10 iemesli, kāpēc iekļaut olas ikdienas uzturā
Pastāv vairāki iemesli, kāpēc ir vērts glabāt olas savā ledusskapī. Viens no tiem - tās var vienkārši un ātri pagatavot daudz un dažādos veidos. No olām izdodas gardas brokastis, kas bagātas ar šķiedrvielām un olbaltumvielām. Vistu olas ir ne tikai gards, bet arī veselīgs produkts - daudzu vitamīnu un mikroelementu avots, kas nepieciešams pilnvērtīgam un ilgam mūžam.
Saistībā ar pavasara svētku – Lieldienu tuvošanos zemāk apkopoti 10 būtiski iemesli, kāpēc ir vērts iekļaut olas savā ikdienas uzturā.
Olas saglabā acu veselību
Olas ir piesātinātas ar spēcīgiem antioksidantiem, kas aizsargā mūsu acis no kaitīgās ultravioleto staru iedarbības un samazina kataraktas (acs lēcas apduļķošanās) veidošanās risku, pateicoties olas dzeltenumā esošajām vielām luteīnam un zeaksantīnam (acs tīklenē esošie pigmenti). Papildus tam olas satur A vitamīnu, kas novērš "vistas akluma" jeb hemeralopijas attīstību agrā vecumā.
Maksimāli pozitīvai iedarbībai uz acu veselību ieteicams lietot olas sasaldētā veidā – pirms gulētiešanas jāievieto tās ledusskapja saldētavā, no rīta jānotīra un jāpagaida, līdz izkusīs olas baltums. Šajā gadījumā jāēd tikai olas dzeltenums, kas pēc atkausēšanas iegūst īpaši patīkamu konsistenci.
Saglabā kaulu un zobu veselību
Mūsu organisms slikti uzņem kalciju bez D vitamīna palīdzības, bet olas ir viens no nedaudzajiem produktiem, kā sastāvā ir šis vitamīns. Ja vēlies retāk apmeklēt zobārstu, iekļauj olas savā ikdienā lietojamo pārtikas produktu sarakstā.
Enerģijas avots
Brokastis, kurās tiek iekļautas olas, nodrošina cilvēkam enerģiju vismaz uz pusi dienas. Pateicoties olās esošajām barības vielām un aminoskābēm, tiek uzturētas svarīgas organisma funkcijas. Ja esi no tiem, kas brokastīs ēd olas, iespējams, esi pamanījis, ka vēlme pēc uzkodām dienas laikā tad ir retāka. Olas ir neaizvietojams produkts arī aktīvā dzīvesveida piekritējiem.
Vitamīnu komplekss
Pavasarī diemžēl daudzi saskaras ar avitaminozi. Protams, to var labot ar aptiekā nopērkamajiem medikamentiem, bet, iespējams, pilnībā pietiekami būs, ja ikdienas uzturā iekļausi olas. Tajās ir A, D, E, B3, B6 un B12 grupas vitamīni, minerāli un mikroelementi, jods, cinks, kalcijs, magnijs, dzelzs un fosfors.
Cīnās ar izsalkuma sajūtu
Olas ir spējīgas remdēt organisma nepieciešamību pēc ogļhidrātiem, samazinot izsalkuma sajūtu, kas nereti dienas laikā pieaug un vakarā sasniedz maksimumu. Pateicoties olu vērtīgajām īpašībām, iespējams atturēties no pārēšanās pirms miega un pilnībā atteikties no pārsālītiem, ceptiem un taukainiem ēdieniem.
Diētisks produkts
Viena vistas ola satur tikai 70 kalorijas. Olu sastāvā ietilpst lecitīns un holīns, kas veicina tauku un holesterīna ātrāku izvadīšanu no organisma, tāpēc olu iekļaušana uzturā ir īpaši svarīga tiem, kas vēlas atbrīvoties no liekā svara. Pievienojot olas dārzeņu salātiem, pavisam noteikti tiks remdēta bada sajūta, vienlaikus iekļaujoties kaloriju diennakts normā.
Stimulē smadzeņu darbību
Holīns, kas ietilpst vistu un paipalu olu dzeltenumā, veicina smadzeņu darbības aktivitāti, uzlabo atmiņu, kā arī samazina Alcheimera slimības attīstības risku. Cilvēkiem, kuru darbs ir tieši saistīts ar prāta slodzi, ieteicams lietot ikdienas uzturā vismaz divas olas.
Stiprina sirdi un asinsvadus
Tieši olbaltumvielas ir tās, kas kontrolē holesterīna līmeni asinīs un nodrošina vairāku sirds saslimšanu profilaksi. Folskābe, ko satur olas, veicina sarkano asins šūnu veidošanos, vienlaikus stiprinot visu sirds un asinsvadu sistēmu.
Vērtīgā holesterīna avots
Atšķirībā no taukainas pārtikas, olas nodrošina organismam vērtīgo holesterīnu, kas kalpo kā profilaktisks līdzeklis pret daudzām akūtām un hroniskām saslimšanām.
Stiprina imunitāti
Tikai viena liela vistas ola satur līdz pat 22% no selēna diennakts normas. Šī viela piedalās hormonu procesu regulēšanā, kas paaugstina organisma aizsargspējas. Tikai viena brokastīs apēsta ola vairākas reizes paaugstina organisma pretošanās spējas pret vīrusu un baktēriju infekcijām.
Secinājums
Olas ir viegli pieejams, veselīgs un gards pārtikas produkts, un nav iemeslu izvairīties no to regulāras lietošanas uzturā. Galvenais ir pareizi tās pagatavot, lai saglabātu olu vērtīgās īpašības. Olu cepšanai ieteicams izmantot olīveļļu, nevis kukurūzas vai saulespuķu eļļu. Salātiem ieteicams pievienot cieti vārītas olas, kas sadalītas maksimums četrās daļās.
Olas ir viens no tiem pārtikas produktiem, kas dod iespēju pagatavot vienkāršus, bet tai pat laikā ļoti gardus ēdienus.