medicine.lv skaitļos

Lietotāji online39
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Vai ķirurgi praktizē nabas trūču operācijas grūtniecības otrajā/trešajā trimestrī?
Labdien!

Man ir pirmā grūtniecība, un pirms 2 nedēļām 3 diennaktis nomocījos ar sāpēm ap nabu. Biju 19. grūtniecības nedēļā. Biju pie 2 ķirurgiem uz konsultāciju. Abi konstatēja nelielu nabas trūci. Pēc dzemdībām būtu jāsašuj. Dienās, kad biju pie ārstiem, protams, sāpes bija pārgājušas, tikai iesāpējās brīdī, kad bakstīja nabu.

Kopš konsultācijām pagājušas 2 nedēļas. Šobrīd gandrīz katru otro dienu cīnos ar tām sāpēm. Cenšos neliekties uz priekšu, mēģinu kaut ko tur iemasēt vēderā atpakaļ, kaut gan nekādu bumbuli uz āru lielākoties nejūtu. Bet lieta tāda, ka grūtniecības laikā ļoti pūšas zarnu trakts un katru reizi, kad tas notiek, naba sāp (tā vēl nav izspiedusies uz āru).

Apsveru domu griezties atkal pie ķirurga un prasīt pēc iespējām taisīt trūces operāciju tagad. Nevaru taču turpmākās 18 nedēļas katru otro dienu mocīties ar nabas sāpēm, atgulties un neko nedarīt!

Vai ķirurgi praktizē nabas trūču operācijas grūtniecības otrajā/trešajā trimestrī? Kādi ir riski bērniņam? Vai trūce, puncim augot, atkal var uzrasties arī pēc operācijas? Kāds ir atlabšanas periods? Vai tiešām sāpju pieciešana turpmākos 4 mēnešus līdz dzemdībām ir vienīgā izeja?

Pie reizes jautājums - vai ar nabas trūci tiek nozīmēts ķeizars vai skatoties pēc situācijas?

Bezspēcīga sajūta un uz raudienu velk dēļ visa šī.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Grūtniecības laikā operācijas tiek veiktas tikai akūtos, neatliekamos gadījumos. Jebkura operācija saistās ar risku grūtniecībai, jo tas ir stress organismam, tiek lietoti atsāpinoši preparāti, kas var ietekmēt mazuli. Trūce pati nevar radīt sāpes. Manuprāt, problēma ir zarnu trakta uzpūšanās, tātad - nepareiza darbība, kas mēdz dot sāpes. Jūsu ginekologs palīdzēs atrast ceļu, kā to novērst un ieteiks, ko darīt, lai trūce neattīstītos. Nelielas nabas trūces grūtniecēm nav retums....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ilgstoši paaugstināta temperatūra, galvassāpes - kāds varētu būt iemesls?
Labdien!

Jau 17 dienas cīnos ar paaugstinātu temperatūru virs 38 grādiem. Iedzerot temperatūru pazeminošas zāles, tā nokrīt par vienu grādu, bet pēc laika atkal ir augšā. Visas šīs dienas ir arī galvassāpes - jostveidīgas, ap visu galvu un pakauša daļā, galva jūtas kā saspiesta un pilna, ir jūtams spiediens, ko pat ausīs var dzirdēt, kā pukst. Tāpat ir vispārējs ķermeņa, muskuļu nespēks.

Tā kā pie ģimenes ārsta klātienē nepieņem karantīnas dēļ, uz vietas nebiju apskatīta. Izrakstīja antibiotikas, kuras lietoju 8 dienas, bet izmaiņu nekādu. Bija aizdomas par pneimoniju, bet rentgens ir ideāls. Tika veikts arī Covid tests 5. saslimšanas dienā - negatīvs. Tad 12. dienā pēc ģimenes ārsta ieteikuma izsaucu NMP, lai apskata klātienē. Temperatūra - 38, galvassāpes, spiediens 140/94/120. Izkustināja galvu, teica, ka meningīts tas nav, un stacionēt nav iemesla. Lai lietoju daudz šķidruma, jo galvassāpes var būt spiediena maiņas dēļ.

Nebiju tajā dienā ēdusi, izdzēru antibiotikas, "Airtal", "Nolpaza", "Codamol", kas tajā dienā bija kā jaunā terapija izrakstīti - visas reizē - un gāju gulēt. Pēc divām stundām pamodos ar žņaudzošām sāpēm kuņģa apvidū. Visticamāk, pārdozēju un saindējos (šāda reakcija ir 3 reizes agrāk bijusi no pretsāpju zālēm). Šoreiz mani stacionēja un ieguvu akūtu pankreatītu un aknu iekaisumu. Nākošajā dienā jutos labi, temperatūras vairs nebija, galva arī nesāpēja. Nopriecājos, ka beidzot būšu vesela, tikai vajadzēja papilināt sistēmu un viss (NaCl un vēl kaut kāda B. Braun pudelīte ar minerālvielām, manuprāt). Stacionējot veica atkal rentgenu, kas bija ideāls, CT vēderam - holestāze, ekg -mērena tahikardija. Usg vēderam neko sliktu neuzrādīja nākošajā dienā. 3. dienā analīzes bija labas un 4. dienā mani izrakstīja.

Aizbraucot mājās, atkal temperatūra 38, tad tā nokritās, atgriezās galvassāpes. Spiediens lēkā - tad 120, tad 100. Pulss visu laiku virs 100. Šķidrumu +/- četrus litrus izdzeru tīrā veidā.

Esmu neziņā - kāds iemesls ir temperatūrai un galvassāpēm? Protams, tagad ārsts domā, ka aknas vainīgas, bet tā bija medikamentu saindēšanās. Es domāju, ka cēlonis jāmeklē kaut kur citur, varbūt galvā. Varbūt ir kāda pieredze ar šādu neskaidru temperatūru un galvassāpēm un ir ieteikumi, kādus izmeklējumus vēl varētu veikt? Tiešām jau ir apnicis šis organisma stāvoklis, visi spēki tiek atņemti, bail, ka var nodarīt kaitējumu citiem orgāniem, sirdij, asinsvadiem.

Paldies par jebkādu atbildi!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Tā kā visādus izmeklējumus esat jau veikusi, bet rezultāta nav, tad varam piedāvāt veikt vispārēju organisma izmeklēšanu šūnu līmenī, balstītu uz biorezonansi, mūsu medicīnas centrā. Izmeklējuma laikā tiek pārbaudīts katrs orgāns un sistēma un noskaidrotas funkcionālās izmaiņas, iekaisuma procesi un patogēnā mikroflora (vīrusi, sēnes, parazīti, vienšūņi u. c). Sīkāku informāciju var uzzināt, zvanot uz tālruni 27088877, vai mājaslapā www.vs888.lv. Ar cieņu,...
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Būtu jāveic mērķtiecīgas asinsanalīzes. Ja aknu rādītāji bija paaugstināti, jāizslēdz hepatīti. Lai gan, vienlaicīgi lietojot Jūsu minētos medikamentus, uz dehidratācijas fona aknām un aizkuņģa dziedzerim, šķiet, ir nācies trūkties, un klīnika bija atbilstoša. Būtu jāzina arī parastās asins ainas un C reaktīvā olbaltuma rādītāji. Ilgstošām temperatūrām par iemeslu var būt vīrusu slimības un arī autoimūnas saslimšanas. Nevar izslēgt arī Covid 19. Ir gadījumi, ka, neskatoties uz to, ka...

Diagnostika

Vai tumšs pleķis uz smaganas pēc anestēzijas, labojot zobus, ir normāla parādība?
Labdien!

Pēc anestēzijas, labojot zobu, uz smaganas parādījās neliels tumšs pleķis. Tas nesāp, bet nemiers moka. Vai tas ir normāli pēc anestēzijas?

Paldies!
Atbild:
Dr. Piskunova
Labdien! Pēc Jūsu apraksta tas ir vienkārši zilumiņš pēc dūriena. Ar laiku tam jāpāriet. Esat vesels!...
Atbild:
Ojārs Kalnozols, zobārsts
Labdien! Pēc Jūsu aprakstītās situācijas - tas varētu būt neliels asinsizplūdums, kas radies pēc anestēzijas. Tas ir pilnīgi normāli un satraukumam nav pamata. Mēdz gadīties, ka, veicot anestēziju, dakteris nedaudz traumē kādu no mazajiem asinsvadiem. No tā arī izveidojās šis "tumšais pleķītis"....

Zobārstniecība / mutes veselība

Kāpēc tek šķidrums no deguna pēc zoba kanāla tīrīšanas?
Labdien!

Pirms divām nedēļām tika iztīrīts augšējā žokļa labajā pusē zobam kanāls iekaisuma dēļ. Sāpes vairs nebija jūtamas, tāpēc šodien bija plānots ielikt parasto plombu, taču izrādās, ka iekaisums ir daudz dziļāk, tāpēc zobā ielika zāles un pēc divām nedēļām jāapmeklē zobārsts atkal. Atnākot mājās, pēc īsa brīža man sāka bez apstājas pilēt gaiši dzeltenīgs šķidrums no deguna labās nāss. Gribētu zināt, vai tas varētu būt saistīts ar zobu? Ja tas ir zoba dēļ, tad kas varētu būt šis šķidrums, kāpēc tas tek no deguna un vai tas pāries?

Paldies!
Atbild:
Ojārs Kalnozols, zobārsts
Labdien! Pēc Jūsu aprakstītās situācijas noteikti būtu nepieciešams rentgenuzņēmums. Visticamāk, Jūsu gadījumā, veicot zoba sakņu kanālu ārstēšanu, tika traumēta deguna blakusdobuma gļotāda. Tas var notikt gadījumos, kad pēc Jūsu individuālas anatomijas Jums zoba saknes atrodas deguna blakusdobumā. Kad šī gļotāda tiek traumēta, tad viena no komplikācijām var būt izdalījumi no deguna. Mani ieteikumi: 1) Noteikti griezieties pie Jūsu ārstējošā ārsta, lai Jūs var apskatīt un veikt...

Zobārstniecība / mutes veselība

Vai, izņemot spirāli pēc 15 gadiem, būs iespējama grūtniecība?
Labdien!

Pēc dēla piedzimšanas ieliku spirāli. Nu jau ir pagājuši 15 gadi, un diemžēl ir sanācis tā, ka pie ārsta neesmu bijusi. Vai ir iespēja, ka, izņemot šo spirāli, vēl būs iespējama grūtniecība?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Pēc spirāles izņemšanas normālā laikā (5 gadi) grūtniecība ir iespējama. Nav norādīts vecums, tādēļ nevar spriest par Jūsu grūtniecības iespējām. Jums STEIDZAMI jādodas pie ginekologa, jo situācija var būt bīstama: 1. Tik ilgi nēsāts svešķermenis dzemdē rada infekcijas draudus. 2.Jūs 15 gadus neesat reaģējusi uz valsts bezmaksas uzaicinājumiem veikt dzemdes kakla vēža analīzi, un mūsdienās šī slimība tomēr nav retums....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai ir normāli, ka zīdainim nabas vieta ir apakšā brūngana un izskatās kā netīra, bet nav?
Labdien!

Zīdainim ir 2 mēneši. Vai ir normāli, ka nabas vieta ir apakšā brūngana, izskatās kā netīra, bet nav? Vai tas varētu būt no tā, ka vēl notiek dzīšanas process? Un vai drīkst kaut ko smērēt uz nabas vietas, ja tā ir ļoti sausa? Un ko tieši drīkst?

Paldies!
Atbild:
Dr. I. Strazds
Labdien! Es domāju, ka Jūsu satraukumam nav pamata, jo naba ir sadzijusi. Ja Jums izskatās, ka naba ir sausāka par ādu, tad varat pasmērēt, piemēram, cinka ziedi vai "Bepanten" ziedi, bet tas tikai tad, ja tiešām naba ir sausāka par ādu! Cieņā,...

Pediatrija / bērnu veselība

Pazudusi oža - ko darīt?
Labdien!

Jau mēnesi nejūtu nekādas smaržas. Pirms tam lietoju medikamentus ausīm - "Flixonase". Ko man darīt?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Ieteikums pārbaudīties uz COVID-19 un apmeklēt LOR. Ar cieņu,...

Elpceļu / plaušu saslimšanas

Krakšķ ceļa locītava - vai vajadzētu doties pie ārsta?
Labdien!

Man krakšķ labās kājas ceļa locītavā - kāpjot augšā un lejā pa trepēm, pietupjoties. Tikai krakšķ, bet nesāp. Vai vajadzētu doties pie ārsta traumatologa? Vai palietot glukozamīnu?

Paldies!
Atbild:
Dr. Funka
Labdien! Krakšķēšanu varētu arī neievērot, ja nav sāpju sindroma. Jautājums - kāds ir Jūsu vecums, un cik ilgi šī krakšķēšana novērota. Ja nav ķīlēšana pēc pietupiena, tad nav pamata uztraukumam. Glukozamīnu - jā, var lietot. Ja rodas saasinājumi ar ķīlēšanu, tad gan vajadzētu vērsties pie traumatologa un veikt izmeklēšanu. Ar cieņu,...

Fizioterapija

Vai var būt tā, ka muguras sāpes, saspringums plecos, kā rezultātā sāp arī galva, rodas no tā, ka visu laiku ir auksti?
Labdien!

Vai var būt tā, ka muguras sāpes, saspringums plecos, kā rezultātā sāp arī galva, rodas no tā, ka visu laiku ir auksti? Pastāvīgi tiek vingrots un ir fiziskās aktivitātes.

Pēdējā laikā esmu novērojusi ka, ja man ir silti un nav sajūtas, ka ir auksti, ir mazāks saspringums plecos un mazāk mugura sāp, bet, kolīdz jūtu, ka ir drebuļu sajūta, vai naktī guļot sajūta, ka ir auksti, tā, no rīta pieceļoties, sāp galva un nevar no gultas piecelties, jo viss sāp.

Paldies!
Atbild:
Dr. Funka
Labdien! No Jūsu stāsta un izjūtām - tas ir saistāms ar gadu bagātību. Fiziskas aktivitātes ir pareizais ceļš, bet varbūt kādas aktivitātes var koriģēt, konsultējoties ar fizioterapeitu, bet noteikti vajag pielietot UB vitamīnu — minerālu un fitoproduktus. Ar cieņu,...
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Jums vajadzētu veikt analīzes, t.sk. vairogdziedzera hormonu un cukura līmeņa noteikšanai (pakonsultējieties ar savu ģimenes ārstu). No muguras kakla daļas un plecu joslas problēmām var būt pakauša rajona sāpes. Nezinu Jūsu vecumu - iespējams, jāpakontrolē asinsspiediens (vai nav paaugstināts)....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai drīkst lietot dzelzs, D vitamīna, magnija B6, Omega 3 uztura bagātinātājus, nezinot, kādas ir asins analīzes uz šiem vitamīniem?
Labdien!

Vai drīkst lietot dzelzs, D vitamīna, magnija b6, Omega 3 uztura bagātinātājus, nezinot, kādas ir asins analīzes uz šiem vitamīniem, t.i., vai to līmenis ir normā? Cik ilgi ieteicams tos lietot? Vai var rasties kādas veselības problēmas, tos lietojot? Pret pārtiku nav alerģijas. Viss tiek ēsts. Bet ir bijuši krampji, galvas reiboņi un operācijas, tādēļ ieteica šos uztura bagātinātājus.

Paldies!
Atbild:
Ilze Paegle, farmaceite, aptiekas vadītāja
Labdien! Ir veikti pētījumi, ka apmēram 85% Latvijas iedzīvotāju trūkst D vitamīna. Ziemas periodā, kad saules ir maz, to ir gandrīz neiespējami uzņemt dabīgā veidā. Arī vasaras laikā mēs parasti nemaz tik daudz neuzturamies saulē, kad tas veidojas mūsu ādā. Tāpat magnijs un Omega 3 ir ļoti noderīgi mūsu organismam. Ja ir šaubas, tad D vitamīna līmeni var pārbaudīt laboratorijā. Uztura bagātinātājus var lietot arī bez analīžu veikšanas. Tikai jāatceras, ka uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un...
Atbild:
Iveta Līce
Labdien! Vitamīnus var lietot devā, kura norādīta uz iepakojuma vai anotācijlā. Deva parasti tiek norādīta diennakts patēriņam un pārdozēt to nevajadzētu. Vitamīnus var lietot visu ziemas-pavasara periodu. Lai veicas!...
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! No minētajiem preparātiem piesardzība un ieteicamās devas jāievēro, lietojot dzelzs preparātus un D vitamīnu. Magnija, B6 un Omega 3 pārdozēšana parasti nedraud. D3 vitamīna profilaktiskā deva ir apmēram 1000 DV. Tomēr ne vienmēr ar to pietiek. Ja ir asinīs izteikts D3 vitamīna deficīts, sākumā nepieciešams lietot daudz lielākas D3 vitamīna devas. Dzelzs papildus jālieto tad, ja ir konstatēts tā rezervju trūkums (zems Ferritīna līmenis) vai dzelzs deficīta anēmija. Biežāk dzelzs deficītu vēro...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai būtu nepieciešams apmeklēt acu ārstu pie šādiem redzes rādītājiem?
Labdien!

Nesen apmeklēju optikas salonu, kur veicu redzes pārbaudi. Tika konstatēts -0,5 vienai acij un -0,25 otrai acij. Man ir 20 gadu. Jautājums ir, vai būtu nepieciešams apmeklēt acu ārstu? Ikdienā brilles, manuprāt, nebūtu nepieciešamas, bet vai ir iespējams kaut kā apturēt redzes turpmāko pasliktināšanos? Vai briļļu nenēsāšana nevar pasliktināt redzi?

Paldies!
Atbild:
Reģistratūra
Labdien! Lielākajā daļā optikas salonu tiek veikta redzes pārbaude, lai saprastu, vai ir, vai nav nepieciešamas brilles, bet acu ārsts vizītes laikā veic pilnu acu veselības pārbaudi ar diagnozes uzstādīšanu un tālākas terapijas nozīmēšanu, ja tāda ir nepieciešama. Jūsu gadījumā būtu ieteicams apmeklēt acu ārstu, jo ārsts Jums varētu izstāstīt, kādēļ ir radušies šie mīnusi -0,5 un -0,25, kā arī izskaidrotu, vai ir iepējams apturēt redzes turpmāko pasliktināšanos, par briļļu nēsāšanu ikdienā un kā tas...

Acis, optika / acu veselība

Kāpēc katru mēnesi atkārtoti parādās piena sēnīte?
Labdien!

Pirms pāris mēnešiem vērsos pie ginekologa ar sūdzībām par vaginālo sēnīti. Analīzes atnāca - viss labi. Bija jālieto bezrecepšu lodītes. Sēnīte pazuda, bet atkārtojās katru mēnesi tieši pēc ovulācijas perioda, un tā katru mēnesi. Visam pa virsu puisim analīzes parādīja ureaplazmu.

Vai tas kā varētu būt saistīts? Vai jānodod kādas citas analīzes, jo ginekologa paņemtā uztriepe neparādīja man šo ureaplazmu? Kur vērsties?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Ja puisim analīzes parādīja ureaplazmu, jādodas pie ginekologa. Tā ir nosacīti seksuāli transmisīva saslimšana, kuras laikā bieži ir arī sēnīte....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Izaugums pie anālās atveres un spiedoša sajūta taisnajā zarnā, vēdera pūšanās - kas to varēja izraisīt?
Labdien!

Nesen pie anālās atveres pamanīju tādu kā izaugumu, pumpiņu, apmēram zirņa lielumā. Sāpes nav - arī aiztiekot, paspiežot. Asinis nokārtojoties - nav. Cik saskatīju, tā izskatās caurspīdīga, šķietami ūdeņaina, miesas krāsas. Vienīgais - reizē ar šīs pumpas parādīšanos jūtu nepatīkamu, spiedošu sajūtu taisnajā zarna dienas otrajā pusē un vēdera pūšanos.

Kas varētu būt šis izaugums? Hemoroīdi, polipi vai kas cits? Kā ārstēt?

Paldies!
Atbild:
Dr. med Ints Bruņenieks
Labdien! Pēc Jūsu aprakstītās situācijas, visdrīzāk, būtu nepieciešama proktologa konsultācija, jo precīzu diagnozi un arī rekomendējamu ārstēšanu attālināti būs pagrūti noteikt. Tas varētu būt anāls polips, tikpat labi taisnās zarnas iekaisums (proktīts), pararektālas fistulas sākums vai arī vienkārši mierīgs nesaasināts hemoroidālais mezgls. Katrā no šiem gadījumiem taktika un ārstēšana būtiski atšķirsies. Tā var būt medikamentoza terapija (hemoroīdu gadījumā) vai tikai ķirurģiska ārstēšana...

Proktoloģija

Migrēna ar vemšanu vairāku stundu garumā menstruāciju pirmajā vai otrajā dienā - ko darīt?
Labdien!

Vispār migrēnas manā dzīvē nav nekas jauns, bet tieši pēdējā pusotra gada laikā (man ir 45 gadi) tās notiek tieši menstruāciju 1. vai 2. dienā un jau trīs reizes ir bijis tā, ka vemju ik pa 30 minūtēm kādas 6 stundas, un nekāds "Finlepsin" pat nelīdz! To lietoju, jo man iekaist sejas nervs šad tad, un tad mēģinu noņemt galvassāpes arī pie menstruāciju migrēnām, bet palīdzēt tas sāk, kad jau lielā vemšanas fāze ir garām, pēc kādām 10 stundām no migrēnas sākuma.

Vai tiešām nav kāds līdzeklis, ko varētu kaut vai iepotēt, kad sākas tā neizturamā migrēnas stadija? Kur meklēt izeju no šīm sāpēm? Un vienmēr dažas stundas pirms tām galvassāpēm ir tāda sajūta, ka esmu pieslēgta pie kaut kādas ķīmijterapijas, organismā kaut kādas reakcijas notiek, sliktuma viļņi tā kā uzpeld un tad arī uz galvu aiziet.

Citādāk esmu pilnīgi vesela, nekad ne ar ko neslimoju. Menopauze arī nevar būt sākusies, jo menstruācijas man sākās tikai 21 gada vecumā, tas periods tad man attiecīgi attālinās.

Liels paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jūsu gadījumā jākonsultējas ar galvas sāpju speciālistu un ginekologu. Iespējams, ka vajadzīga hormonu terapija, bet to var secināt tikai pēc šo divu speciālistu veiktās apskates. Tas, ka Jums vēlu sākās menstruācijas, liecina par zināmām hormonālās sistēmas darbības izmaiņām, bet tas nav rādītājs, ka attiecīgi menopauze iestāsies vēlāk....

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Kāpēc zūd līdzsvars?
Labdien!

Jau kādu mēnesi man zūd līdzsvars. Viss sākās ar grīdas šūpošanos, pēc tam tas sāka izpausties citādāk. Stāvot kājās, pāris reizes dienā rodas sajūta, ka krītu, pazūd zeme zem kājām. Tas ilgst dažas sekundes. Sajūtas nav patīkamas, liekas, ka krītu. Kas var būt pie vainas un kā rīkoties?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Iemesli Jūsu minētajām sūdzībām var būt dažādi - sākot ar anēmiju un beidzot ar neiroloģiskām diagnozēm. Lūdzu, konsultējieties ar savu ģimenes ārstu. Jāmēra asinsspiediens, jāveic asins analīzes, jāveic izmeklējumi. Ārsts varētu veikt asins analīzes un nosūtīt uz izmeklējumiem vai pie speciālista, ja būtu tāda nepieciešamība....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai ir iespējama grūtniecība 48 gadu vecumā?
Labdien!

Vai ir iespējama grūtniecība 48 gadu vecumā? Vīrietis ļoti vēlas bērnu, bet jau 5 mēnešus mēģinām un neizdodas. Viņam ir bērni no iepriekšējās kopdzīves, man arī. Vai pie vainas ir mani gadi?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Šajā vecuma grupā bērnus dzemdē vairs tikai 0,03 procenti sieviešu, un izredzes uz veiksmīgu grūtniecību ir dramatiski samazinājušās. Jau bērna ieņemšana un iznēsāšana vien šajā vecumā uzskatāma par izcilu sasniegumu un savā ziņā liecina par to, ka sieviete saglabājusi lielisku veselību. Daudz dzirdēti stāsti par veiksmīgiem gadījumiem, kad sievietes tikušas pie bērniem, kad viņām jau tuvojas 50 gadu vecums, taču patiesībā vairāk nekā pusē gadījumu grūtniecība iestājusies ar mākslīgās...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Nav vārsta no žultspūšļa uz kuņģi - ko tas varētu nozīmēt ikdienā?
Labdien!

Nesen gastroentereskopijā atklājās, ka man nav vispār vārsta no žultspūšļa uz kuņģi. Ko tas varētu nozīmēt ikdienas situācijā un cik nopietni tas ir, kad to sāku atvemt, īpaši no rītiem? Ir iestājusies arī grūtniecība.

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Tas nozīmē, ka kuņģa skābe var apdedzināt balsenes gļotādu, radot tur iekaisumus. Ar cieņu,...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Neizdodas iemigt normālā laikā jau mēnesi - ko darīt?
Labdien!

Mans dzīvesbiedrs novembrī zaudēja darbu, un pēc kāda laika sākās bezmiegs - var aizmigt tikai ap 7, 8 no rīta, normāli pamosties - tikai ap 14.00, 15.00, ne ātrāk. Ir mēģinājis melatonīna+baldriāņu pilienus ("Hypnosol"), no kuriem es aizmiegu jau 20 minūšu laikā - nepalīdz. Tāpat arī recepšu medikaments "Somnols", pat iedzerot divas tabletes pirms miega un vēl vēlāk trešo, - nekāda rezultāta. Izdzēra 2 nedēļu kursu un nekādas jēgas. Saprotam, ka ir sabrucis dienas režīms, jo nav darba un līdz ar to nerodas noguruma sajūta vakaros. Saku, ka ir jāiet pie ārsta un jāizraksta cits recepšu medikaments, lai varētu atgriezt miega režīmu normālās sliedēs un lai vēlāk, kad atradīs darbu, nerastos problēmas ar piecelšanos, bet nu vīrieti pierunāt aiziet pie ārsta ir grūti.

Pēc Jaunā gada svinībām viņam vairāku dienu garumā arī bija problēmas ar sirdi - tā sāpēja, dauzījās, bija bezspēks un galvassāpes. Mans uzskats, ka arī šeit pie vainas ir ilgstošs bezmiegs, un svinības (alkohols) tikai izprovocēja tālākos simptomus, jo organisms gluži vienkārši nespēj normāli atpūsties un atjaunoties dēļ miega traucējumiem.

Kā rīkoties? Vai bez "Somnola" ir vēl kādi stiprāki recepšu medikamenti, kas varētu palīdzēt sakārtot diennakts ritmu?

P.S. To, ka dienas laikā jābūt kaut kādām aktivitātēm, svaigam gaisam - zinām, taču ar izjauktu diennakts ritmu ir ļoti grūti "savākties" un kaut ko darīt. Dzīvesbiedrs cer uz to, ka viss atkal normalizēsies, kad būs darbs, bet es uzskatu, ka problēma jārisina ar steigu.

Paldies!
Atbild:
Dace Simsone, psihiatre
Labdien! Vislabāk vērsties pie psihiatra, ar kuru var vienoties gan par medikamentiem, kas jālieto, gan izrunāt patiesos negulēšanas iemeslus un spēt apzināties to sakarības, kas veicina šādus simptomus un ko pats pacients var darīt savā labā. Ar cieņu,...
Atbild:
Dr. Natālija Bērziņa
Labdien! Atbildot uz Jūsu jautājumu, - jā, ir medikamenti, ko var lietot akūtam bezmiegam. Lai šīs zāles tiktu izrakstītas, jāgriežas pie ģimenes ārsta vai psihiatra, kuri, izvērtējot situāciju, piemeklēs atbilstošu medikamentu. Vislabāk ir ar režīma maiņu sakārtot miega-nomoda režīmu, jo tas strādā ilgstoši, kamēr medikamenti tikai kādu īsāku laiku ir lietojami....

Psihoterapija / psihiatrija

Vai zīdainim varētu būt piena nepanesamība?
Labdien!

Zīdainis, kuram ir 2 mēneši, katru dienu, ēdot no krūts, raud un niķojas, it kā viņam sāpētu ēdot. Tas notiek 2-3 ēdienreizēs pa dienu, ne katrā. Naktī nekā tāda nav. Ēd viņš ik pa 2 stundām, reizēm 2,5 stundām. Arī tāpat naktī. Atraugu gaidot, iznāk pieniņš. Un trakākais ir ik rītu - mokās ar vēdera izeju, sākot no 6 rītā, ļoti sten, kunkst kādas 2 stundas, kamēr iziet vēders. Tas iziet ar tādu kā mazu sprādzieniņu. Tāda vēdera izeja mēdz būt arī pa dienu, vairāk uz pēcpusdienu. Reizēm ir zaļgana vēdera izeja, bet parasti dzeltena. Šādi mazulim ir jau 2 nedēļas.

Vai tās varētu būt kolikas vai arī problēmas ar piena nepanesību?

Līdz ģimenes ārstam vēl nedēļā jāgaida.

Paldies!
Atbild:
Dr. Strazds
Labdien! Jā, varētu būt, bet ar to var viegli cīnīties. Jums maksimāli no uztura jāizslēdz piena produkti. Galvenais - turpināt krūts barošanu! Pēc Jūsu apraksta, vairāk izklausās kā laktozes nepanesība, kas salīdzinoši ir daudz vieglāka saslimšana....

Pediatrija / bērnu veselība

Dulla galva un savāda sajūta kaklā - kā to risināt?
Labdien!

Mani kādas divas nedēļas nomoka dulla galva. Ja tiek iedzerta kafija, tad šis dullums paliek tik spēcīgs, ka dažbrīd liekas, ka varētu noģībt. Visam šim klāt ir arī savāda sajūta kaklā. Sajūta ir tāda, kā parasti ir, kad tikko apēd kādu mentola konfekti un ievelk gaisu. Visu laiku elpojot ir šī sajūta kaklā un dažbrīd liekas, ka jau iet līdz plaušām. Kā man ārstēt šo?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Diemžēl online konsultācijā nav iespējams dot sakarīgu atbildi ar tik maz informācijas un bez iespējas uzdot papildu jautājumus. Lūdzu, nekavējoties konsultēties ar savu ģimenes ārstu, veikt izmeklējumus....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc kavējas menstruācijas un ir diskomforts vēdera kreisajā pusē?
Labdien!

Jau divas nedēļas kavējas menstruācijas. Bija aizdomas par grūtniecību. Uztaisīju testu, bet tests negatīvs. Pēc vairākām dienām atkārtoti grūtniecības testi arī negatīvi. Izjūtu diskomfortu kreisajā vēdera pusē, ik pa brīdim ir durstoša sajūta, bet ciešama. Krūtis jutīgas un vēders pūšas. Bet tests grūtniecību neuzrāda. Ja skaita pēc pēdējās menstruācijas pirmās dienas, tad būtu jābūt 6 nedēļām. Vai var būt tā, ka tests neuzrāda grūtniecību? Un vai ir pamats uztraukties par nelielo diskomfortu kreisajā pusē? Pie ginekologa tieku tikai pēc nedēļas.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Situācijas precizēšanai laboratorijā veiciet HCG noteikšanu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai ir alternatīvas zīdaiņa ēdienkartē piebarošanas procesā, lai aizstātu gaļas produktus?
Labdien!

Ar vīru esam veģetārieši. Jautājums par zīdaiņu uzturu. Mēs negribētu bērnam dot gaļu, ja paši to uzturā nelietojam. Vai ir alternatīvas zīdaiņa ēdienkartē piebarošanas procesā, lai aizstātu gaļas produktus? Varbūt varat ieteikt veģetāro pediatru, ar kuru varētu pakonsultēties šajā jautājumā?

Paldies!
Atbild:
Dr. Strazds
Labdien! Zīdaiņa vecumā produkti, kas aizstāj gaļu, nav. Praktiski visos bērna vecumos nav! Es ieteiktu barot, kā pienākas, un tad, kad bērns būs pusaudzis vai vēl vēlāk, gan viņš pats izvēlēsies savu ēšanas veidu....
Atbild:
Iveta Līce, ģimenes ārsts
Labdien! Alternatīvas zīdaiņa barošanā, protams, ir. Iesaku griezties BKUS ambulatorajā daļā un pieteikties uz konsultāciju pie uztura speciālista....

Veselīgs uzturs