maksimālu komfortu organismam.
Uztura bagātinātājs.
UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZSTĀJ PILNVĒRTĪGU UN SABALANSĒTU UZTURU!
Produktu var iegādāties: https://lv.coral.club/shop/pure-c.html
Koraļļu klubs veikals, SIA
+371 67389200
lv.coral.club
Miera iela 97, Rīga
Dzirnavu iela 37, Rīga
https://www.facebook.com/CoralClubLatvia
https://www.instagram.com/coralclub__latvia/
https://lv.coral.club/news/smi/