3 vērtīgi ieteikumi uztura pilnveidei vasaras izskaņā
Ir pienācis laiks, kad jāsteidzas izbaudīt vasaras pēdējo mēnesi un sezonas dārza veltes. Mēs dzīvojam klimata joslā, kas nodrošina labvēlīgus augšanas apstākļus dažādiem veselīgiem augļiem, dārzeņiem, ogām. Ja vēl pirms rudens iestāšanās vēlaties kārtīgi izbaudīt vasaras gardumus, dodieties dārzā vai uz tirgu, un palutiniet sevi ar vitamīniem bagātajiem kārumiem.
Kā papildināt un pilnveidot savu uzturu ar vērtīgiem produktiem vasaras izskaņā, stāsta Permium Medical uztura speciāliste Viāna Kuļša.
1. Sezonas produkti. Jūlijs un augusts ir patiesi ražas mēneši, tādēļ ēdienkartē ieteicams iekļaut tieši šajā sezonā aktuālos augļus, ogas, dārzeņus, kā arī mežos atrodamās sēnes, jo tās praktiski nemaz nesatur cukuru, sāli un taukus, kā arī sēnes ir labs balastvielu un šķiedrvielu avots. Uzturā tās ieteicams lietot termiski apstrādātas, jo dažas no sēnēm var saturēt cilvēkam kaitīgas vielas, kas verdošā ūdenī vai augstā temperatūrā tiek neitralizētas. Iegādājoties tās vai pašam dodoties sēņot, jāievēro piesardzība, izvēloties tikai tās sēnes, kuras ir zināmas, piemēram, gailenes un baravikas. Turpretī citus sezonas augļus, ogas un dārzeņus, vislabāk uzturā lietot svaigus, jo tad to uzturvērtība ir visaugstākā. Visi augļi, ogas un dārzeņi ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām, kas pozitīvi ietekmē ne tikai organisma, bet arī ādas veselību. Šajā sezonā noteikti ēdienkartē jāiekļauj dabas veltes, kas bagātīgas ar vērtīgajām uzturvielām un vitamīniem, piemēram, upenes, jāņogas, zemenes, avenes, mellenes, gurķi, kabači, kāposti, burkāni, salātlapas, redīsi, zaļumi un gailenes.
2. Regulāras ēdienreizes un viegli pārstrādājama pārtika. Lai nodrošinātu veselīgu dzīvesveidu un enerģiju visas dienas garumā, ir svarīgi ievērot regulāras ēdienreizes. Sen zināms fakts, ka brokastis ir viena no svarīgākajām ēdienreizēm, jo no rīta organisms darbojas tikai uz rezervēm no iepriekšējās dienas. Lai palīdzētu organismam pamosties un iegūt enerģiju jaunai dienai, ieteicams brokastu ēdienkartē iekļaut graudaugu produktus kombinācijā ar svaigām ogām vai augļiem. Piemēram, auzu pārslu putra ar svaigām avenēm un jāņogām būs tieši piemērots ēdiens vieglai, bet sātīgai rīta maltītei. Vasaras sezonā pusdienās ieteicams izvēlēties viegli pārstrādājamu gaļu, piemēram, tītara gaļu vai zivi ar rīsiem un svaigiem salātiem. Siltā laikā priekšroku dodiet tieši zivīm, jūras veltēm, kā arī vistas, truša, liellopa liesai gaļai vai veģetārai maltītei.
Vakariņām viens no piemērotākajiem ēdieniem būs salāti, kuros ir vairāk šķiedrvielas un olbaltumvielas, piemēram, svaigie lapu salāti ar fetas sieru, zemenēm un mandelēm, kā arī augļu smūtijs ar pienu vai grieķu jogurtu un sezonas ogām.
3. Veldzējiet slāpes. Pietiekama ūdens uzņemšana ir svarīga visa gada garumā, bet vasarā it īpaši. Ieteicams būtu lietot pa nelielam daudzumam ūdens, bet bieži. Karstā un sutīgā laikā cilvēka ķermenis ātri var pārkarst un zaudēt daudz šķidruma svīstot, tāpēc noteikti vislabāk veldzēties palīdzēs ūdens, kuram var pievienot ledus gabaliņus, piparmētru lapas, gurķu šķēles vai ogas, piešķirot interesantāku garšu. Ūdens patēriņu ietekmē daudzi faktori, piemēram, fiziskā slodze, veselības stāvoklis, vecums, uzņemtā pārtika, kā arī ķermeņa masa. Teorētiski būtu nepieciešams patērēt 35ml ūdens uz 1kg ķermeņa masas dienā. Piemēram, ja cilvēka ķermeņa masa ir 65kg, tad vajadzīgais ūdens daudzums ir aptuveni 2l, ieskaitot ūdeni, ko organisms iegūst no pārtikas. Vasarā atveldzēties arī iespējams uzturā iekļaujot arbūzus, plūmes, lācenes, gurķus, kabačus un redīsus. No dzērieniem arī zaļā tēja labi spēs veldzēt, lai arī siltie dzērieni ne visiem šķiet tīkami vasaras periodā, tie spēj atdzesēt organismu no iekšienes un uzlabot vielmaiņu.
Izbaudīt vasaru var ne tikai gozējoties saulē pie jūras, bet arī novērtējot un uzturā iekļaujot sezonas dārzeņus, augļus un ogas, tādējādi uzlabojot vispārējo pašsajūtu. Kā zināms, pilnvērtīgs uzturs nodrošina arī ādas, matu un vispārējo organisma veselību.