3 galvenās sadzīves gudrības maratonistiem amatieriem
Līdz tradicionālajam maija maratonam Rīgā atlicis mazāk par mēnesi - tas ir saspringts laiks visiem, kas rūpīgi plāno savu dienu un cītīgi gatavojas notikumam, jo ir jādomā ne viena par treniņiem, bet arī par pareizu uzturu.
Cilvēkiem ar aizņemtu ikdienu nereti ir grūti ievērot noteiktu ēdienkarti, jo īpaši, ja vienlaikus ir precīzi jāseko līdzi ēdienreizes laikam. Galdiņu tiešsaistes rezervēšanas bezmaksas pakalpojums GetTable.lv sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitātes lektori un Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas biedri Evu Kataju ir sagatavojis dažus padomus tiem, kas aktīvi gatavojas maratonam.
1: sabalansēts uzturs
"Pirmais un galvenais pamatnoteikums ir sabalansēts uzturs. Gatavojoties maratonam, uzturā noteikti ir jāiekļauj ēdieni, kas satur daudz minerālvielu, vitamīnu un jo īpaši olbaltumvielu un salikto ogļhidrātu. Vienkārši sakot, ir jāēd vairāk pākšaugu, putraimu, augļu un dārzeņu, piena produktu, olu, gaļas un zivju. Uzturs ir rūpīgi jāpārdomā, jo, piemēram, ātrās uzkodas mums nemaz nav draudzīgas," stāsta Eva Kataja. "Nav nekā vienkāršāka, kā ievērot šo noteikumu: vienotajā galdiņu rezervēšanas tiešsaistes sistēmā GetTable.lv var ne vien izvēlēties pusdienu vai vakariņu vietu pēc virtuves veida, bet arī iepazīties ar restorāna ēdienkarti. Tas ir ļoti noderīgi visiem, kas rūpīgi plāno savu maltīti: kad ir izvēlēts ēdiens vai vismaz virtuves veids, atliek tikai pāris reižu noklikšķināt, lai rezervētu galdiņu restorānā, kurš ir iepaticies. Tādējādi nepaliek vietas nejaušām kafejnīcām un nepiemērotām uzkodām, kas neiederas ne tikai sportista uzturā, bet arī katra, kas gatavojas vasaras sezonai, ēdienkartē," iesaka pakalpojuma GetTable.lv līdzīpašnieks Aleksandrs Ahmetovs.
2: vakariņot ne vēlāk kā divas stundas pirms gulētiešanas
Uztura speciāliste Eva Kataja norāda, ka, lai gan sabiedrībā valda stereotips, ka pēc sešiem vakarā nedrīkst ēst, gatavojoties maratonam, nevajadzētu atteikties no vakariņām. "Pēc GetTable.lv pasūtījuma veiktā aptauja liecina, ka gandrīz 2/3 (59%) Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 45 gadiem izvēlas apmeklēt restorānu tieši vakarā. Saistībā ar gaidāmo maratonu viņiem nav jāmaina savi ieradumi, tomēr vakariņas vajag ieplānot tādā laikā, lai līdz gulētiešanai būtu atlikušas divas stundas. Lai nekļūdītos, ir ieteicams laikus ieplānot vakariņu laiku." Mājās to nav grūti izdarīt, tomēr, runājot par kafejnīcas vai restorāna apmeklējumu, lai izvairītos no kļūdām, ir ieteicams rezervēt galdiņu. "Rezervēt galdiņu restorānā ir svarīgi arī tāpēc, ka katram piektajam Latvijas iedzīvotājam ir gadījies nonākt situācijā, kad izvēlētajā restorānā nav bijis brīvu vietu. Tas ir samērā liels stress aizņemtam mūsdienu cilvēkam, kurš maltītei nevar atlicināt pārāk daudz laika, izvirza noteiktas prasības ēdienkartei un, iespējams, jau pēc stundas ir norunājis tikšanos citā vietā," komentē A. Ahmetovs.
3: izvēlieties zivju ēdienus
"Katra maratonista spēks slēpjas zivīs. Ne velti pat veģetārisms pieļauj šad tad iekļaut ēdienkartē zivju ēdienus," trešo noslēpumu atklāj E. Kataja. "Tas tā ir tāpēc, ka zivis satur omega-3 taukskābes, kas uztur asinsvadu tonusu, uzlabo imunitāti un normalizē asinsspiedienu."