20 noteikumi drošai svētku maltītei
Klāt Līgo svētki un līdz ar tiem arī vasarīgi karstais laiks. Lai svētku maltīte neradītu veselības problēmas, Pārtikas un veterinārais dienests atgādina - gatavojoties svētkiem, iepērcies, uzglabā un gatavo droši.
Iegādājoties pārtikas produktus svētku galdam, iepērcies tikai drošās tirdzniecības vietās, pievērs uzmanību pārtikas produktu uzglabāšanas apstākļiem un marķējumam, it īpaši - derīguma termiņam, kā arī mājās pārtikas produktus uzglabā atbilstošā temperatūrā.
Iepērcies droši
1. Iepērcies tikai legālā tirdzniecības vietā;
2. "Ratiņtirgotājiem" un citām aizdomīgām tirdzniecības vietām ej ar līkumu;
3. Nepērc nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus;
4. Apskaties pārtikas produkta derīguma termiņu; pērc tikai to, kuru vari paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros;
5. Ja tev vai taviem tuvajiem ir alerģijas, paskaties, vai produkts nesatur alergēnus;
6. Pārliecinies, vai produkta iepakojums nav bojāts;
7. Nebaidies preci pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt produktam neraksturīga smarža;
8. Cerams, ka nebūs nepieciešams, bet saglabā pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu.
Uzglabā droši
9. Paskaties produkta marķējumā, kādā temperatūrā tas jāuzglabā, lai nesabojātos;
10. Pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram - gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ieliec ledusskapī;
11. Jēlos produktus no gatavajiem uzglabā atsevišķi;
12. Ledusskapī svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, neturi blakus jēlai gaļai vai zivīm;
13. Produktus uzglabā slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus.
Gatavo un ēd droši
14. Sākot gatavot, ar ziepēm nomazgā rokas; mazgā rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem;
15. Sasaldētos pārtikas produktus atkausē vai nu tekošā aukstā ūdenī, ledusskapī vai mikroviļņu krāsnī;
16. Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, nedrīkst atkārtoti sasaldēt, jo tādējādi pasliktinās produktu organoleptiskās īpašības (garša, krāsa, konsistence u.c.) un uzturvērtība;
17. Gatavie produkti un jēlprodukti jāapstrādā atsevišķi - nelieto vienus un tos pašus virtuves piederumus - dēlīšus, nažus, traukus vai arī nomazgā ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad tie izmantoti jēlproduktu apstrādei;
18. Karsto ēdienu pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabā to karstumā no +60°C līdz +65°C ne ilgāk kā divas stundas vai arī strauji atdzesē un novieto aukstumā;
19. Vajadzētu izvairīties no ēdienu atkārtotas sildīšanas; ja to dara, tad ne biežāk kā divas reizes, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdiens atkārtoti jāsilda vismaz +75°C temperatūrā;
20. Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem pievieno neilgi pirms ēdiena celšanas galdā; salātus - rasolus, siļķes kažokā, kulinārijas izstrādājumus neuzglabā pārlieku ilgi - ja neapēd visu tajā pašā dienā, atstāj aukstumā un apēd ne vēlāk kā nākamajā dienā.