medicine.lv skaitļos

Lietotāji online240
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Kā ārstē termoregulācijas traucējumus?
Labdien!

Kā ārstē termoregulācijas traucējumus?

6 mēnešus nepāriet temperatūra. Pie dažādiem ārstiem ir būts, nekas nozīmīgs nav atrasts, arī analīzes dažādas veiktas un plaušu rentgens. Temperatūra esot pārāk augsta priekš veģetatīvās distonijas. Varot būt 37 ar mazu astīti, bet man ir 37,6.

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa Ģimenes ārste
Sveiki! Paaugstināta ķermeņa temperatūra ir simptoms, nevis slimība. Varam ārstēt temperatūras cēloni, proti, slimību. Ja visi iespējamie un neiespējamie paaugstinātās temperatūras cēloņi ir izslēgti, ieskaitot magnētisko rezonansi galvas smadzenēm, tad tiek likta diagnoze - termoregulācijas traucējumi. Ja temperatūra netraucē, nekādas zāles lietot nevajag....

Diagnostika

Kā rīkoties, ja mēnešreizes atkal būs ļoti stipras?
Labdien!

Esmu 26 gadus jauna, un mēnešreizes man vienmēr ir bijušas visai spēcīgas, līdz pēdējā laikā situācija pasliktinājās un vērsos ar bažām pie ginekologa. Tas bija decembrī, kad mēnešreizes turpinājās ilgāk par nedēļu vienlīdz spēcīgas un neizskatījās, ka tās tik drīz beigsies. Pēc apskates ginekoloģe apstiprināja, ka asiņošana turpināsies vēl ilgāku laiku, ja neiejauksimies, un tika pieņemts lēmums veikt dzemdes dobuma abrāziju.

Pēc šīs procedūras, aptuveni 3 nedēļas vēlāk, es atkal apmeklēju ginekologu. Tika veikta apskate un ginekoloģe ieminējās, ka atkal izskatās, ka nākamās mēnešreizes varētu būt spēcīgas, bet droši to zināt nevarot. Tika izrakstīts "Utrogestan 200 mg" un nozīmēts dzert tās, sākot ar cikla 16. dienu.

Diemžēl ne ginekoloģe ieminējās, ne arī es pajautāju svarīgu jautājumu - kā tad rīkoties, ja mēnešreizes atkal būs ļoti stipras?

Diemžēl tagad tās ir pienākušas, un asiņošana ir pat spēcīgāka nekā iepriekš (par tamponu lietošanu pat nevar būt ne runas, jo biezākās paketes jāmaina biežāk nekā reizi stundā), kas traucē kvalitatīvai dzīvei un pašsajūtai. Šobrīd esmu neziņā, vai man jācenšas steigšus tikt pie savas ginekoloģes, jo kaut ko vēl var darīt lietas labā, vai arī šis posms vienkārši jāizcieš, līdz sākšu lietot preparātu?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Ja ir tik stipras mēnešreizes, faktiski asiņošana, tad steidzami jāiet pie ginekologa vai pat uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai ir pamats uztraukumam, ja mēli sarauj krampī?
Sveicināti!

Sakiet, lūdzu, vai man ir pamats uztraukumam, ja man mēli sarāva krampī?

Tas notika pēkšņi, sarāva mēli krampī, nevarēju to pakustināt, bija nenormāli asas sāpes pakausī, palika slikti, jo tomēr likās, ka sāp visa galva. Tad es pamasēju pakausi un lēnītēm sāku kustināt mēli, atlaida. Tad bija grūti norīt siekalas un kļuva stīva mēle. Pēc pāris stundām vispār vairs nebija nekādas pazīmes, ka kaut kas ir bijis.

Biju apslimusi, klepoju, un ārsts izrakstīja antibiotikas, jo bija sapampusi traheja un viņa baidījās, ka neaiziet klepus tālāk.

Varbūt tā bija reakcija uz antibiotikām, vai nogulēta spranda, jo tomēr visu laiku gulēju gultā? Ir jau pagājis mēnesis un vairs nekas tāds nav atkārtojies, tomēr miera nav, vēlos uzzināt, vai tas ir normāli?

Paldies!
Atbild:
Ārsts-homeopāts, Pāvels Naumovs, 29245544
Labdien! Krampji vienmēr liecina par galvas smadzeņu struktūru paaugstināto aktivitāti. Jūsu gadījumā tas bija saistīts ar vīrusu saslimšanu. Ja krampji vairāk neatkārtojas, iemesla uztraukties nav. Ja krampju epizode tomēr atkārtojas, ir vērts griezties pie neirologa. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kur iet mācīties tālāk, ja ir vēlme veikt filleru injekcijas?
Sveiki!

Esmu 1.kursa studente LU Rīgas medicīnas koledžā. Mācos māszinību. Kur un kas man ir jāmācās tālāk, ja vēlos nākotni saistīt ar filleru injekcijām utt., ko, cik noprotu, dara ārsts-kosmetologs?

Paldies!
Atbild:
Svetlana Sveboda
Labdien! Lai veiktu filleru injekcijas, nepieciešama augstākā medicīniskā izglītība. Pēc koledžas ir iespējams izmācīties par kosmetologu un veikt mezoterapiju vai turpināt mācības Stradiņa universitātē....
Atbild:
Inga Lokmane
Labdien! Veselības inspekcija ir formulējusi: mezodiegi, filleri, botulīntoksīna injekcijas, plazmoliftings ir komplicētas estētiskās medicīnas procedūras. Filleru injekcijas ir ārstnieciska metode, ko veic ārsta praksē: dermatologi, plastikas ķirurgi, neirologi, neiroķirurģi, oftalmologi vai kosmetologi, ja ir saņēmuši M63 un M64 metožu sertifikātus. Tātad profesijas izvēle Jums ir pareizā, turpiniet iesākto, mācieties par atbilstošās specialitātes ārstu!...

Kursi, semināri, mācību centri

Ko lietot pret ilgstošām un spēcīgām iesnām grūtniecības laikā?
Labdien!

Esmu 36. grūtniecības nedēļā. Jau 6. nedēļu mokos ar pamatīgām iesnām. Biju noķērusi deguna blakusdobuma iekaisumu, tika durts un tīrīts, un tagad LORs atzinis, ka viss ir kārtībā - jāturpina skalot deguns un viss nostabilizēsies. Bet man iet ļoti grūti... Ja pa dienu liekas, ka viss iet uz labo pusi - daudz uzturos svaigā gaisā, tad deguns ir vaļā un smuki tīrās, bet pēcpusdienās, sākot no kādiem 16.00, deguns pamazām aizkrīt tā, ka paelpot praktiski nav iespējams. Dažreiz pat rodas panika, jo liekas, ka deguns ir tik pilns, ka neviena gaisa plūsma tajā nav iespējama. Tad skaloju degunu ar "Quixx" vai "Hummer" (LORs ieteica), bet tas palīdz labākajā gadījumā uz kādām 30 minūtēm. Liekas, ka 6 nedēļu laikā, sālsūdeni laižot degunā, tas ir pieradis un neko daudz man nelīdz. Uz nakti LORs ieteica lietot "Nasonex", bet tas palīdz līdz 2 stundām.

Saprotot, ka esmu nomocījusies un gribu izgulēties, uz kādām 3-5 dienām uz nakti lietoju ķīmiskos deguna aerosolus ("Otrivin", "Olynth" bērniem). Un tad sāku cīņu no sākuma, jo ir naktis, kad praktiski neguļu, jo nevaru paelpot. Nav vairs spēka cīnīties ar tik briesmīgām iesnām.

Ģimenes ārsts neko man neļauj - diemžēl šajā jomā viņa nav zinoša, tāpēc ļāva lietot tikai "Rinogel", bet tas man nelīdz nemaz.

Vai Jūs, lūdzu, varētu ieteikt, ko es vēl varu lietot, lai kaut cik situācija uzlabotos? Mājās man ir inhalators, varbūt kādas inhalācijas?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa Ģimenes ārste
Labdien! Iesaku lietot "Olynth" vai "Otrivin" uz nakti, bet paralēli ilgstoši "Nasonex" - 2 pūtienus dienā, pat vairākus mēnešus. "Olynth" vai "Otrivin" pārstāt lietot, cik drīz vien iespējams (parasti 7 dienas ir drošs lietošanas ilgums), bet "Nasonex" 2 pūtienus dienā turpināt lietot vairākus mēnešus. "Nasonex" efekts sāks parādīties tikai 1 nedēļas laikā. Grūtniecēm gļotādas tūsku veicina grūtniecības hormoni un vēl papildus vai kā kairinātājs sāk darboties skābes reflukss. Tāpat nevar izslēgt...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kā novērst niezi un likvidēt pumpu zem krūtīm?
Labdien!

Ik pa laikam, kad svīstu, sāk niezēt zem krūtīm un pamanu, ka nokasu tādu kā pumpiņu, kas īsti nav redzama. Un tā jau ir kādus 2 gadus. Ir pušumiņš, kas nokasot asiņo. Tad uz kādu laiku par to atkal piemirstu, līdz atkal nokasu. Krūšturis arī berž tieši tajā vietā, līdz ar to pumpa līdz galam nesadzīst. Vai ir kāda smēre, ziede, kuru uzziest, lai šo pumpu netraumēju?

Paldies!
Atbild:
Dr. Kristīne Zabludovska
Labdien! Lai noteiktu pumpiņas vai ādas izmaiņas cēloni, vēlams noskaidrot un diagnosticēt, kas tas ir. Ieteiktu doties pie dermatologa, kas veic digitālo dermatoskopiju, un tad jau konsultācijas laikā būs diagnoze un ārstēšana....

Dermatoloģija / ādas veselība

Kāds iemesls varētu būt šādiem simptomiem?
Labdien!

Jautāšu brāļa vietā (nav piekļuves i-netam).

Par slimības vēsturi: nekādu smagu saslimšanu vai ķirurģisku iejaukšanos nav bijis. Vienīgi ģimenes ārsts uzstādīja diagnozi -Žilbēra sindroms, kas principā pa lielam nekad nav traucējis. Bet šobrīd ir sākušās nopietnas bažas. Sūdzības:
- slikta dūša (ēd visu vārītu),
- ēstgribas zudums (ēd, jo vajag, nevis gribās),
- manāmi dzeltenīgs/tumsnējs (līdz šim arī, bet noteikti ne tik ļoti),
- tumši riņķi zem acīm,
- urīns no dzeltena līdz brūnam (šķidrumu lieto pietiekami),
- svara zudums (ārsts teica - zem normas),
- depresīvs (neko negrib, nekas nepatīk, bezspēcīgs).

Šobrīd brālis strādā Vācijā un uz Latviju pagaidām nekādi netiek. Ar šīm sūdzībām devās pie tur "dežūrējošā" ārsta (ģimenes ārsta nav), uz lapiņas vācu valodā (ar tullkotāja palīdzību) sarakstot visus simptomus, jo valodu nezin. Tur paņēma asins, urīna analīzes un uztaisīja vēderam ultrasonogrāfiju. Ārsts teica, ka viss ir kārtībā, un raidīja prom. Valodu nezinādams, lai varētu ko sīkāk pajautāt, devās prom. Bet ko lai dara? Nu kā tas ir iespējams, ka viss kārtībā, bet pašsajūta tik slikta? Pie Latvijas dakteriem tik martā tiks. Ko lai dara tagad? Lūdzu, iesakiet kaut ko.

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Ārsts-homeopāts, Pāvels Naumovs, 29245544
Labdien! Noteikti brāļa sūdzības ir saistītas ar aknu un žultsceļu iztraucētu funkciju. Lai precizētu diagnozi, vajadzētu veikt papildu izmeklēšanu pie profesionāla ārsta-gastroenterologa. Ar cieņu,...
Atbild:
Anda Kariņa Ģimenes ārste
Sveiki! Žilbēra sindromam nekas vairāk kā periodiska dzeltenīga sklēru vai ādas krāsa nav raksturīgs. Mans ieteikums - braukt uz Latviju un izmeklēties. Sūdzību komplekts ir pietiekami nopietns, lai ilgi nekavētos ar nopietnu vizīti pie ārsta. Jāveic visi hepatītu testi un jāizmeklē gan vēdera dobuma orgāni, gan kuņģa /zarnu trakts....
Atbild:
Ar cieņu,
Labdien! Diemžēl bez izmeklēšanas neko ieteikt nevaram, jo uzskaitīto sūdzību iemesli var būt pie daudz un dažādām veselības problēmām....

Diagnostika

Ko nozīmē "labās puses bazāla pneimonija bronhu drenāžas traucējumu fonā - korelācija ar klīniku"?
Labdien!

Sakiet lūdzu, ko īsti nozīmē rentgena uzņēmuma secinājums "labās puses bazāla pneimonija bronhu drenāžas traucējumu fonā - korelācija ar klīniku"?

Ārste neko jēdzīgu nespēj pateikt, antibiotikas pati ar prasīšanu izprasīju.

Paldies!
Atbild:
Ar cieņu,
Labdien! Tas nozīmē - labās plaušas apakšdaļas plaušu iekaisums ar spastisku bronhītu....

Elpceļu / plaušu saslimšanas

Vai permanentā grima veikšanas sertifikāts būs derīgs arī tad, ja tiks ieviesti jauni MK grozījumi, kas neļaus bez medicīniskās izglītības veikt šo procedūru?
Labdien!

Vēlos izmācīties permanento grimu.

Pašlaik spēkā ir MK likuma grozījumi, ka, attiecīgi izejot "Tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumu sniegšanai noteiktās minimālās normas", drīkst veikt šo procedūru. Sertifikāts ir derīgs 5 gadus. Bet man rodas jautājums, kas notiks, ja pēkšņi MK atkal grozīs normas un bez medicīniskās izglītības atkal nedrīkstēs veikt šo procedūru? Un tagad daudzi mācās - liela nauda (aparāti, mācības, materiāli..). Kāda ir garantija, ka tā nevar notikt?

Paldies!
Atbild:
Svetlana Sveboda
Labdien! Kādas garantijas Jūs vēlaties no Valsts iestādēm? Ja pieņems tādu lēmumu, vajadzēs mācīties un saņemt medicīnas izglītību....

Kursi, semināri, mācību centri

Vai galvas un muguras sāpes pēc muguras traumas var novērst tikai ar vingrošanu?
Labdien!

Man agrāk nav bijis problēmu ar muguru, bet pirms divām nedēļām kritu uz ledus uz labā sāna. Sākās sāpes muguras vidusdaļā un spiediena sajūta pierē. Ģimenes ārsts skaidroja, ka rentgenā un tā aprakstā nekas traks neparādās.

Biju pie fizioterapeita, kas "salika vietā" skriemeļus un muguru sateipoja. Jutos labi (nesāpēja ne mugura, ne galva), bet pēc nedēļas teipus noņēmu un atkal sāka sāpēt galva. Fizioterapeits atkal "salika vietā" skriemeļus un lika vingrot.

Gribētu uzzināt, cik situācija ir nopietna? Vai tikšu galā tikai ar vingrošanu? Kā man rīkoties tālāk, ja mugura neturēsies kopā?

Paldies!
Atbild:
Baiba Ķence, "Arho medicīnas serviss" fizioterapeite
Labdien! Kritiens, visdrīzāk, ir izprovocējis kakla skriemeļu segmentāras nestabilitātes vai muskulatūras disbalansa izpausmes. Teips ir nostrādājis kā stabilizējošs elements, tas izskaidro simptomu atjaunošanos pēc teipa noņemšanas. Atkārtota manuālā terapija ("skriemeļu salikšana") var nedot ilglaicīgu rezultātu. Šādā situācijā būtu vēlama fizioterapeita konsultācija, lai izvērtētu Jūsu funkcionālo stāvokli un to saistību ar simptomiem, kam sekotu individuāli pielāgots fizioterapijas...
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste, Rehabilitācijas centrs "Līgatne"
Labdien! Labai pašsajūtai ir svarīgs muskuļu stāvoklis, tāpēc vingrošana ir ļoti svarīga. Ja kaulu bojājumi pēc traumas nav konstatēti, visticamāk, vingrošana (un citas fizioterapeita manipulācijas) palīdzēs....

Fizioterapija

Vai no stresa var rasties gremošanas sistēmas traucējumi?
Labdien!

Bija stress mēneša garumā, bet tagad ir problēmas ar vēderu. Iesāpas vienā, tad otrā iegurņa lejas daļas pusē, tad velk visu vēdera daļu, vairāk arī pūšas. Vai šie simptomi var būt no stresa?

Paldies!
Atbild:
Pāvels Naumovs, ārsts-homeopāts, 29245544
Labdien! Šīs sūdzības noteikti var būt saistītas ar stresa situāciju, tad īpaši reaģē organisma “trubiņas”, Jūsu gadījumā zarnu trakts. Jāmeklē ceļu uz sākotnēja līdzsvara atjaunināšanu. Ar cieņu,...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Kāpēc pēc ejakulācijas no urīnizvades kanāla nāk asinis?
Labdien!

Kāds cēlonis varētu būt tam, ka pēc ejakulācijas no urīnizvades kanāla nāca tīras asinis? Arī pēc urinēšanas asinis mazliet iztek.

Paldies!
Atbild:
Medicine.lv
Labdien! Jūsu simptomi var liecināt par dažādām veselības problēmām, tāpēc Jums noteikti jāvēršas pie ārsta-urologa. Bez ārsta izmeklējumiem noteikt simptomu cēloni nav iespējams. Ar cieņu,...

Seksoloģija / seksuālā veselība

Vai slimības lapu bērna saslimšanas dēļ var izrakstīt tikai ģimenes ārsts vai var arī LORs?
Sveiki!

Vēlējos uzzināt, vai slimības lapu bērna saslimšanas dēļ var izrakstīt tikai ģimenes ārsts vai var arī LORs?

Vienkārši mazā ir apslimusi un dosimies tieši pie LOR speciālista, tāpēc gribēju zināt, vai pēc lapas speciāli vēl jaapmeklē ģimenes ārsts.

Paldies!
Atbild:
Dr. Ivars Strazds
Labdien! Šeit var būt dažādi varianti. Ja LOR ārsts ir līgumatiecībās ar NVD, tad viņam nav nekādu problēmu izrakstīt slimības lapu. Ja nē, tad to Jums ir jāprasa ģimenes ārstam. Cieņā,...

Pediatrija / bērnu veselība

Vai bērnam tiešām varētu būt kāda produkta nepanesība?
Sveiki!

Dēliņam ir 6 nedēļas. Pamperu mainot, vairākas reizes ir bijušas asinis, gļotas. Ir bijusi arī ūdeņaina kaka ar biezpienveidīgiem gabaliņiem, bet ne visos pamperos. Uztaisījām analīzes, slēptās asinis - pozitīvs. Ziepes ++, gļotas caurj. +++, leikocīti gļotas 15-25. Esmu zvanījusi ģimenes ārstam,-teica, ka jādzer "Pangro"l un "Compliflora", kā arī lai izslēdzu no savas ēdienkartes piena produktus. Vai tā tiešām varētu būt kāda produkta nepanesība?

Paldies!
Atbild:
Dr. Ivars Strazds
Labdien! Pēc Jūsu teiktā, jādomā, ka tā ir govs piena olbaltuma nepanesība. Cieņā,...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Bērnam sāpes vēderā un nabā - kas varētu būt pie vanas?
Labdien!

Manai meitiņai (5 gadi) katru dienu sāp vēders, ir tendence uz aizcietējumu. Patreiz ievērojam diētu un lietojam "Duphalac" sīrupu mīkstākai vēdera izejai. Bet sāpes vienalga ir katru dienu. Sūdzas, ka pasāp nabiņa. Eam bijuši pie gastroenterologa, esam uztaisījuši fibrogastroskopiju (kobru) bērnam, kurā neko neatklāja. Izrakstā - funkcionāli gremošanas traucējumi, duodenopātijas iezīmes. Asins un urīna analīzes arī labas. Citreiz vēl pasūdzās meitiņa par to, ka nedaudz sūrst dzimumorgāni un, kad pakakā, dibens pasūrstot. Bijām pie ginekologa, pēc apskates teica, ka viss kārtībā. Esmu izmisumā, jo bērnam traucē. Pa nakti mēdz ieraudāties un nemierīgi gulēt. Pa dienu ir diezgan nervoza. Kad pajautāju, kas noticis, saka - sāp nabiņa. Šīs vēdera sāpes sākās jau, kad meitiņai bija apmēram gadiņš, ja ne ātrāk.

Paldies!
Atbild:
Dr. Ivars Strazds
Labdien! Šīs vēdera sāpes nav saistītas ar gremošanas orgānu slimībām. Vaina jāmeklē psihosomatikā jeb jaānodrošina bērna attīstībai labvēlīga psihoemocionālā vide. Ja tas izdosies, vēders vairs nesāpēs, jo bērna psihe būs netraucēta. Cieņā,...

Pediatrija / bērnu veselība

Kur meklēt palīdzību, ja periodiski nomoka elpas trūkums?
Labdien!

Man periodiski rodas pēkšņs elpas trūkums miera stāvoklī. Tas ir ļoti izteikts, spiedošs, sajūta, ka nav spēka elpot. Dažas stundas pirms tam ir viegls elpas trūkums. Lēkmes laikā valoda raustās, ir grūti parunāt, nedaudz reibst galva.

Esmu 30 gadus jauna sieviete, ikdienā ir aizdusa, galvas reiboņi, gadā dažas reizes noģībstu. Asinsanalīzēs aknu, holesterīna, trombocītu un citi rādītāji ir paaugstināti.

Vērsos divas reizes ar šīm sūdzībām pie ģimenes ārstes, viņa apgalvo, ka viss kārtībā. Lūdzu, lai nosūta uz sirds pārbaudēm, apgalvoja, ka nav nepieciešams. Ja būtu sirds problēmas, tad grūtniecības laikā tās būtu pamanītas (pirms 2 gadiem).

Jautājums: Vai ir iemesls meklēt palīdzību pie cita ārsta? Ja jā, tad pie kāda? Nezinu, kur vērsties.

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa Ģimenes ārste
Sveiki! Ir vērts konsultēties pie cita ārsta. Jāņem līdzi veiktie izmeklējumi, asins analīzes. Iemesli sūdzībām var būt dažādi, sākot ar anēmiju un beidzot ar epilepsiju utt. Vēl jo vairāk, ja atrastas izmaiņas analīzēs, ir jānoskaidro cēlonis....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kas varētu būt par iemeslu šādiem simptomiem un kur vērsties pēc palīdzības?
Labdien!

Nu jau labu laiku, apmēram pusgadu, ļoti bieži, praktiski katru nakti, pēdās iemetas krampji, reizēm arī ikros. Tāpat ir izteikts nemiers un uztraukums, grūtības aizmigt. Reizēm no zila gaisa sirds sāk sisties nenormāli strauji un ir sajūta, ka smoku nost. Bieži arī pa dienu sagriežas galva un sāk džinkstēt ausīs. Tāpat ir sākuši izkrist mati un arī ķermeņa apmatojums. Ir sausums mutē, kā arī izsitumi pa visu ķermeni (līdzīgi kā pinnes pusaudžiem).

Vērsos pie ģimenes ārsta. Ģimenes ārstam bija aizdomas par pazeminātu B, D vitamīna un magnija trūkumu. Tika uztaisītas asins analīzes, pārbaudot pilno asins ainu, B12, D vitamīnu, magniju, dzelzi (ferratīnu), kalciju, fosforu, cukuru, hormonus (T3, T4, TSH), ASAT, ALAT, GGT, kreatenīnu. Visas analīzes normas robežās. Tomēr izrakstīja vitamīnu un magnija kursu. Izdzēru zāles, bet visi simptomi palika tur pat, kur bijuši.

Kas varētu būt par iemesliem šiem simptomiem un kur man būtu jāvēršas tālāk?

Esmu vīrietis, 29 gadi, 183 cm, 96 kg.

Paldies!
Atbild:
Ārsts-homeopāts, Pāvels Naumovs, 29245544
Labdien! Jūsu sūdzības izklausās pēc veģetatīvas disfunkcijas ar mikrocirkulācijas traucējumiem, konkrēti, ar sastrēgumiem venozā sistēmā. Varbūt pie vainas mazkustīgs dzīvesveids, sēdošs darbs, stresi, organisma iekšējas aptaukošanās utt.? Nāciet uz konsultāciju - runāsim par organisma attīrīšanos un harmonizāciju. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Pie kāda ārsta jāvēršas, ja ir diagnoscēta saslimšana ar rozi?
Labdien!

Pie kāda ārsta jāvēršas, ja ir diagnoscēta saslimšana ar rozi?

Paldies!
Atbild:
Dr. I. Dūdiņa, internists
Labdien, cien. Ieva! Ar šo diagnozi iesaku Jums vērsties pie ķirurga. Cieņā,...
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Pie ģimenes ārsta! Erysipecas (tautā saukta par rozi) ir streptokoku izraisīta ādas infekcija, kuru ārstē ar antibiotikām. Jostas roze ir herpes vīrusa zoster vīrusa izraisīta infekcija. Ārstēšana ir atkarīga no tā, cik ilgi ir simptomi. Sākumā lieto "Acyclovir" iekšķīgi, vēlīnam sāpju sindromam palīdz gabapentīnu grupas medikamenti. Dodieties pie sava ģimenes ārsta....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai "Tyrozol" lietošana ir droša mazulim zīdīšanas periodā?
Labdien!

Vēlējos painteresēties par "Tyrozol" lietošanu. Mani vairogdziedzera rādītāji ir sekojoši : TSH 0.008 T4 33.3 T3 9.0.

Biju pie endokrinologa, un viņš man izrakstīja lietot "Tyrozol" 2 reizes dienā - no rīta 20 mg un vakarā 10 mg. Šādu devu jālieto nedēļu. Bet es šobrīd baroju 8 mēnešus vecu bērniņu. Jautājums ir par to, vai tik liela zāļu deva neatstāj kādu iespaidu vai blaknes uz mazuli?

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! "Tyrozol" lietošana zīdīšanas periodā nav aizliegta. Ceru, ka par zīdīšanu informējāt savu endokrinologu. Arī bēnam reizēm jānosaka hormonu līmenis....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc katru dienu sāp galva un ir slikta dūša?
Labdien!

Pirms neilga laika pa galvu skrēja tādas kā mazas tirpošas sajūtas, tāpēc aizgāju pie neirologa, kas izrakstija zāles galvai, domāšanai. Teica, ka nekā nopietna neesot. Pēc laika sāku lietot zāles, bet no tām palika tikai sliktāk. Sāka sāpēt galva un no rītiem, reizēm arī dienas laikā ir slikta dūša. Tā jau ir ilgu laiku. Bet vemšanas nav, vienkārši nelaba sajūta - itkā tūļiņ būs vemšana. Piebildīšu, ka man ir bijuši trīs smadzeņu satricinājumi. No kā tas varētu būt? Esmu veēl ļoti jauna.

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Ja no medikamenta ir slikta dūša un pašsajūta pasliktinās, nevajag to lietot. Kontaktējieties ar ārstu, kas zāles izrakstīja, vai konsultējieties ar savu ģimenes ārstu, lai izlemtu par tālāko ārstēšanu....

Diagnostika

Vai jāiet pie vertebrologa?
Labdien!

Veikta elektromiogrāfija un slēdziens -L5dx, S1dx, L5 sin > S1 - dziļš saknīšu bojājums (hronisks). Ko tas nozīmē?

Sāp mugura, tirpst kājas un reizēm labā kāja ir nejutīga. Jāstaigā ar spieķi un korseti. Vai ir jāiet pie vertebrologa ar šo slēdzienu? Vai ir jāpiekrīt operācijai? Vai var atteikties no operācijas un iet uz Valsts darbspēju ārstu komisiju ar savām vainām? Kas nosūta uz komisiju un kur tā ir?

Paldies, jauku dienu!
Atbild:
Dr. I. Dūdiņa, internists
Labdien, god. Juri! Jūsu minētā diagnoze, vienkārši sakot, nozīmē to, ka Jums ir bojātas nervu saknītes, kas izraisa nopietnas muguras problēmas. Noteikti iesaku Jums vērsties pie vertebrologa vai neirologa ar šo slēdzienu. Tad arī Jūsu ārstējošais ārsts noteiks, vai Jums ir nepieciešama operācija. Uz veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju var nosūtīt Jūsu ģimenes ārsts. Cieņā,...

Diagnostika

Ar ko var būt saistīta mainīgā elpošana un raustīšanās miega laikā?
Labdien!

Tā kā man ir trausls miegs, naktī jūtu un dzirdu sava drauga naktsmieru.

Nakts laikā esmu pamanījusi, ka draugam, ilgstoši guļot uz muguras, elpa ir normāla, tad paliek sēcošāka un ātrāka, tad atkal normalizējas. Ir reizes, kad pēc paātrinātās elpošanas, viņš dažas sekundes neelpo vispār, tad atkal atsāk.

Vēl visam papildus nakts laikā periodiski noraustās rokas un/ vai kājas/, vai salecas viss ķermenis.

Vēlētos noskaidrot, vai tas ir pamats satraukumam? Ļoti nepatīk elpošanas izmaiņas, kā arī raustīšanās, kas nav saistīta ar iemigšanu.

Pie kāda ārsta vērsties, kādi izmeklējumi jāveic? Kas varētu būt par cēloni tādai nakts uzvedībai? Tas pārsvarā notiek nakts otrā pusē.

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa Ģimenes ārste
Sveiki! Nakts laikā miegā mainās dažādas miega fāzes. Cilvēks sapņo un var novērot ekstremitāšu kustības, elpošanas ritma izmaiņas, acu ābolu kustības. Tas ir normāli. Ja draugs krāc un aiztur elpu, tā jau ir cita lieta, to sauc par miega apnoju un tad ir vēlama konsultācija Miega laboratorijā Dzirciema ielā 16....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai tiešām man ir veģetatīvā disfunkcija?
Labdien!

Vēlētos noskaidrot, vai tiešām man varētu būt veģetatīvā nervu disfunkcija.

Man ir 27 gadi, sieviete, nesmēķēju.

Īsumā: Novembrī piedzīvoju negaidītu radinieka zaudējumu. Sākās nepatīkamas domas un bailes par citiem radiem un sev tuviem cilvēkiem. Domas kļuva uzmācīgas - centos tās atgrūst.

Tad sākās spiešana krūškurvī, slikta dūša, drebuļi. Uzņemšanā veica kardiogrammu - normāla, asinsanalīzes - normālas. Noteica diagnozi -veģetatīvā nervu disfunkcija. Izrakstīja "Adaptol".
Izlietoju "Adaptol" kursu, simptoni daļēji pazuda, tikai ir duroša sajūta sirds rajonā. Konstatēju paaugstinātu assinspiedienu ap 130/89, pulss no 75 - 89 dažreiz vairāk.

Ģimenes ārsts izrakstīja "Anapril 10" un atkārtoti "Adaptol".

Vairogdziedzera analīzes normālas.

Turpinu dzert "Adaptol", bet ik pa laikam rodas durošās sāpes sirds rajonā, kā arī ik pa reizei piemeklē sajūta, ka nevar līdz galam ieelpot.

Papildus visam - ļoti slikti guļu, iemiegu un naktī ik pēc 2 stundām mostos un atkal mēģinu iemigt. Kad pamostos, ir reizes, kad esmu pastiprināti sasvīdusi.

Tāpat vēl ir satraukums par tuviniekiem, uzmācīgas domas.

Vai tiešām tā ir veģetatīvā disfunkcija? Kā ar to cīnieties, kā atgūt veselīgu miegu, jo pirms visa šī gulēju ļoti labi? Vai ir nepieciešami vēl kādi papildu izmeklējumi? Pie kāda ārsta griezties?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Sveiki! Jums ir attīstījusies neiroze ar trauksmi un miega traucējumiem. Spiediens un pulss reaģē uz adrenalīnu, bet vēl ir normas robežās (spiediens 130/89 mmHg ir normas robežās). Durošas sāpes krūšu kurvī pie dziļas ieelpas gan, šķiet, nāk no muguras (kā starpribu nerva kairinājums). Iesaku fiziskas aktivitātes, stiepjošus vingrojumus mugurai. Vēlama psihoterapija. Ja ar "Adaptol" vien nepietiek, būtu jāapsver antidepresantu kurss komplektā ar psihoterapiju. Agrāk šādas sūdzības, kur...
Atbild:
Dr. Velga Sudraba
Labdien, Zanda! Jūsu lielākais un satrauktākais jautājums ir par to, vai Jums ir veģetatīvā disfunkcija? Un tas liek domāt par vairākām lietām: vai nu Jūs šī diagnoze ļoti biedē vai Jūs neuzticaties speciālistiem, kuri to Jums noteica, vai arī Jūs esat pārliecināta, ka Jums ir kaut kāda cita slimība, kuru vēl nav noteikuši. Neatkarīgi no tā, kurš variants ir īstais, tomēr ir labas un ne tik labas ziņas. Pirmkārt, Jums veiktas analīzes, vairākas izmeklēšanas un nav atrastas objektīvas atradnes, nav atrasti...
Atbild:
Žanete Sebre, ārste-psihoterapeite
Labdien! Emociju regulācijas traucējumi bieži izpaužas kā veģetatīva disfunkcija. Iespējams, ka piedzīvotais zaudējums ir radījis spēcīgas emocijas, ko ir grūti izprast un līdz ar to grūti iekšēji labi pārvaldīt. Šāds emocionāls "sajukums", ja tā var teikt, var attiecīgi izraisīt arī autonomās nervu sistēmas "sajukumu" jeb disfunkciju. Vēlama vizīte pie psihoterapeita....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc var rasties dedzinošas sāpes ribās, priekšpusē?
Sveiki!

Pēdējā laikā ir tādas kā dedzinošanas sāpes ribās, priekšpusē. Nesen arī sataustīju tādu kā mazu bumbulīti. Kas tas varētu būt un pie kādiem speciālistiem jādodas?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Grūti komentēt. Dodieties pie sava ģimenes ārsta. Ja būs nepieciešami speciālisti, ģimenes ārsts Jūs nosūtīs....

Diagnostika