medicine.lv skaitļos

Lietotāji online101
Aktīvie uzņēmumi12734
Nozares raksti12090
Ekspertu atbildes21477
4 soļi, kā veselīgāk pagatavot sarkano gaļu : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

4 soļi, kā veselīgāk pagatavot sarkano gaļu

Sarkanā gaļa ir viens no labākajiem olbaltumvielu, dzelzs, cinka un B grupas vitamīnu avotiem. Taču, lai no šīs gaļas saņemtu pašu labāko, svarīgi to arī veselīgi pagatavot. Gaļas produktu zīmols "Rakvere" sadarbībā ar uztura speciālisti Lizeti Pugu piedāvā iepazīties ar vairākiem soļiem, ko vērts ņemt vērā tās gatavošanas procesā.

Pirmais solis: izvēlies iespējami liesāku gaļas gabalu

Sarkanā gaļa nebūt ne vienmēr ir trekna, barojoša vai grūti sagremojama, kā sabiedrībā nereti pierasts uzskatīt. Viss atkarīgs no tā, kādu gaļas gabalu izvēlamies iegādāties un pagatavot. Attiecīgi - jo liesākam gabalam dosim priekšroku, jo veselīgāka un "vieglāka" būs arī pagatavotā maltīte.

Iegādājoties gaļu, vienmēr svarīgi pievērst uzmanību tās kvalitātei un izcelsmes vietai, lai varētu būt droši, ka pusdienu galdā patiešām tiks celta tikai pati veselīgākā maltīte.

Banner 280x280

Otrais solis: izvēlies veselīgas garšvielas

Tā vietā, lai izmantotu sāli, majonēzi vai dažādas jau gatavās veikalā nopērkamās mērces, var ļauties eksperimentiem un izvēlēties veselīgākas alternatīvas. Piemēram, svaigus vai kaltētus garšaugus. Sarkano gaļu labi papildinās gan ķiploki, rozmarīns un oregano, gan timiāns, sarkanie pipari, baziliks u.c.

Būtiski, ka svaigo garšaugu, zaļumu un pat dārza nezāļu (piemēram, gārsas) izmantošana veicinās arī gremošanu un uzturvielu uzsūkšanos. Tāpat pēc maltītes būs arī mazāka smaguma sajūta.

Trešais solis: biežāk tvaicē, vāri vai sautē

Viena no svarīgākajām lietām, kas ietekmē uzņemtās gaļas vērtību, ir tās pagatavošanas veids. Lai maltīte izdotos iespējami veselīgāka, gatavo to vārot, tvaicējot, sautējot vai grilējot (šajā gadījumā būtiski gaļu negrilēt pārāk ilgi - ja gaļa piedeg, tajā veidojas kaitīgas vielas). Tāpat svarīgi atcerēties – jo mazāk taukvielu izmantosi gaļas pagatavošanas procesā, jo veselīgāks un diētiskāks būs arī galarezultāts.

Ceturtais solis: gaļu kombinē ar veselīgām piedevām

Vēl viens būtisks aspekts, lai maltīte izdotos iespējami veselīgāka, ir pievērst uzmanību tam, cik daudz un ar kādām piedevām kopā sarkanā gaļa tiek baudīta. Piemēram, ierastās saldā krējuma mērces vai ceptu kartupeļu vietā noteikti vērts izvēlēties kādu liesāku alternatīvu, piemēram, tvaicētus dārzeņus vai dārzeņu salātus u.tml., kas neradīs smaguma sajūtu.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Padomi sejas ādas kopšanai atvaļinājuma laikā

Padomi sejas ādas kopšanai atvaļinājuma laikā

Jūlijs ir mēnesis, kad daudzi no mums dodas ilgi gaidītajā atvaļinājumā – kāds bauda sauli pie Baltijas jūras, cits izvēlas doties tālākos ceļojumos. Lai kur arī tu šovasar atpūstos, parūpēties par sejas ādu ir tikpat svarīgi kā ikdienā.

Aktuālie piedāvājumi

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Mūsu organisms katru dienu saskaras ar slēptu, taču ievērojamu slodzi. Taukvielām bagāta un pārstrādāta pārtika, medikamenti, slikta ekoloģija, hronisks stress, mazkustīgs dzīvesveids – tas viss iziet cauri mūsu ķermeņa galvenajam filtram: aknām. Tās nepārtraukti neitralizē toksīnus, sašķeļ taukus un regulē vielmaiņu. 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

Gremošanas enzīmi un A un D vitamīni ir svarīgi palīgi cilvēka organismam. Tie ir iesaistīti pārtikas sadalīšanā, barības vielu asimilācijā un kuņģa-zarnu trakta veselības uzturēšanā. Ja pēc ēšanas bieži rodas smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās vai citas gremošanas problēmas, iespējams, ka organismā trūkst šo komponentu. 

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel ir ķermeņa neirokosmētiskā līnija, kas satur aktīvās sastāvdaļas un radīta, izmantojot progresīvas modernās biotehnoloģijas. Līnijas aktīvās sastāvdaļas veicina ādas tonizēšanu, piedalās šūnu antioksidantu mehānismā, palīdz atbrīvoties no celulīta un “pāraudzina” adipocītu vielmaiņu. 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

Testa rezultāti: Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Testa rezultāti: Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Maijā redakcija sadarbībā ar starptautisko zīmolu Coral Club piedāvāja testēt Coral Artichoke – augu kompleksu maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam, kas izveidots, balstoties uz artišoka, mārdadža, cigoriņa un kukurūzas zīda ekstraktiem.

VIZEO – atbalsts nogurušām acīm 

VIZEO – atbalsts nogurušām acīm 

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA SAGITUS piedāvā testēt pavisam jaunu zīmolu un produktu – VIZEO, kas atbalsta acis mūsdienu digitālajā laikmetā. Medicine.lv lasītājiem ir unikāla iespēja būt vieniem no pirmajiem, kuri iepazīstas ar šo produktu.

Testa rezultāti: "Assimilator" gremošanas enzīmu komplekss ar A un D vitamīniem

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvāja izmēģināt "Assimilator" – enzīmu kompleksu ar A un D vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu, mazināt smaguma sajūtu pēc ēšanas un veicināt barības vielu uzsūkšanos. 

Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Maijā redakcija sadarbībā ar starptautisko zīmolu Coral Club piedāvā testēt Coral Artichoke – augu kompleksu maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam, kas izveidots, balstoties uz artišoka, mārdadža, cigoriņa un kukurūzas zīda ekstraktiem.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

“TZMO Fonds Kopā mainām pasauli”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

“TZMO Fonds Kopā mainām pasauli”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Ar brīnišķīgām emocijām un jauku kopā būšanu 5. un 6. jūnijā LFF Sporta un atpūtas bāzē ir noslēdzies jau 19 Seni Cup 2025 futbola turnīrs, kuru TZMO Fonds rīko cilvēkiem ar īpašām vajadzībām no visiem Latvijas valsts un pašvaldību sociālās aprūpes centriem, kā arī dienas centriem.

LU RMK NRC Vaivari: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

LU RMK NRC Vaivari: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Ceļš uz masiera profesiju sākas LU Rīgas Medicīnas koledžā. Te nākamie masieri apgūst zināšanas, ko papildina reāla prakse – NRC "Vaivari" klīnikā. Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari" ir vieta, kur cilvēki ne tikai atveseļojas, bet arī iedvesmo. Te ir vajadzīgi aizrautīgi speciālisti – tādi, kas izvēlas masāžu kā sirdslietu.