5 augu eļļas, kas ir vērtīgas veselībai
Arvien vairāk cilvēku sāk pievērsties veselīgam uzturam, izvēloties pārtikas produktus, kas satur pēc iespējas bagātīgāku organismam nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu daudzumu un mazāku kaloriju, tauku, konservantu saturu. Liela nozīme ir arī sastāvdaļām, ko pievienojam ēdiena gatavošanas procesā un garšas uzlabošanai, un viena no tām ir augu eļļa. Tiesa, augu eļļa ir produkts, kas satur visvairāk kaloriju un tauku, taču pareizi izvēlēta eļļa spēj sniegt patiesi pozitīvu ietekmi uz mūsu veselību.
Kokosriekstu eļļa
Autors: food_3062139_640
Kokosriekstu eļļa ir universāls produkts – to izmanto gan kā ķermeņa un matu kosmētikas sastāvdaļu, gan kā masāžas eļļu un pat dziedniecisku līdzekli.
Galvenā eļļas sastāvdaļa ir polinepiesātinātās taukskābes, kas ir būtiskas cilvēka veselībai un normālai organisma funkcionēšanai. Tāpat kokosriekstu eļļa satur tādus vērtīgus mikroelementus kā kalciju un fosforu, kā arī A,C un E vitamīnus.
Pateicoties vērtīgajām satāvdaļām un to lieliskajām uzsūkšanās spējām organismā, kokosriekstu eļļa palīdz regulēt vielmaiņas procesus, kā arī uzlabot sejas ādas izskatu un veselību. Tāpat regulāra kokosriekstu eļļas lietošana uzturā ļauj normalizēt vairogdziedzera funkcijas, regulēt glikozes un "sliktā" holesterīna līmeni asinīs, kā arī līdzsvarot kuņģa un zarnu trakta darbību.
Gatavošanas procesā ieteicams izmantot auksti spiestu kokosriekstu eļļu, jo tajā ir vairāk organismam vērtīgo vielu.
Olīveļļa
Autors: olive_oil_968657_640
Viena no pieprasītākajām eļļām mūsdienās ir olīveļļa, kuru iegūst no svaigām olīvēm. Olīveļļa ir neticami vērtīgs produkts cilvēka veselībai – tā labvēlīgi iedarbojas uz sirds un asinsvadu sistēmu un normalizē asinsspiedienu, kā arī lieliski palīdz uzlabot vielmaiņu.
Mononepiesātinātās taukskābes olīveļļas sastāvā palīdz pazemināt holesterīna līmeni asinīs, tādējādi samazinot dažādu sirds saslimšanu risku. Olīveļļa satur arī antioksidantus bagātīgā daudzumā, kas palīdz ātrāk cīnīties ar iekaisumiem.
Pievienojot olīveļļu dažādiem salātiem, tā piedod ēdienam patīkami maigu garšu. Tāpat eļļa ir piemērota cepšanai, jo augstā temperatūrā no tās izdalās vismazāk kancerogēno vielu – tieši šī iemesla dēļ daudzi olīveļļai dod lielāku priekšroku nekā citām augu eļļām.
Uzturā ieteicams lietot nerafinētu, auksti spiestu olīveļļu, jo tajā ir augstāks vērtīgo vielu saturs.
Iegādājoties olīveļļu, pievērs uzmanību iepakojuma etiķetei – jo mazāks skābes līmenis norādīts uz etiķetes (līdz 0,8%), jo kvalitatīvāks produkts.
Linsēklu eļļa
Autors: linseed_514895_640
Linsēklu eļļa satur lielu daudzumu omega-3 taukskābju – divas reizes vairāk nekā zivju eļļā, kā arī A, E, F un daudzus citus vitamīnus, kas palīdz uzlabot sirdsdarbību, veicina asinsvadu sieniņu nostiprināšanos un samazina holesterīna līmeni asinīs.
Linsēklu eļļa ir īpaši veselīga sievietēm, kuras ir bērniņa gaidībās, jo tajā esošās minerālvielas palīdz līdzsvarot hormonālo fonu un veicina augļa normālu attīstību. Taču jebkurā gadījumā par uzturā atļautajiem produktiem grūtniecības periodā vispirms vajadzētu konsultēties ar ārstu-ginekologu.
Linsēklu eļļu ieteicams iekļaut ikdienas uzturā arī sportistiem, jo tā veicina vielmaiņu un tauku dedzināšanu, vairo enerģiju un izturību, kā arī palīdz organismam ātrāk atjaunoties pēc fiziskas slodzes.
Vēl viena linsēklu eļļas sastāva priekšrocība – spēja neitralizēt nitrātus – vielas, kas kaitīgi iedarbojas uz asins sastāvu. Tāpēc linsēklu eļļu ir pat ļoti ieteicams pievienot salātiem, kas pagatavoti no veikalā pirktiem dārzeņiem. Savukārt cepšanai šādu eļļu izmantot nav ieteicams, jo tādējādi eļļa zaudēs visas savas vērtīgās īpašības.
Avokado eļļa
Autors: avocado_2133723_640
Daudzi pasaulē veiktie medicīniskie pētījumi liecina, ka regulāra avokado eļļas lietošana uzturā veicina toksīnu izvadīšanu no organisma, kas uzkrājušies nepareiza uztura, smēķēšanas un nelabvēlīgu apkārtējās vides faktoru (piemēram, vides piesārņojuma un radiācijas) ietekmē. Vielas, ko satur avokado, samazina brīvo radikāļu negatīvo ietekmi uz organismu, tādējādi pazeminot risku saslimt ar sirds-asinsvadu un onkoloģiskām saslimšanām.
Aptaukošanās un liekais svars rada palielinātu slodzi uz sirds un asinsvadu sistēmu, kā arī ietekmē holesterīna līmenis asinīs, kas nereti ir infarkta un insulta cēlonis. Avokado eļļas lietošana ikdienas uzturā ļauj samazināt "sliktā" holesterīna, triglicerīdu jeb tauku un citu kaitīgo vielu koncentrāciju asinīs, kā arī uzlabot sirds darbību.
Tāpat avokado eļļa satur luteīnu – vielu, kam piemīt antioksidējošas īpašības, kas ir būtiskas acu veselībai. Mūsu organisms nav spējīgs šo vielu sintezēt, tāpēc ir ļoti svarīgi nodrošināt luteīna uzņemšanu ar pārtiku, tādējādi izvairoties no acs radzenes deģenerācijas, kataraktas (acs caurspīdīgās lēcas apduļķošanās) un citu acu saslimšanu iespējamības.
Avokado eļļā esošās minerālvielas, vitamīni un mikroelementi labvēlīgi iedarbojas arī uz vielmaiņu. Piemēram, burkānu vai spinātu salātiem pievienota avokado eļļa pastiprina karotīna, kas pārvēršas par A vitamīnu, uzsūkšanos organismā, savukārt A vitamīns ir nepieciešams imunitātes stiprināšanai, kaulu un zobu veselībai, redzes uzlabošanai un nervu šūnu stiprināšanai.
Ēdieni, kam pievienota avokado eļļa, neizraisa smaguma sajūtu vēderā un novērš gāzu veidošanos zarnu traktā. Avokado eļļu drīkst izmantot cepšanai, jo pat augstā temperatūrā tā nezaudē savas vērtīgās īpašības.
Vīnogu kauliņu eļļa
Autors: grapes_2656259_640
Vīnogu kauliņu eļļa sastāv no 76% linolskābes, ko izmanto dažādu saslimšanu kompleksajā terapijā. Linolskābe pieder pie omega-6 taukskābēm, kas palīdz regulēt organisma fizioloģiskos un bioķīmiskos procesus – uzlabo asinsvadu sieniņu elastību un izturību, veicina asins recēšanu, stiprina imunitāti, samazina holesterīna līmeni asinīs, uzlabo nervu sistēmas darbību, palīdz samazināt skābes līmeni kuņģī, stimulē vielmaiņas procesus galvas smadzenēs un labvēlīgi iedarbojas uz atmiņu, kā arī palīdz cīnīties ar dažādiem iekaisumiem un uzlabo vispārējo organisma veselības stāvokli. Organisms šo vielu nav spējīgs patstāvīgi sintezēt, tāpēc svarīgi ik dienas to uzņemt ar uzturu.
Vēl viena būtiska vīnogu kauliņu eļļas priekšrocība – izturība pret augstu temperatūru (līdz pat 216 grādiem), tāpēc to var izmantot ēdienu cepšanai uz pannas vai cepeškrāsnī, nebaidoties, ka eļļa zaudēs savu vērtību.