medicine.lv skaitļos

Lietotāji online137
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Asinis pēc cietas vēdera izejas - vai par to būtu jāsatraucas?
Labdien!

Esmu sieviete, 28 gadi.

Šad tad man pēc cieta vēdera izejas uz tualetes papīra parādās arī neliels asins daudzums, bet ne vienmēr tas ir tieši pēc cietas vēdera izejas. Šo esmu novērojusi kādu laiciņu jau. Problēma parādās varbūt vienu reizi mēnesī vai divos. Dažreiz mēdz būt aizcietējumi. Vai par to būtu jāuztraucās?

Paldies!
Atbild:
Dr. Ints Bruņenieks, proktologs
Labdien! Problēmas pamatiemesls, izskatās, ir cieta vēdera izeja. Pie tam 28 gadu vecumā to nevarētu "norakstīt" uz novecošanās procesiem organismā. Jebkurā gadījumā vajadzētu sakārtot vēdera izeju, lai tā būtu mīksta, vismaz reizi 1-2 dienās. To varētu panākt ar atbilstošu uzturu: regulāras ēdienreizes, pietiekoša šķidruma uzņemšana dienas laikā, uzturā vairāk lietot dārzeņus un augļus, jogurtus, kefīrus u. tml. piena produktus. Ja līdz ar to sakārtojas vēdera izeja, tad ir iespējams, ka izzudīs arī...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai varikocēle ietekmē hemoroidālo tīklu?
Labdien!

Biju uz proktoskopiju, diagnoze - hemoroīdi. Pirms 4 gadiem tika uzstādīta diagnoze varikocēle. Vai varikocēle ietekmē hemoroidālo tīklu?

Paldies!
Atbild:
Dr. Ints Bruņenieks, proktologs
Labdien! Tiešā veidā varikocēle hemoroidālos mezglus neietekmē. Varikocēles un hemoroidālās slimības klātbūtne varētu liecināt par noslieci uz vēnu varikozi, venozu nepietiekamību un, iespējams, iegurņa sastrēguma sindromu. Jebkurā gadījumā katra no šīm saslimšanām prasa atbilstoša speciālista konsultāciju un optimālākās terapijas izvēli. Attiecībā uz hemoroidālo slimību, ja tā rada kādas sūdzības (asiņošanu, diskomfortu, mezglu trombozi vai mezglu izkrišanu) uzskatu, ka būtu nepieciešama...

Uroloģija / nefroloģija

Vai Latvijā ir pieejami un tiek izrakstīti apetīti kontrolējoši medikamenti?
Labdien!

Lasu par apetīti kontrolējošiem jaunākās paaudzes medikamentiem (vecākās paaudzes medikamenti - Sibutramīns u. tml. ir aizliegti un bīstami), kas aktivē serotonīna receptorus hipotalāmā. Esmu atradis, ka Eiropā ir apstiprināti vismaz divi - "Mysimba" un "Lorcaserin"/"Belviq". Taču Latvijas Zāļu aģentūras informācija ir skopa un arī internetā Latvijas aptiekas nepiedāvā informāciju vai cenu šīm zālēm. Vai ir pieejamas šādas neitrālas iedarbības zāles un kas tās var izrakstīt? Varbūt ir arī pieejami bezrecepšu medikamenti ar līzīgu efektu?

Es meklēju zāles un domāju kombinēt tās kopā ar lipāzes inhibitoru (kas ir pieejams kā bezrecepšu medikaments) un glikozes regulētāju (kuram ir pieejams lēts un nekaitīgs recepšu medikaments), bet apetīti kontrolējošo medikamentu man neizdodas atrast.

Mans svars ir 97 kg, augums 185 cm un, lai gan svars it kā nemainās, es vēdera lejasdaļā novēroju nepatīkamu tauku uzkrāšanos - kur agrā svara krituma dēļ bija samērā brīva āda, tagad tā piebildās ar taukiem un kļūst blīva. Ar šausmām gaidu, kad tas sāks parādīties arī svara pieauguma izskatā. Viss ir izgājis ārpus manas kontroles. Es regulāri sportoju, neesmu samazinājis slodzi, esmu atteicies no saldumiem, esmu samazinājis uzturu (tiesa, ir diētas pārkāpumi), bet šī tauku uzkrāšanās vēdera lejasdaļā turpinās.

Ko lai dara? Vai var atrast kādu speciālistu, kas var pārbaudīt hormonu un metabolās ķēdes organismā un izstrādāt zāļu un uztura plānu? Vai man ir vērts uztaisīt pilnu (30X) genoma testu un vai būs speciālisti, kas pēc tā noteiks endokrīnās un metabolās problēmas, kas man ir uzbrukušas?

Paldies!
Atbild:
Iveta Līce, ģimenes ārste
Labdien! Latvijā apetīti kontrolējošu medikamentu izraksta endokrinologi. Par bezrecepšu līdzekļiem informācija ir diezgan pretrunīga, jo trūkst pētījumu un pierādījumu par to efektivitāti. Es ieteiktu profesori I. Konrādi, kura varētu konsultēt par Jums interesējošiem jautājumiem....

Veselīgs uzturs

Ko darīt, ja zīdainim radies atkārtots auss iekaisums?
Labdien!

Zīdainim ir 5 mēneši. Dzīvojam Anglijā. Kādu laiku atpakaļ bērnam parādījās šķidrums auss kanālā, ne temperatūras, ne dižas izmaiņas uzvedībā nebija. Aizgājām pie daktera, kas lika dot "Amoxicilin" 250g/5 ml 3x dienā. Izdarījām. Pēc piecu dienu kursa pagāja nedēļa, un atkal ir parādījies šķidrums vienā ausī. Temperatūras nav. Ko tagad vajadzētu darīt? Aiziešu te, atkal iedos antibiotikas, šeit viņi uz to ir naski, pat neiedziļinoties, pediatru šeit nav.

Paldies!
Atbild:
Dr. I. Strazds
Labdien! Neredzot ausi, tā grūti pateikt, bet, ja antibiotikas palīdzēja, tad tas ir labs rādītājs. Vienīgi - 5 dienas antibiotikas lietot pie auss patoloģijas ir par maz. Es dotu lietot daudz ilgāk. Bet tas, protams, ir mans uzskats un pieredze. Lai Jums veicas!...

Pediatrija / bērnu veselība

Ko darīt bērnam, lai nebūtu jākomunicē ar klasesbiedreni?
Labdien!

Nesen meitu (11 gadi) mācību pusgadā pārcēlu uz citu skolu dzīves vietas maiņas dēļ. Klasē kā jau visiem bērniem, kuri pāriet uz nepazīstamu skolu un vidi, ir nedrošības sajūta. Bet problēma ir tajā, ka tieši jau no pirmās dienas uzradās klasē "draudzene", kura neatkāpās ne uz soļa no meitas un ļoti izrādīja savu draudzību atširībā no citiem klasesbiedriem. Pagāja nedēļa, un meita saprata, ka klasesbiedri neko labu par "šo meiteni" nerunā, jo viņa daudz melo, kavē stundas un gribēja arī manu meitu pierunāt klaiņot pa pilsētu. Arī klasesbiedri līdz ar to nav īpaši draudzīgi pret manu meitu, domājot, ka viņas draudzējas. Meitai viņa ļoti nepatīk un nezin, kā no viņas tikt vaļā.

Ko lai bērns dara, lai nevajadzētu ar šo klasbiedreni komunicēt?Pārlikt paralēlklasē arī nav iespējas, jo viena klase tik. Un skolotājas spēkos ir tikai parūpēties, lai nav jāsēž kopā.

Paldies!
Atbild:
Arita Lauka, pirmsskolas un pamatskolas skolotāja
Labdien! Mācību procesa laikā, iespējams, būs jākomunicē arī ar tādu klasesbiedru, ar kuru nav draudzīgas attiecības. Sarunā ar nevēlamo draudzeni iesaku ievērot neitralitāti. Labi, ka Jūs ar meitu apspriežat šo situāciju un meklējat risinājumus. Laba jušanās kolektīvā ir svarīga ikviena cilvēka labizjūtai! Jauki, ka skolotāja parūpējusies, lai meitenes nesēž kopā, tomēr ar to vien nepietiek. Galvenais kopīgais uzdevums ir veicināt Jūsu meitas iejušanos jaunajā kolektīvā, veidojot draudzīgas...

Kursi, semināri, mācību centri

Sabiezējums krūtī grūtniecības laikā - vai steidzami nepieciešama ultrasonogrāfija?
Labdien!

Man ir 27 gadi un esmu pirmā bērniņa gaidībās. Biju pie ārsta uz pirmo grūtniecības apskati, un ārste vienā krūtī sataustīja nelielu sabiezējumu, kas atšķiras no otras. Vai tas varētu būt saistīts ar grūtniecības hormonu radītām izmaiņām krūtī? Usg pieraksts ir tikai 3. martā. Vai vajadzētu satraukties un steigties uz Rīgu, kur ultrasonogrāfijas rindas nav tik lielas?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Sabiezējums var būt saistīts ar grūtniecību. Ja ārsts ir apskatījis, tātad nav jāuztraucas. Dažas nedēļas neko nemaina, bet lieks stress gan var nelabvēlīgi ietekmēt grūtniecību....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Hormonaizstājējterapija - pārtraukt uzreiz vai pakāpeniski?
Labdien!

Man ir 53 gadi.

HAT tabletes "Femoston Conti" lietoju jau 2 gadus. Tā kā nepatīkamie simptomi sen jau pazuduši, vēlos pārtraukt HAT lietošanu. Vai ir atšķirība, ja pārtraukšu uzreiz lietot vai arī pakāpeniski, samazinot lietošanas biežumu, piemēram, 2 reizes nedēļā?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! HAT nozīmē hormonu aizstājošā terapija. Tiek aizstāti hormoni, kas sievietes organismā trūkst, ar medikamentu. Šie medikamenti neuzkrājas organismā, tāpēc jāsaņem katru dienu. Deva ir fizioloģiski samērota dabīgajam ciklam, tāpēc medikamentu nedrīkst lietot retāk. Ja gribat pārtraukt, jānobeidz viens iepakojums un nelietojiet nākamo. Pārtrauciet lietot dažus mēnešus un pavērojiet, vai simptomi neatgriežas. Iespējams, ka Jūsu vecumā HAT lietošanas laiks nav pietiekams....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai tā ir taisnība, vai HCG var palielināties menopauzē?
Labdien!

Man ir 44 gadi. Esmu lietojusi hormonālās tabletes "Yarina" pēdējos 5 gadus. Mēnešreizes bija ļoti regulāras. Kādu gadu atpakaļ mēnešreizes kļuva neregulāras. Pirms 8 mēnešiem pārstāju lietot hormonālās tabletes, un arī mēnešrežu kopš tā laika vairs nav. Ir visādi karstuma uzplūdi, svīšana, pieaug svars. Nodevu analīzes - viss ir normā, tikai pavisam nedaudz paaugstināts holesterīns (5,01) un cukurs (6,07). Bet mani uztrauc HCG - tas ir 6,26. Stāvoklī būt nevaru, jo nav bijušas dzimumattiecības. Esmu lasījusi, ka šis hormons (HCG) var palielināties menopauzē. Vai tā ir taisnība, vai HCG var palielināties menopauzē? Vai 6.26 - tas ir daudz? Vai arī tam var būt arī citi iemesli? Pie ārsta tikšu tikai pēc 3 nedēļām.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Hormonam nav saistības ar menopauzi, jo to ražo placenta. Kā pati rakstāt, analīzes ir kārtībā, tātad diez vai ir iestājusies menopauze. Noteikti dodieties pie ginekologa, jo tas var liecināt par nopietnu saslimšanu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kādos gadījumos tiek operēta cista liesā?
Labdien!

Septembra vidū sonogrāfijā liesā tika konstatēta cista (saturs ehionegatīvs) - 5,5x3,9x5,0 cm.

29. novembrī tika veikta magnētiskā rezonanse (bez kontrasta).
Slēdzienā rakstīts: Liesa parasta apjoma homogēna, gluda, mediālā daļā redz 5.1 cm diam., T2 hiperintensu, gludu, homogēnu unilokulāru cistu bez solīdām komponentēm, pieguļ nieres augšpolam.

Ķirurga vārdi: "Tik maza netraucē un neviens neoperēs. Venkārši jāgaida, kad pati uzsūksies un jālūdz Dievs, lai ātrie paspēj, ja nu gadās trieciens pa vēderu un notiek liesas plīsms"...
Ko lai daru? Jo spiedoša sāpe (pie katras ieelpas) ir diendienā. Ieēst arī neko daudz nevar. Ievēroju, ka vēders kreisajā pusē palicis lielāks, tāpēc vairs nevaru apvaldīt paniku.

Paldies!
Atbild:
I. Smirnova, interniste
Labdien! Jūsu problēmu var atrisināt, tikai griežoties uz konsultāciju pie speciālista internajā medicīnā vai ķirurģijā. Nepieciešama klīniska izmeklēšana un diagnozes precizēšana....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ko nozīmē "hiatāla trūce"?
Labdien!

Ar gastroduodenītu slimoju jau aptuveni 15 gadus, sāpes un dedzināšana vēderā periodiski atkārtojas, un tad tiek lietots "Omeprazol". Kā zināms, ar to visu var itin labi sadzīvot. Pirms 10 gadiem iziets arī helikobaktērijas kurss. Nesen pēc ilgākiem gadiem veicu kārtējo gastroskopiju un sastapos ar vēl neredzētu slēdzienu - hiatāla trūce, GE reflukss, viegli eritematoza gastropātija. Vai Jūs, lūdzu, varētu to izskaidot? Kā arī, potenciāli, cik nopietna ir šāda saslimšana?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Hiatāla trūce ir diafragmas vājā vietā izveidojusies trūce, kas pie refluksa ir pastiprinošs faktors. Ar cieņu,...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Vai tas ir normāli un ko darīt grūtniecei, kad parādās asas sāpes labajā sānā?
Labdien!

Esmu stāvoklī. Ir dienas, kad labajā sānā ik pa brīdim ir durošas sāpes. Reizēm stipras, reizēm vājākas. Vai tas ir normāli? Baidos, vai nav apendicīts. Ko darīt, kad uznāk šādas sāpes?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Pirms sāpes ir uznākušas, tas jāpastāsta ārstam. Ja ir stipras sāpes, jādodas uz slimnīcu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Depresija, veģetatīvā distonija vai kas cits?
Labdien!

Nesen bija diezgan lieli pārdzīvojumi ģimenes problēmu dēļ. Kaut arī situācija ir itkā atrisinājusies, tomēr jau vairākas dienas jūtos slikti - prasās bieži ievilkt dziļu elpu, krūtīs un visā ķermenī jūtams smagums, vēderā viss griežas, jūtu, ka arī pleci ir savilkti bieži, kā arī nereti pieķeru sevi ar sakostiem zobiem. Jau pāris reizes ir bijis arī tā, ka ne no kā sāk līt asaras un rodas trauksmes sajūta, tā, ka krūtīs viss sažņaudzas un kaklā itkā kamols būtu iestrēdzis, īpaši vakaros. Jūtu, kā dauzās sirds. Ir nespēks un paaugstināt jūtīgums, satrauc pat kādi ikdienišķi sīkumi, bieži sāp galva. Brīžiem noskaņojums ir normāls, varu pasmieties, parunāties ar cilvēkiem. Bet pārsvarā ir viss iepriekš aprakstītais, un tas mani nomāc, kā arī traucē produktīvi strādāt. Arī agrāk ir bijuši lieli pārdzīvojumi, bet tādas izpausmes pēc tam nav bijušas.

Esmu apjukusi un nesaprotu - kā man vajadzētu rīkoties? Vai jāpaiet vienkārši laikam vai tomēr vajadzētu ko iesākt šajā sakarā? Vai tās ir depresijas vai veģetatīvās distonijas pazīmes, vai kas cits?

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Dace Simsone, ārste - psihiatre, SIA "Klīnika Dzintari"
Labdien! Vispirms varētu vērsties pēc palīdzības psihoterapeitiski pie kāda psihologa vai psihoterapeita, un paralēli tam pie psihiatra, lai varētu koriģēt traucējošos simptomus, ja nepieciešams, un psihoterapeitiski nav pietiekoša progresa. Tā vairāk klasificējas kā reakcija uz smagu stresu ar trauksmaini depresīviem simptomiem. Ar cieņu,...
Atbild:
B.Brokāne-Čekstere, ārste-psihiate
Labdien! Jādomā, ka Jūsu aprakstītie simptomi tomēr ir saistīti ar trauksmi, kas radušies pārdzīvojuma un stresa dēļ. Vislabāk būtu šīs lietas pārrunāt ar speciālistu - psihiatru, kas izvērtēs kā vislabāk Jums palīdzēt un vai stāvokļa uzlabošanai nepieciešama medikamentoza palīdzība. Ar cieņu,...
Atbild:
Dr. Inita Lēna Goldšteina
Labdien! Šķiet, kaut arī ģimenes problēmas ir atrisinājušās, tās aiz sevis atstājušas pēdas līdzīgi kā pēc vētras krastā tiek izskaloti koki, dažādas citas lietas... Notikums ir faktiski pagājis, bet emocionāli Jums tas vēl nav beidzies. Varbūt Jūs tikai tagad varat uz to palūkoties - atskatoties no drošas pozīcijas, kad akūtā situācija un varbūt šoks ir pārgājis, un Jūs apzināties, cik tas bija nopietni vai varbūt bīstami. Es ieteiktu aiziet pie ārsta psihoterapeita vai atrast kādu uzticamu cilvēku, kam...
Atbild:
Iveta Valaine, ārste psihoterapeite, Latvijas Ārstu Psihoterapeitu asociācija
Labdien! Balstoties tikai uz Jūsu rakstīto, ir grūti uzstādīt precīzu diagnozi. Tomēr ir skaidrs, ka Jūsu simptomiem ir psiholoģisks iemesls. Paaugstinātais jūtīgums, nomāktība un trauksme izraisa arī Jūsu aprakstītos veģetatīvos traucējumus. Es ieteiktu aiziet gan pie psihiatra, gan ārsta psihoterapeita. Simptomi paši no sevis nepazudīs. Depresīvās sajūtas jāārstē un par ”lielajiem pārdzīvojumiem ģimenē” jārunā, īpaši tādēļ, ka tādi jau bijuši agrāk. Psihoterapeits palīdzēs stiprināt Jūsu psihi,...

Psihoterapija / psihiatrija

Vai šādas sajūtas ir raksturīgas pie veģetatīvās distonijas?
Labdien!

Esmu puisis, 17 gadi. Jau gandrīz 3 gadus izjūtu visādas nepatīkamas sajūtas. Pēdējā laikā ir parādījusies tāda jocīga sajūta, itkā puse ķermeņa (galva un uz leju) būtu nejutīga. Nav pat tirpoņas, praktiski šajā ķermeņa pusē nav nekādu sajūtu. Piemēram, skatoties uz roku vai kāju, liekas, ka tā nav mana vai arī ka tā jocīgi kustas. Pieskaroties visu var just tāpat kā ar otru pusi.

Nesen biju pie neirologa, bet tas bija jau pirms šo sajūtu parādīšanās. Citreiz šīs sajūtas mijās ar elpas trūkumu un svīšanu, kā arī ar sajūtu, ka tūlīt noģībšu, īpaši publiskās vietās, dažreiz arī vienkārši mājās. Vai arī šādām sajūtām iemesls var būt veģetatīvā distonija?

Paldies!
Atbild:
Dace Cerava, Rīgas veselības centrs "Pļavnieki"
Labdien! Iespējams, Jūsu sajūtām ir psihoemocionāla, nevis fiziska izcelsme. Vislabāk būtu, ja ģimenes ārsts un/vai neirologs to apstiprinātu. Palīdzēt varētu ārsts psihoterapeits, kas kopā ar Jums izpētītu psiholoģiskos cēloņus šiem simptomiem. Iesaku griezties pie Latvijas Ārstu biedrībā sertificēta ārsta psihoterapeita, kas strādā ar pusaudžiem. Lūdzu, skatiet www.arstipsihoterapeiti.lv...
Atbild:
Dace Simsone, ārste - psihiatre, SIA "Klīnika Dzintari"
Labdien! Pēc apraksta šīs sajūtas var ierindot pie veģetatīvās distonijas, bet tā attālināti to noteikt nevar. Jāizmeklējas kopumā. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc ik pa laikam jau vairāk nekā gadu ir šķidra vēdera izeja?
Labdien!

Jau vairāk nekā gadu periodiski ir šķidra vēdera izeja, veicu pierakstus. Nedēļu vēders strādā normāli, tad ne no kā pēkšņi ir šķidra vēdar izeja, kas turpinās 2-3 dienas vai nedēļu un tad atkal it kā nekas nebūtu bijis, viss kārtībā.

Analīzes kārtībā, svara zuduma nav, temperatūras nav. Vispār nav nekādu citu simptomu. Un tas biedē.

Man ir 62 gadi, nedzeru, nesmēķēju, nestresoju. Miegs pat pārāk ciešs. ir aktīvs dzīvesveids. Darbā nepārpūlos (strādāju par sargu).

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Spriežot pēc Jūsu apraksta, visdrīzāk Jums ir problēmas ar gremošanas traktu. Ja vēlaties mūsu viedokli un ieteikumus, tad varam piedāvāt veikt vispārēju organisma pārbaudi šūnu līmenī, kuras laikā tiek izmeklēts katrs orgāns un sistēma un noskaidroti iekaisuma procesi organismā, patogenā mikroflora (vīrusi, sēnes, parazīti, vienšūņi utt.), kas var būt par iemeslu šķidrai vēdera izejai. Sīkāku informāciju var uzzināt, zvanot uz tālruni 27088877, vai www.vs888.lv Ar cieņu,...
Atbild:
I. Smirnova, interniste
Labdien! Jūsu problēma ir risināma. To var atrisināt ģimenes ārsts, klīniski izvērtējot, veicot gremošanas trakta endoskopiskus izmeklējumus, endokrīnās un imūnsistēmas pārbaudi....

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Kāpēc uz ādas galvas, kakla, muguras un krūšu rajonā uzmetas apsārtuši dažāda izmēra pleķi?
Labdien!

Man uz sejas, kakla, muguras un krūšu rajona parādījušies sarkani pleķi, kuri izraisa karstuma sajūtu un niezi. Šie pleķi pazūd tik pat ātri, cik parādās, vidēji turoties kādu pusstundu. Pleķi ir dažāda izmēra - no 0,5 cm diametrā līdz 2 cm. Agrāk šādi pleķi radās tad, kad griezu matus, šobrīd - spontāni. Piemēram, var uzmesties uz pieres milzīgs pleķis, kas pēc 10 minūtēm pazūd, un tad parādās pleķis uz kakla.

Pleķus varu raksturot tā, it kā būtu iekodis dundurs - ir uztūkums pleķa vietā un apkārt izteikts apsārtums. Pēdējā laikā šie pleķi parādās arvien biežāk.

Vai tā varētu būt alerģiska reakcija, vai problēma varētu būt padziļinātāka? Jo ieradumi nekādi nav mainījušies.Kur man vērsties?

Paldies!
Atbild:
Dr. Ieva Cīrule
Labdien! Tā var būt alerģija, var būt nopietnas problēmas. Pleķus jānofotogrāfē un jādodas pie jebkura alergologa vai dermatologa. Mēģiniet rakstīt dienasgrāmatu vismaz 1 nedēļu, kur atspoguļojiet dienas režīmu, ēdienu, aktivitātes, kad parādās pleķi - visu ar laika norādēm. To kopā ar āstu varēsiet izanalizēt....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai putekļu ērcīte var izraisīt tādu alerģiju?
Labdien!

Vai putekļu ērcīte var izraisīt alerģiju uz ādas, un kādas ir biežākās izpausmes?

Nesen augšstilba aizmugurē pamanīju kodumu, precīzāk, vienā vietā redzami trīs dūrieniņi, apkārt, protams, neliels apsārtums (kā parastai pumpai). Niezes nekādas nav, taču liels ādas laukums apkārt šim kodumam ir ļoti jutīgs, izraisot diskomfortu kustēšanās laikā, nemaz nerunājot par to, cik nepatīkami ir apsēsties.

Nākamajā dienā šis ādas jutīgums izplatījās arī uz sēkliniekiem - āda ir tik jutīga, ka pat urinējot ir jūtamas sāpes.

Kāpēc man ir aizdomas par putekļu ērcīti? Jo draudzene tieši tajā dienā, kad viss sākās, tīrīja putekļus - visās atvilktnēs, plauktos, kur sen nekas netika darīts...

Es pat nesaprotu, pie kā vērsties - dermatologa, urologa?

Paldies jau iepriekš!

Atbild:
Dr. Ieva Cīrule
Labdien! Noteikti jāiet pie dermatologa-venerologa. Mājas putekļu ērcītes nekož, nepaliek koduma pēdas, tās nerada aprakstīto situāciju....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai zāles endometriozes ārstēšanai var izsaukt biežas menstruācijas?
Labdien!

Septembrī man bija operācija olvadu caurejamībai, kas pagāja labi, un olvadi ir caurejami. Taču operācijas laikā konstatēja, ka ir izveidojusies endometrioze un izrakstīja dzert "Visannette" 3 mēnešus. Zāles pabeidzu dzert 5.12., bet menstruācijas sākās 07.12., tās bija ļoti vājas, ilga 5 dienas. Tad 26.12. atkal sākās menstruācijas un ilga līdz 31.12. Tagad tas pats - mēnešreizes sākās no 12.01., asiņošana ir normāla, nekas nesāp un nevelk, jūtos labi.

Tā kā plānojam bērniņu, vēlos saprast, vai tas ir normāli vai nē?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jūsu jautājums nesatur pietiekamu informāciju, lai izdarītu secinājumus. Atbildēt varēs ārsts, kam pieejami Jūsu izmeklējumu dati....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc zīdainis miegā vicina rokas un kājas?
Labdien!

Bērnam būs 3 mēneši. Ejot gulēt, aizmiegam un pēc 1-2 stundām sākam lidināt rokas un kājas, bet nemostamies. Un tā no 2:00 līdz 8:00-9:00 rīta. Katru nakti jāskatās, vai ir jāpietur rociņas. Nevaru izgulēties un arī bērna žēl, ka neguļ mierīgi. Kas varētu būt pa vainu un kur griezties?

Paldies!
Atbild:
Dr. I. Strazds
Labdien! Tā jau mēdz būt, ka zīdaiņi neguļ pilnīgi mierīgi... Tomēr padomus dot grūti, jo ir jāredz, kā notiek šīs roku un kāju kustības. Cieņā,...

Pediatrija / bērnu veselība

Jau ilgstoši dedzināšana dzimumloceklī urinējot - kur varētu būt problēma?
Labdien!

Vīrietis, 22 gadi.

Ceru, ka mani kāds uzklausīs..jo esmu noguris no tā, ka rezultāta manas problēmas sakarā kā nav, tā nav. Nekad mūžā nebiju domājis, ka ar mani kas tāds varētu notikt.

Pirms gada bija viena vakara sakars. Pēc tam it kā nekādu problēmu nebija, taču pirms trim nedēļām sāku sajust dedzināšanu dzimumloceklī urinējot. Strādāju noliktavā, saldētavā, kur temperatūra ir -9 grādi. Ilgi nebija laika aiziet līdz ārstam, bet pēc sešiem mēnešiem beidzot aizgāju. Uztaisīju STS infekciju paneļa analīzes, kurās bija pozitīva mikoplazma. Palietoju "Doxyciclin". Tad atkārtoti uztaisīju STS analīzes, un šoreiz mikoplazma bija negatīva..super! Tomēr dedzināšana nepameta, tāpēc biju aizgājis pie venerologa, kurš pateica, ka man varbūt ir "nespecifisks uretrīts" un "kontogiozais molusks", jo man papildus visam iepriekš minētajam ap dzimumlocekli bija sametušās pumpiņas. Padzēru antibiotikas, taču nekā! Tad ap locekli piededzināju pumpiņas ar "Infecto Dell", arī bez rezultātiem. Viss pa vecam. Uztaisīju vēl HIV/AIDS un sifilisa analīzes - tur viss negatīvs. Tāpat uztaisīju urīnpūslim USG.. arī kārtībā! Parastajās asins analīzēs - viss ok.

Precīzi simptomi, kas nomoka, ir: vieglas sāpes mugurā/labajā cirksnī, arī limfmezgls ir paliels. Dažreiz jūtamas sāpes sēkliniekos, šad tad - arī vieglas sāpes vēdera lejasdaļā. Ar erekciju problēmu nekādu nav.

Esmu jau bijis pie diviem urologiem četras rerizes un vienu reizi pie venerologa - bez rezultātiem. Lūdzu, palīdziet, jo esmu izmisumā! Apritējis jau gads, kopš sākās visa šī jezga. Citreiz gribas vienkārši izlēkt pa balkonu... Es nesmēķēju un arī alkoholu nelietoju.

Palasīju, ka varbūt man apsaldēts kāds nervs mugurā un tas izsauc dedzināšanu dzimumloceklī, ka šādā gadījumā jāiet pie neirologa. Vai tā varētu būt?

Jau iepriekš paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien1 Tā kā visi iespējamie izmeklējumi ir veikti, tad varam piedāvāt veikt vispārēju organisma izmeklēšanu šūnu līmenī, balstītu uz biorezonansi mūsu medicīnas iestādē, kuras laikā tiek izskatīts katrs orgāns un sistēma un noskaidroti visi iekaisuma procesi organismā, patogenā mikroflora (sēnes, vīrusi, vienšūņi, parazīti) un izmaiņas orgānos un sistēmās, kā arī to iemeslus. Sīkāku informāciju var uzzināt mājas lapā www.vs888.lv, vai zvanot uz tālruni 27088877. Ar cieņu,...

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Vai var sāpēt galva mēnesi pēc izrauta gudrības zoba?
Labdien!

Man pirms mēneša tika izrauts augšējais gudrības zobs. Dakteris pat nevilcinājās, jo tas jau spiedās kaulā iekšā, ilgi mocījos ar galvassāpēm.

Pirmās dienas nedaudz sāpēja, bet visu atlikušo mēnesi viss bija labi. Tagad sāka sāpēt labā sejas puse, grūti noteikt precīzu sāpju punktu, bet liekas, ka sāp tā vieta, kur izrāva zobu - blakus, pie auss. Auss arī dažreiz aizkrīt ciet, bet pati auss nesāp. Galvas labā puse gan bieži sāp. Caurums, kur izrāva zobu, arī nesāp, un sastrutojumu nav, vismaz ārēji nevar redzēt.

Vai var būt tā, ka tikai pēc mēneša sākas komplikācijas vai arī kas cits būs pie vainas?

Paldies!
Atbild:
Dr. Piskunova
Labdien! Iesaku vispirms griezties pie ārstējošā zobārsta. Ja ar brūci un pārējiem zobiem problēmu nav, tad Jums jāgriežas pie ģimenes ārsta. Esiet vesela!...
Atbild:
Ojārs Kalnozols, zobārsts
Labdien! Ja mēnesi viss ir bijis kārtībā, tad nevajadzētu būt novēlotām komplikācijām. Pēc Jūsu aprakstītajiem simptomiem ir grūti noteikt sāpju iemeslu, tas var būt dažādas izcelsmes, sākot ar blakus zobu un beidzot ar ausi vai pat migrēnu. Ieteiktu Jums griezties sākumā pie zobārsta, lai veiktu apskati un rentgenizmeklējumus šajā rajonā un pēc iespējas ātrāk atrastu sāpju cēloni. Ja sāpju cēlonis nav saistīts ar mutes dobumu,tad jāapmeklē otorinolaringologs. Ar cieņu,...

Zobārstniecība / mutes veselība

Vakaros grūti veikt dziļu ieelpu - ar ko tas saistīts, un kā rīkoties?
Labdien!

Man ir 20 gadi. Vakaros, līdz aizmiegu, ir grūti dziļi ieelpot. Sāp bieži mugurkauls un spranda. Tāpat vakara stundās ir grūti urinēt, liekas, ka vajag daudz, bet iznāk tikai pāris piles ar lielām grūtībām. Kad cenšos dziļi ieelpot, bet nesanāk, paliek slikta dūša. Menstruācijas ir divas līdz trīs reizes mēnesī (bet tas, manuprāt, ir tādēļ, ka pirms 2,5 mēnešiem dzemdēju). Kas man varētu būt par problēmu? Un kā ar to tikt galā? Problēma nomoka jau kādas divas trīs nedēļas.

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Ieteicama mugurkaula izmeklēšana. Pēc sūdzībām spriežot, Jums ir problēmas arī ar urīnizvadsistēmu. Tāpēc ir nepieciešams veikt urīnanalīzes un urīnizvadorgānu izmeklējumus, kā arī ir nepieciešama ginekologa izmeklēšana. Ar cieņu,...

Elpceļu / plaušu saslimšanas

Vai avārijas kontracepcija varēja izraisīt atkārtotas mēnešreizes?
Labdien!

8. novembrī bija neaizsargāts dzimumakts, pēc kura nākamajā dienā izdzēru avārijas kontracepcijas tableti. Mēnešreizes kavējās par 21 dienu. 1. janvārī atkal sanāca iedzert tableti. 31. janvārī beidzās mēnešreizes un 6 dienas pēc tam atkal sākās asiņošana, kas bija daudz ilgāka (4. dienā asiņošana bija kā 2. dienā, kaut parasti 4. dienā asiņošana jau ir minimāla). Vai tas varētu būt kontracepcijas tablešu dēļ, vai arī man būtu jāuztraucas par kaut ko citu?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jā, tas ir avārijas kontracepcijas rezultātā. Jums ir jāizvēlas droša kontracepcija, lai nekaitētu savam organismam. Avārijas kontracepcija ir domāta tikai ārkārtas gadījumiem....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ar kādiem medikamentiem bez etacizīna vēl ārstē mirdzaritmiju?
Labdien!

Man tika diagnosticēta mirdzaritmija, izrakstīja etacizīnu, kas tiek lietoti pirmo reizi ārsta uzraudzībā. Taču vai var izārstēt mirdzaritmiju arī bez šī preparāta?

Paldies!
Atbild:
Inga Smirnova, interniste
Labdien! Neklātienē uz uz šo jautājumu atbildēt nevar. Tikai precīzi zinot šī sindroma iemeslu un ūsu slimības diagnozi, drīkst noteikt ārstēšanas taktiku....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri