medicine.lv skaitļos

Lietotāji online145
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Kā mazināt muskuļu nogurumu un kā gūt prieku sportojot?
Labdien!

Būtu labi uzzināt, pie kāda ārsta vērsties..

Pa lielam esmu it kā vesels, bet man ir ļoti jāuzmanās ar lieko svaru (tas traucē gan manam izskatam, gan sirdij). Tāpēc es sportoju sporta zālē - darbojos ar velotrenažieri (ar vidēju un lielu slodzi, 200-350W) un svariem (40-60 kg). Tagad man ir 2 sesijas nedēļā pa 1:20 h katra. Pirms Covid bija 2 sesijas nedēļā, pa 3 h katra. Pašlaik man ir lēnais restarts.

Problēma tā, ka man ir grūti panākt prieku no sporta, tas mani izsmeļ un psiholoģiski ir grūti gan saņemties uz treniņu, gan izpildīt to, gan arī atgūties. Ir zināms prieks, kad es ieeju ritmā, minos, sviedri nāk, elpošana normāla, viss notiek. Tāpat arī svarus pacelt varu. Bet, kad es ņemu lielākas slodzes (kājām, rokām, velo), tad ir šī nepatīkamā ātrā noguruma sajūta. Sevišķi jūtams tas ir pēc Covid - ja es agrāk varēju izpildīt 2 piegājienus pēc kārtas, tad tagad man tie ir jādala daļās u. tml. Tā man ir bijis visu dzīvi - inetelektuāli pasaulē nav tādas lietas, kas man būtu par sarežģītu vai neiespējamu (tiešām nav; tātad man nav depresija un nogurums), bet sportiski nav šī "draiva" un prieka. Es nevaru saprast sportistus, kas var 8 h darboties sporta zālē, kā arī cilvēkus, kas meklē sportiskas aktivitātes ikdienā. Pastaigas ir ok, paskriet kādu gabaliņu arī varu. Bet tas, ko es gribētu panākt, ir, lai mani muskuļi prasītos pēc fiziskām aktivitātēm, lai es tās izbaudītu (sevišķi slodzi, lai būtu nogurumizturīgs) un lai būtu lielāks efekts (mazāki tauku slāņi). Man nav vajadzīgas uzvaras sacensībās un muskuļu kalni, bet es gribu būt kā visi puiši, kas dabiski vēlas sportot un kuriem arī viss sanāk.

Vai ir kāds ārsts, kas mani varētu konsultēt par šīm lietām? Varbūt var lietot augšanas hormonu, testosteronu, kaut kādus steroīdus - bet nelielās, drošās un medicīniski pamatotās devās? Ar ko runāt? Ko meklēt?

Vīrietis, 39 gadi, 185 cm, 96 kg, testosterons normas robežās, bet pie pašas apakšējās robežas.

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste, Rehabilitācijas centrs "Līgatne"
Labdien! Par testosterona lietošanas/nelietošanas nepieciešamību jākonsultējas ar endokrinologu. Ja sportošana nesagādā nekādu prieku, iespējams, jāmaina aktivitāšu veids. Varbūt sporta zālē ir slikta gaisa kvalitāte, tāpēc nogurums iestājas skābekļa trūkuma dēļ. Ķermeņa masas kontrolei ir ļoti svarīgs ēšanas režīms/ ēšanas paradumi (ne tikai sportiskā aktivitāte). Ja Jums ir sēdošs darbs/dzīvesveids, ar 2 sesijām sporta zālē var nepietikt. Noteikti ir vajadzīga arī dinamiskā slodze....
Atbild:
Agris Briedis, tehniskais ortopēds
Labdien! Ja pareizi sapratu, "jautājums" ir: kā "būt kā visi puiši, kas dabiski vēlas sportot un kuriem arī viss sanāk"? Uzreiz piebildīšu: visi nav vienādi šajā materiālajā pasulē! Esmu tehniskais ortopēds, un tāpēc manā piedāvājumā vajadzētu būt tehniskajiem palīglīdzekļiem. Ir dažādas ortozes, kuras palīdz nepārslogot locītavas un muguru. Skatiet www.ortopedija.lv Arī labi izskatās un rada lielāku pašpārliecinātību. Atvainojos, šī bija reāla reklāma! :) 1) Iesaku paskatīt dažu vietējo...

Fizioterapija

Kā rīkoties, ja ir nespēja norīt ēdienu un reizēm arī šķidrumu?
Labdien!

Man ir veģetatīva distonija. Reizēm izjūtu arī žņaudzošas sāpes vēdera kreisajā pusē, ir nepietiekama ieelpa, kā arī caureja. Tagad pievienojusies arī nespēja norīt ēdienu, reizēm - arī škidrumu. Ir bijuši spēcīgi stresi un pārdzīvojumi pēdējos 3 gadus. Vai nespēja norīt ēdienu ir kāda distonijas izpausme vai atseviška saslimšana? Piebildīšu, ka ieteiktās rīšanas pozas nepalīdz. Vai ir kādas zāles, kas atvieglo rīšanas refleksu? Ko darīt? Jau nedēlu neesmu neko ēdusi, ir paniskas bailes aizrīties, ir sevi jāpiespiež, lai kaut ko norītu.

Paldies!
Atbild:
Baiba Brokāne-Čekstere, ārste-psihiatre
Labdien! Ieteicama vizīte pie psihiatra, jo visdrīzāk Jums ir saasinājusies veģetatīvā distonija. Ar cieņu,...

Psihoterapija / psihiatrija

Kāpēc pirmo dienu mēnešreizes ir normālas, bet pārējās dienās ir tikai smērēšanās?
Labdien!

Man parasti ir sāpīgas mēnešreizes un tās ilgst 5 dienas. Šomēnes, kad man sākās mēnešreizes, tās bija tikai pirmo dienu, bet pārējās 4 dienas bija tikai neliela, rozīga smērēšanās. Ko tas varētu nozīmēt?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Diemžēl no tik īsa apraksta nevar izdarīt secinājumus par problēmu. Dodieties pie ārsta, ja līdzīga situācija atkārtojas....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā novērst kāju un plaukstu tūsku grūtniecības laikā?
Labdien!

Esmu grūtniecības 33. nedēļā. Jau kādu laiku moka tūska kājās un plaukstās, kas izraisa pirkstu notirpumu un grūti paciešamas sāpes. Šķidrumu dienā lietoju 2-3 litrus. Sāls ierobežota līdz minimumam. Vai tūskas mazināšanai drīkst lietot "Troxevasin" kapsulas?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Grūtniecības otrajā pusē tūska var būt nopietnu problēmu vēstnesis. Lūdzu, konsultējietes ar ārstu, kas kontrolē Jūsu grūtniecību. Medikamentus bez ārsta ieteikuma lietot nedrīkst....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā mazināt smaganu/zobu sāpes un tūsku?
Labdien!

Man bija sāpes smaganā, pieskaroties vienai konkrētai vietai (zem nāss). Apskates laikā ārsts saspaidīja to vietu, un nākamās divas dienas sāka pastāvīgi sāpēt un atdot sāpes uz priekšējiem trim zobiem. Trešajā dienu uzpampa augšlūpa, un parādījās tūska ap degunu. Devos pie zobārsta, kurš uztaisīja bildi un iztīrīja nervu. Rezultātā ielaida caurspīdīgu šķidrumu (mazliet smaržoja pēc spirta) un uzlika plombi. Nekādas zāles, izņemot ibumetinu vai paracetomolu netika lietotas. Otrajā dienā tūska un sāpes neizzuda. Ārsts pēc vizītes teica, ka tagad tikai pēc 2 nedēļām jānāk.

Tad nu jautājums - ko es varu darīt lietas labā, lai mazinātu tūsku un sāpes? Vai labāk doties atpakaļ pie ārsta?
Vēlos piebilst, ka zobārsts, kuru apmeklēju, atrodas ārzemēs.

Paldies!
Atbild:
Dr. Piskunova
Labdien! Iesaku vērsties pie sava ārsta. Aprakstīto simptomu ārstēšana ir dažāda. Es uzskatu, ka obligāti jābūt arī rentgenam. Esiet vesela!...

Zobārstniecība / mutes veselība

Kāds cēlonis varētu būt matu izkrišanai un to sausumam?
Labdien!

Man jau kādu laiku sākuši izkrist daudz vairāk matu nekā parasti, kā arī tie palikuši krietni sausāki. Ko darīt un kas varētu būt šim cēlonis? Vai mans veģetārais uzturs varētu būt pie vainas?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Iesakām izmeklēt vairogdziedzeri. Jūsu veģetārais uzturs varētu būt pie vainas matu izkrišanai. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Bumbulis/pumpa zem maksts gļotādas - kas tas varētu būt?
Labdien!

Man ir 18 gadi. Nezinu, ko man darīt - man zem maksts gļotādas parādījās tāda kā strutaina pumpa jeb bumbulis, kas ar laiku palika violets un tāds kā uzpampis. Ko man darīt, un kas tas varētu but?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Apraksts nesniedz pietiekamu informāciju, lai noteiktu diagnozi. Iesaku doties pie ginekologa vai ģimenes ārsta. Pampums un strutas liecina par iekaisumu. Ja veidojums ir nesāpīgs un neizmainās, var nogaidīt. Iespējams, ka ar laiku pazudīs....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kas tā ir par asins slimību, un pie kāda ārsta vērsties?
Labdien!

Man ir 30 gadi. Jau no pusaudžu laikiem ir bijušas problēmas ar anēmiju, vēnu varikozi un saplaisājušiem kapilāriem. Manā dzīvē ir bijis parāk daudz ilgstoša stresa, kas varētu būt iemesls manām problēmām. 2 gadus atpakaļ veicu vēnu operāciju.

Taču, strādājot ārzemēs 4 gadus loti fiziski smagu darbu, mana veselība ir traumēta vēl vairāk. Man sākās problēmas ar muguru, veicot pārbaudi pie ārsta atklājās, ka man ir sprandas un jostasvietas osteohondroze. Ārsts jau tad brīdināja, ka man jāmaina darbs, bet finansiālu problēmu dēļ biju spiesta tur vēl nostrādāt.

Tā es tur nostrādāju vēl kādu laiku, ignorējot veselības problēmas. Pa šo laiku man ir bijusi nenormāla fiziska pārslodze un nervu sabrukumi. Rezultātā 6 mēnešus atpakaļ mans organisms izsīka. Es strauji nometu svaru, izskats ir slimīgs, nekādi nevaru pieņeties svarā pa šiem mēnešiem, strauji tievēju pie katra stresa un fiziskās aktivitātes. Ēdu ļoti daudz pilnvērtīgu pārtiku, bet nekādu uzlabojumu.

2 mēnešus atpakaļ man parādījas sejas kuperoze, pēc kā sekoja ğīboņi, vemšana, galvassāpes, saķēra sprandu, pilnīgs bezsspēks un koncentrēšanās spējas. Mans asinspiediens bija stipri paaugstināts 240/117. Tas bija tas laiks, kad sākās vīrusa Covid -19 uzliesmojums, un karantīnas dēļ es nevarēju ne apmeklēt ārstu, ne doties mājās uz latviju, jo biju iesprostota ārzemēs. Man pa visu ķermeni uz kakla, krūtīm, rokām, kājām, vēdera un pat uz acu plakstiņiem ir saplaisājuši sarkanīgi kapilāru tīklojumi. Atrodoties ilgstoši karstumā vai traumējot ādu, pārādas jauni tīklojumi. Āda šajās vietās svilst un kņud, ir nepatīkamas durošas sajūtas pa visu ķermeni. Reizēm rītos pieceļoties kājas ir tumši violetā krāsā, asinsvadi reağē uz aukstu un karstu, uz stresu un ēdienu, kā arī traumām. Ne no šā, ne no tā parādās zilumi un nesaprotami gaiši asins tīklojumi lielos daudzumos, kas pēc tam izzūd, un tā atkārtojas visulaiku.

Šobrīd ievēroju diētu pie augsta asinspiediena un dzeru vitamīnus asinsvadu stiprināšanai. Esmu atgriezusies Latvijā. Biju pie flebologa, bet man par izbrīnu viņš man nepiedāvāja nekādu ārstēšanu vai izmeklējumus, ieteica tikai kosmētisku palīdzību - novākt ar lāzeru saplaisājušos kapilārus. Es atteicos, jo man ir jāzina, kāds ir iemesls manām problēmām, lai uzsāktu ārstēšanos. Kāda jēga veikt lāzeroperāciju, ja tā ir tikai kosmētiska darbība, bet mana problēma paliek un tā progresēs talāk, un plīsīs jauni kapilāri.

Ģimenes ārsts nezkapēc nosūtīja mani pie ķirurga, bet, kad biju vizītē pie ārsta, teica, ka tā nav viņa specialitāte, un esmu atnākusi nepareizi. Tēpēc vēlētos zināt, pie kāda ārsta man griezties, kas man varēs palīdzēt? Būšu ļoti pateicīga par ieteikumiem!

Ar cieņu!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Caur internetu ir ļoti grūti kaut ko ieteikt, nezinot neko sīkāk par Jūsu veselību. Jums ir noteikti jāizmeklē viss organisms. Iesakām apmeklēt reimatologu un imunologu, domājams, ka pēc šo speciālistu apmeklējuma varēs saprast, ko vēl vajadzētu izmeklēt, lai nonāktu pie skaidrības. Ar cieņu,...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Vai pēc kataraktas operācijas var turpināt lietot acs spiedienu pazeminošos pilienus?
Labdien!

Pēc kataraktas operācijas 26.05. lietoju ārsta izrakstītos pilienus "Maxitrol".

Tā kā ir garas rindas (līdz pat 180 dienām) pie oftalmologa Stradiņos, kur mani operēja, kā arī citur jāgaida līdz pat septembrim, man ir steidzami jautājumi.

1) Vai drīkst bez izrakstītajiem pilieniem lietot "Systane" sausās acs sindromam? Ļoti grauž acis.
2) vai drīkst lietot "Oftan Timolol", vai tas nekaitēs? Jo acij ir arī glaukoma, un šīs zāles jau lietoju 2 gadus. Ārsts pēc operācijas pat nepienāca, tādēļ nebija, kam jautāt.

Paldies!
Atbild:
Gunta Blezūra-Ūdre, oftalmoloģe
Labdien! "Maxitrol" pilieni ir jālieto sešas nedēļas pēc operācijas, tad tie ir jāpārtrauc. Paralēli ir jāturpina lietot "Oftan Timolol", kā iepriekš. Pēc nepieciešamības varat lietot arī "Systane" pilienus....

Acis, optika / acu veselība

Vai asiņošana starp mēnešreizēm saistīta ar ovulāciju?
Labdien!

Man starp mēnešreizēm šomēnes parādījās pavisam neliela asiņošana, pēc kalendāra tieši šajos datumos ir ovulācija. Vai tas varētu būt no ovulācijas?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jā, tā patiešām varētu būt ovulācijas asiņošana. Ovulācijas laikā, izdaloties olšūnai, notiek neliels plīsums un, ja tuvumā ir kāds asinsvadiņš, parādās īslaicīgi, nelieli asiņaini izdalījumi....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Gļotas mazuļa izkārnījumos - kas varēt būt pie vainas?
Labdien!

Meitiņai ir 10 mēneši, baroju ar krūti un dodu piebarojumu (putras, gaļu, dārzeņu biezeņus utt.). Pēdējās 4 dienas fekālijās ir parādījušās gļotas. Visādi citādi meitiņa ir omulīga un mierīga. Kas varētu būt pie vainas, kāpēc izkārnījumos ir gļotas?

Paldies!
Atbild:
Dr. I. Strazds
Labdien! Gļotas fēcēs nedrīkst būt. Ieteiktu Jums pārskatīt bērna ēdienkarti, iespējams, ka gļotas parādījās līdz ar kāda jauna ēdiena ieviešanu. Varbūt kāds no ēdieniem ir bijis par daudz. Izmaiņas uzturā ir viens no biežākiem gļotu cēloņiem fēcēs. Vēl es ieteiktu kādu laiku bērnam nozīmēt probiotiskos preparātus, jo, iespējams, ir arī izmaiņas zarnu mikroflorā. Cieņā,...

Pediatrija / bērnu veselība

Kā atbrīvoties no hroniska bursīta virs ceļgala?
Labdien!

Lūdzu, pasakiet, kā tikt vaļā no hroniska bursīta virs ceļgala? Februārī skrienot dabūju pārslodzi kājām un stresa lūzumu. Ir pagājuši 3 mēneši, bet bursīts nepāriet. Ir izieta fizioterapija (magnēts 20 reizes pa 20 minūtēm, lāzers 10 reizes pa 4 minūtēm) - nekāds labuma.

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Visticamāk, būs nepieciešama arī fizioterapeita palīdzība muskuļu disbalansa novēršanai (iespējams, arī stājas/ gaitas korekcijai). Jūs esat saņēmusi tikai fizikālo terapiju. Iespējams, nepieciešami atkārtoti vai papildu izmeklējumi, kā arī traumatologa konsultācija....

Traumatoloģija / ortopēdija

Ko darīt, lai izārstētu cistu celī un neizjustu sāpes sportojot?
Labdien!

Ko darīt, lai izārstētu cistu celī un lai sportojot nesāpētu gan celis, gan papēdis?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Cistas ārstēšana (vai neārstēšana) atkarīga no cistas atrašanās vietas celī, lieluma, satura un citiem faktoriem. Sāpēm iemesls var būt ne tikai cista....
Atbild:
Agris Briedis, tehniskais ortopēds
Labdien! Pirmkārt, jākonsultējas pie traumatologa-ortopēda. Varbūt var tikt izārstēt cistu. Otrkārt, būtiski atslogot celi un samazināt sāpes var ar kvalitatīvu ortozi (https://www.ortopedija.lv/kajas-ortozes) un ortopēdiskajām zolītēm, kuras atslogos arī papēdi. Zolītes iespējams izgatavot individuāli: https://www.ortopedija.lv/pedu-diagnostika...

Traumatoloģija / ortopēdija

Kāpēc nevaru ievilkt elpu līdz galam?
Labdien!

Šā gada sākumā sāku izjust to, ka nevaru ievilkt elpu līdz galam. Sajūta, ka tur tāda kā klape priekšā. Paralēli tam parādījās arī bieža žāvāšanās. Un šis viss turpinās ik pa laikam. Ir posmi, kad neko šādu neizjūtu. Pirms tam man nekad šādi nav bijis.

Biju uz ehokardiogrāfiju pirms dažām dienām, tur viss ir kārtībā. Nesmēķēju.

Man ir muguras jostas daļas skolioze pa kreisi un jostas daļas diska trūce. Tāpat jau vairākus gadus man periodiski uznāk spiedošas, smeldzošas sāpes starp lāpstiņām, kuras visbiežāk izstarojas tieši krūškurvī, reizēm padusēs, kaklā un muguras sānos un uz rokām. Visbiežāk šīs sāpes izpaužas kā stipra spiešana starp lāpstiņām un tieši pretī, krūškurvī pa vidu, virs krūtīm (tādas caurdurošas, nepatīkamas). Citreiz spiež tikai starp lāpstiņām un nekur neizstarojas. Periodiski muguras augšdaļa, spranda tāda kā nogurusi jūtas.

Esmu emocionāls cilvēks, bieži stresoju. Sāku domāt, ka no tā viss varētu būt. Taču tagad sāk šķist, ka varbūt tas no muguras augšdaļas (sprandas) varētu būt? Varbūt nospiež kādus nervus?

Ik vakaru braucu ar velosipēdu. Dažkārt pavingroju un eju ar nūjām. Bet pietrūkst motivācijas tā kārtīgāk pievērsties nūjošanai, kas ir laba nodarbe priekš muguras. Muguras augšdaļa pirms tam nekad nav izmeklēta.

No kā tas viss varetu būt?

Paldies!
Atbild:
Dr. M. Funka
Labdien! Sūdzību iemesls ir izmaiņas mugurkaula skriemeļos. Atbildot uz jautājumu, - kā ārstēt, varu ieteikt osteorefleksoterapiju. Skatiet, lūdzu, saiti osteoterapija.mozello.lv Ar cieņu,...
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Iesakām izmeklēt kakla, krūšu daļas skriemeļus un uztaisīt krūšu kurvja rentgenu. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc, lietojot sejas kopšanas līdzekļus un dekoratīvo kosmētiku, āda kļūst sarkana, sausa un niezoša?
Labdien!

Esmu sieviete, 37 gadi. Man pēc dzemdībām (2019) ir parādījusies problēma ar sejas ādu. Lietojot sejas krēmus, losjonu, micerālo ūdeni vai kosmētiku, āda kļūst sarkana, sausa, niez, ir velkoša sajūta. Sajūta, it kā seja būtu apdegusi saulē - āda svilst. Sākumā domāju, ka tas ir pēcdzemdību ietekmē, kad organisms atkal pārkārtojas, bet nu jau ir pagājis gads, un nav nekādu uzlabojumu.

Es nezinu, kādus kosmētikas līdzekļus lai lietoju - pērku dažādus, bet nekāda rezultāta. Vistrakāk ir tad, kad uzkrāsojos, - tad pēc kosmētikas noņemšanas seja izskatās briesmīgi - tumši sarkana, svilst un sāp. Vai man būtu jāiet pie kosmetologa vai pie dermatologa?

Ja ikdienā nelietoju neko, tad āda pamazām nomierinās un viss ir kārtībā (ja neskaita to, ka tā ir sausa). Līdz ko lietoju dekoratīvo kosmētiku vai krēmu, tā atkal āda ir sarkana. Paiet kādas piecas dienas, lai āda atkal būtu kaut cik normālā stāvoklī un nomierinājusies.

Varbūt man jālieto kāda ārstnieciskā kosmētika, bet ar ko sākt?

Paldies!
Atbild:
Ieva Cīrule
Labdien! Jums noteikti vispirms jāiet pie dermatologa. Jālieto līdz vizītei aptiekā nopērkamie ādas losjoni un tīrīšanai - micellārais ūdens jutīgai ādai. Tā arī sakiet farmaceitam, ka vēlaties iegādāties līdzekli sejas kopšanai ļoti jutīgai ādai. Aptiekās ir dažādas sērijas, iegādājieties sākumā nelielus iepakojumus, pēc ārsta apmeklējuma jau varēsiet drošāk izvēlēties sev piemērotāko....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc pēc ēdienreizēm kļūst sarkana sejas āda?
Labdien!

Vēlos zināt, kāpēc seja kļūst sarkana pēc ēdienreizēm? Visizteiktāk sarkans paliek ap degunu un muti, kur parādās arī sarkanas pumpiņas. Pieļauju, ka varētu būt pie vainas kuņģis, jo bieži jūtu grauzošu sajūtu - tā, it kā sen nebūtu ēsts, lai gan tā nav. Vēders ir pastāvīgi uzpūties, lai arī esmu izslēgusi no uztura gan miltu produktus, gan kafiju, gan augļus.

Esmu izmēģinājusi trīs dienu attīrīšanos, dzēru tēju un ūdeni. Rezultāts bija labs, bet, tiklīdz atsāku ēst, tā seja atkal sarkana.

Varbūt varat ieteikt, pie kāda speciālista vērsties?

Paldies!
Atbild:
Ieva Cīrule
Labdien! Tā kā Jums ir problēmas ar gremošanas traktu un ādu, tad iesaku doties pie alergologa. Vismaz nedēļu pirms vizītes rūpīgi pierakstiet pa laikiem, ko ēdāt, kad un kādas sūdzības radās, dienasgrāmatu ņemiet līdzi pie ārsta....
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc Jūsu apraksta spriežot, Jums ir gremošanas trakta problēmas, disbakterioze, iespējama arī alerģiska reakcija uz kādu produktu. Varam piedāvāt veikt vispārēju organisma pārbaudi šūnu līmenī, balstītu uz biorezonansi, mūsu medicīnas iestādē, kuras laikā tiek izmeklēts katrs orgāns un sistēma, tai skaitā arī viss gremošanas trakts - kuņģis, aizkuņģis, žultspūslis. Uzzinām arī organisma patogēno mikrofloru (sēnes, vīrusi, baktērijas, parazīti), kuri ļoti bieži ir pie vainas Jūsu...

Veselīgs uzturs

Vai tas ir normāli, ja 2 mēnešus vecs zīdainis naktīs neraud?
Labdien!

Kā izskaidrot to, ka zīdainis (šobrīd 2 mēneši) naktīs neraud? Ir dzirdama knosīšanās un klusas skaņas, nomodā esot, taču skaļāku signālu (raudas) pamostoties nav. Cik atceros, tad tas ir jau kopš dzimšanas. Pa dienu zīdainis raud, kā jau zīdaiņiem tas ir raksturīgi.

Paldies!
Atbild:
Dr. I. Strazds
Labdien! Ja bērns ir normāli dzimis, un apetīte viņam laba, tad viņš arī īpaši neraudās, jo jūtas pietiekami komfortabli. Gan jau viņš raudās, bet patreiz viņam nav tādas vajadzības. Cieņā,...

Pediatrija / bērnu veselība

Vai šie simptomi liecina par nopietnu sirds problēmu?
Labdien!

Esmu 40 gadīga sieviete. Jau apmēram gadu jūtu sirds kūleņošanu. Tam visam klāt ir nākušas arī galvassāpes, spiedoša sajūta krūškurvī, smeldzošas sāpes kreisajā rokā. Naktī mostos augšā no pekšņiem elpas trūkumiem un ļoti stipri nosvīdušu krūškurvi.

Sakiet, lūdzu, vai tā varētu būt kāda nopietna sirds problēma? Piebildīšu, ka tēvs, vecmamma un tēva brālis ir miruši sakarā ar sirds problēmām.

Paldies jau iepriekš par atbildi!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Lai noskaidrotu, vai tā ir sirds problēma vai sirds neiroze, ir jāveic ehokardiogramma. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kādai asinsgrupai vajadzētu būt bērnam?
Labdien!

Man kā mātei ir A/ RH negatīva asinsgrupa, tāda pati ir arī tēvam. Bērnam ir AB/RH negatīva asinsgrupa, un tēvs uzskata, ka tas nav viņa bērns. Kādai jābūt bērna asinsgrupai šajā gadījumā?

Paldies!
Atbild:
Ilze Radoviča-Spalviņa ,laboratorijas vadītāja
Labdien! Standartā diviem vecākiem ar A asinsgrupu ir iespējami bērni ar A vai 0 asinsgrupu. Ja vecākiem asinsgrupas noteikšana ir veikta salīdzinoši sen, tad pastāv iespēja, ka kādam no vecākiem tā ir noteikta nepareizi. Personīgā pieredze rāda, ka tā var gadīties, it īpaši, ja asinsgrupa noteikta tā saucamajos padomju laikos, kad reaģenti laboratorijās vēl nebija tik precīzi. Šajā situācijā vieglākais būtu veikt atkārtotas asinsgrupas noteikšanas analīzes abiem vecākiem un varbūt arī bērnam. Otrs...

Ģenētika

Kur vērsties, ja ilgstoši sāp kājas muskulis?
Labdien!

Jau 4 nedēļas vai pat vairāk sāp kājas muskulis. Ir bijuši rīti, kad pat paiet nevaru, bet, kad iestaigājas, tad klibojot varu. Ikdienā klibojot brīžiem rodas tādas sāpes, ka jāiet ar sakostiem zobiem. Tagad jau sāpes pāriet no kājas muskuļa arī uz priekšdaļu. Kas varētu būt par vainu un kā rīkoties? Pati sākumā domāju, ka tas ir sastiepums, bet sāpes un klibošana turpinās vēl joprojām. Esmu smērējusi arī visādas smēres, bet tās nepalīdz. Kur man vērsties, lai pārbaudītu kājas muskuli?

Paldies!
Atbild:
Agris Briedis, tehniskais ortopēds
Labdien! Izklausās, ka pēdas saliecējmuskulis apzināti vai neapzināti ir pārslogots. Novērots, ka mūsdienās arī tiem, kam ir sēdošs dzīvesveids, var būt "savilkti" muskuļi. Iesaku rast skaidrību pie ārsta traumatologa ortopēda. Tālāk, iespējams, ka noderēs nodarbības pie fizioterapeita un kāds tehniskais palīglīdzeklis. Skatiet pieminētos speciālistus pēc dzīves vietas vai www.ortopedija.lv Veiksmi!...

Fizioterapija

Vai ieteicams strādāt mežā cilvēkam ar veģetatīvo distoniju?
Labdien!

Man ir 24 gadi. Sākšu ar to, ka man ir veģetatīvā distonija. Tīliņ būs pagājis jau pusgads, kopš man ir šī slimība. Cēlonis bija iekšējs stress un pārslodze darbā, tāpēc kopš visa šī pametu darbu, nodzīvoju laiciņu pa māju, jo no sākuma tas bija kā murgs un biju neizpratnē, ka tas viss ir no nervu sistēmas.

Progress ir, bailes ir mazinājušās un nu jau iztieku bez panikas lēkmēm. Protams, sāpes krūtīs, asinsspiediena svārstības, ātra sirdsdarbība un tas, ka pastiprināti jūtu savu sirdsdarbību, joprojām ir un būs. Bailes jau no sākta gala bija par sirdi, bet nu esmu apzinājies, ka ar sirdi viss ir kārtībā.

Jau mēnešus divus pamazām mēģinu strādāt mežā ar zāģi, lai būtu pietiekamas fiziskās aktivitātes. Vismaz mēģinu lēnu garu sakārtot savu ikdienu, bet tas ir ļoti grūti.

Jautājums ir šāds - vai darbs mežā šādā gadījumā ir ieteicams vai arī nē? Un vai var iztikt bez psihiatra apmeklēšanas?

No zālēm lietoju tikai "Adaptol" un "Betalock Zok", ar pārtraukumiem.

Paldies!
Atbild:
Dr. Sandra Vītola
Labdien! Darbs mežā var dot nepieciešamās fiziskās aktivitātes, bet bez pārslodzes. Psihiatra konsultācija tomēr būtu vēlama, lai precizētu traucējumu cēloni. Līdzīgi simptomi var būt, ja ir: 1) izdegšanas sindroms, 2) veģetatīvā distonija, 3) depresija ar netipisku gaitu. Varētu būt atšķirīga medikamentozā taktika. Būtu vēlama psihoterapija, kas ļautu labāk izprast pašam sevi un savu ķermeni....

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Kā ārstē Peironi saslimšanu?
Labdien!

Manam vīrietim (58 gadi) pēdējo 2 gadu laikā sāk liekties dzimumloceklis uz augšu erekcijas laikā. Internetā meklēju, kas tas varētu būt. Es saprotu, ka diagnozi uzstāda ārsts, bet, visticamāk, tā varētu būt Peironi saslimšana, kas varētu būt līdzīga kā Dipitrēna kontraktūra. Tātad - pie kāda ārsta griezties? Varbūt varētu ieteikt ārstu Rīgā, kas specializējies šajā jautājumā? Kādi ir ārstēšanas veidi un kurš ir visefektīvākais? Vai cēlonis varētu būt gadiem ilga masturbācija, tādējādi traumējot delikātos audus?

Paldies!
Atbild:
Dr. Artūrs Vāvere, seksologs-seksapatologs
Labdien! Ļoti pareizi - diagnozi uzstāda ārsts, tāpēc vīram, ja viņam tas traucē, būtu jāvēršas pie urologa un jārisina pašam šo jautājumu. Runājot par Peironi slimību, kas tiek uzskatīta par autoimūnu saslimšanu, kur galvenās sūdzības ir laika gaitā progresējoša dzimumlocekļa deformācija un sāpes erekcijas laikā, jāsaka, ka šī slimība nav bieži sastopama, kaut gan ļoti bieži jebkuru dzimumlocekļa izliekumu daži dēvē par Peironi slimību, tai skaitā arī jauni vīrieši. Tātad, gan diagnozi, gan labāko...

Seksoloģija / seksuālā veselība

Kā palīdzēt bērnam iemācīties staigāt?
Labdien!

Manai meitai uz doto brīdi ir jau 1 gads un 10 mēneši, bet viņa nestaigā. Rāpot arī sāka vēlu. Un tagad kājas ceļās, kāpj. Tagad sākām staigāt pie fizioterapeita, uz nodarbībām mūs nosūtīja rehabilitologs, lai viņu mācītu staigāt, bet viņa nedodās fizioterapeitam, raud un viss. Un fizioterapeits negrib viņu traumēt. Ko tālāk darīt?

Paldies!
Atbild:
Dr. I. Strazds
Labdien! Bez fizioterapeita būs grūti. Jums vajadzētu atrast tādu fizioterapeitu, kuru bērns pieņem, un fizioterapeits var mierīgi darīt savu darbu. Cieņā,...

Pediatrija / bērnu veselība