Notiks seminārs par pārtikas produktu izcelsmi un bioloģisko produktu pārstrādi
13. starptautiskās pārtikas izstādes "Riga Food 2008" laikā 4. septembrī Ķīpsalā notiks seminārs "Produktu kvalitāte un ģeogrāfiskās izcelsmes norādes", kurā pazīstamais pavārs Mārtiņš Rītiņš un Eiropas reģionu izcelsmes produktu asociācijas (AREPO) ģenerālsekretārs Lorens Gomezs (Laurent Gomez) aicinās diskutēt par produktu ģeogrāfisko izcelsmi, kā arī par bioloģisko produktu konkurētspējīgu pārstrādi.
Semināra mērķis ir veicināt Latvijā ražotu pārtikas produktu kvalitāti un palielināt Latvijā ražotu pārtikas produktu eksporta pieaugumu. Mārtiņš Rītiņš iepazīstinās ar kustības Slow food attīstību un tās nozīmi Latvijas lauksaimniecībā un lauku attīstībā. Kā norāda M. Rītiņš Slow Food atslēgas vārdi ir- vietējs, sezonāls, reģionāls un tradicionāls. "Slow food pamatnosacījumi ir lietot uzturā savā zemē audzētus ekoproduktus, ēdienu izvēlē ievērot sezonalitāti, kā arī pagatavot ēdienu atbilstoši mūsu senču tradīcijām," tā Mārtiņš Rītiņš.
Savukārt AREPO pārstāvis Lorens Gomezs informēs par bišu produktu kvalitātes jautājumiem un stratēģijām un par to, kā aizsargāt graudaugu produktu ģeogrāfisko izcelsmi. Lektors dalīsies arī pieredzē, kā no bioloģisko produktu audzēšanas izveidot konkurētspējīgu bioloģisko produktu pārstrādi.
Seminārs tiek rīkots kā turpinājums festivāla "Francijas pavasaris Latvijā 2007" laikā notikušajai Lauksaimniecības konferencei. Semināru rīko Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar Eiropas reģionu izcelsmes produktu asociāciju, kustību Slow Food, LR Zemkopības ministriju un Francijas vēstniecību Latvijā.
Seminārs notiks Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, Ķīpsalas ielā 8, konferenču zālē Nr.1 otrajā stāvā. Seminārs notiks franču valodā ar sinhrono tulkojumu. Moderators – Harolds Celms, LIAA pārstāvniecības Francijā vadītājs.
Pieteikuma anketu semināra apmeklēšanai var saņemt, rakstot Ingai Griķei, LIAA Projektu vadītājai pārtikas nozarē uz e-pastu inga.grike@liaa.gov.lv. Pieteikšanās termiņš – 15. augusts.
13. starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde "Riga Food 2008" notiks 2008. gadā no 3. līdz 6. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā.