4 idejas gardām un ātri pagatavojamām augu valsts maltītēm
Šogad par aptuveni 30% pieaugusi cilvēku interese piedalīties “Neapēd Zemeslodi” izaicinājumā, tādējādi savās ēdienreizēs mēģinot iekļaut arvien vairāk augu valsts maltīšu. Lai iedvesmotu ikvienu iedzīvotāju savā uzturā iekļaut vairāk augu valsts ēdienu un parādītu to bagātību, “Maxima Latvija” garšu vēstnesis – šefpavārs Raimonds Zommers pieņēmis izaicinājumu kopīgi radīt četras vienkāršas un veselīgas brokastu, pusdienu, vakariņu un deserta receptes.
“Gada sākumā daudzi iedzīvotāji pastiprināti pievērš uzmanību veselīgam un augu valsts uzturam, un nereti pat kulinārijas lietpratējiem ir nepieciešama papildu iedvesma, lai izdomātu gardas un viegli pagatavojamas receptes. Aicinu ikvienu iedzīvotāju bagātināt savas ēdienreizes ar četrām uzturvielām bagātām receptēm, ar ko priecēt savas garšas kārpiņas gan brokastīs, gan pusdienās, gan vakariņās, gan arī saldajā ēdienā. Tās radīs sāta sajūtu visas dienas garumā, turklāt būs pa spēkam pagatavot ikvienam,” stāsta šefpavārs.
Brokastis – banānu pankūkas
Sastāvdaļas:
- astoņi grami maltas linsēklas,
- viens liels banāns,
- 40 mililitri ūdens,
- 28 mililitri olīveļļa,
- četri mililitri vaniļas aromatizētājs,
- desmit grami cepamais pulveris,
- divi grami dzeramā soda,
- divi grami malts kanēlis,
- 190 mililitri mandeļu piens,
- 180 grami kviešu milti,
- 60 grami pilngraudu auzu milti,
- šķipsna sāls.
Pagatavošanas gaita:
- Palielā bļodā lej ūdeni un pievieno linsēklas, atstāj uz 5 minūtēm līdz linsēklas uzbriest.
- Paralēli saspaida banānu ar dakšiņu līdz veidojas viendabīga konsistence, pēc tam pievieno klāt uzbriedinātajām linsēklām.
- Citā traukā ber kviešu miltus, auzu miltus, cepamo pulveri, sodu un kanēli. Lai pankūkas būtu gaisīgas, ar putojamo lāpstiņu rūpīgi un vienmērīgi samaisa sastāvdaļas.
- Pie banānu masas lej klāt pienu, olīveļļu, vaniļu un kārtīgi izmaisa, tad pievieno miltu maisījumu un maisa ar putojamo lāpstiņu līdz nav redzami kunkuļi. Ieteikums – ja masa ir pārāk bieza, var pieliet vēl dažās ēdamkarotes mandeļu piena.
- Uz sakarsētas pannas liek pankūku mīklu un cep no katras puses līdz zeltainas.
- Pankūkas pasniedz ar dažādu piedevu variantiem – ar kļavu sīrupu, vegānisko jogurtu, zemesriekstu sviestu, svaigām ogām, sev mīļu ievārījumu, pēc katra patikas un gaumes.
Pusdienas – lēcu boloņa ar penne pastu
Sastāvdaļas:
- 40 mililitri olīveļļa,
- 50 grami sīpols,
- 225 grami burkāni,
- 280 grami selerijas sakne,
- četras ķiploku daivas,
- desmit grami sāls,
- viens grams melnie pipari,
- viena ēdamkarote timiāns,
- 70 grami tomātu pasta,
- 400 grami konservētas lēcas,
- 400 grami konservēti smalcināti tomāti,
- 600 mililitri dārzeņu buljons,
- 60 grami kaņepju sēklas,
- 40 mililitri melnais balzametiķis,
- 200 grami makaroni Penne Rigati.
Pagatavošanas gaita:
- Penne makaronus pagatavo pēc norādījumiem uz iepakojuma.
- Paralēli gatavo lēcu boloņu. Sīpolu, burkānus, selerijas sakni un ķiploku nomizo, sastāvdaļas sagriež kubiņos un liek sakarsētā katlā ar olīveļļu cepties.
- Cep uz plīts, pievieno sāli, piparus un oregano. Kad dārzeņi apcepušies, pielej klāt iepriekš sagatavoto buljonu.
Buljona pagatavošana – ar karstu ūdeni aplej dārzeņu buljona kubiņus (1 kubiņš uz 300 ml ūdens).
- Kad dārzeņi ir gandrīz mīksti, pievieno tomātus savā sulā un lēcas. Lēcas iepriekš noskalo zem auksta ūdens.
- Visu lēnām vāra līdz gatavs. Lēcu boloņā iemaisa kaņepju sēklas un pielej balzametiķi.
- Lēcu boloņu pasniedz ar penne makaroniem, pēc izvēles var pievienot zaļumus.
Vakariņas – griķu nūdeļu woks ar "vegāniskās vistas" gabaliņiem
Sastāvdaļas:
- 25 mililitri eļļa cepšanai,
- 40 grami šalotes sīpols,
- 500 grami sarkanā paprika,
- 150 grami saldēti vai svaigi brokoļi,
- viena ķiploka daiva,
- 150 grami saldā čili mērce,
- 20 mililitri sojas mērce,
- 40 mililitri ūdens,
- viens laims,
- 250 grami "vegāniskā vista" (var izmantot vegāniskos vistas nagetus),
- 200 grami griķu nūdeles.
Pagatavošanas gaita:
- Sīpolu un papriku sagriež salmiņos.
- Svaigus brokoļus sadala mazākos gabalos, savukārt, ja izmanto saldētus brokoļus, tad tos atkausē.
- Pannā uzkarsē eļļu un liek cepties salmiņos sagriezto sīpolu ar papriku, un pēc aptuveni minūtes pievieno arī brokoļus, "vegānisko vistu", sāli pēc garšas, pievieno ūdeni, saldā čili un sojas mērces un sutina, kamēr vegāniskā vista ir gatava un papildu asumam pierīvē klāt ķiploka daiviņu.
- Griķu nūdeles novāra sālsūdenī pēc norādījumiem uz iepakojuma.
- Kad griķu nūdeles gatavas, tās iemaisa sagatavotajā mērcē.
- Pasniedz maltīti, pēc garšas to var pasniegt ar svaigi grieztiem lociņiem.
Deserts – zemesriekstu trifeles
Sastāvdaļas:
- 120 grami auzu pārslas,
- 20 grami čia sēklas,
- 80 grami zemesriekstu krēms,
- 80 mililitri kļavu sīrups,
- 30 grami vegāniskā klasiskā melnā šokolāde.
Pagatavošanas gaita:
- Šokolādi izkausē ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī.
- Šokolādei pieber pārējās sastāvdaļas – auzu pārslas, čia sēklas, zemesriekstu sviestu, kļavu sīrupu, un veido viendabīgu masu.
- Ieliek ledusskapī, lai masa sastingst.
- Kad masa sastingusi, veido sev vēlamā izmēra trifeles, kuras var baudīt kopā ar karstu dzērienu pēc izvēles.