medicine.lv skaitļos

Lietotāji online91
Aktīvie uzņēmumi12678
Nozares raksti1657
Ekspertu atbildes21477
Personas kodu plāno aizstāt ar ārstniecības personas identifikatoru : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Personas kodu plāno aizstāt ar ārstniecības personas identifikatoru

Personas datu aizsardzības sekmēšanai ir plānots realizēt ārstniecības personu identifikatoru ieviešanu, aizstājot ārstu personas kodu atklāšanu.

Valdībā otrdien, 5.martā, tika prezentēts un atbalstīts informatīvais ziņojums "Par ārstniecības personu personas kodu apstrādi". Tā kā personas kods satur personas dzimšanas datus, personas koda izpaušana ir uzskatāma par iejaukšanos personas privātajā dzīvē.

Esošā normatīvajos aktos noteiktā sistēma, ka ārstniecības personām ar ārstniecību saistītajā dokumentācijā, kas pieejama trešajām personām, jānorāda savs personas kods, pārkāpj Satversmes 96.pantā noteiktās personu tiesības uz privāto dzīvi, jo personas kods ietver informāciju par personas dzimšanas datumu, kā arī personas kods pats par sevi ir personas dati un identificē fizisku personu.

Savukārt Satversmes tiesa, skaidrojot Satversmes 96.pantā garantētās tiesības uz privāto dzīvi, vairākkārtīgi ir norādījusi, ka šīs tiesības skar dažādus aspektus. Tās aizsargā indivīda fizisko un garīgo integritāti, godu un cieņu, vārdu un identitāti, personas datus. Saskaņā ar Satversmes 116.pantu personas tiesības uz privāto dzīvi var ierobežot, ja ierobežojums ir likumā paredzēts un ja tā mērķis ir aizsargāt citu cilvēku tiesības, demokrātiskas valsts iekārtu, sabiedrības drošību un tikumību.

Līdz ar to saskaņā ar Satversmes 116.pantu neatkarīgi no tā, ka ārējos normatīvajos aktos ir noteikta ārstniecības personu personas kodu apstrāde, tai skaitā nodošana pacientiem, farmaceitiem un citām personām, būtiski ir nodrošināt, lai šai normatīvajos aktos paredzētajai rīcībai būtu leģitīms mērķis, tā būtu nepieciešama demokrātiskā sabiedrībā - sociāli nepieciešama un samērīga.

Banner 280x280
Banner 280x280

Tieslietu ministrija (TM) ziņojumā norādījusi, ka ir jāņem vērā apstāklis - personas kods atšķirībā no citiem personas datiem, piemēram, vārda, uzvārda, dzīvesvietas, amata, darba vietas, ir nemainīgs. Tādā veidā personas kods nekļūdīgi identificē konkrētu personu. Valsts un sabiedrības interesēs, valstij administrējot un uzraugot ārstniecības pakalpojumu sniegšanu, ir nepieciešams nekļūdīgi identificēt ārstniecības personas.

Līdz ar to ir secināms, ka pastāv leģitīms mērķis ārstniecības personu personas kodu apstrādei. Izvērtējot samērīgumu, proti, vērtējot, vai nepastāv citi līdzekļi, kā sasniegt mērķi - identificēt ārstniecības personu -, secināms, ka bez ārstniecības personu personas koda apstrādes var tikt izmantots Veselības inspekcijas piešķirts identifikators.

Līdz ar to ne TM, ne Datu valsts inspekcija (DVI) nav konstatējusi, ka esošā normatīvajos aktos noteiktā sistēma, ka ārstniecības personām dažāda veida ar ārstniecību saistītajā dokumentācijā jānorāda savs personas kods, ir samērīga, jo šīs sistēmas rezultātā ārstniecības personas kods ir pieejams trešajām personām.

Ministrija ziņojumā norādīja, ka DVI jau no 2010.gada izsaka savu viedokli Veselības ministrijai (VM), ka esošajā normatīvajos aktos noteiktajā regulējumā attiecībā uz ārstniecības personu personas kodu apstrādi nav saskatāma nepieciešamība ārstniecības personu personas kodu izpaušanai pacientiem un farmaceitiem - normatīvajā regulējumā noteiktā personas datu apstrāde nav samērīga ar šīs apstrādes mērķi.

VM, analizējot minētās problēmas iespējamos risinājumus, no 2010.gada ir ieguldījusi ievērojamu darbu un izvērtējusi, kuros normatīvajos aktos būtu veicami grozījumi, lai novērstu ārstniecības personu personas kodu publisku pieejamību receptēs un medicīniskajā dokumentācijā.

Lai noskaidrotu ārstniecības iestāžu nostāju attiecībā uz ārsta personas koda aizstāšanu ar ārstniecības personas identifikatoru, tika apzinātas ārstniecības iestādes un lūgts izvērtēt nepieciešamās izmaksas minētā pasākuma realizēšanai. Ņemot vērā finanšu līdzekļu trūkumu un ārstniecības iestāžu dažādos viedokļus par nepieciešamību ārstniecības personām piešķirt jaunu identifikatoru, jautājuma par personas koda aizstāšanu ar identifikatoru risināšana ir aizkavējusies.

Aktīvi turpinot darbu pie e-veselības ieviešanas, VM ir apsvērusi iespēju realizēt identifikatora ieviešanu e-veselības projektā. Ministrija ir izteikusi apņemšanos nodrošināt ārstniecības personu tiesības uz personas datu aizsardzību un jau veikusi noteiktus pasākumus, kas sekmētu ārsta personas koda aizstāšanas ar ārstniecības personas identifikatoru nodrošināšanu.

Rīga, 5.marts, LETA.
Foto: Fotolia
 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

HY+ līnija – biorevitalizācija, bet bez injekcijām

HY+ līnija – biorevitalizācija, bet bez injekcijām

Hialuronskābe ir dabiska viela mūsu organismā, kas spēj absorbēt ūdeni no mūsu ādas dziļajiem slāņiem. Tā ir atbildīga par kolagēna un elastīna ražošanu un pozitīvi ietekmē ādas reģeneratīvo funkciju. FREIHAUT HY+ sērija satur biotehnoloģisko hialuronskābi ar dažādu molekulmasu. Uzzināsim vairāk par HY+ līniju! 

Aktuālie piedāvājumi

Kā atbalstīt imunitāti rudenī un izvairīties no sezonālām slimībām?

Kā atbalstīt imunitāti rudenī un izvairīties no sezonālām slimībām?

Katrs no mums rudens periodā tā vai citādi saskaras ar nepatīkamiem sezonas saaukstēšanās gadījumiem. Imunitātes samazināšanās ir galvenais rudens saaukstēšanās iemesls. Pastāstīsim par vienkāršiem nosacījumiem, kas var palīdzēt uzturēt imunitāti!

Hammamas rituāls: sena tradīcija Rīgas centrā

Hammamas rituāls: sena tradīcija Rīgas centrā

Rīgas centrā Inlux Spa Hammam rituāls piedāvā mierīgu atpūtu no ikdienas steigas un burzmas. Hammam, kas sakņojas senos turku rituālos, ir gan attīroša, gan atjaunojoša procedūra. Uzzināsim vairāk par Inlux Spa sejas kopšanas un SPA procedūrām!

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Mūsdienu pasaulē rūpes par izskatu un veselību iegūst aizvien lielāku nozīmi, un katra sieviete cenšas pēc iespējas ilgāk saglabāt jaunību un skaistumu. Uzziniet, kā atgūt jaunību un pašpārliecību ar progresīvu pārveidošanās tehnoloģiju palīdzību estētiskās medicīnas un skaistumkopšanas klīnikā GESR!

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

"Acorus Balance" produkti imunitātei

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Dabas Tēja" piedāvā testēt "Acorus Balance" produktus imunitātei

OstroVit magnija bisglicināts normālai nervu sistēmas un muskuļu darbībai

OstroVit magnija bisglicināts normālai nervu sistēmas un muskuļu darbībai

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Fit & Healthy" piedāvā izmēģināt zīmola "OstroVit" uztura bagātinātāju - magnija bisglicinātu.

RUUTe® Sejas krēms Roze

RUUTe®  Sejas krēms Roze

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar dabiskās kosmētikas zīmolu RUUTe® piedāvā testēt sejas krēmu Roze, kas domāts jebkuram sejas ādas tipam, arī sausai un iekaisušai ādai.

Pau D'Arco skudru koka mizas pulveris ar selēnu imūnsistēmas atbalstam

Pau D'Arco skudru koka mizas pulveris ar selēnu imūnsistēmas atbalstam

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvā testēt unikālu imūnsistēmas atbalsta produktu - Pau D'Arco skudru koka mizas pulveri ar selēnu. 

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.