medicine.lv skaitļos

Lietotāji online132
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Kā rīkoties, ja nomoka koncentrēšanās problēmas un sāpes visā ķermenī?
Labdien!

Man ir 23 gadi.

Lieta tāda, ka mans darbs saistīts ar datoru un, protams, tas ir sēdošs darbs ofisā. Neesmu nekāds "ņīdētājs" un vienmēr visu paciešu vai pierodu, bet nu jau ir pavisam apnicis tas, ka nespēju vispār nekam koncentrēties ilgāk par 10 minūtēm. Sāp visas malas, īpaši spranda un mugura, prāts nespēj padomāt. Nesēžu pie datora ilgāk par 90 minūtēm un ik pa laikam izeju pastaigāt uz 15 minūtēm.

Lūdzu, iesakiet, ko man darīt, lai tā nebūtu!

Paldies!
Atbild:
Dr. M. Funka
Labdien! Tā ir izplatīta problēma cilvēku, kas ikdienā strādā ar datoru, problēma, kakla skriemeļi cieš. Iesaku vingrojumus kakla skriemeļiem, strādājat ar apkakli un varbūt pat vērts apmeklēt osteorefleksoterapiju....

Fizioterapija

Kāds speciālists var palīdzēt izvēlēties piemērotākās ortopēdiskās pēdiņas?
Labdien!

Man sāp abi ceļi skrienot. Esmu taisījusi sonogrāfiju abiem ceļiem, un atklājās, ka tajos ir nedaudz šķidrums. Būtu nepieciešamas ortopēdiskās pēdiņas. Tā kā tās nemaksā 5 €, gribu izvēlēties piemērotākās. Kāds speciālists man varētu palīdzēt pieņemt pareizāko lēmumu un sniegt ieteikumus situācijas uzlabošanai? Traumatologs, ortopēds, fizioterapeits, vai kāds cits? Vēlos jau ātrāk iet skriet, tādēļ ceru uz ātru atbildi.

Paldies!
Atbild:
Agris Briedis, tehniskais ortopēds
Labdien! Jau daudzus gadus gatavojam individuālas ortopēdiskās zolītes. Esam izmēģinājuši dažādas ekspress metodes un dažādas citas zolīšu izgatavošanas tehnoloģijas. Visu individuālo tehnisko palīglīdzekļu izgatavošanā ļoti svarīga ir mērījumu iegūšanas metode un to interpretācija tehnoloģijā (ne vienmēr izmērs un izstrādājums ir 1:1). Ļoti adekvāta pēc būtības ir mēru ņemšana ar ģipša atlējumu, ko agrāk praktizējām. Diemžēl, tas ir pārāk darbietilpīgi. Uz labu un rūpnieciski ražotu izstrādājumu...
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Vislabāk ortopēdiskās pēdiņas palīdzēs izvēlēties ortopēds. Maz ticams, ka pēdiņas pilnībā atrisinās visas problēmas. Iesaku konsultēties arī ar rehabilitācijas ārstu un fizioterapeitu....

Traumatoloģija / ortopēdija

Kā parvarēt bailes vērsties pēc palīdzības?
Labdien!

Kā parvarēt bailes vērsties pēc palīdzības? Jo, ja es nepārvarēšu savas bailes, pašnāvība depresijas dēļ vai dabiskā nāve dēļ nerūpēšanās par veselību izskatās mani reālākie varianti.

Paldies!
Atbild:
Dr. Sandra Vītola, ārsts psihoterapeits-psihiatrs.
Labdien! Nav viegls uzdevums dot atbildi uz šādu jautājumu. Bailes ir nopietns pretinieks, kas vislabākos nodomus var vienā mirklī sajaukt. Mans ieteikums būtu sākumā mēģināt kontaktēties ar speciālistu attālināti (pieļaujot iespēju-anonīmi), kas varētu dot zināmu drošības sajūtu, un ar vairākiem speciālistiem vienlaikus, lai nav jāfokusējas tikai uz vienu kontaktu. Šādi mēģinājumi varētu palīdzēt atrast to speciālistu, ar kuru Jūs justos iespējami mierīgāk un drošāk, lai veidotu ilgtermiņa kontaktu...
Atbild:
Dr. Inita Lēna Goldšteina
Labdien! Domāju, ka bailes pārvarēt var, labāk iepazīstot to, no kā baidās. Varat vairāk palasīt par psihoterapijas metodēm, kā tas notiek, un, izvēlēties to specālistu, ar kuru, Jūsuprāt, Jūs justos visdrošāk. Piemēram, ar ārstu vīrieti vai sievieti. Varat paskatīties info www.arstipsihoterapeiti.lv. Tāpat varat palūgt, lai kāds ģimenes loceklis vai draugs Jūs pavada līdz ārsta praksei un sagaida pēc vizītes. Noteikti ir vērts meklēt palīdzību, jo to ir iespējams saņemt....

Psihoterapija / psihiatrija

Reibonis, gaisa trūkums, paātrināta/palēnināta sirdsdarbība kopš bērnības - kas ar mani notiek?
Labdien!

Man ir 56 gadi. Mana problēma sākās senā bērnībā, gados 13-14, kad, stāvot klases priekšā, sāku sarkt, tad parādījās viegls reibonis - tāds itkā viss acu priekšā peldētu. Dažreiz sirds sitās ļoti strauji, dažreiz - ļoti lēni, pat likās, ka tā apstāsies. Tas turpinājās ilgi, pat neatceros, cik... Ap gadiem 18-19 nevarēju nostāvēt rindā veikalā vai skolā, trūka gaiss, reiba galva. Tā dzīvoju visu mūžu, nevienam neko neteikdama, sarku, bālēju, bet neģību.

Tagad, kad tuvojas menopauze, papildus tam visam sākušies karstuma viļņi, kas var uznākt vairākas reizes dienā un pat stundas laikā. Esmu vērsusies pie ginekologa, ģimenes ārsta- ieteica hormonus aivietojošo terapiju. Tāpat biju pie homeopāta, un ir uzsākta terapija, pagaidām nekādus uzlabojumus nejūtu.

Lūdzu, izskaidrojiet, kas ar mani notiek? Un ko vajadzētu darīt?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Ņemot vērā aprakstīto, Jums ir menopauzes traucējumi. Neklātienē konkrētus ieteikumus nevar dot. Kā jau Jums ir ieteikts, vienīgā iespēja ir hormonus aizvietojošā terapija. Pēc manas pieredzes, homeopātiskie līdzekļi palīdz tikai ļoti ilgstošā periodā un pie nelieliem traucējumiem. Iesaku izvēlēties ginekologu, kam uzticaties, un paklausīt ieteikumiem, kas ir akceptēti visā pasaulē....

Diagnostika

No kā var būt regulāri drebuļi/ salšanas sajūta?
Labdien!

Esmu sieviete, 31 gads. Man jau gadu ir drebuļi/salšanas sajūta. Tas viss sākās pagājušā gada februārī paralēli slimošanai (bija iesnas, ļoti sāpēja galva, spieda acis, pieri, zem acīm). Rentgenā tika konstatēta diezgan pamatīga deguna gļotādas tūska. Lietoju zāles, sāpes pārgāja, taču drebuļi turpinājās.

Maijā aizgāju pie ģimenes ārstes, lai nosūta uz kaut kādām analīzēm, sakarā ar šiem neizskaidrojamiem drebuļiem. Nosūtīja uz nepilnu asins ainu, glikozi plazmā un hormoniem (brīvais T4 un THS). Analīzēs viss bija kārtībā.

Vasaras vidū atkal saķēru nelielas iesnas. Papūtu degunā pūšamās zāles, un viss bija kārtība. Vasarā arī biju aizbraukusi pie otolaringologa, lai paskata degunu un rīkli, jo sāku domāt, ka tie drebuļi varētu būt no neizārstētām iesnām. Ārsts teica, ka esot nedaudz palielināta labās nāss gļotāda, diagnozē ierakstīja - hronisks sinuīts. Izrakstīja padārgas zāles, taču zāles nenopirku. Domāju, ka problēma jau nav tik liela.

Sākoties rudenim, oktobrī, saaukstējos un atkal iesnas bija klāt. Atkal viss tas pats, kas februārī (rentgena izmeklējums, analīzes, spiediena sajūta sejā, galvassāpes). Lietoju zāles, viss pārgāja. Ir bijuši mēneši, ka drebuļi/ salšanas sajūta vispār nav bijusi. Un tad atkal uznāk periods, kad parādās un tad pazūd.

Arī šogad februārī saaukstējos, bija iesnas. Pie ārsta negāju, jo, papūšot degunā zāles, viss ātri pargāja. Tagad man uz šo brīdi atkal diezgan bieži ir tie drebuļi. Tam visam paralēli pirms laika sāka salt kājas (kājas paliek vēsas), kā arī dažkārt rokas ir aukstas. Kaut kā neatceros, ka agrāk man tā būtu bijis ar to roku un kāju salšanu. Tad uzvelku siltākas zeķes un ko biezāku, un pēc laika paliek siltāk. Ir reizes, kad salšanas sajūta sākas pirms miega, esot jau zem segas, rokas un kājas arī sāk salt. Tad saģērbjos, un paliek silti, un pēc laika viss pāriet.

Nedaudz no tā visa atkāpjoties - pirms vairāk nekā četriem gadiem man veica žultspūšļa operāciju, pirms trīs gadiem man sākās ļoti stipra nātrene, angiodēma, sākumā no vienkāršām pumpām un uzpampušām lūpām līdz nenormālai nātrenei pa visu ķermeni. Biju pie alergologa. Analīzēs tika konstatētas autoantivielas pret IGE. Organisms nespēja atpazīt pats sevi un uzbruka pats savām šūnām. Šis laika posms bija ļoti smags, it sevišķi emocionāli, ķermenis bija nomocījies ne pa jokam. Tāpat arī šajās analīzēs uzrādīja alerģiju pret putekļiem un spalvām. Izgāju divu mēnešu autohemoterapijas kursu, un viss pārgāja, organisms pamazām tika savests kārtībā.

Tāpat man jau ļoti daudzus gadus ir arī mugurkaula skolioze pa kreisi un jostas daļas diska trūce. Mugura arī sāp, reizēm pat ļoti. Arī muguras augšdaļa ir sākusi par sevi manīt. Esmu pati par sevi emocionāls cilvēks, arī stress uznāk šad un tad, reizēm padzeru nomierinošus līdzekļus.

Tad nu mans jautājums būtu - no kā varētu būt šie drebuļi/ salšanas sajūta, kas neizzūd? Vai tas, ka man ir bijusi operācija pilnā narkozē, tas ka bija šī nātrene, saaukstēšanās ik pa laikam, muguras problēmas, varbūt tas viss ir kaut kā saistīts un atstājis ietekmi uz imunitāti? Pēc 30 gadu vecuma ķermenis mainās un varbūt tas ir ar to saistīts? Vai arī tas viss ir no nerviem?

Ceru rast kādu atbildi...

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Bez izmeklēšanas nekādus secinājumus un ieteikumus izdarīt nevaram. Šie drebuļi var būt saistīti ar veģetatīvās nervu sistēmas spazmām, imūnsistēmas agresivitātes izpausmēm, žults ceļu spazmām utt. Ja vēlaties mūsu ieteikumus, varam piedāvāt veikt vispārēju organisma pārbaudi šūnu līmenī mūsu medicīnas iestādē, kuras laikā tiek pārbaudīti visi iekšējie orgāni un sistēmas. Sīkāku informāciju var uzzināt, zvanot uz tālruni 27088877. Ar cieņu,...

Imunoloģija

Stipra sirdsdabība, elpas aizciršanās, trauksme un vājums pēc fiziskas slodzes - vai veģetatīvā distonija?
Labdien,

Esmu 28 gadus vecs, 180 cm, 85 kg.

Dažkārt naktīs nākas celties, jo sirds sāk stipri sisties, jūtams pulss - visstiprāk vēderā. Var redzēt, kā vēders "cilājas" no sirdspukstiem. Šie simptomi var parādīties arī dienas laikā.

Neatkarīgi no iepriekš minētajām sūdzībām, dienas gaitā var gadīties, ka "aizcērt elpu" uz +/- sekundi, un liekas, ka ķermenis sastingst uz to brīdi un sirds izlaiž sitienu.

Dažkārt pēc fiziskām aktivitātēm (piemēram, svaru zāles, futbola spēles) jūtu trauksmi, sirds nespēj nomierināties, ir vājums.

Pirms gada veicu MR sirdij, balstoties uz minētajām sūdzībām. Viss bija kārtībā. Esmu izgājis arī slodzes testu uz velo (sasniedzu 300w) - viss bija normā, tai skaitā arī asinsspiediens.

Ģimenes ārsts pieņem, ka tie varētu būt veģetatīvās distonijas izrasīti traucējumi.

Vai tiešām šo stipro sirds pukstēšanu, sišanos var izraisīt VD? Un vai pēkšņa, īslaicīga elpas aizciršanās, trauksme un vājums pēc fiziskas slodzes arī var būt saistāmi ar VD? Vai tā var būt arī cita saslimšana?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Visi Jūsu minētie simptomi ir raksturīgi veģetatīvajai distonijai. Ja vēlaties mūsu viedokli un ieteikumus, tad varam piedāvāt veikt vispārēju organisma izmeklēšanu šūnu līmenī, balstītu uz biorezonansi, kuras laikā varēsim noskaidrot, vai ir problēmas arī kādā orgānā, vai tā tomēr ir tikai veģetatīvās distonijas izpausme. Sīkāku informāciju par minēto izmeklējumu var uzzināt mūsu mājas lapā www.vs888.lv, vai zvanot uz tālruni 27088877, kā arī facebook.com/veselibassalons888/ Ar...
Atbild:
Dr. Inita Lēna Goldšteina
Labdien! Jā, šie simptomi var būt saistīti ar veģetatīvo distoniju. Ja visi objektīvie izmeklējumi ir veikti, ieteiktu Jums nekautrēties vērsties pie ārsta psihoterapeita....

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Vai cervicīts tiek ārstēts pareizi?
Labdien!

Man ir 25 gadi. Janvārī tika veikts dzemdes kakla skrīnings, rezultāts bija usc - ar a2 - cervicīts. Tika paņemta analīze uz cilvēka papilomas vīrusu, kas izrādījās negatīva. Cervicītu ārstēju ar "Polygynax" 12 dienas, un tagad 6 mēneši jālieto "Papilocare" vaginālais gēls.

Jautājums - vai ārstēšana rit pareizi? Jo lasīju ārzemju lapās, ka pie cervicīta arī nosūta uz kolposkopiju un veic detalizētāku apskati. Izlēmu arī vakcinēties pret cilvēka papilomas vīrusu, bet tagad rodas šaubas, jo forumos apspriež neauglības risku. Tāpēc vēlos noskaidrot vēl kāda speciālista viedokli.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jā, ārstēšana ir atbilstoša pasaules medicīnas vadlīnijām. Forumos apspriežamajiem jautājumiem nav komentāru....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kādus vingrinājumus un pēc cik ilga laika var veikt, ja pirms diviem mēnešiem veikta vēdera baltās līnijas trūces operācija?
Labdien!

Pirms diviem mēnešiem man bija vēdera baltās līnijas trūces operācija. Kādus ārstnieciskās fizkultūras vingrinājumus un pēc kāda laika ir atļauts veikt?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Neredzot pašu pacientu un veiktās operācijas apjomu, nevaru neko rekomendēt. Ja nav ķirurga ieteikumu, nepieciešams klātienē konsultēties ar fizioterapeitu un/vai rehabilitācijas ārstu....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc var būt paaugstināta jutība intīmajā zonā?
Labdien!

Jau vairākas naktis nevaru gulēt, jo sajūtas intīmajā zonā rada trauksmi. Nemāku paskaidrot to sajūtu, bet klitora vieta ir tāda jutīga, gribas saspiest kājas, lai nebūtu tās sajūtas. Kā lai mazina šo sajūtu?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Šādas izpausmes var būt vulvas iekaisumam. Neklātienē nevar noteikt, kas izraisa problemu, tādēļ jādodas pie ginekologa. Nevalkājiet ciešu, sintētisku apakšveļu. Apmazgājieties tikai ar aptiekā iegādātiem intīmās higiēnas līdzekļiem....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc pēc dzemdībām "pazudušas" krūtis un vai to iespējams mainīt?
Labdien!

Esmu 29 gadus jauna sieviete, divu meitiņu mamma. Pēc abām dzemdībām manas krūtis ir pilnībā pazudušas. Mans svars ir 51 kg, augums 176 cm. Vēlos atgūt savas krūtis. Vai tas ir iespējams bez ķirurģiskas iejaukšanās?

Vēl man ir retrocervikālā endometrioze, kura tiek novērota visu laiku.

Meitiņas baroju ar krūti, 6 mēnešus un 3 mēnešus. Krūtis bija pietiekoši lielas un skaistas, bet šobrīd radušies daudz kompleksi krūšu dēļ.

Lasīju, ka krūšu lielumu ietekmē hormonālas izmaiņas - estrogēns un progesterons. Vai šos hormonus varu uzņemt papildus, un krūtis atgriezīsies? Vai nepieciešami sīkāki izmeklējumi? Vai krūšu pazušana varētu būt saistība ar endometriozi?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Sievietes krūts sastāv no taukaudiem un dziedzeraudiem. Pēc apraksta saprotams, ka Jūsu svars ir pazemināts. Atgūstot normālu svaru, arī krūšu audi palielinātos. Lietojot hormonus, krūšu izskatu atgriezt nevar. Endometrioze neietekmē krūšu izskatu. Iesaku apdomāt jautājumu par inplantu ievadīšanu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kad īsti jāstājas grūtniecības uzskaitē?
Labdien!

Esmu grūtniece, pirmajā vizītē pie savas ginekoloģes biju 6. nedēļā, kad tika konstatēta grūtniecība. Nākamo vizīti daktere nozīmēja 12. nedēļās un 3 dienās, kad plānota stāšanās uzskaitē. Mani uztrauc - vai tas nav par vēlu? Normatīvie akti nosaka, ka grūtniecības uzskaitē jāstājas līdz 12. nedēļai. Daktere mani mierina, ka grūtniecība ir konstatēta un stāšanās uzskaitē ir tikai papīru aizpildīšana. Vai, stājoties uzskaitē 12. nedēļās un 3 dienās, es pirmsdzemdību atvaļinājumu saņemšu 70 dienu apmērā?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Normatīvie akti nosaka, ka grūtniecības uzskaitē jāstājas līdz 12. nedēļai. Jūs esat apmeklējusi ginekologu 6. nedēļā, tātad esat jau novērošanā no grūtniecības konstatēšanas dienas. Pēc normatīviem mātes pasi izsniedz 16. grūtniecības nedēļā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Bieži raudu - kā rīkoties, lai to mainītu?
Labdien!

Man kopš bērnības bijusi tieksme bieži uztraukties. Saprotu, ka tas nav labi ne man pašai, ne apkārtējiem, taču neko ar sevi nevaru padarīt. Pavisam grūtos brīžos uznāk arī ļoti sliktas domas.
Pēdējā laikā ļoti bieži raudu, asaras vienkārši birst un birst. Saprotu, ka nekas nepaliek labāk, tikai sliktāk. Dzīvoju laukos un baidos, ka par manām problēmām uzzinās visi, kā arī baidos zaudēt darbu.

Pastāstīju ģimenes ārstam par miega problēmām. Man izrakstīja "Somnol". Jau nedēļu to dzeru, naktīs guļu, taču bieži mutē jūtams sīvums, savdabīgas mēles vai kakla sāpes. Esmu pierakstījusies pie otolaringologa. Izrakstīts arī "Coaxil", taču neesmu to sākusi lietot. Man to darīt ir bail, jo saprotu, ka, to dzerot, nedrīkst arī braukt ar mašīnu.

Ko iesakāt darīt? Ļoti baidos sākt lietot nopietnas zāles un būt no tām atkarīga. Varbūt man var palīdzēt kādas tējas?

Paldies!
Atbild:
Dr. Inita Lēna Goldšteina
Labdien! Iesaku tomēr lietot medikametus, jo tie patiešām var palīdzēt, un Jūsu situācija izklausās gana nopietna. Nevaru konsultēt, Jūs neredzot, taču ārsts, kas Jūs redzēja un nozīmēja noteikto medikamentu, redzēja iemeslu izrakstīt Jums zāles. Ir situācijas, kur tējiņas nepalīdz, bet, nesākot lietot zāles, Jūsu stāvoklis var kļūt vēl grūtāks. Sākot lietot antidepresantus, nepieciešams regulāri konsultēties ar ārstu, kurš tos nozīmēja, lai atrastu piemērotu medikamentu un precīzi pieregulētu devu....

Psihoterapija / psihiatrija

Vai ar cilmes šūnu palīdzību var izārstēt epilepsiju?
Labdien!

Vai ar cilmes šūnu palīdzību var izārstēt epilepsiju? Ja var, tad vai to var izdarīt Latvijā? Un vai ar šīm šūnām var ārstēt gan bērnu, no kura ir šūnas iegūtas, gan vecāku? Un vai audu pietiktu abiem?

Paldies!
Atbild:
Inese Bolmane
Labdien! Paldies par jautājumu! Mezenhimālās cilmes šūnas eksperimentālajās terapijas metodēs 70% gadījumu tiek pielietotas tieši dažādu neiroloģisku bojājumu ārstēšanā. Epilepsija bieži ir viena daļa simptomu no pamatslimības. Parasti ārstēšanu uzsāk pēc iespējas agrāk, jau bērnībā, ja saglabātas nabassaites audu šūnas. Latvijā netiek pielietotas cilmes šūnas, kas iegūtas no jaundzimušā, taču Polijā ir vairākas klīnikas, kas veic ārstēšanu. Vairāk www.nabassaite.lv...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ko darīt, lai atbrīvotos no šiem simptomiem?
Labdien!

Šķiet, ka drīz noguršu no slimību meklēšanas, bet jau ilgāku laiku jūtos nogurusi, varētu visu laiku gulēt, spiež krūtīs ,grūti elpot, sāp vēders, dedzina kuņģi, uz vakaru vēders piepūties. Naktī bieži tirpst rokas un pamostos sasvīdusi. Pa dienu, padomājot, ka kaut kas nav labi, rokas uzreiz ir mitras.

Usg vēderam ir viss kārtībā, vairogdziedzera usg arī normā. Ir bijusi muguras diska trūce, bet vingrojot tagad ir ok.

Izlasot kādu rakstu par slimību, šķiet tā būs manējā. Visādas domas galvā. Esmu runājusi ar neirologu. Pašai šķiet, ka cenšos dzīvot ar pozitīvismu, bet kaut kā nepalīdz. Ko darīt?

Paldies!
Atbild:
Dr. Rolands Ivanovs
Labdien! Jūsu aprakstītās sūdzības varētu būt depresijas (nogurums, enerģijas trūkums, pastiprināta miegainība) un trauksmes ("spiež krūtīs, grūti elpot", "naktī bieži tirpst rokas un pamostos sasvīdusi, pa dienu, padomājot, ka kaut kas nav labi, rokas uzreiz ir mitras") simptomi ar funkcionāliem kuņģa-zarnu trakta darbības traucējumiem ("sāp vēders, dedzina kuņģi, uz vakaru vēders piepūties"). Lai to apstiprinātu, būtu vērts aiziet uz konsultāciju pie psihoterapeita un/vai psihiatra, kā arī...
Atbild:
Krista Rage, ārste-psihiatre
Labdien! Minētie simptomi liecina par somatoveģetatīvās sistēmas problēmām. Būtu jāmeklē palīdzība pie psihoterapeita, psihiatra, jo varētu būt grūti tikt galā vienai pašai, tādēļ palīdzība pie speciālistiem būtu noderīga....
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc apraksta spriežot, ir veikti izmeklējumi, bet nekas nav atrasts. Tad jāizdara secinājums, ka Jums visdrīzāk ir problēma ar veģetatīvo nervu sistēmu. Varam piedāvāt veikt vispārēju organisma pārbaudi šūnu līmenī, kuras laikā tiek izmeklēts pilnīgi viss organisms, lai atrastu iemeslu Jūsu sūdzībām un pārliecinātos, ka/vai tā ir veģetatīvā nervu sistēma un nepieciešamības gadījumā ieteiktu papildus meklēt palīdzību pie psihiatra. Sīkāku informāciju varat uzzināt mūsu mājas lapā...

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Vai tiešām šie simtomi liecina par uzmanības deficīta sindromu bērnam, un kā pareizi rīkoties?
Labdien!

Situācija tāda... Manam piecgadniekam nesen neirologs noteica diagnozi - uzmanības deficīta sindroms, taču nezinu, cik daudz taisnības ir ārstam, jo viņš īsti neieklausījās tajā, ko stāstīju par to, kā bērns uzvedas. Tagad jālieto "Espriko" 2 mēnešus pa 4 kapsulām dienā + nomierinošs sīrups. Mēnesi lietojam, pieturamies ikdienā pie audzināšanas noteikumiem, ko ģimenes ārsts ieteica, bet progress pagaidām principā nav.

Gribu saprast, vai ir vēl kāds veids, kā pārliecināties, vai diagnozi noteica pareizi? Jo varbūt es no bērna prasu par daudz vai arī pie dzīves situācijas viņš nespēj/negrib pierast?!

Ir audžutēvs, ko sauc par tēti, un bioloģiskais tēvs, ko satiek reti. Ir māsa - pusotru gadu jauna. Bet problēmas ar uzvedību puikam ir jau no gada vecuma.

Viss sākās ar šķiršanos, puika attīstījās labi, sāka runāt, bet, kā izšķīros, pārstāja izrunāt pat vārdu "mamma", uz kādu pusgadu "apklusa". Atsāka runāt trīs gadu vecumā. Pa to laiku jau bija citas uzvedības problēmas, histērijas lēkmes līdz stadijai, kad apdraudēja savu veselību (zils, bez elpas, krita uz kāpnēm). Kad attapās no histērijas, neviens nesaprata, kāpēc tā sākās. Vēlāk arī atkārtojās tādas lēkmes, bet nedaudz vieglākos veidos. Psiho, met mantas (reizēm), kaujas (reizēm), nespēj koncentrēties, visu laiku ir nemierīgs, skaļi uzvedas, bakstās, knubinās ar pirkstiem, runā skaļi un daudz, nespēj vai negrib veikt vienkāršus uzdevumus, elementāras lietas pārvērš traģēdijā - piemēram, saģērbšanās mums ir karš. Grib visur būt pirmais, taču, kad pašam kas jāpaveic un nespēj tik ātri, kā citi, vai vispār nesaprot, kas jādara, tad sāk sevi noniecināt, raud, un sākas dusmu lēkmes - gan mājās, gan bērnudārzā. Arī ciemos daudz kas no šī visa izpaužas.

Pašai ir emocionāli grūti, bet vēlos palīdzēt mazajam, lai viņam un, nenoliegšu, - arī pašai, būtu ne tik mokoša ikdiena. Arī audžutēvs ļoti palīdz ar stingrāku balsi, kad nespēju vairs pati cīnīties. Esam vienoti, ļoti iesaistāmies arī bērnudārza ikdienā, jo saprotam, ka bērnudārza audzinātājām arī nav viegli. Ir labās dienas un ir arī ļoti sliktas dienas.

Patiesībā visu izstāstīt tā nevar, bet gribas dzirdēt vēl kādus padomus, kas nesaistās ar medikamentiem, un kur vēl doties, lai saprastu, vai tiešām dēliņam ir uzmanības deficīta sinroms!

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Inta Zīle
Labdien! Ja jūtaties nepārliecināta par Jūsu dēlam noteikto diagnozi, un nozīmētā ārstēšana nedod gaidīto uzlabojumu, varat vaicāt cita speciālista viedokli (cits bērnu neirologs, bērnu psihiatrs vai bērnu psihoterapeits). Ja neirologs izmeklēja Jūsu dēlu un atrada pietiekami daudz simptomu, lai uzliktu UDS diagnozi, tad kādas grūtības nenoliedzami pastāv. Cits jautājums - cik lielā mērā tās ir bioloģiskas, cik - saistītas ar attīstības sarežģījumiem? Minat, ka dēls attīstījās normāli līdz gada...
Atbild:
Dr. Inita Lēna Goldšteina
Labdien! Esat plaši raksturojusi situāciju savā ģimenē un jūtams, ka esat ļoti noraizējusies. Ieteiktu Jums aiziet pie ārsta-psihoterapeita, kas strādā ar bērniem. Informāciju un ārstu kontaktus var atrast arstipsihoterapeiti.lv. Varu ieteikt, piemēram, dr. Silviju Lejnieci....

Kursi, semināri, mācību centri

Tirpst zods, kakls, apakšlūpa - pie kāda ārsta doties?
Labdien!

Par ko tas varētu liecināt, ka jau vairākas dienas mazliet, bet nepārejoši tirpst zods, kakla augšdaļa (priekšpusē) un apakšlūpa?

Sajūta, it kā būtu bijusi anestēzija pie zobārsta, kas tikpat kā jau izgājusi, taču ne pilnībā. Pie zobārsta neesmu bijusi, tāpēc ar to tas nav saistīts. Vai jāiet pie neirologa?

Izlasīju, ka tā ir pazīme, ka tuvojas infarkts, tādēļ esmu satraukusies. Varbūt jāiet pie kardiologa?

Pie ģimenes ārstes pieraksts iespējams tikai vairāk nekā pēc 2 nedēļām.

Šīs problēmas sākās pēc liela stresa, pārdzīvojumi bija nedēļām ilgi. Man ir 33 gadi.

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Ieteicama vizīte pie neirologa, bet uz nervu pamata šādas sūdzības arī var parādīties. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kā cīnīties ar pastiprinātu svīšanu?
Labdien!

Mani nomāc pastiprināta svīšana, sviedri tek pat lāsītēm. Neviens dezodarants nepalīdz. No "Maxim" un "Driclor" iekaist paduses. Svīšana nekad nenotiek mājās, bet gan skolā un sabiedriskās vietās. Vairogdziedzeris ir pārbaudīts, pie vainas nav arī cukura diabēts. Svars normas robežās, vecums 21. Ikdienā nodarbojos ar sportu. Esmu izmisusi, jo tas traucē man ikdienas dzīvē. Pie kāda speciālista vērsties un kā ar to cīnīties?

Paldies!

Ar cieņu,
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Svīšanas iemesli var būt dažādi. Svīst var uz nervu pamata, no elpošanas ceļu iekaisumiem, no sirds un asinsvadu sistēmas problēmām, vairogdziedzera, kā arī nav izslēgtas citas veselības problēmas. Ejiet pie ģimenes ārsta un izrunājiet esošo situāciju. Ar cieņu,...

Endokrinoloģija / diabēts

Par ko varētu liecināt sirdsklauves, "viegla" galva, apjukums un sāpes ķermeņa augšdaļā?
Labdien!

Aptuveni 3 nedēļas atpakaļ sākās problēmas - sirdsklauves, viegla galva, apjukums un sāpes ķermeņa augšdaļā (sirds, krūtis, ribas, sāni). Sirdsklauves ir samazinājušās, viegla galva tāpat parādās 2-3 reizes dienā. Nakts miegs ir labs, bet tāpat ceļos 3-5 reizes augšā katru nakti. Katru nedēļu uz pāris stundām parādās paaugstināta temperatūra. Apguļoties uz sāna, abi sāni sāk sāpēt izteikti. Ir bijušas asas sāpes krūšu rajonā.

Sirds pārbaudes veiktas, uzrāda, ka viss ir kārtībā, tas pats arī ar asins analīzēm.

Par ko varētu liecināt šie neizskaidrojamie simptomi?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Bez izmeklēšanas neko konkrēti pateikt nevaram, bet, iespējams, ka tā ir veģetatīvās nervu sistēmas problēma, kā arī nav izslēgtas citas veselības problēmas. Ja vēlaties mūsu ieteikumus, varam piedāvāt veikt vispārēju organisma izmeklēšanu mūsu medicīnas iestādē, lai noskaidrotu sūdzību iemeslus. Sīkāku informāciju var uzzināt mājas lapā www.vs888.lv, vai zvanot uz tālruni 27088877. Ar cieņu,...
Atbild:
Dr. Marģers Funka
Labdien! Varētu domāt par veģetatīvo distoniju. Iesaku iegādāties homeopātisku līdzekli "Piecziedu formula" un to palietot. Noteikti dozētu ĀF, kā arī stiprināt kakla muskulatūru. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ja ir optimāls D vitamīna līmenis, vai to labāk uzņemt mazākās devās katru dienu vai lielāku devu reizi mēnesī?
Labdien!

Vēlos dzirdēt vēl kāda ārsta viedoki par D vitamīna "Boncel" drošumu. Uzturošā deva ir 1 ampula mēnesī. Ja man ir optimāls D vitamīna līmenis, vai labāk uzņemt mazākas devas katru dienu, vai lielāku devu vienu reizi mēnesī profilaksei? Vai lielāka deva nenodara kaitējumu organismam (aknām, nierēm utt.).

P.S. Zinu, ka "Boncel" ir recepšu zāles.

Paldeis!
Atbild:
Iveta Līce, ģimenes ārsts
Labdien! Par D vitamīna lietošanas paņēmieniem joprojām domas dalās. No pieredzes varu teikt, ka nav kaut kādu stingri noteiktu pieņēmumu. Domāju, ka D vitamīna lietošanai jāpieiet individuāli. Protams, ka nozīmīga ir nieru funkcija, arī tas, kādas cilvēkam ir blakusslimības. Ieteikums būtu lietot kādu no preparātiem divus mēnešus un tad veikt analīzes, pārbaudīt D3 vitamīna uzsūkšanos, aknu un nieru rādītājus un tad izdarīt secinājumus par iegūtajiem rezultātiem - mainīt D3 vitamīna preparātu vai...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ar ko saistītas šādas mēnešreižu izmaiņas?
Labdien!

Man ir 26 gadi. Cikls ir apmēram 32 dienas garš +/-2 dienas. Pagājušā gada marta pārstāju lietot kontracepciju "Nuvering", pēc 2 gadu lietošanas.

Novembra mēnesī biju pie dakteres, kas mani pārbaudīja un teica, ka droši varam mēģināt tikt pie bērniņa. Sāku lietot pirms grūtniecības vitamīnus, ko ieteica daktere - "Pregnacare", taču 10 dienas pēc to lietošanas, pēc ovulācijas, man sākās smērēšanās, kas ilga 3 nedēļas. Pārtraucu lietot vitamīnus un sāku dzert folskābi, un viss atkal bija labi.

Janvāra mēnesī mēnešreizes bija ļoti niecīgas, varēju iztikt ar ikdienas ieliktnīti, jo asiņošana bija tikai pie urinēšanas, un tās bija kā gļotu kunkulis.

Ar līgavaini jau trīs mēnešus mēģinām tikt pie bērniņa, līdz šim vēl nav izdevies. Šomēnes 14. februārī man bija ovulācija, ko noteicu pēc ovulācijas testa. Mīlējāmies mēs gan 10. 02., gan 14.02., gan 16.02. Bet 16. februārī man no rīta pēc urinēšanas uz tualetes papīra bija maigi roza smērējumi. Arī pēc mīlēšanās bija nedaudz rozīgi izdalījumi. Ar ko tas varētu būt saistīts?

Visas šīs dīvainības ar mani sākās tikai tad, kad nolēmām tikt pie bērniņa.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! To, kādēļ notikušas mēnešreižu izmaiņas, var noteikt, tikai izmeklējot klātienē. Par neauglību varam runāt tikai tad, ja gadu, regulāri dzīvojot dzimumdzīvi, neiestājas grūtniecība. Bažas rada Jūsu teiktais par mīlēšanos pēc ovulācijas testa rādījumiem. Šāda rīcība var novest pie psiholoģiskas neauglības, kad organisms abiem partneriem ieslēdz trauksmes signālus, un apaugļošanās tiek bloķēta. Jo, kā jau Jūs to noteikti ziniet - tad, kad abi partneri atslābinās, jūtas laimīgi, apmierināti...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc grūtniecības laikā ultrasonogrāfiju vēderam var taisīt, bet rentgenu zobam veikt nevar?
Labdien!

Esmu grūtniece. Biju uz ultrasonogrāfiju. Viss ir ļoti labi. Taču,
aizejot pie zobārsta, man atteicās veikt rentgenu zobam, jo esmu grūtniece. Tāpēc zobu laboja uz aklo. Nesaprotu - kāpēc ultrasonogrāfiju vēderam var taisīt, bet zobu bildēt nevar? Zobs un vēders taču ir divas dažādas lietas! Kāpēc ultrasonogrāfijā starojumu uz bērnu raidīt var, bet uztaisīt rentgenu zobam nevar?

Paldies!
Atbild:
Leonīds Veļkovičs, SIA "Svenata" zobārstniecības klīnikas vadītājs
Labdien! Drīkst taisīt arī zobu rentgenu grūtniecei. Zobu rentgena kabinetā jābūt speciālam aizsardzības priekšautam grūtniecēm....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc ir tik liela vēlme pēc seksa, sākoties mēnešreizēm?
Labdien!

Saka, ka visaktīvākā dzimumtieksme sievietei ir mēnešreižu cikla vidū. Bet man iekāre ir liela jau pirmajā mēnešreižu dienā. Tik ļoti gribās orgasmus vienu pēc otra, ka "pa sienām gribās staigāt". Citas sievietes pirmajā mēnešreižu dienā no sāpēm no gultas nevar izkāpt, bet man ir tieši pretēji. Un nekas nekad nesāp. Kapēc tā? Kas man ir nepareizi?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Visticamāk, Jums viss ir pareizi. Sīkāk to noskaidros ginekologs klātienē. Šīs izjūtas saistāmas ar hormonu līmeņa cikliskajām svārstībām....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

No kādiem faktoriem atkarīgs, vai spontānā aborta gadījumā tiks veikta dzemdes tīrīšana vai dzemdības notiks dabiskā ceļā?
Labdien!

Ja ir spontānais aborts, tad parasti narkozē tīra dzemdi. Bet manai māsai mirušais auglis bija jādzemdē pašai. No kā atkarīgs, kā būs? Un vai tiešām nav nekā cilvēcīgāka par miruša augļa dzemdēšanu?!

Paldies!
Atbild:
Dr. Jurģis Vītols, ginekologs un dzemdību speciālists
Labdien! Tas, kā tiek risināts spontāns aborts, atkarīgs no grūtniecības laika, sūdzībām un sievietes vēlmēm. Ja nav izteikta asiņošana, spontānu abortu rekomendē risināt ar medikamentu palīdzību, jo šāda metode ir saudzīgāka un ar mazākiem iespējamajiem riskiem sievietei. Jāsaprot, ka šāda situācija ir psihoemocionāli grūta, tādēļ iespējams, ka jāpadomā arī par psihoteropeita atbalstu. Šī metode spontāno abortu risina dabiskā ceļā un nav nepieciešami griezieni vēderā, kas ir mazāk saudzīgi un ar...
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Metode tiek izvēlēta, vadoties no konkrētās situācijas un grūtniecības laika. Tiek pielietota, lai maksimāli samazinātu komplikāciju risku. Grūtniecības pārtraukšanas pēc ilgāka laika gadījumā instrumentālu dzemdes tīrīšanu pielietot nevar....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kādēļ no sedācijas modina, potējot adrenalīnu?
Labdien!

Biju raut divus gudrības zobus, ko darīja sedācijā. Modināja, potējot adrenalīnu. Kādēļ tā? Kādēļ neļāva man pašai pamosties?

Paldies!
Atbild:
Svetlana Piskunova
Labdien! Uz šo jautājumi visprecīzāk varēs atbildēt Jūsu anesteziologs. Zāles piemeklē individuāli katrai personai, un tās ir atkarīgas no ļoti daudziem faktoriem. Esat vesela! Ar visu cieņu,...

Zobārstniecība / mutes veselība