KOFERMENTI
neolbaltumvielu dabas mazmolekulāri savienojumi, kas ir salikto fermentu sastāvdaļa un fermentatīvajās reakcijās pārnes atsevišķus atomus vai atomu grupas no viena savienojuma (donora) uz citu savienojumu (akceptoru). Kofermenti nestabili savienots ar fermenta molekulas olbaltumdaļu - apofermentu - un viegli atdalās skābju vai sārmu ietekmē, daži pat dialīzes procesā - veidojas katalītiski neaktīvi komponenti. Daudzu kofermentu sastāvdaļa ir vitamīni, piem., kofermenta A (koenzīma A) molekulā ietilpst pantotēnskābe, kofermenta tiamīnpirofosfāts ir B1 vitamīna atvasinājums, PP un B2 vitamīnos ietilpst kofermenti, kas piedalās oksidācijas procesos šūnā. Noskaidrots, ka visi В grupas vitamīni, nonākot organismā, iesaistās kofermentu ķīmiskās struktūrās. Tādējādi daudzi kofermenti veido ciešu saikni starp vitamīniem un vielmaiņas reakcijām. Kofermentu ķīmiskā daba nosaka fermentatīvās reakcijas tipu un mehānismu.