10 veselīga uztura padomi ikdienai
Svētku laikā bieži vien, pat gribot negribot ,ēdam pārāk daudz un ne pārāk veselīgi – patērējam vairāk našķu, arī alkoholu, smagākus ēdienus. Kādas ir visbiežākās sekas, ko izraisa šāda svētku ēdienkarte? Kā plānot savu ikdienas ēdienkarti veselīgi? Ieteikumos dalās BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceite Ilze Priedniece.
Pēcsvētku negausīgā ēšana
Nereti tieši svētku laikā mēs atļaujamies vairāk apēst, jo vienu lieku kūciņu un vīna glāzi "svētkos jau var"... Taču, kā norāda uztura speciāliste, šādas maltītes rezultāts var būt spiedoša sajūta kuņģa un zarnu traktā, vēdera pūšanās un citas nepatīkamas sekas. Jāsaka, ka biežāk svētkos pārēdas tie cilvēki, kuriem ikdienā ir nekārtīgi ēšanas paradumi, iespējams, ir paaugstināts stresa līmenis un emocionāli ir grūti atteikties no visa veida ēdiena pagaršošanas.
Nereti tieši svētkos ēdam pārāk daudz treknu, sāļu ēdienu, lielos daudzumos tiek patērēti saldumi (ja vien tie nav cepti mājās, un par to īpaši piedomājot, to sastāvs nav tas veselīgākais). Ja cilvēks ikdienā ir fiziski aktīvs un ievēro mērenību ēšanā, svētkos baudīts ēdiens draudus veselībai nenodarīs. Taču nereti ir novērots – ja svētku laikā ir daudz brīvdienu un cilvēki vairāk uzturas mājās, nevis dodas, piemēram, pārgājienos vai kā citādi brīvo laiku pavada ārpus telpām, sāk izveidoties paradums katru dienu nemanot ēst arvien vairāk un vairāk. Tādējādi gremošanas sistēma nemitīgi tiek pārslogota, parādās nogurums, ikreiz jāēd vairāk nekā iepriekšējā reizē, jo nav sāta sajūtas… Lai tā nenotiktu, ir jāņem vērā – ja ģimenē ir trīs četri cilvēki, nav katrā ēdienreizē galdā jāceļ deviņi ēdieni, kā it kā esot darījuši mūsu senči. Jā, senos laikos uz svētkiem kāva cūku un gatavoja visu veidu iespējamos ēdienus, Ziemassvētki nosacīti bija laiks, kad bagātīgi klāja galdu, taču toreiz cilvēki smagi fiziski strādāja, kas nav salīdzināms ar mūsdienu ikdienas slodzi.
Svarīgi ir ņemt vērā – pēcsvētku negausības ēšanā ir īpaši bīstamas cilvēkiem ar jau esošām veselības problēmām – kuņģa, aknu, žultspūšļa un citām. Tādēļ nevajadzētu ļauties kārdinājumam un šajā laikā saasināt jau esošas veselības problēmas.
Plāno ēdienkarti veselīgi!
Ja aizvadītais svētku laiks nav radījis pārēšanās sajūtu, ēd kā iepriekš. Svētki ir tikai dažas dienas gadā, tie beidzas! Taču, ja jūti, ka tomēr kaut kā ir bijis par daudz, var ievērot pāris atslodzes dienas. Piemēram, veģetāras dienas – vienu, divas nedēļā. Šobrīd populārs ēšanas veids ir intervāla ēšana, kas paredz lielāku laiku starp ēdienreizēm. Arī tas var būt labs variants atslodzei, iesaka uztura speciāliste.
Laba izvēle būtu atteikties no ieraduma veikalā kaut ko paķert – te bulciņu, te ceptus kartupeļus un karbonādi, cepumus ar atlaidi... Tā tas sākas atkal no jauna, un visas apņemšanās jaunajā gadā ēst veselīgāk izplēn.
Plāno ēdienkarti nedēļai! Ja mēs varam saplānot savus darbus, tad saplānot ēdienkarti nav neiespējamā misija! Pamēģini atteikties no baltajiem miltiem, cukura, trekniem produktiem (šī kombinācija būs pārsvarā produktos, kas ir jau rūpnieciski pagatavoti). Ne tāpēc, ka tas šobrīd ir modē, bet tāpēc, ka organisms būs pateicīgs – tu jutīsies možāk, būs vairāk enerģijas.
Gatavo mājās un nepārspīlē ar daudzumiem!
Šobrīd ir svarīgi mums pašiem negatavot vairāk nekā nepieciešams, nemest ārā neapēsto, neradīt videi liekus atkritumus! Gatavojot izmanto labas kvalitātes olīveļļu, saknes, dārzeņus, pilngraudu produktus, pastu, liesus piena produktus un labas kvalitātes gaļu un zivis. Reizēm ir labāk nopirkt mazāk, bet kvalitatīvāk! Šķiet, ka tas ir dārgāk? Bet cik maksā pārstrādātie gaļas produkti koši rozā krāsā, kuros bez gaļas ir vēl tik daudz nevajadzīgu piedevu? Vienmēr būtu vēlams izvērtēt šo produktu ietekmi ilgtermiņā.
Atsakies no sulām, saldajiem dzērieniem un alkohola! Dzer ūdeni! Kādu laiku atkal ir populāra tējas sēne – sameklē to un gatavo mājās veselīgu un spirdzinošu dzērienu!
Savukārt, ja pēc svētkiem ir izteikta kāre pēc saldumiem un našķiem, ir jāizvērtē dienā uzņemto kvalitatīvo olbaltumvielu un salikto ogļhidrātu daudzums. Ir jāpaēd pamata ēdienreizē, jāizvērtē, vai saldumu kāre ir vienkārši pieradums ik pa stundai kaut ko apēst vai patiesi ir uzturvielu trūkums. To palīdzēs saprast uztura speciālists.
Kā sākt ēst veselīgāk?
Neapsoli sev neko tādu, ko nevari izdarīt – uzsver speciāliste. Ja tikai pieraduma pēc katru gadu saraksti apņemšanās un katru gadu tās neizpildi – kāda tam jēga? Ja ir kāda apņemšanās, kaut vai viena, tad dari! Apņemties var kaut katru dienu – nav jāgaida gada vai mēneša sākums.
Sāc ar mazumiņu – piemēram, ievies nedēļā divas veģetāras dienas. Atsakies no cukura vai sāc dziedāt vai dejot un tamlīdzīgi. Pieraksti savus plānus un turi pierakstīto acu priekšā. Ja nesanāk – izanalizē, kāpēc nesanāca.
10 veselīga uztura "pamatbaušļi" ikdienai
1. Lasi informāciju uz produktu iepakojuma;
2. Plāno savus iepirkumus, vēlams nedēļai;
3. Nepērc vairāk, nekā nepieciešams, un nemet ārā pārtiku;
4. Gatavo ar prieku – tieši tas ir ilgtermiņa ieguldījums tavā veselībā, arī tad, ja dzīvo viens! Ir tik daudz vienkāršu un veselīgu recepšu, kas pagatavojamas vien nepilnas stundas laikā;
5. Katru dienu ēd dārzeņus, saknes. Mācies tos gatavot – zupās, sautējumos, salātos, ceptus un ēd skābētus;
6. Izmanto garšvielas, ne tikai sāli un piparus;
7. Atsakies no trekniem, fritētiem ēdieniem;
8. Dzer ūdeni un vasarā lasītās zāļu tējas;
9. Neuzķeries uz brīnumlīdzekļiem un padomiem no konsultantiem bez izglītības, kas sola vien dažu nedēļu laikā paveikt brīnumus. Tā var ātri vien sabojāt veselību un izjust sekas ilgtermiņā;
10. Esi aktīvs – pamēģini pāris vakarus televizora vietā doties pastaigā!
Farmaceita padoms
Farmaceite ir novērojusi – aptiekā pēcsvētku laikā pieaug pieprasījums pēc fermentu preparātiem. Cilvēki biežāk vēršas aptiekā ar sūdzībām par gremošanas traucējumiem, smaguma sajūtu vēderā, vēdera pūšanos un aizcietējumiem.
Lai normalizētu savu ēdienkarti pēc svētkiem, atceries par pietiekama ūdens daudzuma lietošanu, dažādo ēdienkarti, iekļaujot tajā visu grupu produktus. Ikdienā izmanto dažādas garšvielas un garšaugus.
Nereti pēc svētku laika palielinās kāre pēc saldumiem. To var palīdzēt mazināt hromu saturoši uztura bagātinātāji, arī gimnēmas tēja, kas lietojami kursu veidā. Arī garcīnijas ekstrakts palīdz mazināt apetīti. Gremošanas veicināšanai noderēs zāļu tējas – ķimenes augļu, kumelīšu ziedu, piparmētras lapu, raudenes lakstu, melisas lapu.
Plāno savu ēdienkarti pārdomāti un esi vesels!