medicine.lv skaitļos

Lietotāji online139
Aktīvie uzņēmumi12813
Nozares raksti1616
Ekspertu atbildes21477
2021. gada diēta – Vidusjūras diēta: Kāpēc tā ir tik populāra? : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

2021. gada diēta – Vidusjūras diēta: Kāpēc tā ir tik populāra?

Nozares speciālisti, apkopojot rezultatīvos datus par teju 40 dažādām, populārām uzturprogrammām, nu jau ceturto gadu pēc kārtas "zelta medaļu" piešķir Vidusjūras diētai. Kāpēc tā un ko mums no tā secināt, skaidro "Mēness aptiekas" pieaicinātā eksperte – uztura un sporta speciāliste Veselības centru apvienībā Anita Baumane.

Izvērtējot 39 diētas, par labāko un attiecīgi – par 2021. gada diētu tiek nosaukta Vidusjūras diēta, ziņo pasaules lielākie mediji, tai skaitā ASV raidsabiedrība CNN.

Lai izpelnītos šo godu – diētu topa pirmo vietu, katra diēta tika vērtēta skalā no viens līdz pieci. Vērtējot tika ņemts vērā:

• diētas sabalansētība,
• diētas ievērošanas vienkāršība,
• ilgtermiņa un īstermiņa svara zaudēšanas iespējas,
• drošība un iespējamās blakusparādības,
• kā arī spēja novērst sirds un asinsvadu slimības un cukura diabētu saslimšanas riskus.

Kuras diētas ierindojas sliktāko ne-godā?

Banner 280x280

Pēdējās vietas populāro diētu topā pēc speciālistu vērtējuma ieņem Dikāna un keto diētas, jo veselības eksperti vērtē šīs diētas kā nepilnvērtīgas. Tas tādēļ, ka no tām tiek izslēgtas nozīmīgas uztura grupas, nepamatoti aizvietojot tās ar augstu olbaltumvielu vai tauku saturu. Neizbēgami, ja šādas diētas ietur ilgtermiņā, tas kaitē veselībai. Taču tieša dzīvesveida maiņa ir sabalansēta ikdienas uztura plāna pamatu pamats!

Laba diēta – ieguvums veselībai

Autors: dieta_veselibai
Autors: dieta_veselibai

Vidusjūras diētu iesaka lietot dažādu hronisku slimību profilaksei, plaši pierādīto pozitīvo veselības efektu dēļ. Neskaitāmi pētījumi pierāda šīs diētas principu efektivitāti sirds un asinsvadu, cukura diabēta un onkoloģisko saslimšanu, īpaši resnās zarnas, kuņģa un krūts vēža risku mazināšanā.

Vidusjūras diēta ir sabalansēta, tajā netiek skaitītas kalorijas vai izslēgta kāda uzturvielu grupa. Tāpēc tā drīzāk ir dzīvesveids nekā diēta, uzskata daudzi uztura speciālisti, tai skaitā ASV dietologs Rahafs Al Boči (Rahaf Al Bochi), kurš saviem pacientiem rekomendē tieši šajā diētā definētos līdzsvarota uztura ieteikumus.

Vidusjūras diētas pamatpricips

Autors: vidusjuras_dieta_2
Autors: vidusjuras_dieta_2

Vidusjūras diēta, kā jau to liecina nosaukums, cēlusies valstīs, kas robežojas ar Vidusjūru. Vēsturiski šī reģiona iedzīvotāji ikdienas pārtikā lieto galvenokārt svaigus produktus, kā arī veselīgos jeb tautā sauktos "labos" taukus (ko satur augu eļļas un rieksti). Daudzas no šīm teritorijām ir ilgdzīvotāju reģioni jeb zilās zonas, kur mītošie ļaudis biežāk nekā citviet sasniedz 90 un vairāk gadu vecumu, turklāt tie ir veselīgāk nodzīvoti dzīves gadi.

Vidusjūras diētas pamatā ir daudz dažādu krāsainu augu izcelsmes produktu (dārzeņi, augļi), jūras veltes (reņģes, makreles, lasis, forele, garneles, tuncis, mīdijas), rieksti, sēklas, pākšaugi. Vidusjūras diētā uzsvars likts uz iespējami vienkārši pagatavotiem ēdieniem jeb mazapstrādātiem produktiem, tai skaitā pilngraudiem jeb rupja maluma graudaugiem, kuros ir augsts šķiedrvielu saturs. Diētā netiek noliegts vīns, galvenokārt, sarkanvīns kopā ar ēdienu, taču saprātīgos daudzumos un bieži vien atšķaidīts. Šie pārtikas produkti ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām kā arī ar svarīgām uzturvielām, piemēram, šķiedrvielām, polifenoliem un augu izcelsmes produktiem, kas palīdz apturēt vai palēnināt audu oksidatīvos bojājumus un samazina iekaisuma risku visā organismā.

Autors: olivella
Autors: olivella

Sviests un krējums Vidusjūras diētas ēdienkartē tiek lietots reti, taču tā vietā bagātīgi izmanto extra virgin olīveļļu. Tā ir izcils produkts, jo palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs un, kā zināms, holesterīns  ir galvenais sirds un asinsvadu slimību ierosinātājs – to neskaitāmās publikācijās vēsta arī prestižās Meijo (Mayo) klīnikas vietnē publicētie raksti. Vairāki pētījumi liecina, ka, ievērojot Vidusjūras diētu ar palielinātu olīveļļas daudzumu, miokarda infarkta un insulta risks samazinās par 30%, ja salīdzina ar kontroles grupu, kas izmantoja zema tauku satura diētu.

Autors: zivis_un_gala
Autors: zivis_un_gala

Zivis un putni ir galvenais gaļas produktu patēriņa veids Vidusjūras diētā, taču tā tiek lietota ne vairāk kā trīs reizes nedēļā. Sarkanā gaļa (meža dzīvnieku gaļa, liellopu gaļa un cūkgaļa) tiek uzņemta ne biežāk kā pāris reizes mēnesī, parasti tikai ēdiena aromatizēšanai. Vērts pieminēt, ka Vidusjūras diēta neatzīst rafinētus un saldinātus pārtikas produktus, arī transtaukskābes no ēdienkartes ir izslēgtas, ņemot vērā,  kas tās ir viens galvenajiem sirds un asinsvadu slimību risku cēloņiem, paskaidro uztura un sporta speciāliste.

Citas jaunas diētas

Autors: mobila_aplikacija
Autors: mobila_aplikacija

 Šogad klasifikācijai tika pievienotas četras jaunas diētas:

1) autoimūna protokola diēta (AIP), tās autore ir Sāra Balantaina (ASV), kura izstrādāja padziļinātu paleo diētas programmu, pielāgojot to tieši autoimūnu saslimšanu gadījumiem;

2) GAPS jeb  Gut And Psychology Syndrome. GAPS ir ierobežojoša diēta, kas no ēdienkartes izslēdz ogļhidrātus, kuri atrodami graudos un cukurā. Izslēgts arī un pienā esošais cukurus – laktoze, kā arī toksiskas pārtikas piedevas. Diēta sola atveseļot zarnu traktu un uzlabot psihisko veselību;

3) modificētā keto diēta, kas pazīstama kā ketogēnā diēta. Modificētā keto diēta ir nedaudz mazāk ierobežojošāka nekā klasiskā keto diēta. Neskatoties uz uzlabotās diētas versiju, diēta ierindojas 35. vietā un tikai kripatiņu labāka nekā tradicionālā keto diēta, kas ierindojas 37 vietā;

4) mobilā aplikācija, kas izstrādāta kā instruments, lai palīdzētu motivēt personas sekot diētai un/vai vingrojumu programmai, sasniedzot vēlamo mērķa svaru iepriekš noteiktā laika posmā. 

Starp četrām šogad topā iekļuvušajām diētām, uzvaras laurus plūca mobilā aplikācija. Lietotnes sekotājam ir jāveic katras dienas atskaite, fiksējot ko viņš apēd, kad nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, un jānorāda ķermeņa svars. Līdzīgi kā "svara vērotāju" grupās, šāda veida aplikācijas spēks ir atbalsta grupas, kurās tiek palīdzēts viens otram ar padomiem un uzmundrinājumiem.

Kāpēc gan ne?

Autors: zupa_ar_pakshaugiem
Autors: zupa_ar_pakshaugiem

Uztura un sporta speciāliste aicina: "Sāc jauno gadu ar apņemšanos, maini savus uztura paradumus, it īpaši, ja tie nav tie veselību stiprinošākie! Katru nedēļu pagatavo kādu ēdienu, kas atbilst Vidusjūras diētas pamatprincipiem!". Kā to paveikt:

• dārzeņu zupu papildini ar pākšaugiem;
• krējumu vietā izvēlies olīveļļu;
• balto rīsu vietā izmēģini citus graudaugus, piemēram prosu, amarantu, kvinoju vai pilngraudu makaronus;
• bagātini maltītes ar melniem vai kajēnas pipariem, baziliku, kanēli lauru lapām, rozmarīnu, čilli pipariem vai citām iecienītām garšvielām; garšvielu maisījums uz sāls bāzes šajā sarakstā neiederas;
• atsakies no sāls vai izmanto to minimāli (līdz 5 g dienā), izvēloties parastā vietā jodēto.

Vidusjūras diēta visnotaļ ir viena no labākajām diētām, liecina veselības eksperti, jo šī diēta neierobežo kalorijas, neietver stingru maltīšu plānošanu, veselības ziņā arī viena no drošākām diētām. Taču Vidusjūras diētas mērķis nav svara zaudēšana, bet gan samazināt risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, otrā tipa cukura diabētu un metabolā sindroma risku un iespējams pat pagarināt dzīvildzi. "Taču, mainot sliktos uztura paradumus pret veselīgiem, šajā gadījumā – Vidusjūras diētu – un  vairāk domājot par fiziskām aktivitātēm, vidukļa aprises noteikti mazināsies," atzīst uztura speciāliste.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Kompresijas izstrādājumi ir viens no galvenajiem līdzekļiem vēnu varikozes slimību profilaksei un ārstēšanai. Uzzināsim vairāk par Lauma Medical kompresijas izstrādājumiem! 

Aktuālie piedāvājumi

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Pavisam drīz mūs sagaida vasara, kad dzīve šķiet vienkāršāka, patīkamāka, interesantāka un garšīgāka. Šajā rakstā aplūkosim svarīgus gremošanas trakta slimību profilakses aspektus un sniegsim praktiskus padomus, kas palīdzēs rūpēties par savu organismu. 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvā testēt dabīgo matu toniku ar rozmarīnu, keratīnu un zīda proteīniem.

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai "Liepa"

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar dabiskās kosmētikas zīmolu RUUTe® piedāvā testēt sejas ādu attīrošo pieniņu "Liepa", kas domāts jebkuram sejas ādas tipam un ko var izmantot arī acu zonai. 

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

Aprīlī Medicine.lv sadarbīobā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvā testēt uztura bagātinātāju “Ginerra”.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā