13 pārsteidzoši fakti par kafiju
Vai ir nācies aizdomāties par to, kāda kafijas deva var būt nāvējoša, un vai biji dzirdējis, ka Džordžs Vašingtons izgudroja šķīstošo kafiju?
Interesantākajos stāstos no kafijas pasaules dalās specializēta kafijas automātu un kafijas uzņēmuma "Kafijas draugs" vadītājs Andris Leitis.
Kafija tika izmantota kā pārtika
Sen, sen atpakaļ kafijas ogas tika miksētas kopā ar taukiem, tādējādi izveidojot enerģētisku uzkodu. Tāpat kafijas ogas savulaik tika izmantotas vīna ražošanā.
Ir bijuši 5 vēsturiski mēģinājumi aizliegt kafiju
Pirmo reizi kafija tika aizliegta Mekā 1511. gadā, jo tā it kā stimulējusi radikālo domāšanu. Tikmēr XVI gadsimtā itāļu garīdznieki arī mēģinājuši aizliegt kafiju, jo uzskatījuši to par sātanisku dzērienu. Tomēr pāvests Clements VIII uzskatījis, ka dzēriens ir gards, tāpēc aizliegumu neatbalstīja. Interesants fakts: Pāvests 1600. gadā pat svētīja kafiju, lai padarītu to legālu.
Osmaņu impērijas galvai vēsturiski ir bijusi īpaša loma kafijas aizliegšanā. Tiklīdz viņš ieguva savu troni, viņš apsolīja sodus visiem kafijas dzērājiem (tādus kā sišana, mešana ūdenī).
1746. gadā Zviedrijas gubernātors ne tikai aizliedza kafiju, bet arī aizliedza traukus, kuri bija paredzēti kafijas pagatavošanai un dzeršanai. 1777. gadā Prūsijas līderis Frederiks Lielais, redzēdams, ka kafija gandē alus patēriņu, atzina alus pārsvaru pār kafiju.
Kafiju var arī pārdozēt
Lai sasniegtu letālu kofeīna dozu, jāizdzer apmēram 100 kafijas tasītes.
Patiesībā kafija ir auglis
Kafija, kādu mēs to pazīstam, īstenībā ir kafijas krūma augļa sēkla. Kafijas pupiņa ir sēkla, un to mēdzam saukt par pupiņu tikai tāpēc, ka tā ir līzīga īstām pupiņām.
Kafijas dzērājiem ir mazāks risks saslimt ar Alcheimera slimību
Pētījumi rāda, ka cilvēkiem, kuru asinīs ir salīdzinoši augsts kofeīna līmenis, ir iespēja izvairīties no Alcheimera slimības. Pētījumi pierādījuši arī to, ka cilvēki, kuriem kofeīna līmenis asinīs ir pietiekoši augsts, ir lielāka iespēja izvairīties no otrā līmeņa diabēta un Pārkinsona slimības. Pierādīts, ka kafija pozitīvi ietekmē ķermeni un aizsargā to pret ādas vēzi.
Kafija ilgāk saglabā siltumu, ja pievienosi saldo krējumu
Kafija ar saldo krējumu atdziest par 20 procentiem lēnāk nekā vienkārši melna kafija.
Kafijai pievienojot pienu samazinās kofeīna ietekme
Cilvēka ķermenis kofeīnu absorbē krietni vien lēnāk nekā, ja kafijai pievienots treknāks piens.
Lielākā jebkad pagatavotā kafijas tase Dienvidkorejā
"Šīs kafijas krūzes tilpums ir vairāk nekā 14 000 litri. Lielākā krūze ar aukstu kafiju (5600 litri), tika pagatavota Las Vegasā, 2010. gadā", stāsta Leitis.
Šķīstošo kafiju izgudroja Džordžs Vašingtons
Tiesa, tas nebija ASV prezidents, bet gan ķīmiķis ar šādu pašu vārdu. Ilgu eksperimentu rezultātā ar sausu kafiju, viņš izgudroja "Red E Coffee" - pirmo šķīstošās kafijas brendu.
Kafijas aromāts var palīdzēt piecelties
Izgudrotāju komanda nonāca pie secinājuma, ka tikai kafijas aromāts no rīta aktivizē smadzenes un asinsriti, kā arī samazina stresu. Izdzerot kafiju, kofeīns ļoti ātri sasniedz asinis, iespējams, pat nieka 10 minūšu laikā.
Tumši grauzdētā kafijā ir mazāk kofeīna nekā gaišā grauzdējumā
Lai gan tumša grauzdējuma kafijas aromāts ir ievēromaji stiprāks, tas īstenībā norāda uz to, ka procesa laikā iznīcināta daļa kofeīna. Jo ilgāk kafija tiek grauzdēta, jo vairāk kofeīna tiek pazaudēts.
Bezkofeīna kafija nenozīmē to, ka kofeīna tur vispār nav
200 gramos bezkofeīna kafijas iespējams atrast pat 12 miligramus kofeīna. Salīdzinājumam - tādā pašā daudzumā parastas kafijas kofeīna daudzums būs ap 200 miligramiem.
Nosaukums "kafija" īstenībā nozīmē "vīns"
"Oriģinālais kafijas nosaukums ir "qahwah" cēlies no senās Jemenas valodas, kur šis apzīmējums nozīmē "vīns". Turcijā, šis dzēriens tika dēvēts par "kahveh", līdz brīdim, kad Ģermāņi nosauca to par "koffie". Tikai vēlāk, angliski šo dzērienu sāka dēvēt par "coffee", stāsta Leitis.