RAUGS
mikroskopisku sēņu kultūra, ko izmanto dažādās tautas saimniecības nozarēs. Pārtikas (maizes, alus, vīna, spirta, piena) rūpniecībā, kā ari ārstniecībā lieto sauso, presēto (maizes raugu) un šķidro raugu (alus raugu). Raugs satur pilnvērtīgas olbaltumvielas, ogļhidrātus, В grupas vitamīnus, ergosterīnu (D provitamīnu), minerālvielas (kāliju, nātriju, kalciju, magniju, dzelzi, fosforu), mikroelementus (cinku, mangānu, varu, kobaltu, jodu). Vairāk vērtīgo sastāvdaļu (galvenokārt B1 vitamīns) ir alus raugā.
Ēdienu bagātināšanai ar olbaltumvielām un vitamīniem izmanto pilnīgi svaigu, izkarsētu raugu. Neizkarsēts raugs tiek slikti sagremots, un dzīvās rauga sēnes var nelabvēlīgi ietekmēt uzņemto un organismā sintezēto vitamīnu daudzumu. Raugs labvēlīgi ietekmē vielmaiņu. Raugu un tā preparātus lieto anēmijas, cukura diabēta, hipertoniskās slimības, furunkulozes gadījumā. Purīnvielu dēļ raugs jāierobežo aknu, nieru un podagras slimniekiem. Presētā rauga diennakts deva (vidēji) - 100 g, sausā rauga - 25 g, šķidrā rauga - 250 g. Raugs ātri bojājas, tāpēc tas jāuzglabā vēsā vietā; šķidro raugu drīkst uzglabāt ne ilgāk par 6-8 stundām, presēto - līdz 10 dienām.