Pretvēža dienai veltītā diskusijā aicina atturēties no ceptiem un kūpinātiem produktiem
Vēzi izraisošas kancerogēnās vielas vairāk sastopamas ceptos produktos, šodien Pasaules pretvēža dienā onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības "Dzīvības koks" rīkotajā diskusijā ar ekspertiem stāstīja dietoloģe Laila Meija.
Viņa norādīja, ka šūnu nelabvēlīgu pārveidošanos ietekmē tie produkti, kas apstrādes procesā ir "stipri sadeguši". Šāds produkts, piemēram, ir melnās maizes garoza, arī rudzu maize, skaidroja Meija.
Lai gan žāvēti augļi cilvēkiem šķiet veselīgi, arī tie satur kancerogēnas vielas, it īpaši pēc termiskas apstrādes, piebilda dietoloģe.
Meija norādīja, ka arī cepta gaļa, gaļas izstrādājumi un kūpinātas zivis satur kancerogēnās vielas.
Arī dažāda veida žāvējumi satur šīs vielas. Labāk būtu izvēlēties liesu gaļu, skaidroja dietoloģe.
Jau ziņots, ka vakaronkoloģisko pacientu atbalsta biedrības "Dzīvības koks" mājaslapā bija iespējams vērot tiešsaistes diskusijas ar ekspertiem par veselīgu dzīvesveidu, savlaicīgu diagnostiku, ārstēšanās pieejamību un dzīves kvalitātes uzlabošanu pēc vēža.
"Mūsu pieredze liecina, ka informācijas nevar būt pārāk daudz, tāpēc šogad Pretvēža dienā vēlreiz aicinām ikvienu Latvijas iedzīvotāju nebūt vienaldzīgam pret savu veselību," uzsvēra biedrības "Dzīvības koks" valdes priekšsēdētāja Gunita Berķe.
Rīga, 4.febr., LETA.