4 pavasara zaļumi, ko ir vērts iekļaut ikdienas ēdienkartē
Tā nu ir sanācis, ka mūsu klimats nelutina ar mūžīgu vasaru, tāpēc ar uzturvielām bagāti un patiešām garšīgi vietējie dārzeņi, augļi, ogas un zaļumi plauktā dzīvo pavisam neilgi, kamēr ārā ir silts un saulains laiks. Šie dzīvie dabas vitamīni nav pieejami ziemā, tāpēc nav brīnums, ka pēc aukstā laika bieži vien jūtamies saguruši un apātiski. Par laimi, palīgā nāk dabas aptieciņa – pirmie pavasara zaļumi! Ne velti mums tik ļoti kārojas tos nopirkt – organisms ir gudrs un jūt, kādas spēcīgas veselības rezerves tajos ir apslēptas. Turklāt tie ir ne tikai veselīgi, bet arī garšīgi un praktiski, jo sader teju ar visiem ēdieniem. Par to, kādus zaļumus – meklēt veikalu plauktos un kāda ir to uzturvērtība, izstāstīs nacionālā mazumtirgotāja "ELVI" uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone.
Dilles
Autors: dill_2826179_640
Dilles neapšaubāmi ir ikvienam latvietim tīkams garšaugs – nevienu pavasara ēdienu nevar uzskatīt par gatavu, ja to nerotā svaigas, aromātiskas dilles. Simts gramos diļļu ir 100 mg C vitamīna, kas arī ir ieteicamā dienas deva. Kāpēc C vitamīns ir tik svarīgs? Tas ir antioksidants un viela, kas piedalās nozīmīgu hormonu veidošanā – bez tā nepastāvētu laimes hormoni serotonīns un dopamīns, kā arī adrenalīns. Dillēs ir arī daudz vērtīgu minerālvielu. To vidū ir īpaši jāizceļ kalcijs (25 % dienas devas simts gramos zaļumu), tāpēc dilles ir īsts atradums tiem, kas uzturā nelieto piena produktus.
Loki
Autors: spring_onions_1303271_640
Loku smarža ir gluži kā signāls, ka daba mostas no ziemas miega. Diemžēl mēdz gadīties, ka ziemas miegs iztukšo organisma rezerves, un loki nāk kā glābiņš – tie palīdzēs cīņā ar saaukstēšanos, jo tajos ir vielas ar pretmikrobu un antiseptisku iedarbību. "Vērts pieminēt, ka lokos ir daudz vairāk vitamīnu un minerālvielu nekā pašos sīpolos – tajos dāsnā daudzumā atradīsit B grupas vitamīnus, PP vitamīnu jeb niacīnu, folijskābi, C vitamīnu, kāliju un fosforu," stāsta eksperte.
Pētersīļi
Autors: cilantro_1287301_640
Viedokļi par pētersīļiem dalās: kamēr vieni labprāt pievieno šos zaļumus zupām, otrajiem ēdieniem un salātiem, citi nepatikā rauc degunu. "Ieguvēji ir tie, kas balso par pētersīļiem," atzīst uztura speciāliste. "Tajos atrodamas īpašas ēteriskās eļļas ar urīndzenošu un sviedrējošu iedarbību, tāpēc pētersīļus varam godāt par ārstniecības augu. Neaizmirstam arī par lielo C vitamīna, B grupas vitamīnu, folijskābes, kālija un kalcija daudzumu," aicina speciāliste.
Skābenes
Autors: blood_sorrel_115344_640
Skābenes ir ļoti untumainas: apēstas pareizajā laikā, tās var veicināt labu veselību, taču, ja lielos daudzumos ēdam vecas, pāraugušas skābenes, varam iegūt pretēju efektu. "Skābenes jālieto uzturā tikai tad, kad tās ir jaunas un tajās ir vairāk ābolskābes un citronskābes. Vecas skābenes izcelsies ar lielu skābeņskābes daudzumu, kas var veicināt nierakmeņu veidošanos, traucēt kalcija vielmaiņu un izprovocēt, piemēram, podagru," brīdina Jevgēnija un aicina šos pavasara zaļumus plaši izmantot kulinārijā, piemēram, vitamīnu salātos.